петък, 11 декември 2015 г.

Пухкаво руло с шоколад и банан / Chocolate Banana Swiss Roll


Представяте ли си, че в блога си нямам рецепта за руло. И на мен ми е странно как така се е получило, но сега забелязвам, че дори не съм успяла да пусна миналогодишната рецепта за коледно пънче. Ох, колко много рецепти чакат, а толкова малко време остава до началото на коледно-новогодишните софри. А планирането на менюто винаги става от рано, затова и моите предложения трябва да достигнат до вас на време.  Днес обаче искам да си направя сефтето за рулата в блога с една много лесна и естествено вкусна рецепта ( оставаше и да не е :)) за пухкаво руло с пълнеж от шоколад и банан. 


Комбинацията на шоколад и банан е толкова класическа като диня с мастика, но пък обичана и от деца. И ако вие искате да зарадвате малките през следващите почивни дни или пък лакомото дете в себе си, ви предлагам тази наистина лесна рецепта за десерт. 


Но ето и необходимите продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
150 г брашно
За крема:
1 пак. шоколадов пудинг
500 мл мляко
2-3 с.л. захар
1 желатин
1/2 шоколад
Още:
3 банана
шоколадов ганаш за заливка

Започваме като разбиваме с миксера яйцата със захарта.


Прибавям постепенно от пресятото брашно. Миксерът на Делимано има специална приставка за тази цел, която улеснява този процес.


Готовата смес изсипвам в тавичката от фурната, която предварително съм застлала леко намаслена хартия за печене.


Пека блата на 170 градуса с обдухване, и тъй като е тънък, ще отнеме само няколко минути. Готов е, когато се зачерви и забучена в него дървена клечка излиза суха.
Още топлия блат обръщаме върху леко навлажнена кърпа, премахваме хартията за печене и навиваме на руло.
Захващаме се с крема. На котлона загряваме 400 мл от млякото и захарта, а останала част от млякото смесваме с пудинга на каша.


В чашка накисваме желатина в малко вода, докато набъбне. През това време млякото тръгва да завира и ние прибавяме пудинга, като енергично разбъркваме с телена бъркалка. Само за секунди кремът се сгъстява и го дърпаме от огъня. Прибавяме към него 1/2 шоколад и набъбналия желатин, докато е още горещ, и бъркаме, докато се разтворят напълно в пудинга.


Когато кремът поизстине, но не да бъде напълно студен, тъй като ще се желира и ще е труден да се нанася, започваме сглобяването на рулото.
Сложете рулото върху опаковъчно фолио. (Можете да премахнете кърпата, за да не се нацапа, но ако я прежалите, може и да ви е по-лесно при навиването.)
Разпределям крема върху блата, нареждам бананите и навивам на руло.



Тъй като кремът е все още течен, ще започне да излиза от краищата, но с помощта на опаковъчното фолио, ние ще го завържем "като бонбон", здраво и от двата края, и кремът ще остане вътре в рулото. Важното е да стегнем и да завържем рулото добре, така че да не нарушаваме формата му и да бъде колкото се може по-кръгло.


Пъхаме рулото в хладилника, да стегне за няколко часа. 


Украсих рулото с малко още течен ганаш ( рецепта тук) и редица топящи се в устата коледни, маслени сладки ( рецепта тук)


Този десерт е най-вкусен директно от хладилника, когато вече изстуденият пудинг обгръща все още пресния и свеж плод, всичко завито в пухкаво одеалце от вкусен, дунапренен блат. 
Опитайте и вие! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



13 коментара:

  1. Люси,
    личи си ,че си вече много празнично настроена и предлагаш великолепни празнични рецепти.Тази рецепта е наистина много лесна за изпълнение.Блатовете за рула се правят лесно, стига да се спазва точно рецептата.Великолепно е рулото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. лени, благодаря ти отново за приятелския коментар! Радвам се, че тази идея ти допада! Весели празници ти желая!

      Изтриване
  2. А аз цял ден търся рецепта за шоколадово руло!(при това блогът ти ми е на лента за бърз избор).Децата ме врънкат отдавна за такова руло.Познай утре какъв десерт ще имат.
    Луси,прекрасен блог,великолепни рецепти,снимки и разяснения към тях.(извинявай за обръщението на ти,но те чувствам достатъчно близка,макар и виртуална приятелка)
    Продължавай все така!Топли,уютни и весели празници ти желая!
    Теди,Приморско

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, с малко закъснение ти отговарям, но напоследък време имам само на думи :)Радва се, че моите предложения ти харесат и се надявам това руло да го одобрят "критиците" :) Весели празници ви пожелавам!

      Изтриване
  3. Люси,рулото ти е нечовешки примамливо!!!!
    :))И сладките и този бананов десерт смятам да пренеса и на моята коледна трапеза!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Не взимай твърди решения още - идат много изкусителни десерти още! Поздрави!

      Изтриване
  4. Страхотно шоколадово изкушение, Люси! Направо на знам как човек може да се сдържи и да чака няколко часа преди да му се нахвърли!
    А за комбинацията от шоколад и банан няма какво да кажа...сигурно е най-любимата ми. :)
    Много усмихнат уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! Твоите думи и присъствие тук винаги ме карат да се усмихвам! Пожелавам ти много весели празници, мила!

      Изтриване
  5. Вкусно опожарено, много Вкусно. ...

    ОтговорИзтриване
  6. Имам два несполучливи опита за руло и рула не правя. Все се каня пак да опитам,с това предложение ще дадеш тласък! :)
    Прегръдка, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз намирам рулата за лесни десерти. Надявам се да ти се получи този път и да не им се плашиш вече! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  7. Люси, толкова много радваш. Правиш прекрасни неща. Чудно, чудно е всичко. А рулото, ммммммм. Задължително ще го пробвам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дими! Надявам се да ти се услади! Най-сърдечни поздрави и пожелания за весели празници!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...