петък, 1 юли 2016 г.

Сиропирана баница с кокос / Coconut and Syrup Banitsa



Край, отказвам се! По принцип съм борбена натура, но има десерти, пред които и анорексичните манекенки са безсилни (не, че съм някъде близо до този критерии.. предпочитам да се меря по скалата Пеевски-Фидосова, тъй като излизам винаги с много добри резултати) 
И така, след като месец вече съм на спортна програма, подходящ хранителен режим с балансирано хранене и почти не съм приемала бяла захар, ето, че един десерт ме изкуши дотолкова, че да си го хапна без капка съжаление. 
Говоря ви за тази невероятно сочна, вкусна, кокосова сиропирана баница.



Сиропираните десерти винаги са ми били фаворит за горещините, тъй като прекарвайки лятото при леля и лелинчо ми в Пловдив (знаете за какви жеги говоря!), винаги ги хапвахме, гарнирани с ванилов сладолед и така до ден-днешен. 
Тези сладкиши  се правят лесно, не са скъпи като продукти, количеството е повече от доволно, а сладостта е такава,че и малки парченца от десерта ще са ви достатъчни да заситят желанието за сладичко. 



Не казвам, че накрая ще се окажете с малки парченца в чинията, но е добре да започнем от някъде  :)


Ето и самата рецепта, като започваме с необходимите продукти:

За баницата:
500 г кори за баница
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мазнина (олио/ масло) 
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
200 г кокосови стърготини
1 пак бакпулвер
3 яйца

За сиропа:
4 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 ванилия

Започваме като правим първо сиропа. За целта в тенджера слагаме захар и водата и оставяме сиропа да заври и захарта да се разтвори. След това намаляваме температурата  и оставяме сиропа да къкри още 8 минути. Дърпаме от огъня и разтваряме в него ванилията. Оставяме да се охлади напълно.


За самата баница: За плънката разбиваме яйцата със захарта с миксер. Прибавяме мазнината (при мен смес от олио и разтопено краве масло), киселото мляко със содата и бакпулвера, а накрая и кокосовите стърготини. Разбъркваме на ръка, до получаването на не много гъста смес. 



В моя пакет кори имаше 12 двойни листа (виждат се на снимката). Слепих със съвсем малко олио (не е хубаво баницата да е мазна) два двойни листа - тоест станаха четири единични.


Разпределям от сместа върху листа, почти докрай, но не съвсем, за да не ни изтече по тавата.


Навивам на руло и слагам в тавата. Така процедираме и с останалите, като при мен излязоха шест бройки.


Намазвам ги отгоре с малко разтопено масло и хайде във фурната да се запекат до златисто на 200 градуса.


Още горещи ги заливаме със студения сироп, който те ще поемат за секунди и ще се надуят като "новоизлюпени столичани".  :) 


Обещавам ви, ще се насладите на десерт, подобен на торта "Рафаело", набутана в кори за баница, всичко това сиропирано, и ако вече не сте се покапали от апетит, то ще го направите, когато почнете да хапвате лакомо, а сиропът капе ли капе ;)


Аз отивам да си отрежа едно парче за следобедното кафе..с топка сладолед разбира се, а на вас пожелавам сладък уикенд! 
***

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


19 коментара:

  1. Най - добрият кулинарен блог !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Готова е ,чакам да се охлади :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мая Митева5 юли 2016 г., 20:04 ч.

    Утре рано сутринта отивам за кори :)

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,
    страхотен десерт.Всички сме почитатели на кокосовите стърготини.Ще изпробвам задължително тази сиропирана изненада.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е хубава наистина, Лени! ще се радвам да ви хареса и на вас! Поздрави, мила!

      Изтриване
  5. Питките от последната ти публикация са много интересни,Люси,представям си как ухаят на масло,обаче тази кокосова баница ми взе ума,уникално-съблазнителна!
    Хубава лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Наистина е много вкусна! Много сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  6. Ако продължаваш така, ще вкараш и мен в габаритите на Пеевски-Фидосова, ха-ха...Ще се прави и тази баница, ясно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаххаа, има бая баница да изядем докато ги стигнем, Веселка :) Но затова пък да си готвим и похапвае на спокойствие, докато не са се пресегнали и към нашите чинии :)

      Изтриване
  7. Извинявай, но не разбрах как се разпределят корите? Слепят се по две с олио и става една двойна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите вече бяха превити веднъж, тоест една кора е вече двойна, и като ги слепя стават още четири единични.

      Изтриване
  8. Пека я в момента след това ще кажа отзивите.Благодаря ти за вкусните идеи с които ни обсипва винаги.Успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! Ще се радвам да ви хареса ;)

      Изтриване
  9. Какви са тези превити кори дето ползвате?И на мен не ми стана ясно това с корите? Може ли пак по подробно ако нямаме например такива кори а кори Фамилия които са от 500 гр. и ако не се лъжа са повече от 12 в пакета?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Непознат! Тъй като беше преди доста време не помня точно какъв пакет бяха, но разбира се, ч еможе да ги замените и с друго кори. Даже има такива за баклава, които също ще станат идално з атакъв вид десерт. В слауая залепваме с олио четири листа, но тъй като моите бяха една кора свита на две и ставаше твърде голяма и дълга ги разрязах. Като цяло за едно руло се ползват четири листа кори със стандартен размер около 30-40 см страна. Може да направите баничката и в различни размери - пак ще е вкусно, не се притеснявайте. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Страхотен сладкиш! Бих го предпочела пред баклавата! Благодаря за рецептата, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва, Сонче :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...