вторник, 26 ноември 2019 г.

Бисквитки "Коледни звезди"/ Christmas Star Cookies


И тази седмица започна без да успявам да свърша всичко, както съм го замислила :( Времето не ми помага особено, като обикновено гледа да е слънчево и усмихнато, само докато съм на работа. Прибирайки се, веднага се захващам с готвене и докато успея да сготвя,  вече е тъмно като в рог.
Обещах ви подпукам и рецептите за празниците, като съм натрупала немалко такива, от дребни сладки, до едри сладкиши, торти, постни ястия, тестени, такива от международната кухня и цяло новогодишно меню. Да, ама като компютърът ми е заложник в стаята, където ремонтът тече, едвам успявам да сколасам да нащрапам каквото мога на лаптопа, преди батерията да падне, тъй като се работи по електрическата инсталация ( направо да си умреш от кеф) 


И така, разчитайки отново да съм спечелила благоволението ви с годините се моля да не ми се сърдите, ако коментарите и постовете се забавят, правя каквото мога, че и отгоре. 
Само веднъж завинаги да се приключи с този ремонт и да усетя отново удоволствието да спиш на високо легло, а не на матрак на пода, сигурна съм, че ще повярвам отново в дядо Коледа! 



Единственото нещо, което ме успокоява сега е да се отдам на бисквитко-правене, защото знам, че винаги може да спреш процеса, да си прибереш тестото в хладилника и да продължиш по-късно. След като ги опечеш,можеш пък да си ги украсяваш, когато ти скимне и да го ползваш като терапия. А, най-най-хубавата част... - те са супер трайни и могат да изкарат до Коледа без проблем. 


Тези дни се отдадох именно на тази дейност, но се сетих, че ми останаха и тези бисквитки от миналата година, които така и не успях да споделя тогава. Е, дойде им времето! Още повече, че ако и вие сте на моята вълна, може да спечелите за този чудесен комплект за правене на бисквитки и две дънкови престилки, за да зарадвате своите деца, братя, сестри, братовчеди, племенници или въобще някой любим малчуган. Вижте как да го направите без никакви затруднения ТУК! 


А сега ето и рецептата:

За тестото:

500 гпшеничено брашно
250 гмасло
200 гзахар
1 бр.яйца
2 ч.л.бакпулвер Dr.Oetker
2 - 3 капкиесенция ванилия Dr.Oetker
3 гсол
0,5 пак.Захар с аромат ром Dr.Oetker
2 - 3 с.л.какао премиум Dr.Oetker
0,5 пак.захар с канела Dr.Oetker

За украса: 
1 бр.белтъка (бял айсинг)
200 гпудра захар (бял айсинг)
2 - 3 капкилимонов сок (бял айсинг)
2 пак.шоко перли Dr.Oetker

С миксер разбиваме мекото масло със захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, което също е на стайна температура и аромата. Накрая прибавяме малко по малко от сухите съставки - брашното, бакпулвера и солта, като слагаме брашното постепенно, за да видим колко ще поеме за меко бисквитено тесто. 

Разделяме тестото на две равни части.


Към едната прибавяме канелената и ромовата захар какаото, а с другата част приготвих ангелите, които ще видите на снимката по-долу. ( Рецептата за тях може да видите тук) 


Всяка една част от тестото доомесваме с още малко брашно (ако е необходимо), така че да може да се разточи. Изрязваме фигурки за сладките – от кафявата смес – звездички, от цитрусовата - ангелчетата.


Печем сладките в предварително загрята фурна на 170 градуса в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното.


Печем сладките за около 6-8 минути, докато порозовеят краищата леко.


След като сладките изстинат, ги рисуваме с бял айсинг, направен като разбиваме 1 бр. белтък с около 200 г пудрата захар, докато получим бяла смес, която се точи леко. 


Овкусяваме с няколко капки лимонов сок. Прехвърляме в пош и започваме да рисуваме сладки.


С помощта на айисинга закрепваме шоколадовите перли по звездичките.


Ако искате да си разпечатите лесно рецептата, направете го от тук , а аз се захващам със следващите, защото съм решила и тази година да ви донеса супер много усмивки. Щастието е е зарадвано и знам, че вашата радост ще ме накара да забравя за ремонта :) 

Усмихната седмица, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



20 коментара:

  1. Здравейте :)Изглеждат прекрасно :) Може ли съвет как да ги съхраним до Коледа?:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Аз ги затварям в кутии, плътно затворени и издържат наистина до Коледа( ако ги скрием добре:) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. 0.5пак.захар....,означава половин пакетче от дадената захар,нали така 🤔 миналата година,зарадвах любимите хора с твой Коледни рецепти,тази година също ще заложа на теб и твоите вкусотий 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Михи! Да, половин пакетче е, като ако искаш да имат още по-силен аромат, може и цяло да сложиш - няма да е беля :)Ще има още рецепти за коледни сладки, така че ще се радвам да ми даваш отзиви, ако приготвящ нещичко мое :) Изпращам ти много поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Мерси 😊 задължително ще пиша,като приготвя нещо 🍪🍩 сладки поздрави и на теб ❤

      Изтриване
  3. Здравейте, колко голяма е дупчицата на поша, за да може да се рисува толкова тънко и хубаво, като напълно начинаещ питам? И ако нямам пош, може ли с плик да стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Всъщност е доста малак и ако има зрънца в пудрата захар може да се запушва и се налага понякога да я отпушвам с малка клечка за зъби. Разбира се, може да се спреш и на по-голям отвор, но пък няма да е толкова фино. Аз лично не бих опитала с отрязано парченце от торбичка по-скоро само с отвор на сладкарски пош, който също е от найлон, но е много по-здрав и твърд. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  4. Здравейте,
    Имам едно останало пакетче от 250 грама свинска мас. Ако заменя маслото със свинска мас дали ще се получат? Че няма да издържи до великден за курабийки 🤗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да сложите малко мас, но има други сладки, които са по-подходящи за мас, отколкото тези. Според мен е хубаво да си ухаят на масло, но все пак ако решите, ще станат. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Здравейте! Имам проблем. След като изрежа тестото с формичката то се смалява и стават минита,а формичките ми са доста големи. Къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Зори! Случва се, когато месото се премеси както се казва и маслото вземе, че се отпусне прекалено, вместо да се работи интегрира, се разтопява и става мазно. Хубаво е да е меко, но не и разтопено. Също е важно да е го месим твърде дълго, защото ще почне отпуска повече глутен и да става по-тегаво. Не се притеснявай, и на мен ми се е случвало - препоръчвам ти да си рендосаш по-скоро твърдо масло, да го размесиш колкото да се интегрира и да го прибереш в хладилника докато е още меко и леко лепне. Едва след като стегне и стане твърдо, тогава го разточи върху набрашнен плот и изрязвай. ще видиш че е по-добре :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Здравей Люси! Тестото ми стана ронливо вместо нормално тесто, а всичко точно по грамаж съм правила и не мога да го разточа. Какво да правя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Тестото ти стана ронливо след като го остави да стегне в хладилника или?

      Изтриване
  7. Здравей,Люси. Правих веднъж от тези страхотни сладки,но на мен май ми беше в повече брашното. Стана много сухо и ронливо ,без да съм го слагала в хладилника

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Много странно, наистина, правила съм бисквитите стотици пъти и е съм имала този проблем, но ще намаля грамажа в описанието и ще напиша , колкото поеме, за да може да се добавя постепенно.Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Здравей Люси!
    Ще правя бисквитките за 2-ри път, тъй като много се харесаха. Имам обаче 2 въпроса, за да ги подобря.
    1. Тестото ми стана ронливо, като не съм го слагала в хладилник, но пък маслото беше разтопено в микровълновата, защото не ми се чакаше да омекне. Възможно ли е това да е причината?
    2. Някои бисквити станаха твърде тънки. Колко горе-долу трябва да е дебело разточеното тесто?
    Предварително благодаря за отделеното време.
    Поздрави,
    Гергана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Да, много е важно маслото да е студено до меко, но не разтопено. Така прописва в маслото и става просто ронливо. Може да разточиш тестото на лист около 5 мм или повече, в зависимост колко е детайлна бисвкитката и формичката, защото понякога това влияе на подходящата за нея дебелина.

      Изтриване
  9. Здравей Люси, правим сладките, като станаха страхотни, вече ги нападнаха преди айсинга. При нас отне малко повече време за печене и на по-висок градус. Явно зависи от фурната. Светли празници и благодаря за чудните ти рецепти. Евгения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Евгения :) Важното е, че са станали и са ви харесали :) Благодаря, че ми писа и ти пожелавам весели празници!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...