сряда, 28 септември 2016 г.

Бяла риба хапки с бадемова коричка /Almond-Crusted Fish Nuggets


И преди да се преместим в Норвегия, рибата бе едно от най-основните и често консумирани у дома храни. Едва ли има някой, който да не е съгласен с това колко е полезна, но както не веднъж съм споменавала, това дълги години хич не ме грееше, тъй като не можех да я гледам.
С времето обаче и откриването на виното като естествен източник на антиоксиданти и добро настроение, рибата и морските дарове станаха все по-привлекателна "гарнитура" за мен. Пикантни скариди, панирани калмари и всякакви видове риби все повече и повече ме съблазняваха, измествайки настрана тежкото и добре познато месо за хапки като свинско и дори пилешко.


Ето така например се влюбих и в невероятните хапки от бяла риба, които не пропускам да си купя, когато гостувам на сестра ми в Холандия. KFC може да си гледа работата, ако наблизо има дори една каравана, която да продава от тези хрупкави и горещи рибни хапки, гарнирани с някакъв бял сос или майонеза, а понякога през зимата и много интерeсна на вкус люто-сладко-кисела туршия. Ох, огладнявам само като си спомням!


Сега обаче, докато слънцето още грее и мераците ни по лятото още не са отминали, ви предлагам една невероятно вкусна адаптация на тази рецепта, като панировката е изключително вкусна и хрупкава, тъй като е с бадеми, а гарнитурата от лек сос от кисело мляко и заквасена сметана и свежа зелена салата.
Комбинацията на риба с бадемова коричка е доста класическа и с причина - прекрасен вкус, който всеки трябва да опита! И тъй като ястието става изключително бързо и лесно, можете да го направите още сега или веднага щом бялата риба е на промоция. :)  Ето и необходимите продукти, които са примерни като количество, тъй като не може да се изчисли с точност за панировка:

Необходими продукти:
3 бр. филета от бяла риба
50 г филирани бадеми
1/2 ч.ч. брашно и галета (50/50)
шепа тортила чипс
1 белтък
сол

За соса:
кисело мляко
заквасена сметана
копър
чесън
лимон

Още:
зелена салата айсберг


Започваме като правим панировката. В подходящ съд смесваме всички съставки, като счукваме чипса (аз обичам да използвам леко пикантен), както и да използвам домашна галета от стар хляб. Бадемите и брашното, всичко заедно, се смесва, като можете да добавите и някакви подправки, но при мен тази роля играе чипса.


Нарязваме рибата на хапки, като след това овалваме в малко разбит белтък и подправяме със сол.


След това овалваме в панировката и нареждаме в чиния. Оставяме в хладилника да стегнат за около 10-15 минути. През това време загряваме мазнина за пържене.


Пържим от всички страни до златисто, като времето ще варира от големината на парчетата.


Винаги, когато пържа, отцеждам хапките върху кухненска хартия преди да ги сервирам.
Гарнирам ястието със сос от равни количества кисело мляко и заквасена сметана, подправени с лимонов сок, кълцан чесън и копър.

 

Ако още търсите идея, която да върви с биричката или пък изстудено бяло вино, а пък цацата вече не е така актуална, съветвам ви да опитате тази рецепта - гарантирам ви любов от първа хапка!
Добър апетит, пряители!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Люси,
    панирала съм пилешко с бадемова панировка, но виж за риба не съм се сещала.Пилешкото става чудесно, сигурна съм,че и рибата също.Но очаквам с нетърпение от теб да представиш и типични норвежки рецепти за в бъдеще.Сигурна съм,че има много изненадващи вкусове в тази страна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, определно има такива и вече съм намислила няколко, но липсата на кухня доста ме затруднява...все пак няма как да не се започне от някъде :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравей Люси, хапките изглеждат супер, а дали ще може да се изпекат, вместо да се пържат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Със сигурност ще станат и печени, но аз намирам пържените за доста по-сочни и вкусни :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...