петък, 16 февруари 2018 г.

Благоевградска торта с арабски питки / Pita bread chocolate cake from Blagoevgrad


Прошки са и както знаете, обичаят повелява да я поискаме, носейки нещо сладко. Този период от годината е може би най-щастливият за работещите в сладкарската промишленост, защото тортите се харчат по-бързо от билети за националната лотария в село, от което са обявили победител. 

За съжаление и цените не са толкова изгодни, особено при факта, че половината продукти за десертите са под формата на прах и нямат нищо общо с истинските. Да, но какво да правиш като нямаш много време да правиш торта след работа и времето те притиска?
Решение: Правиш тази торта !!!


Не само, че е без печене, но става и много бързо, има вкусът на истинска домашна торта ( каквато си е) и ще ви накара да я обикнете от първата хапка. 
Но ето защо я наричам "Благоевградска" :) 
При нас има няколко десерта, които са знакови и ги има само при нас. Като паста "Бачиново:", ако помните ( рецепта тук)
Една от тях е е тази палачинкова торта, която всъщност не се прави с палачинки, а много тънки блатове. През годините тортата се променяше доста, като последните ми професорски прочувания установиха, че явно вече я правят с "блатове", учудващо наподобяващи арабски питки. Реших да се гмурна в този експеримент и да се опитам да я пресъздам. 


Разбира се, не гарантирам за достоверност на рецептата, а по-скоро за нейната оригиналност, защото хапнах доста парчета, за да мога да преценя какво точно има в нея. 
Преди години беше много по-различна, но сега реших да я направя по-близко до вкуса й в момента, тъй като такава я опитвах в последно време и аз.
Кремът се доближава доста до шоколадов пудинг, като е обогатен с повече плътност. 
Заливката винаги е от шоколадов ганаш, който да засилва шоколадовия вкус, като в сладкарниците се предлага с украса от сметанови цветенца по ъглите.
Аз избрах друг подход, тъй като исках да направя и реверанс към едновремешния вкус, който все още си припомням в спомените си. 


Ако съм ви заинтригувала и имате малко свободно време, вижте рецептата  с е убедете колко лесно се прави. 
Необходими продукти:
6 бр. арабски питки / тортила
2 пак. шоколадов пудинг
1 литър прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1 шоколад млечен
120 г белтъци/ маршмелоус / сметана
100 г масло


Започвам с направата на крема. Аз имах тези два пудинга у дома и тях използвах. Сложих 700 мл от млякото и захарта на котлона да заврат. През това време смесих пудингите с останалото мляко и разбърках, за да получа еднородна смес.

                       

Когато млякото тръгна да завира, добавих пудингите и започнах да разбърквам енергично с телена бъркала докато кремът се сгъсти. Към така горещия крем добавих един млечен шоколад, като може да замените с черен, но тъй като глазурата ни е такава, реших да се контрастира вкуса.

           

За да създам повече плътност в крема използвах трика от този мус, който ви представих преди дни. В микровълновата сложих да се разтопят маслото и бонбоните маршмелоус, тъй като така и така имах у дома. Вие може да ги замените с два разбити белтъка или просто малко бита до твърдост сметана, а защо не и повече масло. Давам от сега всичките тези варианти, тъй като самата аз ще опитвам с тях по-нататък, защото тази торта обезателно ще се прави скоро пак :) 

След като бонбоните и маслото са се разтопили, разбърквам добре и прибавям към шоколадовия пудинг, който трябва вече да се е поохладил.

                    

Във форма с махащи се стени (25-26 см)  слагам едно хлебче, а отгоре разпределям около черпак и половина от крема.
Процедирам така докрай.

                    

Оставям си малко от него, с който да завърша тортата ето така и пъхам в хладилника да стегне.
При мен беше за през нощта, но съм сигурна, че и няколко часа ще са достатъчни, особено, ако ползвате за уплътняване повече масло.


 На следващия ден излях отгоре шоколадов ганаш съставен от 100 мл сметана и 100 г тъмен шоколад, направен като към затоплената до точка на кипене сметана, прибавям начупения шоколад и бъркаме докато се разтопи напълно. След това оставям леко да се охлади и сгъсти. 


Вместо със сметанови цветенца по периферията, украсих тортата с начупена на ситно меденка, тъй като едно време блатовете имаха този аромат, но не бяха медни като цяло. Затова реших, че малко ухание от украсата ще допринесе съвсем деликатно това усещане.

 

Идеята с арабските питки е чудесна, защото сами по себе си са по-крехки от някои палачинки и никога не стоят глетави, а точно като тънки блатове..каквито са си :) 


 И така, ако ще ходите на гости този уикенд или просто търсите бърза торта, която ще впечатли с вкуса си, опитайте тази и намерете още една причина да заобичате Благоевград :) 
Усмивки от все сърце, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

44 коментара:

  1. Леле, Люси, това да не е онази палачинкова торта, която правеха преди доста години във "Воденицата"? Няколко пъти след като завърших се връщахме до Благоевград да ядем торта :). Ама после готвачът напуснал и спряха да я предлагат :(.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Наде :) Не съм ходила много във "Воденицата", тъй като не е мой тип заведение и не знам какво са сервирали, но най-вероятно е същатата, тъй като тази торта я предлагаха на много места :) Поздрави :)

      Изтриване
  2. Е, Люска, направо разби пейзажа с тези арабски питки! -big hug-

    ОтговорИзтриване
  3. Сепер ,тортичка си измислила ,Люска, обожавам такива леснинки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Здравче! Прегръдки и много усмивки ти пращам <3

      Изтриване
  4. Ще се прави, няма как! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Еееее, това е уникално-гениално! :)
    Задължително ще я проиграя в близките дни...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мире :) Ще се радвам да ти хареса! :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Любимата ми палачинкова торта, и до ден днешен си похапвам от нея от любимата сладкарница "Славянка" �� Нооо с тези батове не стои ли малко суха? Никога не съм предполагала, че тортата може да се направи с тези блатове....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, благодаря. В ниакъв случай не бих казала, че е суха. Забелязвам, че в последно време я правят с точно такива блатове, но кремът не мога да ажа, че е точно същия, но ще експериментирам още ;)

      Изтриване
  7. Чудесна идея!Благодаря!Моля вас всички за прошка!И аз ви давам прошка!😮🌞🍀🎂😎🌷💞

    ОтговорИзтриване
  8. Неприятната си,Люси!Следя с нетърпение, всичко което твориш!Искам само да питам, питките жилави ли седят или омекват? Благодаря ти предварително! Поздрави 😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Ех, този аутокорект :) Питките си омнекват и наистина няма да познаеш, че не е блат :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Здравейте Люси, получи ми се много вкусна тази торта,но арабските питки стояха малко жилави. Дали трябва да ги загрея леко преди да ги сложа във формата,или може да е от самата марка питки? Благодаря ти предварително и успех и за напред :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря :) При мен не бяха такива, но както виждаш на снимките, самите питки бяха леко парнати като ми ги продадоха, така че може би това е от марката или магазинчето. При мен нямаше жилав елемент- късаха се с лекота. Ако пробваш и дригия вариант, обезателно ми пиши да споделиш резултата. Поздрави и усмивки ти пращам!

      Изтриване
  10. Признавам си, бях ужасно скептична относно тази рецепта, но пък и ужасно провокирана да я пробвам....признавам, че резултата много ме учуди:))) Получи се много сполучлива и вкусна торта! Не съжалявам, че си задоволих любопитството правейки я ...и мерси за хубавата рецепта:)))Вече определено съм Ви фен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви, Анонимен! Познато чувство и наистина е много приятно, когато нещо се окаже така, както го описват, макар и да не ни се вярва! Радвам се, че ти е харесала и ти пращам много сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейте, направих тази торта за рождения ден на дъщеря ми. Беше уникална. Сега съпруга ми също иска да я направя за неговия рожден ден. Имам само един въпрос- бонбоните маршмалоу не ми се разтопиха станаха жилави и лепнещи. Къде бъркам с тях? На колко да ги пусна в микровълновата за да се разтопят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вени :)Много се радвам,ч е ив е харесала моята тортичка! Може бонбонките да са били стари, иначе стават малко тегави, но трябва да се разбъркат, връщаш пак в микровълноватаа, пак бъркаш, и потретваш, ако трябва. Бързо стягат след това, затова е хубаво да се работи с още топли съставки, но затова пък кремът е по-вкусен :)

      Изтриване
  12. Бихте ли уточнили дали изпозлвате тортила или пита бреад

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Галя. Може да ползвате и двата варианта, аз ползвах питки за дюнер, който може да нарекат и пита бреад, но тъй като от този варинат има и доста по-дебели, искам да уточня, че е от най-тънкия. Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте, може ли от тези питки да се направи торта Гараш. Ако да, какъв крем ще подхожда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Правила съм и Гараш с тези питки и ще се опитам скоро да пусна тази рецепта ;) Поздрави!

      Изтриване
  14. Страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  15. Вчера я направих, днес разрязах и тя просто взе да изчезва :). Прекрасна, лесна и много вкусна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Светле! Наистина е много "нетрайна" :) :) :) ...вече правя по две наведнъж :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  16. Благодаря за хубавата идея! Много е лесна и вкусна!

    ОтговорИзтриване
  17. Ще се опитам да я направя за рождения ден на децата, вашите рецепти винаги са ми се получавали, дано тази не оплескам. Страхотна сте, и много ми хареса книжката ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Гале <3 Надявам се да се хареса от всички. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  18. Здравей! Бих искала да я направя, но може ли да ми дадеш алтернатива за друг крем, който бих могла да направя сама, а не да използвам пудинг. Не знам какъв да избера сама, за да не остане суха. Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Яна! Предлагам ти да си направиш домашен крем ванилия да добавиш шоколад в него, а след това и останалите елементи. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  19. Супер! Благодаря за идеята! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Люси!Направих тортата и стана чудесна! Чудя се, дали мога да използвам тези блатове и за солена торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Да, даже имам такава в блога, може да я видиш тук - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/03/savory-salad-cake-with-potatoes.html
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Здравей Люси. Дали е възможно бонбоните маршмелоус да се заменят с пакет крем асирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! Като цяло може, но те стягат доста след като изстинат, тъй като има желиращ елемент в тях и така кремът стяга. Написала съм какво може да се замести, но предполагаем, че и със крема сирене и маскарпоне ще стане, просто ще се промени леко и вкуса. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  22. Здравей Люси,направих тортата и стана разкошна-изчезна за един ден. Въпросът ми е, дали с тези блатове може да се направи солена торта-дали няма да се разкмекнат много, заради майонезата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат и благодаря за отзивите. Аз имам такава торта в блога - за солена торта "Пролет". Всичко зависи от това какво ще сложите в нея, колко време ще престои и т.н, Но според мен си е добре :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...