петък, 21 април 2017 г.

Прасковки / Peach Cookies


Сега точно не съм си в България, но чувам, че зимата е много лоша тази пролет! То не е дъжд и студ, че и сняг не липсва. Дано не "попари" разцъфналите дръвчета, които така хубаво вече се препичаха на пролетното слънце. Все пак лятото ще искаме да се радваме на плодове от градината, но  поради липса на точно такива още сега, ви предлагам един така да се нарече, направи си сам вариант в домашни условия.  

Познатите ни от миналото и обичани от всички сладки "Прасковки" по рецептата на мама.
Дали заради обилните трапези по Великден, но някакси ми се иска да си направя почивка от големите сладкиши и да се подслаждам с по една-две сладки от буркана, със сутрешното кафе.
Аз не ги бях правила от години, но една вечер ме осени идеята за тях и мира на ми даде докато не се поразрових в маминия тефтер. Хубавото е, че тестото може да направите предната вечер и в съботата само да отдадете на сладкоправене. 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!



Необходими продукти:
4 бр. яйца
250 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пак. амонячна сода( бакпулвер)
200 мл олио
120 г пудра захар
около 700 г брашно
2 бр. ванилия

 Пълнеж:
125 г масло
1 ч.ч. захар
1ч.ч млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
трохите от издълбаването

Още:
захар за овалване
ядливи бои
листенца за декорация

Тестото правим като разбиваме яйцата с пудрата захар на крема. Гасим содата бикарбонат в киселото мляко и оставяме да шупне. Прибавяме към яйчената смес, а след това от брашното (постепенно, за да видим , колко ще поеме) , олиото, другата сода ( бакпулвера)  и ванилиите. Замесвамe меко, леко лепенещо тесто и оставяме да отлежи 12 часа или не, честно казано понякога не чакам толкова. Но е идеално, ако го направите предната вечер ( например днес ;) ) 


Откъсваме от тестото малки пареченца, и с леко намаслени с олио ръце, оформяме топчета колкото орех. Редим върху хартия за печене и печем в умерена фурна, около 170 градуса с обдухване, докато се зачервят.


Готовите сладки издълбаваме докато са още топли, тъй като е по-лесно. Аз направих два вида плънка - единият бе домашен ванилов крем, а другата - традиционна, като за меденки: Трохите от издълбаните сладки, залети с топлото мляко, слагаме маслото и млените орехи. Правя плънката на око, като понякога експериментирам, като добавям малко леко кисел мармалад като от сливи например.


Пълним сладките с избраната от нас плънка и слепваме една за друга.След това потапяме сладките в леко размити с водичка ядливи боички с цветове- жълто, оранжево или червено. Докато са още мокри овалваме в кристална захар и украсяваме с листенца от чимшир или нещо друго подходящо. 


Макар и да изисква малко повече "играчка" за направата на тези сладки, удоволствието да опиташ отново този домашен, автентичен вкус си заслужава да си отделите един час отгоре. Все пак за какво друго са почивните дни, особено когато са така студени :)
Сладък уикенд, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

14 коментара:

  1. Люси,
    чудесни сладки са се получили , спомням си ги, но и аз от доста отдавна не съм ги правила.Чудесни са.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! И аз не бях опитвала вкуса им отдаван, затова им се радвам толкова на домашния вкус :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Люси перфектна рецепта.Отдавна търсех такава Но би ли дала малко пояснение за пълнежа. Маслото се разбива със захарта ли и във какъв ред да направя пълнежа. Благодаря ти предварително и поздрави. Миглена Георгиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може да ги разбиеш предварително, а може да сложиш трохите и захарта и после да ги залееш с горещо мляко и те ще се разтворят в него, а след това добави маслото и орехите. Поздрави!

      Изтриване
  3. Прекрасни са ,непременно ще ги направя!Беше много отдавна когато ги правех!Благодаря че ми върнахте хубавите спомени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар. :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Успех Люси стискам палци ,дано спечелиш :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиво, цветно и пролетно предложение, Люси -
    любими сладки "прасковки", прекрасни в твое изпълнение...
    И отново ще ти пожелая успех, талантливо и слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Дианка! Прегръдки !

      Изтриване
  6. Спомен от детството, аз май не съм правила до сега.
    Ама как ми намигат..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намигат ли...грабни си тогава :) Има достатъчно!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Prekrasni i vkusni! pozdravlenia! Moiata maika gi praveshe. smiatam i az ,da gi napravia! Uspeh ot men! samo napred i nagore! Shte uspeesh milichka!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Анонимен. Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...