понеделник, 7 декември 2015 г.

Най-вкусната постна шоколадова торта: Торта "Пуканка" / The best chocolate cake for fasting days: Popcorn Cake


Около мен има доста близки хора, които постят не само двата големи поста през годината, но и определени дни от седмицата. Толкова често ги гледам как успяват да си "хапнат" само с очи от поредната ми завиткана торта, че реших специално за тях да направя една завиткана и постна торта. Така де! Защо пък трябва постните десерти да изглеждат скромно! 

Исках да видя изражението им когато им поднеса парче от нещо наистина изкушаващо, което могат да си хапват спокойно, защото е по правилата :), а  е толкова вкусно, че на лицето им да грейне усмивка толкова голяма, колкото и очите дето вадят, когато гледат непостните десерти.

И така, запретнах ръкави и си направих мисловен списък с всичко, което мога да използвам за да се получи една сочна, много шоколадова и все пак лесна за изпълнение торта, с грабваща украса. И точно това се и получи накрая - много съм доволна!
Представям ви постна торта "Пуканка".


Така се случи, че в деня, в който я правих, направих и една друга (нова)  рецепта за торта, която бе с далеч по-богати продукти. Познайте коя се изяде с по-голяма охота! Именно! Постното торте вкара в левия си джоб префърцунения десерт с невероятното си съчетание на наситено шоколадови, домашни блатове, свеж крем и хрупкави, шоколадови пуканки - всичко това в една хапка! 


За блатовете за пореден път се доверих на чудесната рецепта на Дианка, която считам не само за една от най-талантливите български блогърки, но и кралица на постните рецепти.
Но ето и самата рецепта:
За блата:
1 1/2 ч.ч.брашно *
1/3 ч.ч олио
1 ч.ч. захар

1 ч.ч. горещо кафе
1/4 чаша какао
1 ч.л. сода бикарбонат, загасена в 1 ч.л. ябълков оцет
1 прах ванилия,
 щипка сол 

За крема:
1 пакет пудинг какао
3 с.л. захар
65 г маргарин за печене

За украсата:
1 пакет шоколадови пуканки

1 ч.ч. = 240 мл

Започваме като в купа смесваме съставките за блата и разбиваме с миксера до получаването на еднородна смес.


Изсипваме сместа в тавата от фурната (27см х 38см), върху която съм сложила леко намаслена хартия за печене.  Изравнявам хубаво блата, а след това пъхам да се пече в предварително загрята фурна на около 170 градуса с обдухване.

          

Докато се пече, приготвяме крема ( гледайте колко лесно става всичко :) ) 
В купа слагам пудинга (аз използвах от марката на Кауфланд), а в друг съд на котлона слагам да заври 500 мл вода и три супени лъжици захар. Прибавям малко по малко от водата към пудинга, докато стане на кашичка. След това я прехвърлям към завиращата подсладена вода и разбърквам бързо, докато кремът се сгъсти. 

                 

Към готовия крем слагам около 65 г маргарин. Ползвам ето този от Лидл, който е идеален за постни десерти, тъй като е като масло, ама не съвсем, дет' се вика. Разбърквам го в горещия пудинг, докато се разтвори напълно. След това покривам с малко прозрачно фолио и го оставям да изстине.

                  

Вече охладения блат разрязвам на три парчета, около 12 см ширина. Намазвам с крем между блатовете и измазвам тортата. За по-лесно слагах малко крем  и го пъхах за кратко в хладилника, за да стегне и да ми  е по-лесно сглобяването. Звучи като занимавка, но става по-бързо, отколкото си милите.


Върху измазаната торта наредих пласт от шоколадови пуканки, които можете да направите сами или да си купите готови.


Ще ви излъжа, ако ви кажа, че тортата е вкусна - тя е божествена! Баш като за пости :) 

 

Ако и на вас ви се намира малко време днес, а пък вече постенето ви идва в повечко, спретнете това удоволствие и ви обещавам, постенето ще стане песен! 


А аз ви пожелавам една много усмихната и успешна седмица, приятели! 

 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

31 коментара:

  1. Люси,
    чудесна е тази постна торта.Идеално предложение за всички постещи.Много красива и същевременно много лесна за изпълнение торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Елена! Много, ма много лесна, но пък с наситен шоколадов вкус! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  2. Ей, че си ми смешно човече! Умирам си от кеф с теб. Толкова ме забавляваш, мило мое момиче! Къде пък я измисли тази пуканка!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От торбата с идеите, Йолинка! Как от къде ...:) Радвам с,е че те радвам, както ме радваш и ти :) Прегръдка!

      Изтриване
  3. Добре, че дъвча един постен сладкиш, че иначе като нищо щях да се пръкна на гости. Сега ще има с какво да се занимават мислите ми... Прекрасна торта, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка :) Абе, и постните сладкиши са вкусни! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  4. Наистина знаеш как да приковеш вниманието. Страхотно предложение отново Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони! Усмивки и поздрави от сърце!

      Изтриване
  5. Люси, както винаги си уникална! Ето тук е момента, в който сигурно ще разбереш твърдението ми, че "ти си огнен минзухар, разцъфнал точно когато всичко останало е подвластно на листопадите!!!" Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново, Алекс! Усмивки и най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Люси, прекрасна торта си измислила- браво ! Само да питам- блатовете и крема студени ли трябва да са ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Климентина. Добре е да са студени. По-лесно се сглобява тортата, пък и се пуха директно в хладилника, а е важно да не се слагат топли продукти в него. Поздрави!

      Изтриване
  7. Ти си творец, артист и художник в кухнята, Люси -
    разкошна торта за подслаждане на празниците в постните дни!
    Благодаря и много, много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, ти за вдъхновението и учителя, който си за мен!
      Прегръдки и пожелания за весели празници!

      Изтриване
  8. Благодаря за рецептата, Луси! Детето ми е родено на Бъдни вечер, а как да обясниш на едно дете защо не може торта точно тогава? За пръв път точно на рождения му ден и навръх Бъдни вечер ядохме торта. Единствено крема промених. Вместо с вода го направих със соева напитка с вкус на ванилия. И маргарин не сложих, защото не е полезен. Вместо него поставих 50 гр. шоколад за готвене. За моя изненада се оказа, че готварският шоколад е постен.
    Честита Нова Година и да бъде все по-успешна в личен и творчески план за теб!
    Красимира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, благодаря ти за топлия коментар и се радвам, че си я усъвършенствала.Да ти е живо и здраво отрочето и за него, теб и цялото ти семейство една успешна и щастлива 2017-та година!

      Изтриване
  9. Здравей,Люси. Тортата ти изглежда много апетитна и примамлива! Може ли в друго да загасим содата, освен в ябълков оцет? Също откъде взимате шоколадови пуканки и пудинг?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! може да загасите и с винен / оризов оцет, слагат се само една-две капки, така че да не се усеща содата в ястието. Пудинг какао може да закупите от всеки магазин, има най-различни марки, а шоколадови пуканки може да купите в пакетче от някой магазин или машина за пуканки в града. В краен случай може да се опитате да си направите, като изпукате пуканки и ги залеете със сос от какао и маргарин. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Много благодаря! :) Ще пробвам...

    ОтговорИзтриване
  11. Този вид маргарин не е постен, за съжаление, но сложих друг вид и тортата пак стана. Вече два пъти я правя за рожден ден по време на пости.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ема и благодаря. Не знаех, че не е постен, може ли да ми препоръчаш такъв или кой си ползвала?

      Изтриване
  12. А какво кафе ползвате. Аз живея в Македония и тук най-често правим кафе на джезве. Много се различава от брзилията или якобса.Ако трябва да е еспресо или нескафе да купя такова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Въпрос на вкус е какво кафе ще използвате, може да бъде и само топла вода. С кафе е по-ароматно и вкусно и ако позлвате на джезве е хубаво да го напрваите по-воднисто и да го прецедите. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Задължително ще я пробвам. Моят рожден ден е сега на 8ми дек.а сина ми на 4ти януари (вмакедония караме Коледа по стария календар,так че и неговия рожден ден е по време на пости)...благодаря още веднъж

      Изтриване
  13. В шок съм от положителните коментари. Тези съотношения на продуктите не съответстват на големината на тавичката. Съжалявам, че си похабих продуктите. Грехота е.Изпълних рецептата Ви до абсолютна точност. Сместа покри едва едва 2/3 от тавата (тава с абсолютно същите размери до сантиметър). Въобще не беше годна за разрязване на блатове, не доби желаната големина и дебелина. Имах подобна рецепта за постна шоколадова торта, толкова жалко, че преди години я изгубих. Получаваше се чудесно. А сега, разчитайки на интернет рецепти и отзиви, единствено горчиво разочарование. Нямам нищо против Вас, уважаема Люси,надявам се не приемате искреността ми и възмущението ми към рецептата лично.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Съжалявам, че сте изпитали такова разочарование, но както казахте, рецептата си има своите позитивни отзиви, както и моят личен опит, затова не мога да подставям под съмнение заради един неуспешен опит от ваша страна. Разбира се, че разбирам колко е неприятно и на мен ми се случвало да не успея в някоя рецепта и не го приемем като нападка. Оставям коментара тук, за да видя дали няма да се появят и други подобни отзиви и евентуално да преработя рецептата, ако е необходимо. Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Здравейте Люси. Направих тази торта за рождения ден на сина ми. Той сега на 4ти януари навърши две години. Изключително приятна,сладка и сочна торта.Използвах тавата от фурната,която е с размери 31х41,пекох точно 12 мин понеже тавата е голяма. Получи се блат с височина 1см. Изрязах крайчетата,тъй като бяха позагорели и разделих блата на два дяла по дължина. След това изпекох още един блат и пак като първия. Получих голяма,висока и дълга торта. Използвах два пудинга. На края украсих с сметана на растителна база,направих къщичка от вафлени кори,елхи от корнети за сладолед,един снешко Белчо и всичко беше ОК. Разбира се аз съм аматьор в кухнята,но съм доволна от себе си. Децата ми бяха мн.щасливи,ядоха от тортата,а това е най-добрия показател,че е било вкусно. Жалко,че немога да постирам снимка. При нас празниците тепърва започват,желая много здраве и успехи в личния Ви живот,прекрасно и вълшебно начало на новата година. Ппздрави от Македония

      Изтриване
    3. Здравей, Биляна! Благодаря за страхотния отзив за рецептата и така както ми я описваш, тортата обезателно трябва да се види. Може да ми споделиш снимки на страничката във фесйбук тук ( директно или на лично съобщение) https://www.facebook.com/Lussis-World-Of-Artcraft-492229107474274/( ако имате акаунт) или пък да ми ги изпратиш на пощата cussivalo@yahoo.com Благодаря от сърце за милите пожелания и нека се връщат стократно! Прегръдки от сърце и весело празнуване на вас ;)

      Изтриване
  14. Здравейте, много ми се иска да пробвам тази рецепта, но имам въпрос с какво мога да заменя този маргарин за готвене? Дали с масло ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. Може, но няма да е постна в случая. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...