петък, 25 декември 2015 г.

Умопомрачителна шоколадова торта с майонеза / Stunning Chocolate Cake with mayonnaise


Весела Коледа, приятели!
Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!


Без сняг е тази Коледа, но пък има най-важната съставка - любов. Гледам я, присъства на всяка трапеза, във всеки добре и не толкова добре опакован подарък, в усмивките, запечатани на камера, и уюта и топлината, която хората създадоха и споделиха с близките си и тази година! 
Знам колко усилия положиха много от вас за да създадат идеалната празнична вечеря, тъй като, да си призная, досега не съм отговаряла на толкова много писма и запитвания за рецепти и се постарах да ви посъветвам за всякакви възможни проблеми с тавички, сосове и други кулинарни "кризи".  Но пък това е част от изживяването на празника, нали? Самата тръпка от приготовлението! :) 


Вчерашната празнична вечеря по традиция направи майка ми, да ни е жива и здрава,  и се насладих на най-вкусната храна за цялата година. Паричката се падна в Господ, което зарадва всички ни, тъй като не можем да отречем, че има нужда от късмет напоследък. Трудни години настанаха за християните по света и не мога да не кажа, че се моля и надявам да настъпят по-мирни и сигурни времена за хората по света!
И така, тъй като празниците тепърва започват, а храна трябва да има за всичките почивни дни, я за гости, я за хапване от нас самите, искам да ви представя тазгодишното ми коледно изкушение. Една супер лесна, много бърза и умопомрачително вкусна шоколадова торта с майонеза, която ще запомните като един от щастливите ви моменти през тази година ( ако я направите:))

Може да я направите за следващите дни, за Нова година или още днес, ще е готова за консумация почти веднага, което я прави идеалният десерт! Украсих я с нежните, топящи се в устата сладки, за които вече ви споделих рецепта тук.


Но ето и самата рецепта, която е адаптирана от тук. Вижте колко малко неща ви трябват и колко лесно става:
Необходими продукти:
За блата:
200 гр майонеза
2 ч.ч. брашно *
1 ч.ч. захар
1 пак. какао на Др. Йоткер ( 50г)
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 -2 ч.ч. вода
За крема:
200 г шоколад
200 мл течна сметана

*ч.ч.=200 мл

Разбивам продуктите за блата с миксер (може и на ръка). Става по-бързо с миксер, а сместа е наистина наситено шоколадова. Аз обичам да слагам по-малко течност и така блатовете стават по-тежко шоколадови, а не пърхави като кекс.


Разпределям сместа в три тавички с по 20 см в диаметър. Тавичките съм намазала с олио и поръсила с брашно (или печем върху хартия за печене).


Пъхам да се пекат за около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Готовите блатове оставяме да се охладят. 
Приготвяме крема: Загряваме течната сметана на котлона, докато тръгне да завира. Махаме я от огъня и прибавяме начупения шоколад. Бъркаме с лъжица, докато шоколадът се разтопи напълно и получим хубав, лъскав, шоколадов сос. Оставяме леко да се охлади и сгъсти.
Започваме да сглобяваме тортата като редим блат, крем, блат, крем и така докрай. Прибирам в хладилника да стегне за няколко минути.


След това изваждаме и измазваме с крем и отвън. Украсих с биквитиките - звездички


Тъй като тортата е вече леко охладена, кремът ще стегне по-бързо, но ще остане все така лъскав. Тортата може да се реже почти веднага, а ножът се плъзга по блатовете като по масло.


Държа тортата на хладна, но на стайна температура, за да може да остане все така сочна, а кремът - мек. Естествено - покривам я с капак! 


 Наистина не мога да ви опиша за каква шоколадова прелест става въпрос........................

 
 

Ако ви се намира време, желание и поне малко място за още един десерт, или пък още не сте се решили за десерт за новогодишната вечер, предлагам ви този! Или пък изчакайте може би последната ми рецепта за годината, която ще ви представя дни преди Нова година! Тя ще бъде за отново много лесен, но ефектен десерт за празничната вечер, който ще я направи още по-специална!


А сега - оставям ви с още няколко кадъра и пожелание за една наистина спокойна и щастлива Коледа, а на празнуващите днес и имен ден - много пожелания за здраве и късмет! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


106 коментара:

  1. Zdravei lussi,obojavam tvoite recepti vinagi sa tolkova dobre opisani s neveroqtni snimki.iskam da te popitam za tazi torta s maioneza,tova obiknovennata maioneza li e ili nqkakva dryga? bix se radvala ako mi otgovori6.blagodarq ti v avans i veseli praznici

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Благодаря ти за думите и весели прязници! Ползваме съвсем обикновена майонеза тук( да не е с чесън или подправки :) ) Поздрави!

      Изтриване
  2. Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата Година! Тази торта изглежда страхотно! Искам да попитам какаото на др. Йоткер обикновено какао ли е или подсладено... Не живея в България и при нас няма такова, затова питам. Благодаря!
    Вели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа, Вели! Ползвайте всякакво наситено, неподсладено какао! Поздрави!

      Изтриване
    2. Получи се мн гъста смес,да няма нещо пропуснато?

      Изтриване
    3. Сместа наистина е гъста, няма проблем в това, но ако ви притеснява, друг път добавете малко вода на око. Поздрави!

      Изтриване
  3. Весела Коледа, Люси!
    Сигурна съм, че тортата е божествена на вкус, защото преди време правих сладкиш с майонеза, а в комбинация с обичания от всички ганаш... нямам думи!
    Поздрави, мила Люси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници, Светле! Пожелавам от сърце много здраве и късмет на теб и цялото ти семейство!

      Изтриване
  4. Люси,ти днес си направила нещо чудесно! Супер тортичка и чудесни снимки както винаги! Желая ти Весели празници и Щастлива Нова година!🎉😃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми! Бъди жива и здрава и много щастлива! Светли празници!

      Изтриване
  5. Тортата изглежда чудесно,но имам въпрос-без някаква течност ще стане на тесто...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Краска :) Получава се гъсто тесто, да, но определно не е задължително да се слага вода или течност. Ако ви притеснява - може да добавите. Весели празници!

      Изтриване
  6. Честито Рождество на теб и семейството,Люси !
    Здраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!
    Тортата е зашеметяваща и толкова сочна,мммм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Весели празници и на теб и семейството ти, мила!
      Здраве и берекет!

      Изтриване
  7. Честито Рождество Христово ! Намирам много интересни и сполучливи рецепти в блога Ви !Не сте ли пропуснали 200 мл течност в рецептата за блата ?Светли празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Златка, няма пропусната течност в тестото. Може да добавите до 1 ч.ч. вода, но аз лично не съм го правила. От майонезата си става гъсто кексово тесто,което може спокойно да се разпредели. Поздрави!

      Изтриване
    2. Извинявайте,но не се получи тесто,а трохи,за мен рецептата не правилна!

      Изтриване
    3. Здравейте, доста хора вече направиха тортата без проблем. Мисля,че в рецептата има достатъно уточнения, за да се избегне този ефект. Поздрави!

      Изтриване
    4. Здравейте, доста хора вече направиха тортата без проблем. Мисля,че в рецептата има достатъно уточнения, за да се избегне този ефект. Поздрави!

      Изтриване
  8. Честита Коледа, вълшебнице! Бъдете здрави, щастливи и благословени! Тортата е изключително изкушаваща:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Аз по празниците хич не успях да влизам в блога, та сега ми се пада голямо благодарене и връщане на пожеланията! Щастлива нова година от мен, нека бъде усмихната и успешна за теб!

      Изтриване
  9. Честита Коледа Люсинка! Спокойни и щастливи празници и за теб ... нищо че няма сняг, щом във въздуха витае Любовта и ухае на шоколад :) Тортата ти изглежда толкова празнична с тези звездички по нея ... със сигурност е и със чудесен вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Аз тъй като ти пиша с голямо закъснение, но по празниците не ми остана време за блога ( все от хубаво де :)), ще ти пожелая една успешна, много усмихната и щастлива 2016-та година!

      Изтриване
  10. Благодаря за интересната рецепта!!! Непременно ще пробвам за Нова година!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, аз искам да попитам , шоколадът за крема може ли да е млечен или е по-собре да е натурален ?
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Няма значение за шоколада - аз ползвам черен тъй като го обичам повече, пък и ми харесва по-тъмния и наситен цвят на десерта!Щастлива нова година!

      Изтриване
  12. Mnogo vkusna torta, blagodarq za palnata recepta

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Коледа и весела Нова година, посрещната с много здраве, усмивки и любов!
    Весели празници, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Щастлива Нова година и на теб - една мирна, пълноценна, вдъхновена и красива година пред теб!

      Изтриване
  14. Честита Коледа, Люска!
    Бъди щастлива и обичана!
    И ако решиш да надникнеш при мен ще се натъкнеш на една, че дори две твои идеи, в едно, за които ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, написах в другия коментар, но и тук ще ти кажа - очаквай ме тези дни "на гости"...ще разглеждам и ще се вдъхновявам, че от дългата почивка хич не ми е до готвене и ми трябва муза :)

      Изтриване
  15. Ох, страхотна стана!!! Направих я заради сина ми, който обожава шоколад и мислех, че ще е много тежка, а стана толкова лека и вкусна. Благодаря за рецептата и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце за коментара! Щастлива нова година за вас и вашето семейство!

      Изтриване
  16. Честита Нова Година!Направих тортата но блатоврте станаха сухи и ронливи.невъзможно беше да се отреже парче тя се разпадаше.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Предполагам не сте добавили вода, както съм препоръчала и затова ви е с получило чак толкова твърда смес, тъй като в коментарите ще видите, че други хора я приготвиха напълно успешно. Явно има разлика в майонезите в чужбина и България, а някои я приготвят и с домашна такава. Сигурна съм, че ако я приготвите втори път с промените ще останете по-доволна :) И тъй като приемам за важен вашия отзив, ще допълня течност рецептата, за да не се получи друг такъв случай. Поздрави и щастлива нова година и от мен!

      Изтриване
  17. Здравей Люси,
    сметаната сладкарска ли трябва да бъде или обикновена сметана за готвене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравйте! Няма значение, да е над 20% масленост е добре. Тя не се разбива, а се ползва в течно състояние, така че не е важно. Единствено, ако искате да е една нотка по-сладко, може да ползвате подсладена, но аз лично, ползвам неподсладена. Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте Люси (ооохх незнам от къде да започна):) Първо За много години бъдете жива и здрава Ти и Цялото ти Семейство и много успехи през Новата Година:) Продалжавай да ни радваш със Свойте прекрасни рецепти ,защото Ти за мен си най големия вдъхновител да експериментирам в кухнята:) За ,което много Ти Благодаря:* Следя твоя блог с много голям интерес и имам чуството ,че вече те познавам лично:* и те чуствам много близка:* Направих тортата два пъти единия от ,който беше за Нова година(добавих банани между блатовете) стана СТРАХОТНА:) На всички много ни хареса. Обрах оваците:). Още веднъж Благодаря. Прегръдки и Поздрави!!

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен :) Много ме радват думите ти - не само заради успеха на тортата и похвалите за твоите усилия, но и за това, че така се чувстваш тук, в моето местенце! Пожелавам си винаги да получавам от теб такива доволни и усмихнати коментари, а пък на теб и близките ти една успешна и усмихната 2016-та година!

      Изтриване
  18. Миглена Марковска11 януари 2016 г. в 9:13

    Тортата става страхотна, лека и умопомрачителна :). Като повечето коментари и при мен имаше трудности. Моето тесто пое почти 2 ч.ч. вода( 1/2 компот + вода), получи се доста гъсто тесто и съвсем лека се надигна след печене. 2-та блата (аз само с толкоз тави разполагах) бяха твърди и не бяха гъвкави. Тогава изчетох коментарите, да не би да съм сбъркала някъде и честно казано не очаквах, че ще имаме торта, но не се отказах, тъй като имам доверие на Люси, знам, че нейна рецепта няма как да не се получи и продължих. Редих тортата във кексовата форма, като обилно намазах 1-вия блат с тамън свален от котлона крем, 2-рия го залях с останалата част от крема, покрих я с вестник и на студено. След няколко часа я пробвах и блатовете се ронеха, но на следващия ден тортата беше напила и отлежала и беше страхотна, блатовете бяха пухкави, не се ронеха, въобще нямаше нищо общо с предходния ден. Накрая мога само да кажа: Браво Люси наистина е умопомрачителна, сърдечни благодарности за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за думите, Миглена! Радвам се, че сте се насладили на десерта! все пак - важното е да не се отказваме, дори при трудности, а ти си ги преборила :) Прегръдка! Усмихнат януари!

      Изтриване
  19. Здравейте , искам да "облека" тази рокля във фондан, дали е подходяща? Много сочна и апетитна изглежда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм сигурна дали бих се наела да я обичам тази торта, но все пак аз не съм и специалист с фондана ( нито голям негов любител). Всичко зависи от вашите умения. Аз смятам, ч е доста дребна тортичка, и голяма част от вкуса й идва от ганаша, с който е намазана. Доколкото знам, за фондан е добре да се ползва по-скоро маслен крем, тъй като сметаната в ганаша може да го разтвори.

      Изтриване
  20. Привет, Люспи!
    Прекрасна торта! Нямам търпение да я опитам и още утре ще я направя :)
    Исках да те попитам,дали може да опека цялата смес като 1 блат и след това да го разрежа на 3?
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Коментарът ти е отишъл в папка "спам" и едва сега успях да го видя и публикувам. Тези блатове не се надуват много и лично аз предпочитам да ги пека по отделно, тъй като може да бъде по-трудно разделянето им на две. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Благодаря, Люси* !
      Ще следвам рецептата старателно!

      Изтриване
  21. Тази рецепта е известна във Франция от сто години. Поне да бяхте по точна в побългарения вариант, спечелил конкурса на "Веселият готвач" преди пет години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Такъв вид рецепти, които са доста стари и ги има под различни варианти в няколко национални кухни и е трудно да бъде посочен точен източник. Все едно навсякъде да се поставя като източник една единствена рецепта за крем карамел наприемр.Виждала съм от сладкиш с майонеза, до мъфини, пасти и домашни бонбони "трюфели", така че не мога да съм сигурна кой е първоизточник а тази рецепта. Аз самата я имам като подарък от стара позната, но под формата на кекс. Оформянето й като торта с ганаш е моя презумица, но едва ли бих се заклела, че аз съм единствената, която се сетила за това досега.

      Изтриване
  22. Тази рецепта е на Хелманн.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Поразрових се за да видя за коя рецепта говорите, но в техния вариант се добавят и яйца. Може би ще редактирам рецептата и ще я посоча като източник, от който е адаптирана. Поздрави!

      Изтриване
  23. Здравей, Люси! Ужасно ми хареса тортата ти и имам желание да я приготвя. Но имам един малък проблем. Най-малката ми тавичка е 26см., но не искам тортата да стане ниска, та дали ще е проблем ако увелича продуктите? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Аксения! най-добре направи двойно количество за този размер! Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора! :)

      Изтриване
  24. Здравей, Люси. Имам въпрос кремът ми стана много рядък по какъв начин мога да го сгъстя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, кремът се сгъстява чак когато изстина напълно. Сложи го в хладилника и разбърквай от време на време. Ще видиш, че ще се сгъсти по-бързо. Поздрави!

      Изтриване
  25. Блатовете станаха доста сухи. Може ли съвет какво да направя за следващият път за да се получат сочни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, добавихте ли течност към блатовете? Аз слагам по-малко от повечето хора, тъй като харесвам тежки и наситени блатове, но в никакъв случай не са сухи, заради майонезата. Да не съхранявате тортата в хладилник? Ако искате наистина мокри блатове, просто я сиропирайте следващия път с малко подсладено мляко или мляко с како. Поздрави!

      Изтриване
    2. Да, тортата я съхранявах в хладилник, тъй като в стаята е доста топло и нямах друг избор. Все пак беше вкусна :) За следващия път ще я полея с мляко с малко какао :) Благодаря за отговора
      Поздрави!

      Изтриване
  26. Здравейте Люси, искам да споделя неуспеха си с тази торта :( Блатовете станаха много дебели,а без чаша вода нямаше да може да се завъртят бъркалките на миксера. След това крема беше много малко,а за капак на другия ден при разрязването всичко беше една лепкава маса, без ясна граница между кремовете и блатовете, както е при теб на снимките.Не съм сигурна, че ще имам смелост да повторя, но ако имаш идея къде съм сбъркала, ще се радвам да споделиш.
    Поздрави за красотите които правиш и търпението да ги споделяш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лилия! Водата е вписана за добавяне, така че е нормално. Не знам защо блатовете са станали толкова делеби, тъй като именно малкото течност ги прави по-тежки, а не толкова пърхави за да бухнат. Количеството ганаш може да изглежда малко, но същност е напълно достатъчно. За да е станала такава лепкава маса, или не са били доизпечени добре блатовтее или си сложила повече от крема между самите блатове. За съжаление мога само да гадая. Ще се радвам да имаш повече успехи следващия път, ако й дадеш шанс! Поздрави и благодаря за думите!

      Изтриване
  27. Тортата наистина е великолепна! Направих я с млечна майонеза(без яйца.Вода сложих цяла чаша и пак беше гъста сместа. Тавичката ми беше около 18см и блатовете ми бяха малко дебели.Другият път ще взема по -голяма тава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Люси помагаи крема стана много течен точно какао а спазвах рецептата много точно. как да го сгъстя.Благодаря ти предварително.

      Изтриване
    3. Таня, кремът е обикновен ганаш, така че ако е в правилни пропорции няма причина да е станал течен. Той се сгъствява като изстине. Иначе винаги може да сгъстите крем с добавянето на масло. Поздрави!

      Изтриване
  28. Lussi ne mislq, che shte imam vuzmojnost da namerq nepodsladeno kakao . Dali shte ima problem ako napravq tortata s obiknoweno kakao za piene? Blagodarq predvaritelno !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Ако става въпрос за тези от типа на Нескуик, не мисля, че може да счетем това за какао и не бих препоръчла. Поздрави!

      Изтриване
  29. Здраеей , Люси . Тази торта изглежда превъзходна мисля да я направя за рождения си ден. Тавичката ми е само една и е с диаметър 26 см и дълбочина 6 см . Въпросът ми е това количество продукти става ли за тази големина ? И мисля един по един да опека блатовете в същата тавичка , това ще бъде ли проблем ? Ще съм ти благодарна за бърз отговор , защото рождения ми ден е след 3 дни :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! За тази тавичка ще станат два блата и то ако не ги напарвите с много течност, както аз предпочитам, по-плътни и шоколадови, доста по-тънки, така че торатата ще бъде много ниска. Затова , ако искате торта като на снимките, препоръчвам двойна доза. Няма проблем да печете блатовете един след друг иначе. Поздрави и весело посрещане на празниците.

      Изтриване
  30. Здравей Люси. Всичко стана по план но крема не иска да се сгъсти! Сложих го във хладилника и изстина но все още не е сгъстен! Какво да направя? Трябва ми спешно тъй като тортата ни трябва за довечера!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Има две прични. Първата, а и по-честата досега е, че се е сгъстил по-бавно от очакваното от вас, а втората - некачествени шоколад или сметана. Надявам се всичко да е минало по план и ганашът да е стегнал навреме. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  31. Здравей , Люси ! Би ли ми казала - какъв шоколад и течна сметана ползваш за тортата / на кои фирми /? Аз взех млечен на Своге и сметана на Мегле и не ми се получи крема . Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ползвам точно сметана ан мегле, която е за сладко и солено, а шоколадът е най-често черен, на Кати или от Биллата - клевър или друг. Не обичам да правя ганаш с млечен шоколад, защото е с много неприятен цвят и освен това, не е много шоколад, но все пак е въпрос на избор. Поздрави!

      Изтриване
  32. Здравей,Люси!Пробвах тортата и е прекрасна.За Коледа пак с нея ще подсладя гостите,но искам да е в форма 26см с три блата...ще удвоя всичко,по- точно ме интересува и бакпулвера ли да удвоя? Благодаря и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря за оставените отзиви. Не е нужно, чак два бакпулвера да сложиш - може пакетче и половина :) Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  33. Благодаря за бързия отговор :)

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря за бързия отговор :)

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей,Люси след като изчетох коментарите реших да пробвам първо крема��Дали ще проблем утре да си направя блатовете и да я сглобя��Крема се сгъсти идеален е��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Няма да има проблем. Ако кремът ти стане много твърд до тогава, само го затопли за няколко секунди в микровълнова или на котлона и разбъркай :) Поздрави!

      Изтриване
  36. Благодаря,ще пиша за крайния резултат

    ОтговорИзтриване
  37. Между другото с 200мл сметана и два шоколада от 100гр.аз ползвам черен полски който е много хубав коремът се сгъсти още при разтапянето на шоколада та така реших да добавя още 200мл.сметана и стана супер

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей, Люси! Поздравления за всичко, което правиш! Тъй като тези дни смятам да правя тортичката, искам да те попитам какви шоколад и сметана ползваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За втори път отговарям на твоят въпрос и втори път ми дава грешка, която не публикува коментара, макар последния път да си мислих, че съм го направила. Дано третият е на късмет :) По принцип ползвам сметаната с по-голям процент масленост - може да е растителна и ли животинска, няма значение. За шоколадите в 99 процента се спирам на чист , черен, като количеството на какаото е според вкуса. Ползвала съм и от евтините на Клевър, става си чудесно :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  39. Здравей! Може ли да попитам за какво служи майонезата и как се изпича блата, за да не стане твърд. Има ли нужда да сиропирам готовите блатове преди да намажа крема? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Майонезата заменя яйцата и мазнината и е идеална за случаите, когато искаме торта, но ни липсват тези продукти. Блатът се изпича добре, и ако не прекаляваме с течността има текстурата на брауни - с влажна вътрешност и леко лепкава, затова и няма нужда от сиропиране. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  40. Здравейте, Люси! Вече два пъти правя тази разкошна торта и се получава чудесно! Благодаря за страхотната рецепта, а и за другите рецепти и хитринки, които намирам тук. Поднесени са по толкова достъпен и красив начин, просто галят всичките ми сетива... Имате златни ръце, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за този мил коментар! Прегръдки щастливи от мен!

      Изтриване
  41. Здравейте,не можах да разбера каква да е сметаната. Течна за готвене или сладкарска за разбиване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Има течна сметана, която става за готвене, но става и за разбиване. Тя става за готвене тъй като не е подсладена сама по себе си, но все пак трябва да има висок процент масленост, за да може да се разбива на сняг и да се ползва за сладкиши. Тоест ползвам течна за готвене в самия смисъл на думата, но трябва да е такава, която става и за сладкиши и да може да се разбива. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  42. Здравейте, моля за пояснение - тортата във форма с падащи стени ли я сглобявате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, анонимен! Не, сглобявам си я без нужда от ринг или стягащи стени, тъй като ганашът е вече гъст. Поздрави!

      Изтриване
  43. Здравей Люси! Тази торта съм я правила вече много пъти,както и други твои рецепти.Много са сполучливи!
    Сега бих искала да я направя със смлени орехи вместо с брашно,но се колебая дали ще стане.Много искам твоето мнение и съвет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мария! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Почти съм сигурна, че отговорих на този коментар, може да е било на лично съобщение във фейсбук, но ако бъркам, значи не се е публикувал. Мисля, че ще стане, макар че със сигурност ще има разлика в тесктурата на блатовете, може да опитате. Все пак си мисля. защо не сложите една-две супени лъжици брашно, ако желаете. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  44. Здравейте!Бих искала да направя тортата,но няма къде да я съхранявам,освен в хладилник..Ще има ли проблем и какъв ще е той?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Разбира се, няма проблем тортата да е в хладилник, само дето няма да бъде така течен крема при разреза на снимката, но това е съвет, ако искате да я консумирате почти веднага. Може и под похлупак на стайна температура, където е хладно, но все пак хладилникът винаги е най-добрият избор за трайност. Ако искате да е една идея разтопена , за няколко секунди в микровълновата на парчето пак ще постигнете този резултат. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  45. Здравей, Люси и за много години! Желая ти здраве, без което не може, а от там нататък - всичко най - хубаво и мечтано да ти се сбъдне! Наистина много ми харесва блога ти - като започнем от интрото преди всяка рецепта, после подробните описания и снимки на рецептите - чудна си, да знаеш! Позитивизмът, който лъха от теб е заразяващ! Когато чета блога ти имам странното чувство, че те познавам, толкова сродна душа ми се струваш :-)Бъди каквато си и продължавай и през тази година да ни радваш с рецепти, съвети и хубави публикации! Целувки у испех във всичко! А сега и въпросче - ти лично слагаш ли вода в тази рецепта и ако е така колко точно? Искам да проготвя тортичката за сина ми тази вечер, защото утре ума имен ден и ми е важно да се получи. Благодаря предварително за отговара.
    Поздрави,
    Марина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Марина и много благодаря за милите думи! Хубаво е да срещна още сродни души - за мен е чест и удоволствие. Знам колко трудно се навиваме да пишем за първи път като цяло, защото самите ние не се приемаме за важни, но всъщност е хубаво да чуеш мили неща за себе си, затова ти благодаря от сърце, че ми писа :) Сега на въпроса, добре е да сложиш малко водичка, отдавна я правих за последно тази торта, че все на нови залагам, но сложи първо половин чаена чаша и виж дали се доближава до сместа от снимката , където се точни от миксера. Аз на такава залагам. Тя може да поеме и много повече течност, но тогава блатовете стават твърде пухкави, а на мен ми харесват да са като баруни, защото са по-наситено шоколадови. Поздрави и красива 2020 година!

      Изтриване
  46. Благодаря за бързия отговор, Люси! Нямам търпение да се прибера у дома и да се захвана с тортичката. Ще сложа малко вода, защото и на мен ми се иска точно тази текстура, която описваш. Утре ще пиша какво съм измайсторила :-) До скоро!
    Марина

    ОтговорИзтриване
  47. Люси,здравей!Направих я с двойна доза и се получи една огроомна торта.Блатовете са малко капризни и се поначупиха,но като се измаже не си личи.В крема сложих и един шоколад Линд с мента и стана много,много добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ООО, звучи божествено! Искам и аз такова парче торта :) Бравос на теб и благодаря, че намина да ми се похвалиш> Следващата торта в блога ще е по твоя вина :)

      Изтриване
  48. Люси, тортата стана божествена, дори извадена директно от хладилника се топи в устата. Благодаря ти. Евгения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви, Евгения :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  49. Здравей Люси,чудя се между тази и тази Супер шоколадова торта с тиквички.И двете ме грабват и са страшно сочни и шоколадови.
    На теб коя ти е по-любима?
    Поздрави:Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси. И двете са чудесен избор. Тази с майонеза я правя с по-малко течност и блатовете стават по-тежки, като брауни, така че е моят избор, когато искам да "умра от шоколад".

      Изтриване
  50. Еее бруталистичен отговор Люс,тенк ю, нападам тази рецепта!Весели празници,здрави и честити!❤️🤩🤘🤘🤘

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...