вторник, 17 март 2015 г.

Руски сладкиш "Лисичи хралупи" / Russian Dessert "Fox Holes"


Такива вкусотии наготвих напоследък, а пък време да ги напиша и да споделя рецептите с вас - никакво. Едва ли ще съм първата, която ще открие, че воденето на блог въобще не е шега работа, но все пак - уж денят става по-дълъг, ама явно с наближаването на пролетта се засилва и пролетната ми умора, известна още като хроничен мързел. Ще се стегна обаче - обещавам! Нямам избор, тъй като тези вкусотии трябва да видят бял свят. Все пак ще дойде време и за великденската фиеста, като и този път ще се опитам да намеря нещо малко по-различно от класическите рецепти, но все така носещи пъстрия и вкусен дух на празника!



Ето днес например ви представям един десерт, който не бях правила преди, но обикнах веднага. Носи интересното име "Лисичи хралупи" - име сякаш излязло от руска приказка. Предполагам, че произлиза от вида на десерта в разрез, който трябва да изглежда така. При мен хралупките станаха малко сплескани :), но не разполагах с тавичка с исканите размери (12 х 22 см ) и се наложи да го направя в по-голяма.


Досега съм опитвала и други подобни десерти, главно с направата на кокосови топчета, но тук те са от извара, което ги прави много по-нежни като текстура, дори след печене. Наистина много интересен десерт, който реших, че ще е идеален и за Великден, тъй като в разрез ще напомни и на бели яйца :) 

Ако вече съм ви привлякла вниманието, ето и самата рецепта: 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
100 г захар
150 г черен шоколад
150 г краве масло
160 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер

За изварената смес:
250 г извара
2 с.л. брашно
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
пудра захар на вкус

Започваме като в купа разбиваме яйцата със захарта.


Разбиваме до получаването на пухкава смес.


През това време на котлона разтапяме в подходящ съд шоколада и маслото. Прибавяме шоколадовата смес последователно и на тънка струйка към яйцата, при непрекъснато бъркане с миксера, за да не се пресече.


Прибавяме пресявайки постепенно брашното и бакпулвера.

Готовата смес изсипваме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Моята тавичка бе с размери 19 x 30 см.


За приготвянето на пълнежа в кухненски чопър/ блендер слагаме всички продукти и разбиваме до получаването на еднородна смес.


Сложете тази смес в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте в сладкиша последователно ред по ред на малки порции ето така:


Готовия сладкиш сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 40 минути.


Не мога да ви опиша невероятното ухание и вкус на този десерт :)


И макар да не ми се получи идеален на външен вид, мога да ви кажа, че това въобще не попречи да бъде унищожен за един ден!

 

И макар да не е някоя помпозна торта, която се поднася придружена от удар на барабани, уверявам ви, че този десерт ще успее да възбуди сетивата ви и да му се насладите с чаша ароматна напитка в слънчевия следобед! 

Усмихнат и вкусен ден, приятели!


32 коментара:

  1. Нямам думи, Люси - много нови и ефектни предложения,
    подбрани с вкус, майсторски приготвени и представени с впечатляващи снимки!
    Благодаря за удоволствието, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диянка! Пожелавам и на теб една пъстра, слънчева и красива пролет! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Ама уникален е! Обожавам десерти с извара и съм сигурна, че и този много ще ми допадне! ! Прегръдка, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Поли! наистина се надявам да ти хареса толкова, колкото и на мен! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Izglejda super:), s kakvo obache moga da zamenq izvarata?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Можете да я замените с крема сирене :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Ах! Това пък сега откъде го измисли. Страхотно момиче си ми ти! Наистина много интересен сладкиш. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Йоли! Винаги ми е толкова приятно, когато минаваш да ме "видиш" :) Почерпи се, мила!

      Изтриване
  5. Знаят лисичките как да си правят хралупите:))
    Прекрасен десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Прекрасен и усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  6. Хайде, хайде... Не изглеждал добре. Само ти така си мислиш, Люска. Прекрасен е! И съм сигурна, че е с чуден вкус! :)
    Много усмихнати прегръдки от мен!

    П.П. И хич да не ти пука... То може ли да имаме всички размери тави, форми, накрайници, шприцове, пошове и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Геринка! :) Иначе си е така - винаги може нещо да липсва в кухнята, но е важно да измислим втори вариант, а може би именно така се раждат различните десерти :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  7. Люси, не само е идеален, направо е перфектен на вид, а сигурна съм и на вкус. Много ми хареса. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! И на бе прекрасни, слънчеви пролетни дни!

      Изтриване
  8. Още едно чудесно предложение от теб, Люси! Както винаги - много красиво, със сигурност вкусно и с прекрасни снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Наистина ме изненада с различния си вкус, а ароматът е невероятен! Ох, вече свърши, а пак ми се дояде! ще трябва да правя пак :) Прегръдка!

      Изтриване
  9. А какво означава текстура????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Текстура е много разпространена дума в българския език, много често срещана в научни текстове, но и използвана в ежедневието. Описва състоянието на дадена материя като усещане или от какво е направена. Повече можете да научите тук - http://simple.wikipedia.org/wiki/Texture

      Изтриване
  10. Люси невероятен е,още утре ще го изпробвам.Споделих с майка ми за твоя блог и от тогава имаш една фенка плюс.Поздрави и успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Вероника! както за думите, така и за популяризирането на моето местенце и увеличаващия се кръг от приятели! Прегръдка!

      Изтриване
  11. Ама че интересни хралупки, при това лисичи:)
    Правила съм подобен десерт, но трябва да погледна продуктите, май наистина освен извара имаше и кокос в моята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Този наистина е по-различен от тези, които съм яла. Определено си заслужава да се опита! Прегръдка и много усмивки от мен!

      Изтриване
  12. Люси, отново предизвикваш в мен чувство на възхищение!!! Толкова си старателна и така се грижиш за доброто настроение на читателите си, всяка рецепта е подбрана с вкус и изпълнена толкова прецизно, че как да не се възхити човек на майсторството ти и на креативните идеи! Браво мила, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, думите ти сами по себе си са толкова топли, а самия факт, че идват от страхотен кулинар като теб, значи още повече! Ти също винаги ме оставяш без дъх! Радвам се, че мога да "върна услугата" :) Почерпи се, макар и виртуално! Прегръдка!

      Изтриване
  13. Определено ми привлече вниманието - с името на десерта, изварата като съставка, изпълнението, визията! Супер!
    Спокойна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! надявам се да ти хареса и на вкус, щом го опиташ! Усмихнат ден пред теб, мила!

      Изтриване
  14. Егати съвършенството! Ти рисува ли го това чудо, Люска или го готви?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, благодаря ти, Зори! :) Прегръдка!

      Изтриване
  15. Ще го направя задължително!Изглежда невероятно!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще чакам отзиви :) Поздрави!

      Изтриване
  16. Наистина перфектно си ги измайсторила тези лисичи хралупки:)! Поредното ти изкушаващо предложение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Слънчеви почивни дни ти желая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...