вторник, 25 юни 2013 г.

Страхотен шоколадов сладкиш с тиквички / Amazing Choco cake with zucchini



Тези дни  ме подсетиха за тази рецепта и реших, че явно трябва да я приготвя и споделя с вас. Наистина на пръв поглед изглежда странно, но може би това е един от най-хубавите и лесни десерти, които ще опитате. Да, наистина използвам тиквички, зелени тиквички, а не тиква :)
Можете да го забъркате точно за 5 минути, а количеството, което се получава, може да нагости и най-гладните гости. Но стига съм го хвалила, направо ще ви покажа как се прави и как изглежда и съм сигурна, че ще го приготвите още тази седмица. А когато го направите, не пропускайте да споделите с мен :)
И така, ето и необходимите продукти:
4 яйца
250 гр брашно
375 гр фина захар
350 мл олио
340 гр нарендана тиквичка
65 гр хубаво какао
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1.ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
90 гр орехи/ лешници


И така, започваме, като в дълбока купа смесваме брашното, захарта, содата, бакпулвера и солта. Ако нямате фина захар, можете да я смелите леко в блендера или да я замените с пудра захар. Добавете какаото и канелата и разбъркайте хубаво, докато сместа придобие равномерен цвят.


 В друга купа разбийте леко яйцата и ги прибавете към сухата смес заедно с олиото. Започвайте да разбърквате хубаво - получава се плътно шоколадово тесто. (Ако е много гъсто, можете да добавите малко гореща вода. )

 

Докато бях в магазина, премерих на кантара една средно голяма тиквичка, която беше към 400 гр, така и прецених колко голяма тиквичка да използвам. Напълних около 2 чаши и половина от 250 мл - ето такива за нужното количество. ( Ако трябва да съм честна, според мен сладишът може да побере поне 400-450 гр тиквички, ако не и повече. Всичко е въпрос на личен избор, но следващият път ще сложа поне 3 чаши и половина)

 
Накрая прибавих и начуканите орехи (лешници). Разбъркваме хубаво и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка за печене. Сместа никак не е малко, почти пълна купа за миксер, затова пекох в два съда и направих общо два сладкиша. Единият просто беше по-малък.


Сладкиша печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути или докато забучен нож излиза чист от центъра на сладкиша.

Можете да украсите сладкиша с шоколадов ганаш, пудра захар или просто още ядки. А защо не и трите наведнъж :)


Заповядайте едно парче от това пухкаво шоколадово удоволствие!
 
 

54 коментара:

  1. Еее, Люси, аз просто попитах и ти вече го приготви! Страхотен е, определено ще се прави. Много благодаря, че сподели рецептата! Ако сполуча, задължително ще се похваля.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Няма как, ти ме подсети и си казах "За Герито ще го приготвя :)" пък защото няма как иначе, те черпя с интерактивно парче!Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Страхотно изглежда, пък и с тази интересна рецепта...по всичко личи, че и аз ще се пробвам :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария! Когато го приготвиш, ще се радвам да споделиш не само мнението си, но и да ни посъветваш за подходящо вино към десерта :)

      Изтриване
  3. Люси, приготвих го и е прекрасен, голяма вкусотия. Благодаря, че сподели рецептата!
    Ето го и моят резултат:
    http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2013/06/blog-post_29.html
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, страхотен е! Специално снимките в разрез се вижда колко е пухкав и сочен десертът! Но думите ти за мен ме стоплиха толкова много и ти благодаря от все сърце! Искрено се надявам да имаме още "вкусни" срещи!

      Изтриване
  4. Чудесен сладкиш и много приятно виртуално местенце! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря Дани! И аз с удоволствие разгледах твоя блог и ще те следвам занапред! Сърдчени поздрави!

      Изтриване
  5. Люси, имаш страхотно местенце, което наскоро открих, за което много се радвам. Предлагаш едно шоколадово изкушение, на което не мога да устоя и с голям мерак приготвих. Благодаря ти за споделената рецепта, а моето творение можеш да видиш на следният адрес: http://tatianaskitchen.blogspot.com/2013/07/blog-post_14.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Таня! Радвам се, че сладкишът се сдобива с такава добра слава и ти е харесал :) И аз се насладих на прекрасните рецепти, които предлагаш и ще те следвам занапред!

      Изтриване
  6. Здравей, Люси! Получи се уникален сладкиш, с много добра консистенция, много пухкав и сочен! Аз направих половин доза, но сложих цялото количество какао и тиквички, и понеже ми се стори малко течна сместа, добавих малко смлени бисквити, за да поемат от влагата. Много неочакван вкус, стана ми любим на мига! :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Илиана, много се радвам, че сладкиша ви е харесал и споделихте с мен резултата. Винаги е приятно да получа обратна връзка :) Поздрави!

      П.с. тези дни опитах и сладка баница с тиквички, вместо с тиква, и да си кажа честно нямаше разлика. Какви изненади се крият в тези тиквички :)))

      Изтриване
  7. направо ме "убихте" с тоя сладкиш. Като го направих не обяснявах с какво е, чаках да си кажат дали им харесва и тогава обясних че има тиквички, никой не ми повярва, понеже уж не ядат много тиквички а пък аз в сладкиш, който им харесвам ги слагам. Супер ИЗНЕНАДАААА.

    ОтговорИзтриване
  8. А сега и да се оплача със сладкиша си. Реших към края на тиквичките да го направя пак, но така и не ми се получи, от едната тавичка не искаше да се откачи и го извадих с лъжица - поставих го в чаши и отгоре сложихме сладолед, и за финал поляхме с топинг. Стана много вкусно, но все пак трябваше да е сладкиш. Докато се печеше се надигна много и после изведнъж във фурната спадна и така си остана. Дали не го пека на мн силна фурна, и защо не искаше да се откачи от тавата, може ли да ми дадете някакъв съвет? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Галя, ох, знам ли, каква ще да е причината. Щом първият път ти се получил, би трябвало и вторият да стане. Трябва да видиш какво си променила от първия път, за да проследиш евентуално какво може да бъде. Единственото, което мога да се се сетя е да не са различни тиквичките - знаеш, все пак сме в края на сезона им. Може да не се се отцедили добре или да са залепнали за тавичката. Само ще гадая обаче....
      Радвам се, че поне с твоята изобретателност си намерила чудесен начин за поднасянето на десерта. Понякога само това е нужно! Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  9. Чудно изглежда, Люси! Чувала съм, че правят сладкиш с тиквичка, но никога не съм правила :)
    Много шоколадово-какаово и изкушаващо :)

    ОтговорИзтриване
  10. О, сега видях, че рецептата е още от 2013 г, но аз сега я виждам :)
    Назад съм, назаааад :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даре, няма проблем! Опитай - наистина е много вкусен сладкиш, пък не е труден! А и винаги можеш да използваш някоя поостанала тиквичка! Спокойна вечер!

      Изтриване
  11. Люси, гледах в кулинарното предаване "Сладки изкушения в Париж" как Хари Истууд прави шоколадова торта с блатове, включващи тиквички, но не исках да повярвам, че ще е вкусно. Сега (малко със закъснение) след като прочетох твоята рецепта за този сладкиш и отзивите за него с голямо успокоение ще го направя (тъкмо и аз съм насъбрала много тиквички - да ги използвам де, да не стават зян :) ). Разбира се ще докладвам за резултата и за това как са реагирали на изненадата домашните :)! Благодаря ти за споделянето!!
    Прегръдка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, наистина е много лесен и вкусен сладкиш! И аз се пулих първоначално :) , но се убедих, че е наистина добра идея :) Надявам се и на теб да ти хареса, мила! Усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Невероятен! Направих половин доза във форми за мъфини. Глазура от какао, прясно мляко и масло, резултата много ми хареса. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря се споделените отзиви, Петя! Много се радвам, че си се доверила на рецептата! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Люси,благодаря за прекрасната рецепта.Съпруга ми,ценител на всичко сладичко бе очарован.Довечера ще занеса на приятели-канени сме на барбекю.Няма да казвам от какво е преди да опитат.Позволих си няколко промени-замених содата с бакпулвер,увеличих количеството ядки и прибавих половин натурален шоколад начупен в сместа.А иначе се възползвах от съвета Ви и сложих 3.5 чаши тиквички.Уникално вкусно,вече е в графа -любими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле с голямо закъснение пиша, но съм извън страната и пътувам! Много се радвам, че ти е харесал! Твоят вариант звучи богато и вкусно :) Да ви е сладко! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Люси,може ли да се направи половин доза? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Надя! Няма да има проблем да се направи половин доза :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Страхотно се получи. Количество точно като за нашето семейство :-D Поздравления за рецептата 👍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените отзиви! Здраве и щастие на цялото семейство!

      Изтриване
  16. Сладкиша е страхотен! Всеки път ми става идеален. Който съм почерпила, направо ахва, а като кажа, че има и тиквички, не ми вярват.
    Тъй като сместа става доста, аз използвам кръгла тавичка с диаметър 31 см постлана с хартия за печене. Така хем не цапа тавата, хем се отлепя много лесно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ники :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  17. В сезона на тиквичките :) приготвих и аз този сладкиш ! Забравих при пазаруването да купя орехи и ги пропуснах.Пекох в по-голяма правоъгълна тава,но се изду неравномерно , та за следващия път ще пека в 2 по-малки.Иначе вкуса е уникален , като всички твои рецепти , Люси !Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Радвам се, че ти е харесал :) Усмивки от все сърце!

      Изтриване
  18. Уникално вкусен.Моите отказа да ядат тиквички под всякаква форма.Ама тук не ме хванаха.http://prikachi.com/images.php?images/271/9152271t.jpg. и http://prikachi.com/images.php?images/270/9152270h.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахха, радвам се, Татяна! И аз мисля, че всеки може да ги хапва по този начин :) Усмивки!

      Изтриване
  19. Чудесна и лесна рецепта! Изненадващ вкус и консистенция!
    И удоволствието, когато съобщиш тайната съставка и видиш ококорените очи на похапващия и учудването в тях....незаменимо!
    Прекрасен сайт, пълен с шарени чудеса! Браво, Люси!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милия коментар и така позитивните отзиви, Краси!
      Радвам се, че ти е харесал десерта!Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  20. Благодаря много за невероятната рецепта! Аз направих малко допълнителни подобрения, като го сиропирах леко със сироп от кафява захар. Вместо лешници направих една шоколадова глазура от gotvach.bg с натурален шоколад. Стана едно невероятно шоколадово изкушение, всички които го опитаха са във възторг. Нямам търпение да го направя отново, но смятам първо да пробвам и други рецепти във вашия сайт които също много ми харесват. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Нина и благодаря, че сподели впечатленията си тук :) винаги е много хубаво да получиш отзиви, а ти си създала едина много вкусна вариация на сладкиша наистина! Надявам се и други рецепти от блога да пожънат такъв успех при теб и ти пращам много поздрави от сърце!

      Изтриване
  21. Здравейте! Днес направих сладкиша,ще го поднеса с топка сладолед полята с шоколадов топинг!Сигурна съм ,че гостите ми ще бъдат възхитени! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам - звучи чудесно! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  22. Здравей, Люси. Следя с интерес блогът ти и пробвам някои от тези уникални рецепти. Надявах, че ще успеем да се запознаем на фестивала "Кино и храна" във Варна, но за съжаление се разминахме. Имам един въпрос по повод рецептата. Снощи пробвах да направя сладкиша от половин доза, но за съжаление не успях. След като добавих олиото и яйцата се получи доста гъста смес със зърнеста структура (нямах пудра захар и сложих обикновена). Добавих малко гореща вода, но явно е била доста, тъй като след това сместа стана доста течна. Добавих няколко лъжици брашно, но явно е трябвало да добавя още няколко. В крайна сметка сладкишът не се изпече от вътре и остана доста влажен. Направо клисав. Би ли ми казала дали преди добавянето на тиквичките е нормално сместа да е с такава структура и направо да се отделя от стениите на формата? Решена съм до края на седмицата пак да пробвам да го направя :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат! щях да се радвам да се запознаем на фестивала, тъй като определено срещите ми с читателите беше най-хубавата част от участието :) Сега на въпроса с десерта - тиквичките са сочния елемент в десерт и те отпускат сместа, няма нужда от вода. Разбира се зависи колко сочни са самите те и колко от тях сложиш, но опредено са достатъчни да я отпуснат и да добие консистенцията на кексово тесто. Написала съм водичката, тъй като понякога има много "картоненеи" и сухи тиквички :) Явно твоите са били доста течни и с водата е станало малко в повече. Иначе де, сместа си е малко сухичка преди тиквичките и доста гъста. При все, че разбиваме на ръка, а не с миксер си е по-трудоемка. Можеш да добавиш водичка следващия път, но почни да добавяш тиквичките малко по-малко и гледай да ги отцедиш. Едва след като сместа се поотпусне и ако ти се стори, че е още гъста, можеш да добавиш от сока им. Така няма да рискуваш изведнъж да ти пуснат много вода и да ти стане прекалено течна сместа. :) Иначе рецептата няма грешка - една от най-изпитаните и правените е! Сигурна съм, че ще ти се получи следващия път :) Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
    2. Благодаря, Люси. Още тази седмица ще пробвам пак :)

      Изтриване
    3. Благодаря за съветите. Пак ще пробвам :)

      Изтриване
  23. Изпробвах го и се получи нещо уникално.
    Благодаря за рецептата 🙂

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей! Днес приготвих този невероятен сладкиш и всички в семейството ми много го харесаха! Последвах те в инстаграм и смятам да пробвам и други твои рецепти. Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, колко прекрасен отзиви коментар. Благодаря за всичко <3

      Изтриване
  25. Здравей, Люси!
    Сладкиша изглежда много апетитно и мисля да го пробвам.
    Имам въпрос относно съхранението му - в хладилника или на стайна температура?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, зависимост от температурата и колко време ще седи. Аз го държа на стайна температура в повечето време, но той се изяжда бързо.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...