Повечето от нас имат любими телевизионни шоута и програми, за които с голямо нетърпение се приготвяме през деня, когато най-накрая ще имаме възможност да седнем на диванчето с купа пуканки и му се насладим на макс. Така може да се случи единствено и само, ако любимите ти риалити програми не са готварските - като Masterchef и Hell`s Kitchen, защото само след 20 минути те засърбяват ръцете да сготвиш нещо, което те е вдъхновило. Такъв е и случаят с това ризото. Както си гледах мастершеф и ....не успях да изгледам серията докрай. Трябваше да сготвя нещо вкусно за хапване, защото предстоеше оценяване на ястията на участниците и всеки път когато виждах как съдиите опитват от изпълнените с цветове и вкусови комбинации ястия, се давех в собствената си слюнка.
За около 4 порции:
300 гр бял ориз
1-2 моркова
половин тиквичка
1 шепа зелен/ жълт фасул
2 кубчета гъбен бульон
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1 лимон
олио
сол
Заради различните размери на зеленчуците, реших да премеря с помощта на чаша точното количество. Тоест нарежете морковите на средни по големина кубчета и напълнете една чаша от 200 мл. Такова трябва да е и количеството на тиквичката, нарязана на кубчета. Зеленият фасул (аз имах и малко жълт) прецених на око, но е приблизително една по-голяма шепа.
Започваме, като слагаме литър вода с 1 с.л. сол да заврят на котлона. Прибавяме първо зеления фасул, който трябва да поври 3 мин. След това добавяме нарязаните на кубчета моркови, които врат още 2 мин, и накрая добавяме нарязаната тиквичка. Варим още 1-2 минути.
Изваждаме зеленчуците и оставяме настрана. Защото съм много мързелива сигурно, или пък бързах, реших да разтворя двете кубчета бульон директно в същата вода и според мен си се получи много добре. :)
Самото ризото приготвяме, като нарязания на ситно лук и чесън запържваме за 1 минута в малко олио, докато станат прозрачни. За целта не пържете на максимална температура на котлона, по-скоро на 2/3 от капацитета му. Добавете изчистения и измит ориз и запържете още 1-2 минути, докато и оризът стане леко прозрачен.
След това добавете един черпак от бульона и оставете да поизври. Не
забравяйте да разбърквате периодично. След като поизври, добавете още
един черпак бульон. Тук е много важен изборът ви на ориз - ако нямате
класическия ориз за ризото, можете да ползвате и обикновен, както
направих аз в случая. Първият път като приготвих ястието беше с една
марка ориз и стана значително по-бързо, а вторият път - друга и отне
повече време. Горе-долу след първите 2 черпака добавям зеленчуците,
които сега ще се готвят заедно с ориза и ще се овкусяват от бульона.
Процедурата е следната - добавяне на бульона черпак след черпак, след
извирането на предишния. И така до края или докато ориза се свари.
Преди сервирането прибавяме нарязания на ситно копър и изстискваме един лимон. Ако обичате по-силен лимонов вкус, можете да добавите и още, но аз препоръчвам да сервирате ризотото с парче лимон, така че всеки да го добави по желание.
Истината е, че макар да изглежда доста време, не отне повече от 30 минути. Така и същия ден, когато го приготвих за първи път, напълних чинията и се върнах да си догледам шоуто. Мога да ви кажа, че така далеч по-лесно се гледат такива предавания, и се чувствах много горда от резултата на моето си предизвикателство. :)
Люси, прекрасно си се справила, получаваш отличен за предизвикателството - изпълнено е! :)
ОтговорИзтриванеИ аз понякога едва се сдържам, гледайки кулинарно предаване... Тук не откривам много интересни, но пък блоговете са си достатъчни. :)
Поздрави!
Благодаря ти Гери! Предизвикателствата, които си поставяме ни помагат да ставаме все по-добри в готвенето! (и да не се самонатровим с нещо :))
ИзтриванеМного хубаво ястие поздравления днес го направихме само се получи малко соленко с една супена лъжица сол следващия път мисля да сложа по-малко сол :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, радвам се, че рецептата ви допада :) Помня, че тогава имах една много несолеща сол и все това ми беше проблема :) И шепи да слагах, нямаше вкус :) Хубаво е, че все пак се е харесало :) Поздрави!
Изтриване