понеделник, 6 юни 2016 г.

Млечни блокчета ( Киндер милх шните ) / Kinder Milk Slice / Kinder Milchschnitte



Аз, горда с мама, мама горда с мен :) 
Този уикенд мина под знака на едно изключително важно събитие за голяма част от кулинарните блогъри в България, а именно - наградите на Блоговодител
Ако ме следвате във фейсбук или някои от моите "сладки приятели" от номинираните, сигурно сте се нагледали на снимки, клипчета и всякакви поздравления включващи от организаторите до всеки, имал щастието да присъства на това радостно и много приятелско събитие. 


За мен радостта не беше дори двойна, ами направо тройна, тъй като успях да грабна награди в три от общо четирите категории, в които бях номинирана - една награда на журито в категорията за най-добър блог с рецепти за печива и десерти и три награди на публиката : за най-добър блог за печива и десерти, най-добър блог за торти (за втора поредна година) и най-добър блог за рецепти с  месо (казах ви аз, че от мен веган няма да стане :)). 
Ето защо искам да изкрещя : 
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ И ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ, ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, СЪУЧЕНИЦИ ОТ УЧЕНИЧЕСКИТЕ МИ ГОДИНИ, КОЛЕГИ, СЪСЕДИ И ВСЕКИ, КОЙТО Е ОТДЕЛИЛ ВРЕМЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИ В НАДПРЕВАРАТА! ( Знам, че за повечето гласуването не беше най-лесното :)) 
За мен е истинска чест да съм вашия избор, тъй като вие сте огромен брой хора, който за мое щастие се увеличава всеки ден и изпълвате деня ми с вкусното си присъствие, сладки задачи и въпроси за решаване в кухнята и неспирните коментари. ( Благодаря, че не спирате да коментирате - най-хубавата част в блогърството е обратната връзка! )

Защо се радвам толкова на вашия глас? Защото това е моята оценка, че си върша добре работата в това, в което влагам толкова сърце. 

Когато понякога седя с часове на компютъра, обработвайки снимки, пишейки постове, докато в мивката още чакат за миене съдовете от поредното кога сполучливо, кога - не, творение, а часът е вече един вечерта. 

Когато си блъскаме главата с някоя читателка над въпроса, коя торта ще е най-подходяща за следващия рожден ден на нейното дете. (Тук често се намесва Митко и подвиква : "айде, лягай си вече", а аз подвиквам обратно "чакай, тука имаме важни неща за обсъждане с жената".)  


С Иво и Илиян от Блоговодител,
с които споделяме страст към вкусната храна и готината музика
Радвам се, че желанието ми да бъда полезна и насреща за вашите въпроси се забелязва и оценява толкова високо. Благодаря на всеки, който разбива мита за българина, че той се радва само на нещастието на другите, а никога на успехите му!
Понякога хората около нас виждат по-ясно нещата, отколкото самите ние, и макар да се опитвам да приемам всичко с усмивка, не винаги съм толкова уверена в себе си, колкото ми се иска. Осъзнавам, че блогът ми е в някои отношения малко по-различен (като например стил на писане), което не винаги допада на всеки, но избирам да бъда вярна на себе си. Ето защо е и изненадата ми, че съм изборът предимно на хората. 


Благодаря ви още веднъж за невероятното усещане на обич, която ме заля при получаването на тези награди, които може да са просто грамота в рамка, но значат наистина много за мен. Благодаря и на Блоговодител, че правят възможен такъв ден в годината, в който да се почустваш горд и щастлив за положените от теб усилия.  
И накрая, искам да изкажа възхищението си и благодарностите си към останалите номинирани, сред които се намират някои от моите лични вдъхновители и учители, но и смея да нарека някои от тях вече и приятели.  



И така, след като си излях душата и казах думичката благодаря около хиляда пъти (но пак е малко), идва ред пак да ви се подмажа с нещо вкусно, което ви съблазнява вече през няколко абзаца. Става въпрос за домашния вариант на известните десертчета Киндер милх шните или иначе казано - млечни блокчета.


Тази рецепта също се начака в чернови и някакси днес реших, че е денят, в който ще види бял свят. Може би защото навън е лято, а пък така приличат на сладолед, и са идеални за похапване добре изстудени.

Ето и необходимите продукти:
За блата: 
5 яйца
5 с.л. кафява захар
2-3 с.л. бяла захар
5 с.л. брашно
2 с.л. какао 
1/2 пак. бакпулвер 
1 ванилия


Крем:
400 мл сметана за разбиване
1 пак. сметана фикс
1 ч.ч. пудра захар (ако не е подсладена сметаната)
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 пак. желатин (10 г) 
3 с.л. мед
1 пак. ванилена захар

Започваме с приготвянето на блата. За целта в купа смесваме брашното, кафявата захар, какаото (тъмно какао е най-добре), жълтъците, ванилията и бакпулвера. Разбиваме с миксер или телена бъркалка. 



С миксер разбиваме белтъците с бялата захар на сняг. След това с помощта на шпатула започваме да интегрираме белтъците към какаовата смес, така че да се запази въздушността й. 


Готовата смес изсипвам в правоъгълна форма за печене, с махащи се стени, с размери 38 х 25 см . На дъното на тавата съм сложила хартия за печене, която леко съм намаслила. 


Пека блата за 10-15 минути на 180 градуса, като след като е готов, оставям да се охлади във фурната, при леко открехната врата, така че да не спадне. Когато блатът е готов, изваждам от формата и с помощта на голям нож, малко търпение и повишено внимание разрязвам блата на две части ето така: 


За крема: Разбийте сметаната с пудрата захар, ако не е подсладена. Аз ползвах растителна сметана, но ако ползвате животинска, може да сложите и 500 мл, тъй като тя бухва една идея по-малко. Добавете ванилията, фикса и меда. Разтворете желатина в малко вода и оставете да набъбне. След това затоплете млякото в джезве на котлона. дръпнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете да се охлади леко течността, така че да не "разтопи сметаната", и почнете да прибавяте млякото на тънка струйка към сметаната, докато биете с миксера. 


Нашият крем е готов. 
Разпределяме крема между двата тънки блата ето така: 


Прибираме в хладилника за няколко часа, а най-добре - една нощ. 
Бих искала да уточня, че самият десерт не е много сладък, което бе основната причина да стане любим на вуйна ми, която е диабетик. 


Освен това може да го поднесете с пудра захар или мед, 


а защо не и шоколад. 


Ако все пак решите, може да добавите още сладост в самия крем ( винаги опитвайте храната! )  - захар или мед, количество на вкус.

                           

Ние ги опитахме в различни варианти, като най-грабващи бяха тези със скромна украса от пудра захар. 


И така, с тази вкусотия започваме едновременно седмицата и следващата надпревара за номинации за следващата година. Ненужно е да казвам, че ако имам щастието да съм номинирана и следващата година, отново ще се радвам на вашия глас, а дотогава ще се трудя да го заслужа! Пожелавам ви много усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

31 коментара:

  1. Росица Делчева6 юни 2016 г. в 14:36

    Стискам ти палци!Възхищавам се на всичко, което твориш!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за наградите и благодаря за поредната вкуснотия! Бихте ли пояснили второто изречение от описанието на приготовлението на крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Пооправих го, бяха се дублирали думичките, надявам сега е по-ясно! Поздрави :)

      Изтриване
  3. Люси, поздравления за наградите, заслужаваш ги напълно! Опитвала съм няколко от твоите рецепти и са много сполучливи. Сега ме грабна за пореден път с тези блокчета, понеже децата ми ги обожават. Непременно ще ги приготвя. Благодаря ти сърдечно, не спирай да твориш и да ни предлагаш твоите интересни и лесни рецепти! Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря много за думите! Ще се радвам да ти хареса и тази рецепта, както на теб, така и на децата :) Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  4. Изглежда невероятно!!! Първото нещо, което ще приготвя утре!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Честити нови награди талантливо, слънчево момиче! Поздравления и адмирации за уменията, старанието и усета към красивото -
    още много вдъхновение, още много награди и моменти на признание,
    лично удовлетворение и радост в очите на теб и щастливата мама.
    Много се радвам, Люси, страхотна си и голяма прегръдка за теб!
    Разкошен десерт, снимки и презентация, но това го знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ти знаеш, че си май-голямото вдъхновение и честно "довлякох" мама с едничката цел да ви запозная, тъй като тя знае моята нескрита любов към теб :) Жалко, че те нямаше на събитието, но ще се радвам да се видим някога отново! Прегръдки от все сърце и ти благодаря още веднъж!

      Изтриване
  6. Люска, честито за наградите, изобщо не съм се съмнявала, че ще имаш такива, та ти винаги ни впечатляваш и радваш с тортичките и сладкишчетата, които правиш (е не споменавам нещата с месце, но аз си падам по сладичкото)!! Много се радвам за наградите и съм сигурна, че ще те стимулират и вдъхновяват за още вкусни нещица, които да ни приготвяш!!
    Целувки, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, благодаря ти мила за думите и пожеланията! Още един стимул за мен и приятелството и топлото отношение сред кулинарните блогъри, което зарежда толкова положително! Благодаря ти от сърце, мила! Бъди здрава!

      Изтриване
  7. СТрахотно е десертчето,Люси,избирам си поръсеното с мед,а на теб честити да са наградите и да ти носят още повече вдъхновение!Питката айварка е знаменита,направо върха!Щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти мила! Честито награда и на теб! За мен беше радостно събитие да зърна лицето ти за пръв път, макар и на екран! Най-сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  8. Здравей Люси и поздравления за наградите !
    Сайтът и трудът ти са впечатляващи !
    Видях рецептата ти точно в момент, в който се чудя какво да спретна за празник в детската градина на сина ми в петък. Идеята ми хареса и искам да опитам да ги направя тези киндерчета, но имам един въпрос.
    Никога не съм ползвала фикс за сметана и не знам дали мога да намеря тук. С каква цел се добавя и с какво може да се замести ?
    Благодаря ти предварително. Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анна и благодаря за милите думи! не зная къде се намираш, но ако си в чужбина има такива фиксове. В крайна сметка, може да го пропуснеш, тъй като се добавя и желатин, а той е достатъчен за около половин литър смес, така че ще ти бъде достатъчно! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Люси и тук да ти честитя за наградите! Заслужаваш всяка една, че и повече! Създаваш страхотни неща, неуморна си и носиш толкова позитивизъм с всяка твоя рецепта - няма как да не се превърнеш в любимка на много!
    Млечните кексчета са чудни, грабвам едно да се почерпя за успехите ти! Прегръдка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алексче! С тези думи грабвай повече десертчета :) Много силна приятелска прегръдка от мен!

      Изтриване
  10. Поздравления, Люси, от все сърце, за всички награди!
    Браво, момиче хубаво! Радвам се за теб!
    Много си лъчезарна и позитивна! Продължавай в същият дух и хъс, и следвай неуморно мечтите си!
    Прегръдки и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Почерпи се с десертче, макар и виртуално! Много усмивки и поздрави от сърце от мен!

      Изтриване
  11. Люси, поздравявам те!!! Абсолютно винаги тук намирам вкусни, неустоими рецепти, поднесени по оригинален начин! Напълно заслужени награди, за един страхотен човек. Голяма сладуранка си, гледах те на клипчето:) Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате!
      Честито награда и на теб!
      Много прегръдки и целувки ти пращам!

      Изтриване
  12. Здравейте,какво е сметана фикс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Това е прахче, което стабилизира сметаната. Можете да го намерите в Кауфланд и изглежда ето така: http://img43.imagevenue.com/loc387/th_73928_0002_122_387lo.jpg

      Изтриване
  13. Здравей, Люси, поздравления за наградите :) Направих десерта, сега го сложих в хладилника. Дори и незамръзен го пробвах - чуден е :D затрудних се доста с рязането на блата, защото спазих пропорциите, но пекох в по - голяма тава и стана по - тънък, та го разрязах само на 2 по средата /но не по хоризонтала като теб/. Докато се мъча да го режа по твоя начин изгубих ценен материал и ме е яд :D Благодаря за рецептата, доста лесна се оказа :) Поздрави :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Магдалена :) Радвам се, че ти е харесал и се справила по твой начин с предизвикателството. Благодаря, че остави своя коментар тук! Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  14. Люси, моето лично мнение е, че не са ти нужни награди и блоговодител, за да се чустваш успешна, значима, въобще любимка на много голяма аудитория! Но щом това ти носи нещо, нека ти е честито! Писах много по тази тема...
    Не обичам тези класации и т.н.(смятам, че те разединяват, а не обединяват блогърите), но искам да знаеш, че тук намирам прекрасни рецепти, прекрасно чувство за хумор, въобще супер ми е приятно, а ти си наистина много талантлив и интересен човек!
    И да кажа за пастичките горе - сигурна съм, че са безумно вкусни, и тях ще метна в графа "ще се прави".
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Разбирам твоята позиция и ти благодаря за поздравленията и милите думи! Ще се радвам да ти харесат и пастичките! Най-топли поздрави, мила!

      Изтриване
  15. Къде се използва кафявата захар. И съставките за блата са само сухи. Жълтъци със 5 с.л.брашно и 2 с.л. какао ......нищо не се получи... :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Дени!Захарта е доуточнена, но не би трябвало да имаш проблем с блата. Това са цели пет жълтъка, които след като могат да поемат количеството брашно и какао. Стават на кашичка ( освен жълтъците да са били много много малки, а брашното - препълнени лъжици, не мога да си го обясня) След това се смесва с разбитите белтъци и общо взето е вариация на пандишпанен блат, което е класика и се прави по същия начин. Яйца и сухи съставки. Съжалявам, че не ти се получило този път, но се натъжавай...случва се на всеки. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...