неделя, 12 май 2013 г.

"Горещ шоколад" торта / Hot Chocolate Cake


Да ви призная, тази торта съм я приготвяла преди около половин година, когато още не се бях решила да направя блога си. Имах желание де - все пак съм й направила доста снимки, но все още събирах смелост.
Още щом видях рецептата, си казах:



Много е вкусна, много е шоколадова, много е сочна...или с една дума "Прекрасна". 

 

Малко ме измъчи глазурата, защото реших, че ако я приготвя рано сутринта, ще има време да стегне и няма нужда да чакам една вечер, но се оказа, че не е точно така. Ето защо има и шоколадово свлачище от едната страна на тортата. И все пак тази торта, както и "бруклинско затъмнение", се нарежда сред първите в класацията на любимите ми торти. А що се отнася до торти, аз съм така:



И отново ще си напомня да не се разпилявам, а да продължа към самата рецепта. Необходимите продукти съвсем не са малко, но пък тук говорим и за много шоколадова торта. Тоест поне един level над останалите  :)

За блатовете ни трябват:
180 гр масло
3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. орехово олио (или обикновено)
1 ч.ч. вода
60 мл хубаво еспресо
140 гр черен шоколад
3 ч.ч. фина захар
3/4 ч.ч. какао
3 бр яйца
3/4 ч.ч. бътърмилк (или прясно мляко с 1. с.л. лимонов сок)
2 бр. ванилия
100гр печени орехи
2.5 ч.л. сода бикарбонат
2  ч.л канела
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол


За глазурата:
2 1/2 ч.ч. сметана
90 гр масло
180 гр шоколад (използвах отново черен)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. златен сироп
1/4 ч.л. сол

За декорация:
шепа бонбони маршмелоу

Както вече ви казах, по-добре е да започнем с правенето на крема - глазура ден по-рано, за да има възможност да стегне. За целта изберете дълбок съд и сложете на средна температура на котлона. Изсипете сметаната и маслото и бъркайте, докато маслото се разтопи, но внимавайте да не завира.

 

Добавете, като продължавате да бъркате начупения шоколад, пудрата захар, какаото и златния сироп. Златен сироп можете да намерите вече в някои магазини (основно в интернет), но аз го заменям с 50/50 мед и глюкоза. :)
Когато сместа се хомогенизира, оставете на страна да се охлади, а след това приберете в хладилника за през нощта.

За тортата си пригответе три 20-сантиметрови тавички, като ги покриете с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса.

Приготвянето на блатовете започва, като в дълбок тиган, на средна темепратура на котлона, смесваме маслото, олиото, шоколада и водата. Ако нямате орехово олио, можете да си приготвите сами, като пасирате около половин шепа орехи с олио.
Бъркайте сместа, докато шоколада се разтопи напълно.

През това време в друг съд смесете хубаво брашното и какаото. Изсипете шоколадовата смес постепенно към брашнената смес и бъркайте, докато всичко се хомогенизира. Можете да използвате миксер за целта.  Почнете да добавяте едно по едно яйцата, като продължавате да бъркате. Следва добавянето на бътърмилка и ванилиите.

 

Накрая добавяме орехите, содата, сол, канелата и двата вида пипер и разбъркваме хубаво за да се разнесат добре подправките.


Тази смес разпределяме в трите тавички и печем за около 30-40 мин. или докато забучена клечка за зъби излезе суха от центъра на блата.

Готовите блатове оставете да се охладят хубаво и подравнете с нож, ако е необходимо. Те са изключително крехки и меки :)

Сглобяването на тортата ви е познато: блат, крем, блат, крем, и т.н.

На мен ми се получи доста крем, така че даже си оставих в една кутийка в хладилника. Наистина е хубаво крема да стегне добре, но тъй като съм си нетърпелива, затова и я направих така джаста -  праста.

Първоначално украсих, както беше в оригиналната рецепта с няколко бонбони маршелоу.


Тогава обаче бях правила и първите си целувки, (които още не могат да се доредят да бъдат публикувани в блога) и направих ето тези балерини и лебеди за украсата на тортата:




А ето и парче от тортата:


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

  

10 коментара:

  1. Страхотна е мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооооооооооооооооооооооооооооо само за мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина е страхотна, Люси -
    изглежда неустоимо ароматна и ... много шоколадова,
    а и така ефектно си я представила.
    Чудесна рецепта и изпълнение,
    поздрави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Тортата, наистина е много вкусна, независимо дали е с маршмелоузите или с чудните лебеди, даже аз презпочитам с тях... И аз съм голям любител на вкусните шоколадови торти! А при теб е удоволствие да похапне човек едно парченце.

    P.S."Свлачищет" изглежда като търсен ефект :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Бети! От твоята уста значи много :) Прегъдки!

      Изтриване
  5. И какво сега? Запретнах се аз да правя тази торта, но нямам глюкоза.... Възможно ли е да заменя глюкозата с... мед, да речем и да стане мед плюс мед? Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Жени..и медът ще свърши същата работа :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Привет!
    Тортата изглежда страхотно! Дали обаче мога да намаля пропорциите и да направя само един пласт? Бих искала да е влажен, дали ще се получи или рецептата е за по-сухи блатове? Също така - дали мога да заменя бътърмилка просто с кисело мляко? Не консумираме прясно мляко вкъщи и не ми се иска да купувам бутилка, която после ще изхвърля :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста стара рецепта и не помня, но мисля, че бяха като баруни. Може да замениш бътрмилка с айран, няма проблем. :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...