НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/
See this Recipe in English below:
Не знам защо, но ми беше много трудно да започна този пост и си отлежава вече 3-та седмица в графата с чернови. Може би, защото едва ли има кулинар, който не я е приготвил или не е обяснил, че оригиналното име означава хиляда листа. Вариациите на този десерт по света са също поне хиляда, а с това и теориите за първоначалния му произход. И макар французите да го асоциират с Наполеон Бонапарт, то италианците твърдо държат, че името идва от техния прекрасен Неапол. След щателното ми проучване излезе обаче, че оригиналната рецепта може би се е пръкнала малко по-далеч, а имено в унгарския град Сегед.
Не знам защо, но ми беше много трудно да започна този пост и си отлежава вече 3-та седмица в графата с чернови. Може би, защото едва ли има кулинар, който не я е приготвил или не е обяснил, че оригиналното име означава хиляда листа. Вариациите на този десерт по света са също поне хиляда, а с това и теориите за първоначалния му произход. И макар французите да го асоциират с Наполеон Бонапарт, то италианците твърдо държат, че името идва от техния прекрасен Неапол. След щателното ми проучване излезе обаче, че оригиналната рецепта може би се е пръкнала малко по-далеч, а имено в унгарския град Сегед.
Доста години по-късно тази торта се появи за първи път и в моя дом, тъй като никой досега не я беше приготвял за мен. Единствения вкус на този десерт бях опитвала като ученичка, когато се продаваше по магазините във вид на пасти.
И така, един ден, докато си четях книга и прелиствах един от "хилядата листа" :) , някакси ми се прияде точно този десерт. Веднага се поразрових в нета и се сблъсках отново с толкова вариации и разновидности на тортата, колкото са и историите, свързани с произхода й.
Необходими продукти:
1кг бутер тесто
1 л прясно мляко
3бр яйца
1.ч.ч.захар
125 гр масло
2 пак ванилия
7 с.л. брашно
Ingredients:
1 kg puff pastry
1 liter milk
3 eggs
1 cup sugar
125 g butter
2 vanillas
7 tablespoons flour
Започваме с направата на блатовете. Разгръщаме бутер тестото и го разточваме леко само в едната посока. За да са еднакви по размер, използвах и линия, така че оформих 4 еднакви правоъгълни блата, като изрезките запазих за украсата по-късно.
We start with the puff pastry. Unfold the puff dough and roll lightly in one direction only. To have the same size I used a ruler, so I shaped four identical rectangles and the scraps I kept for the decoration later.
Всяка кора дупчим с вилица, за да предотвратим надуването им при печене. Самите кори печем върху хартия за печене в предварително загрята на 200 градуса по Целзий ( 395-400 по Фаренхайт) фурна, докато почервенеят.
I punch each cake layer with a fork to prevent inflating it when baking. Bake the pastry on baking sheet in a preheated oven at 200 degrees C ( 395-400 Fahrenheit) until it is done.
Готовите блатове оставяме да се охладят върху решетка. Изпечете и останалите изрезки, които по-късното ще натрошим и използваме за облепване на тортата.
Leave the finished cake layers to cool on a grid. Bake the remaining pastry scraps that will later be crushed and used for dressing the cake.
Leave the finished cake layers to cool on a grid. Bake the remaining pastry scraps that will later be crushed and used for dressing the cake.
Докато корите изстиват, се залавяме с приготвянето на крема. В подходяща тенджера сипваме 800 мл от млякото, маслото, захарта и ванилиите и ги оставяме да заврят на котлона.
While the layers cool down, we begin with the preparation of the cream. In a suitable pot pour 800 ml of milk, butter, sugar and vanilla and let them boil on the stove.
While the layers cool down, we begin with the preparation of the cream. In a suitable pot pour 800 ml of milk, butter, sugar and vanilla and let them boil on the stove.
През това време разбъркваме останалото мляко с яйцата и брашното. Тази смес сипваме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към врящото мляко.
During this time, mix the remaining milk with eggs and flour. Pour this mixture in a thin stream to the boiling milk, while constantly stirring.
During this time, mix the remaining milk with eggs and flour. Pour this mixture in a thin stream to the boiling milk, while constantly stirring.
Махаме от огъня и оставяме леко да се охлади. След това преминаваме към сглобяването на тортата.
Stir until it becomes nice fluffy cream.
Get out of the fire and leave to cool slightly. Then move on to assembling the cake.
Слагаме първата кора и разпределяме хубаво от крема по цялото й продължение. Тъй като кремът ми беше доста горещ, слагах малко от крема и оставях няколко минути, докато поизстине и слагах още един пласт. След това слагаме втората кора и отново крем и така докрай. Накрая измажете хубаво тортата с крем.
Put the first sheet and spread a good amount of the cream all along. As the cream was pretty hot, I put a little amount of the cream and leaving a few minutes until cooled down I put another layer of cream. Then put the second crust and cream again and so on until it's done. Finally cover the cake with cream.
Изпечените от нас изрезки натрошаваме с вилица и с тези трохи облепваме цялата торта.
The baked from us cuttings are crushed with a fork and these crumbs are sprinkled over the entire cake.
Хубаво е тортата да престои поне 12 часа преди консумирането й. Направо я мушнете в хладилника за през нощта и се опитайте да не мислите за нея прекалено много :)
It is good for the cake to stay at least 12 hours before consuming it. Put it in the fridge for the night and try not to think about it too much
На другия ден й се насладете в компанията на хубаво кафе и приятна книга.
А ето и тортата в разрез:
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Не знам как може човек да не мисли за това, Люси, просто изглежда неустоимо... Ще се пробвам и аз някой път, голяма вкусотия ще е със сигурност. Благодаря за споделената рецепта и подробното разяснение!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Благодаря ти отново Гери! Наистина си заслужава отделеното време тази торта. Постарах се да бъда максимално изчерпателна при обясненията, но да ти кажа честно, няма къде да се сбърка - много лесно и бързо става :) Да споделиш резултата, като я приготвиш! Поздрави и от мен :)
ИзтриванеБраво !!! Ще се пробва !!!
ИзтриванеМного моля обаче за крема... Белтъци не се слагат, защото ще се пресече а и количеството яйца към 1л.мляко ми идват недостатъчни...
ИзтриванеНепознат, крема съм го правила много пъти, както и всички други читатели които са правили рецептата досега и няма грешка. Има си начин да не се пресичат яйцата и си е написан как става. Количеството на продуктите е точно.
ИзтриванеБлагодаря все пак за идеята! Аз я направих с крем за Естерхази и стана чудесно! Уважавам вашият труд, знание и умения!
ИзтриванеПри пъвия почивен ден ще я пробвам, изглежда мн. вкусна и лесна,но незнам как ще я опазя за няколко часа от семейството ми :)
ОтговорИзтриванеМожете да я направите привечер и да я оставите за през нощта в хладилника. Така направих и аз, поради същата причина :)
ИзтриванеБлагодаря много! Тортата е фантастична!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала и за коментара! Поздрави :)
ИзтриванеМного хубаво и подробно описание на рецептата. Впървия удобен момент ще я направя,защото четейки още си я представях колко е вкусна. Още веднъж благодаря за чудесното представяне на рецептата. Поздрави и бъдете здрава!!!
ОтговорИзтриванеМного Ви благодаря и Ви пожелавам също много усмихнати почивни дни. Ще се радвам да споделите резултата и впечатленията си от тортата, когато я приготвите!
ИзтриванеАз от няколко години съм в Италия,а тук има много улеснения за жените!Например има готови изпечени блатове от бутер тесто или еклери,сами трябва само да направим крема!!И готово!!На този сладкиш тук му викат сфойлятеля/sfogliateglia/ и е страхотен!Та е много лесно тук да се готви или да се направи сладкиш,но по-хубаво от домашното си няма,де!!
ОтговорИзтриванеТака е Светла, напълно съм съгласна с Вас. Преди дни и аз попаднах на един доста голям магазин край морето и там имаше внос от готови кори за тази торта. Според мен обаче прясно изпечените маслени блатове са много по-ароматни.
ИзтриванеПрекрасна рецепта. Ставам и хуквам към магазина!!! Приеми моето "обилно" и "пухкаво" благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля, моля...взимайте рецепти с пълни шепи и гответе :))) Сърдечни поздрави :)
Изтриванеaz sam pravila no edi ot blatovete go namazax s te4en 6okolad super se polu4i.
ОтговорИзтриванеЛюси, и ние много обичаме тази торта,а твоята е невероятна.
ОтговорИзтриванеПредизвиквам те ако желаеш да се включиш на http://tatianaskitchen.blogspot.com/2013/07/blog-post_26.html.
Поздрави!
Чудесна идея Танче :) Още утре ще публикувам своите отговори и въпросите към другите блогъри! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря и аз за рецептата :) Правя я в момента. Утре ще си я снимам и похапваме.
ОтговорИзтриванеРадвам се , че днес открих блога ви!Чудесно представяне на рецептите!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ива
Ted_cat, Ива, радвам се, че рецептата ви допада! Поздрави и от мен за вас :)
ОтговорИзтриванеMnogo vkusno izglejda 6te q probvam nqkoi den sas sigornost
ОтговорИзтриванеPrekrasna recepta nepremeno 6te probvam!
ОтговорИзтриванетова трябва да се опита,утре до близкия магазин за покупките и запретвам ръкави....
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда,непременно ще опитам да я направя. Много подробно и точно е описано приготвянето и.
ОтговорИзтриванеМного се зарадвах на тази рецепта, Люси!Не съм се сещала за Наполеончетата, както наричахме в доброто старо време парченцата от тази торта, от години. Но сега вече чакам да отлежи в хладилника! Да, направих я, без много да му мисля. Много лесно беше и утре ще я опитам. Но съдейки от вкуса на крема, който опитах, ще бъде чудесна! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че съм те усмихнала с рецептата си, Дани! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеСтрахотно, Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Марта!
ИзтриванеОххххх! Какво да кажа: че тортата е супер- няма спор! Едно нещо забравих да направя- да разточа леко тестото преди да ги перфорирам с вилицата и ми станаха доста надути! Това да им е проблема,казвам! Но има нещо,което не ми допадна и не изпълних,а то е,че ми се струва много това масло 125 гр за бутер тесто/buter- от немски език масло/. Маслено тесто и в добавка още масло в крема ,не го приемам. Сложих бучка само за аромат и стана един супер млечно маслен яѝчен крем! Браво,Люси идеята за тортата е страхотна и доста вкусна! Да се внимава,обаче, с мазнините,казвам!
ОтговорИзтриванеТони, радвам се, че си пригодила рецептата според вкуса ти и ти се е усладила! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеTova e unikalna torta!!! Blagodarq za receptata.... muja mi I dashterq mi imat veche Lubima Torta!!! Kato pochne chovek da q qade I nemoje da spre!!! Wow!!!
ОтговорИзтриванеГери, да сте живи и здрави! Радвам се, че си намерихте нова любима семейна рецепта, давам ви я и я ползвайте винаги и само за хубави поводи, а те да са повече! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря ти Люси! Мойто малко Цветенце ми каза че само тази вкусната торта 'от баничките' иска да и направя за Цветница!!! :) Запретвам ръкави и почвам!!! Поздрави!!! Живи и здрави!!!
ИзтриванеНевероятно вкусна торта се получи , сърдечно благодаря , за рецептата , Люси ! :)
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря сърдечно за коментара! Да ви е сладка тортичката! Поздрави!
ИзтриванеPRILI4A NA DOBUH TORTA ,SAMO 4E ,OTGORE VARXU KREMA IMA S4UKANI OREXI!
ОтговорИзтриванетортата става много хубава,но аз намалих маслото
ОтговорИзтриванемного е сполучлива >>>>АДМИРАЦИИ
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имам няколко въпроса, понеже досега не съм работила с бутер тесто:))
ОтговорИзтриванеЩе правя тортата в кръгла форма, и понеже не съм голям спец по измазването на торти, как ще стане най-добре?
Като залея най-отгоре с крем и оставя да се разстели и по стените на тортата или допълнително да мажа с нож?
Също така, блатовете не се ли напояват с нещо, притеснява ме да не са много сухи:)
Здравей, Анонимен! Смятам, че ако измажеш тортата отгоре и отстрани, тя ще има достатъчно възможност да омекне. Блатовтее тук са много фини и трошливи, а кремът е достатъчно влажен, затова не смятам, че има нужда от напояване. Тортата е предимно крем така или иначе. Все пак внимавайте да не препечете блатовете прекалено! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за отговора:)
ИзтриванеА вие колко г/д време пекохте блатовете?
Здравейте, времето за печене на блатовете зависи от дебелината им. Препоръчвам да се ориентирате по цвета, или по-точно, когато тръгват леко да порозовяват :)
ИзтриванеКолко е грамажа на захарта? 250гр. или 300
ОтговорИзтриванеИзползвам чаена чаша от 200 мл за мерителна единица, но разбира се захарта в крема е преди всичко на вкус - можете да сложите повече или по-малко! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Искам да попитам с какви размери горе-долу се получава тортата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не съм мерила размерите на тази торта и не бих искала да предполагам. Донякъде се вижда от снимките, но следващият път ще я премеря и ще добавя тази информация към поста. Поздрави!
ИзтриванеМИЛО МОМИЧЕ , ТИ СИ ЕДНО ГОЛЯЯЯМО СЪКРОВИЩЕ !!! БЛАГОДАРИМ ТИ ЗА ПОМОЩА ТИ ДА НИ НАПРАВИШ СЪВЪРШЕНИ КАТО ТЕБ !!! РЕСПЕКТ !!! ВСИЧКО Е ГОЛЯЯЯМА ВКУСОТИЯ !!!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен и благодаря за повече от прекрасните думи и комплименти - наистина се изчервих! Радвам се, че намирате рецептите за хубави и ви е лесно да ги приготвяте според описанията! Най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата и изчерпателното разяснение още утре ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеНаправих тази торта по Вашата рецепта и се получи изключително добре. Благодаря, че споделята с всички нас Вашия опит и любов към кулинарството! Сърдечни поздрави от Германия :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Анонимен! Поздрави от България :)
ИзтриванеРадвам, се че тук ни показвате тази толкова известна торта и съм сигурна, че повечето от нас са яли по един или друг вариант приготвена.До сега обаче не съм се престрашавала да я направя цялата вкъщи. Все пак има ресторанти и сладкарници за тази цел. Но когато е домашно направена е доста по сладка. Снимките са разкошни и очакваме следващите ястия.Блатовете са така добре подредени и с този невероятен вкус, със сигурност гостите ще останат изумени.
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за милите думи! Надявам се да останете очаровани и когато я приготвите у дома :) Новите рецепти се задават :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеНаправих преди малко торта "Наполеон", но имам претеснения за бутер тестото, солено е и как се комбинира с крема?
Здравейте, Георги! Не мога да си обясня защо ви се струва солено бутер тестото, не мога да гарантирам за всички марки на пазара, но стига да не е прекалено, би трябвало достатъчното количество сладък крем да свърши работата си:) Поздрави!
ИзтриванеРецептата е чудесно обяснена и подробна. Снимките са прекрасни. Правих я, получи се, ммм!!! (ще си позволя да дам идея, в абзаца за печенето може да се упомене 200 по Целзий и да се отвори една скоба 395-400 по Фаренхайт)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Фермина :) Ще добавя уточнението! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеДнес направих и тази торта, на вид стана страхотна, а утре чакаме да опитаме вкуса. Благодаря ти Люси, и ще опитам всичките ти торти.Поздрави, страхотна си......
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Този коментар ми е изплъзнал от погледа и сега го виждам, но се надявам да ви се усладила! Поздрави и от мен!
ИзтриванеТортата е чудесна,много бърза и лесно изпълнима рецепта.Крема е много вкусен.Благодаря.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзивите!Ако тази торта ти харесва, очаквай скоро и шоколадовия й вариант :)
ИзтриванеМисля да експериментирам и вместо краве мляко да сложа кокосово, тъй като имам изостанали 2 консерви. Ще пиша за резултата :)
ОтговорИзтриванеКремът стана добре, но по някаква причина блатовете ми останаха леко жилави. Бутер тестото е на Бела, не вярвам да е от него, а и самите платки бяха тънки. Другият път може да ги изтъня още с точилката
ОтговорИзтриванеГлория, за да не са жилави е хубаво да се точи тестото в една посока, но като цяло аз не съм фен на тестото на Бела.
ИзтриванеЗдравей, искам да попитам на крема може ли да му се добави сладкарска сметана и как може да стане това, за да не се пресече?
ОтговорИзтриванеЗдраявей, Кате :) да, може. Хубаво е да го оставиш добре да се охлади и след това към разбитата на сняг сметана да добавяш малко по малко от студения крем. Ако сметаната ти е животинска, трябваа да съобразиш, че е по-вероятно да се пресече от пребиване, затова за по-сигурно използвай растителна. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, тортата става възхитително вкусна, но аз правя доза и половина крем, за да е по сочна.
ОтговорИзтриванеРадвам се, Анонимен! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей Люси! Преди няколко седмици открих твоя блог и започнах да правя тортички. Направих Рафаело и Гараш станаха много сполучливи. И понеже съм начинаеща в кухнята цялото семейство е възхитено! Тази вечер се пробвах с Наполеон, но си изгорих коричките за поръсване, та въпроса ми е мога ли да поръся какао или да полея с течен шоколад, дали ще е сполучлива комбинация? Благодаря! Ти си моето вдухновение.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря за милите думи! Dа си призная не съм правила друга украса на тортата и не знам с какво ще върви, но може би по-скоро е въпрос на вкус. Може да опиташ и двата варианта, стига комбинацията да ти се връзва и у дома да предпочитате шоколад с крем :) Аз лично бих избрала по-лека украса от галета или кокос в случая, за да не доминира над нежния вкус на тортата. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеБлагодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Доста отдавна е рецептата, но дали може да ми кажете с какви размери става тортата? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, наистина не помня, но зависи големината от това колко тънко ще разточите корите.
Изтриване