четвъртък, 15 януари 2015 г.

Олиболен / Oliebollen (Dutch Doughnuts) Recipe


На вниманието на всички, дойде време за....Олиболен! На Митко винаги му звучи като Косе-босе, с което ме спуква от смях! А иначе са просто супер-дупер вкусните холандски понички, които се хапват през зимата, около празниците и ароматът им се носи из всяка уличка, предизвикваща страшно къркорене в коремчето.

Всеки път, когато излизаме на разходка по холандските улици, си казвам, че няма да си купувам сега, ще стана цялата в пудра захар и "лъскав гланц по устните", но винаги се предавам и накрая се озовавам ръфаща, изверяла от горещото, ароматно тесто, набъчкано с най-вкусните стафиди и парченца ябълки евър! 

Но наистина - кой може да устои на този захарен аромат, носещ се из студения, зимен въздух! Когато е студено, имам чувството, че всичко мирише вкусно! 
Ако се съмнявате, недейте! Точно по тази причина навсякъде се продават сандвичи с риба херинга или пържени рибни хапки, и съм убедена, че миризмата на риба не е една от най-привлекателните! Но не и там! Не и през зимата!

И така, връщам се на поничките! Те са тестени, затова няма да ви лъжа, няма да отслабнете от тях, колкото и повече да ги ядете :)



Олибол (в ед.число) или олиболен в повечко бройки, както ги купувам :), са традиционен холандски сладкиш. Хапват се богато поръсени с пудра захар, като нашенските мекички :)


Олиболените са толкова традиционни за новогодишните празници, че често биват поднасяни като официалния десерт за вечерта, украсени с бенгалски огън.


И защото Нова година не беше много далече, а пък аз вече съм в България и пак ми се приядоха, реших, че ще е добра идея да си ги приготвя сама и да ви предложа рецептата. По принцип можете да закупите готова смес и за олиболен в холандските магазини, но понеже сме по истинските неща (а и няма как да се намери в магазина в Тодоричене например), смятам, че е добре да ви дам пълна рецепта. А тя дори не е сложна! Всъщност е една от най-лесните, които съм правила напоследък!  

Необходими продукти:
500 г брашно
1 кубче прясна мая (42г)
1 ч.ч. прясно краве мляко (200мл)
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 яйце
1 ябълка
канела
1 1/2 ч.ч. стафиди (черни и бели)
Около 3 ч.ч. олио за пържене
1/2 ч.ч. пудра захар (и повече) за поръсване

Слагам в купичка леко затопленото мляко с една супена лъжица захар и маята - да се разтвори и да шупне. През това време в купа пресявам брашното, прибавям солта, яйцето (и канелата по желание) ( Тук искам да уточня, че според мен поничките ще станат и с половин кубче мая, но тъй като при мен не се усети вкус на мая в тестото, реших да запазя оригиналното количество. В името на икономията обаче - можете да използвате и половин кубче. :)  ) 

Прибавяме маята към брашното и замесваме меко тесто, към което прибавяме стафидите и нарязаната на малки кубчета ябълка. Хубаво е да накиснем стафидите за кратко във вода преди това, за да набъбнат.


Оставяме тестото да втаса за около час. Тогава в касерола слагаме олиото да загрее. Колкото по-малък е диаметърът на съда, толкова по-малко олио ще ви трябва за маслената баня.


С помощта на две лъжици или лъжица за сладолед, както използвах аз, взимаме малки топчета от тестото и пържим в горещото олио.


Пържим, докато топчетата придобият оранжево-златист цвят! Не се притеснявайте, че вътрешността им седи малко тестена. Това е заради влажните стафиди и ябълки.
Поръсваме обилно със захар, тъй като самото тесто не е сладко само по себе си :)


Така се зарадвах, че се получиха толкова вкусни още от първия опит! Голямо облекчение...смъртният ми враг - маята - взе да сдава багажа пред нарастващите ми кулинарни сили! :)

Надявам се и на вас да ви харесат, ако решите да ги опитате! 

P.s. Този път снимките не ми бяха стихията, но трудно се снима, когато до теб седи досада и повтаря "Можем ли да ядем вече, а, можем ли?!?!?!" :)))


Добър апетит, скъпи приятели!


30 коментара:

  1. Ооо, може ли да ядем и ние, може ли? :)
    Люска, какви пухкави симпатяги, да имах едничка до себе си.... Ухае вълшебно при теб!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Гери! За теб винаги и по много :) Добре си ми дошла! Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  2. Люси, не е ли много маята за толкова тесто. По принцип 42 гр мая се слага на 1 кг брашно. В противен случай мирише на мая. Рецептата е интересна и с удоволсвие ще опитам като започна да хапвам тестени.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, права си и аз се усъмних малко като разгледах рецептите, но се получиха хубави, без да ми миришат на мая и затова запазих даденото количество.Но и според мен ще се получат и с половин кубче и може би ще го допълня в рецептата ( най-малкото за икономията) Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  3. Винаги ме разсмиваш. Наистина са лесни, не съм правила понички, номера с пърженето все ми е на последно място, но ще се предам , виновна си! Снимките са върха, така ми се прияде, че съм и гладна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, и аз не обичам да се тъпча с пържено и даже го избягвам, но пък пържените неща са и едни от най-вкусните :) какво да се прави! Прегръдка и много усмивки!

      Изтриване
  4. Разкошни, какво друго да кажа за тези невероятно вкусни бухтички! Иска ми се да имаше една чиния в този момент пред мен, всички до една бих изяла, без да ми мигне окото :)
    Прегръдки, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! да знам къде си, тази чиния ще се появи :) Силни прегръдки пожелания за спокойни почивни дни!

      Изтриване
  5. Ох, с тия снимки при всички е проблем! :) Но наистина трудно се издържа, още повече щом сте ги опитали и знаете вкуса им. Чудни са тези златисти топчета.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Тили, че ме посети! да се снима през зимния сезон и без това е голяма мъка, че рано се стъмва, но и като не ти дават много време..така е! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Какви вкусотийки е завъртяла Люската! Косе босетата са абсолютно прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи-хи, благодаря ти, Йоленце! От такива като теб се учим :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
  7. Люска, ама мисли за фигурите ни ;)
    Не само, че е тестено, но и пържено!
    Но в замяна на това чак у нас замириса....
    Е, няма как,ще се прави:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Дани! Последното нещо, което може да се каже за тях са диетични, но пък първото е, че са вкусни! Вечната битка! :) Усмивки и прегръдки!

      Изтриване
  8. Привет,Люси!С тези олиболен-косебосета човек се сбогува с чистата си съвест форевър.Такива са пухкавки,напудренки,канелени!Ще ме караш да запрятам ръкави.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти отново, че се отби през моето местенце, Деси! надявам се, да ти харесат и на вкус, така както на вид! Сърдечни поздрави и усмихнати почивни дни ти желая!

      Изтриване
  9. Люси, бях писала един дълъг коментар на тортата Баунти, но явно не ми е вървяло с коментарите онзи ден...
    Честита Нова Година, да си жива и здрава и много щастлива, вдъхновена и все така впечатляваща ни! :)
    Прекрасни Олиболен, направо усетих ароматът и вкусът им. Не съм по пърженето, ама пък как се подминават тези вкусотийки?
    Прегръдка от мен и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алексче, много се радвам да чуя от теб! Много неприятно, когато пишеш дълъг коментар, а той изчезне, но това не е нещо, което да ни коси! Благодаря ти че се отби, за пожеланията, и искам да ти отвърна и аз с пожелания за прекрасна, усмихната година, в която да си здрава, много щастлива и успешна във всичко!

      Изтриване
  10. Усмихна ме с това "Може ли да ядем вече...." и у нас понякога така се получава,супер е изнервящо,когато снимаш да ти висят отстрани и да се присягат.
    А от маята се плашиш напразно,Люси,много е лесна за работа,макар че аз едно време колко съм се плашила и все си мислех,че е мисия невъзможна,но на всичко му се намира цаката с опита,права си.
    Олитата са великолепни пухкавелки,бодвам си едничко и ти пожелавам хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е със снимките, уви :) така сме кулинарните блогъри :) Благодаря ти, че се отби на гости, роси! Бодни си и повече :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  11. Аз без да питам "може ли да ядем вече" бих си грабнала:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тебе може всякак, Весе :) Благодаря ти, че намина :) Прегръдки!

      Изтриване
  12. Люси,сладкодумнице....така си ги описала тези Косета Босета,че в най-скоро време ще кацнат и на дядо Митко в чинията,че той много обича всичко ,що е бухтичка и мекичка.Комплименти за всичко, което представяш, не пропускам нищо,да знаеш.
    Сладка събота и свежа неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря ти от сърце! Да ви са сладки олиболетата :) Прегръдки и сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Много готини тези олиболенчета бре, а представянето им, направо си е звездно! Чудна публикация „Люси, като всичките ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  14. Здравей Люси,колко гр.суха мая е необходимо за тези супер бухтички ??? Благодаря Поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Едно пакетче суха мая ще ти е достатъчна :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте Люси. Казвам се Таня Петева (написах си името защото е обичам да съм анонимна) Благодаря ви за поредната вкусотия която ни предлагате, а тази е наистина такава. Опитвала съм я в Холандия Имам въпрос може ли да се приготви със суха мая. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня. С малко закъснение отговарям, но да, може. Във всяка рецепта може да се замени живата със суха и обратно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...