вторник, 1 декември 2015 г.

Черно-бели кифлички / Black and white bread rolls recipe


Честит първи декември! Всяка сутрин с надежда надничам през прозореца да видя дали случайно и в моя град няма да е наваляло малко сняг, ей така, за сефте! Ама не! Как човек да се оправдае, че е закъснял за работа заради снега, като го няма. Някакси не се приема толкова лесно оправданието "Много ми беше студено да ставам от леглото и хич не ми се идваше!" 


Не казвам, че снегът ще направи работата по-хубава, но пък поне има малко повече поводи за усмивка - падащият пух от небето, танцуващ във въздуха, смехът на играещите деца, аматьорските състезания по фигурно пързаляне тук-таме по улицата и разбира се...снежните ангели. 
А какво по-хубаво, след като се порадваме на снега, да се приберем на топло край каминката с чаша топло какао и един вкусен, сочен и неустоим десерт! 


Става въпрос за тези изкушаващи и грабващи окото черно-бели кифлички, богато окъпани в ароматен ванилов захарен сироп, който ще накара да "залепнете" за чинията по ред причини. Рецептата е чудесна и защото излизат доста бройки и може да сте спокойни, че десерт има винаги щом отворите хладилника (Е, докато ги изядете, де!) 
Точно тази рецепта реших и да тества за пореден път миксера на Делимано ( вижте всичко за продукта тук) 
Влюбена съм във възможностите му за направата на всякакво тесто - с такава бързина и лекота, без да ми се налага да цапам купи, ръцете си и да стържа плота от засъхналото тесто и брашно.  Това много ме улеснява, защото е може би най-неприятната ми част при месенето на тесто.


Делимано ( вижте магазина им тук)  се справи отлично с възложената задача. И тъй като обещах да съм максимално честна относно тестването на продукта, имам едно предложение за подобрението на продукта. Шпатулата, която върви с миксера, е изцяло пластмасова, което не е най-оптимално удобният вариант за "обиране" на купата. Препоръчвам да я замените със силиконова такава. Но сега заради една шпатула, няма да се лиша от толкова изгоден продукт!
И така, без повече предисловие, ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 яйце
125 мл прясно мляко
125 мл олио
1/3 кубче мая
2-3 с.л. тъмно какао
1 с.л. захар
Около 500 г брашно
За сиропа:
250 г захар
250 мл вода
1 ванилия
Още: кокосови стърготини

Започваме като в купичка с леко затопленото мляко разтваряме една лъжица захар и маята. Оставяме на топло да шупне.
През това време пресяваме около 400 г брашно и го слагам в купата на миксера. Добавям олиото, яйцето, а след това и шупналата мая.


Пускам миксера на бавни обороти първоначално, като постепенно увеличавам скоростта. Започвам да прибавям постепенно от останалото брашно (колкото е необходимо), докато тестото започва да се отделя от купата и се оформи на топка.


Изваждам от купата и разполовявам. Връщам едната половина в миксера и добавям какаото. (Може да разтворите какаото в малко водичка, за да се интегрира по-лесно.)  Само след броени минути тестата са готови. Работим с тях веднага, не ги оставяме да втасват.


Разделям и двете теста на половина, като всяка от тях разточвам на кръг с еднакви размери.


Слагам единия върху другия и разрязвам на кръст, 


а след това всяка четвърт на четири триъгълника ето така:



Навивам на кифлички


и нареждам върху хартия за печене, с която сме покрили тавичките. 


Оставям кифличките на топло, докато бухнат леко, а след това запичам в предварително загрята фурна на 180 градуса. 



Кифличките се пекат до зачервяване (около 15 минути), а през това време приготвям сиропа. На котлона слагам водата и захарта да заврат, а след това намалявам и оставям соса да къкри още 10 минути. Накрая дърпам от огъня и добавям ванилията и разбърквам. 


Важно е  да знаем, че трябва да залеем студени кифлички с топъл сироп или обратното - студен сироп и топли кифлички. Съобразете времето си с приготвянето на двата компонента на десерта.


И за да им придадем още по-зимно усещане, поръсваме с малко кокосови стърготини.


Правилно сте предположили вече, че този десерт е вид мелчета, което ще означава, че Митко ги изяде за нула време.



Опитайте ги и вие! Сладка седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


18 коментара:

  1. Как да не е сладка седмицата след такова предложение?! :)
    Прегръдка)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Люси! Изключително много ти благодаря за поредната прекрасна рецепта! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за оставения коментар, Савина! Усмихната седмица!

      Изтриване
  3. Люска, рецептата е страхотна, а колажа на Елза направо - размазващ! Смея се на глас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илиане :) Ти си човек с невероятно чувство за хумор - винаги си добре дошъл тук! Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  4. Прекрасни кифлички,на вид и вкус!

    ОтговорИзтриване
  5. Изкусителка ли ме нарече??? Ти си тази, която след като привършихме тавичката с кадаиф, ме изкушава да забърквам отново нещо сиропирано и невероятно вкусно! Изглеждат неустоимо тези сладки, Люси и с най-голямо удоволствие ще ги приготвя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! Сега е време да си угаждаме :) Няма лошо! Силна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Благодаря ти Люси за перфектната рецепта. Приготвих ги като си позволих да довабя в сиропа сока на един портокал и оформих кифличките по 2 вачина - черно-бели и бяло-черни. Едва успях да ги опазя за снимките. След това тутакси врършиха. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1717322795180699&set=a.1520416144871366.1073741832.100007089844170&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Антоанета, изглеждат наистина много апетитно. Браво! Допада ми идеята за портокал в сиропа ; ) Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Здравей Люси! Кифличките изглеждат невероятно и смятам да ги направя утре, но тъй като не обичам сиропирани сладкиши, се чудя дали ще са сухички, ако ги оставя без сироп, но сложа като малко пълнеж шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Детелина! Аз лично ги намирам за сухички, но може би с по-влажна плънка ще са добре! Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте, с какво бих могла да заменя яйцето в тестото, и би ли се получило добре, ако сложа халва в кифличките? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Мисля, че може да пропуснеш яйцето в този случай, а за халвата е по-скоро въпрос на вкус, но не виждам проблем :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. А в случай, че сложа халва или локум в тях, трябва ли да ги сиропирам или биха станали твърде сладки? Поздрави и усмивки и от мен, Стела.

      Изтриване
    3. Според мен си е добре да си ги сиропираш, за да не ти станат сухи. Има и баница с локум, и макар да е сладки, си е СЛАДКА :) Поздрави и увмики!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...