понеделник, 15 април 2013 г.

Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese

 

Понякога мозъкът ни прави много интересни връзки между думи и картини, звуци и миризми, рецепти и ...сериали :) Точно такава асоциация определя и решението да сготвя последното си откритие в бързо разрастващия ми се кулинарен свят. Вярвате или не, но всеки път, когато се сетя за макарони със сирене, се сещам за сериала "Приятели".  Това е сериалът, който винаги може да ме накара да се усмихна и често върви като фон на компютъра ми, когато готвя. Въпреки, че го знам наизуст,  все още се смея като бавноразвиващ се на определени сцени.
"Макароните със сирене" имат голямо място в сериала. Именно тази рецепта накара Чандлър да посъветва Моника да стане готвач :), и второ - невероятният сериал с участието на Джоуи "Mac and C.h.e.e.s.e.".


В шоуто има много кулинарни шедьоври, като например смесването на овчарски пай и  английски трайфъл, който приготви Рейчъл за деня на благодарността. Или иначе казано пластове сладко, заливка, бишкоти, задушено говеждо с грах и лук и така докрай :)


Да не забравяме и страхотния чийзкейк от "Mama`s Little Bakery", който се превърна в ябълката на раздора между Чандлър и Рейчъл.


Мога да продължавам цял ден, защото кулинарните шеги в сериала са многобройни, но да се върнем към основната идея на този пост, а именно - невероятният вкус на макароните със сирене по американски.


Ние в България също приготвяме макарони със сирене, но с ръка на сърцето си признавам, че този му вариант е далече пооооооооооо-вкусен. Рецептата, която избрах е тази, не само, защото е обяснена много добре стъпка по стъпка, но и ме грабна идеята за използването на горчица.

Необходимите продукти:
500 гр макарони
1 яйце
4 с.л.масло
4 с.л.брашно
1 ч.ч.течна готварска сметана
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
300 гр кашкавал  ( за класическата рецепта използвайте чедър)
300 гр краве сирене (за класическата рецепта използвайте отново чедър)
черен пипер
сол

Започваме, като сваряваме макароните в подсолена вода, малко по-твърди от ал денте, все пак ще ги печем след това :) Измийте ги със студена вода и оставете настрани.


Нарендайте кашкавала и сиренето. В купичка разбийте едно яйце и оставете настрана.

 

Започваме да приготвяме соса, като разтопявам маслото и към него прибавям брашното. Разбъркваме и запържваме получената каша, докато леко покафенее. После прибавяме млякото и сметаната. Продължаваме да бъркаме на средна температура, докато сосът се посгъсти. 
Прибавяме една-две лъжици от соса към яйцето при непрекъснато бъркане, за да предотвратим пресичане. След това прибавяме яйчената смес към соса. Добавяме горчицата, сол и черен пипер на вкус.


 

Накрая прибавяме сиренето и кашкавала. Аз оставих малко кашкавал за отгоре. :)

  

Объркваме соса и макароните и разпределяме в тавичка, предварително намазана с масло. 

 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.


 

Готовите макаронки поръсих с малко пресен лук.
 

Кремообразната текстура на соса, богатият му аромат и пикантната нотка на горчицата допринасят за това, ястието да изпъкне, макар и толкова просто на пръв поглед.

  

Макароните със сирене са едно от предпочитаните ястия на моя любимец Гордън Рамзи, който нееднократно е казвал, че понякога най-обикновените ястия, но приготвени по вълнуващ начин, носят най-голямо удоволствие.

  

Опитайте и вие и се убедете сами! :)

 

И накрая..ако случайно сте забравили...


36 коментара:

  1. Изглежда много вкусно, непременно ще ги опитаме. А пък за начина на представяне..., просто нямам думи,много оригинално! Браво, Люба!
    От Емилия Маникатова

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави снимки!Макендчийз е толкова нарицателно в Америка, че е нещо като баничка с боза!Моят внук е готов да ги яде всеки ден по няколко пъти пъти на ден!Единствено ги заменя за домашна българска юфка, "онова дето е на парцали", така се изразява!Но трябва да има и американската класика - червения чедър, за да са истински американски макарони!Поздрав и благодаря за приятния пост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Соня, благодаря за милия коментар. Абсолютно сте права за чедъра и дълго мислех дали да го запазя в рецептата, но предвид цената му в магазина, реших, че е добре да го направя с обикновен кашкавал. Разбира се съветвам всеки, който иска да опита наистина автентичния вкус на това ястие да използва чедър.

      Изтриване
  3. Млякото кисело или прясно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, млякото е прясно и ще го допълня. По принцип го пояснявам само, ако е кисело, но ще се опитам да не пропускам и за прясното. Поздрави!

      Изтриване
  4. Туко-що го сготвих и се получи изключително вкусно!
    Благодаря за рецептата! (sun)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте,заквасена или готварска течна сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, сметаната е течна, за готвене. Сега ще допълня и в рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  6. Zdraveite, izvinqvam se za moje bi glupaviq vypros, no kolko e edna chaena chasha v ml. ?

    ОтговорИзтриване
  7. много обичам макарони и ще ги опитам непременно

    ОтговорИзтриване
  8. az jiveq v america i texniqt variant s Chedar cheese mi e vtrasnal, ste opitam tazi recepta sigyrna sam che ste se haresa na tsqloto semeistvo
    .

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна рецепта, всички вкъщи много я харесаха, дори и тези, които не обичат сирене и кашкавал :-). Блгодаря за вкусната идея, Люси!
    Днес пресъздадох още едно от твоите творения "Постен кекс със сладко" с конфитюр от дюли и също се получи нещо разкошно :-).

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, моите адмирации за прекрасната рецепта, Мнооого вкусно става всеки път :)
    Единствено мога да допълня от себе си че импровизирам със сирената според това какво имам в хладилника и винаги е сполучливо. Хубав ден от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Савина! Аз също понякога слагам различни видове сирена и кашкавали, но ако си падаш по този вкус, няма къде да сбъркаш с тази рецепта :) Радвам се, че се отбихте и оставихте вашия коментар :) Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейтре, в рецептата пише кисело мляко и когато прочетох беше късно вече.... дано се получи нещо

    ОтговорИзтриване
  12. А само да попитам долу горе колко време се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен около половин час, може и по-малко :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Мисля да направя лазаня с този сос. Благодаря за рецептата!

      Поздрави: Гергана

      Изтриване
    3. Ще стане вкусно :) ще се радвам да споделите резултата, Гери! Поздрави!

      Изтриване
    4. Честит 8-ми март, Люси! Лазанята е направена и изядена! Стана превъзходна! Още веднъж благодаря за рацептата! В соса сложих сирене, кашкавал, моцарела и топено сирене. Подправките бяха на вкус: черен пипер, малко "Маги" 10 зеленчука, но не сложих сол, нямаше нужда. Ссамо увеличих количествата и стана много вкусна. Със сигурност ще я направя пак, даже и рецептата съм си записала.

      Изтриване
    5. Гери, честит празник и на теб и благодаря, че ми писа с отзиви за лазанията - вече се чудех дали ти е харесала! Прегръдка и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Извинявам се предварително за негативния коментар, но като човек, живял известно време в Щатите мога да заявя, че единственото общо между тази рецепта и американската е, че и в двете се използват макарони. След като вие сте премахнала част от продуктите и сте заменила останалите, не мисля, че е коректно заглавието на статията/рецептата да е "Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese", защото в нея няма нищо американско! Иначе препратката към Friends беше много добра, сигурна съм, че и рецептата Ви също е вкусна, но чрез заглавието подвеждате хората. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Уважавам мнението ви, но ще ми позволите да не се съглася изцяло. Технологията за приготвянето на соса тук според мен е много различното от типичните български рецепти, заради което си заслужава да се спомене от коя кухня е взимствано. Не съм премахнала продукти от съществено значение, защото лисват и в други рецепти за макарони по американски, а по-скоро съм дала пропорциите по друг начин. Класическата съставка тук е именно чедър ( заменена от кашкавал и сирене, тъй като съм сигурна, че цената му ще накара много от читатели те да ме питат с какво да го заменят) и него съм пропуснала да уточня, но тъй като уважавам мнението ви, ще я добавя. Благодаря все пак, че успявате да погледнете отвъд личната критика и да харесате публикацията. Пожелавам ви усмихнати пролетни дни!

      Изтриване
  14. Много забавна публикация :) Ще ме накараш да проям макарони със сирене по американски :)
    Аз съм фен на бг варианта - макаронки, сиренце и масло, но тия изглеждат като някаква богата запеканка... направо сочен вкусен пай от макарони.
    Снимките са чудесни, както винаги, а вметките за сериала ме накараха да се усмихна :)

    Хубава вечер, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) Това се казва късно да видя някой коментар, но аз съм на принципа по-добре късно, отколкото никога!

      Изтриване
  15. Благодаря за рецептата. Вкусно се получи, но лично аз имах един проблем. След изпичане стана доста сухо, а моите очаквания бяха за по-кремообразна консистенция. Все едно макароните бяха поели целия сос. Спазвах грамажите абсолютно точно, с везна и мерителна чаша, но ми се струва, че това количество макарони е прекалено голямо. Може ли да ми дадете съвет как да постигна по-кремообразна консистенция - да намаля количеството макарони, да сложа повече прясно мляко или да не го пека много дълго (в рецептата всъщност не пише колко време се пече). Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Отговарям малко късничко, но все още отговарям на всички коментари натрупани през отпуската. Не знам колко сухо е станало ястието ти, но с толкова количество кашкавал, чак ми е трудно да си го представя сухо. Ако сте го консумирали студено, може би е било добре да загреете макароните отново, на микровълнова например, за да се отпусне соса, но иначе определено не знам какъв може да е проблема тъй като от снимките се вижда колко е креместа текстурата. Може да сте направили бешамела сух, да сте ползвали по-некачествен кашкавал или нещо друго с продуктите, но мога само да гадая. За печенето е достатъчно да се ориентирате по кората, като за муската.
      Хубаво е да се запече - 20-30 минути, но като цяло яденето ви е почти готово и преди да го пъхнете във фурната. Може да добавите повече течност следващия път, ако забележите че текстурата ви е суха, определено ще ви помогне. Поздрави и късмет!

      Изтриване
  16. Много благодаря за насоките. Може би бешамелът ми беше гъст. А и забравих да спомена, че го правих с чедър, вместо с кашкавал, но не вярвам това да влияе на консистенцията. Просто следващия път ще пробвам с по-рядък бешамел. Не че не беше вкусно и така.

    ОтговорИзтриване
  17. Колко трябва да е прясното мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен.! Посочила съм количеството на млякото, но ако ви интересуват като милилитри прибавете 300 мл. Ако все пак сгъстите много соса, винаги може да му добавите още в последствие :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...