неделя, 7 декември 2014 г.

Егног - Яйчен коледен пунш / Eggnog Recipe


Сещате ли се за тази специфична сцена от коледните филми - как семейството седи край камината, оранжева светлина озарява лицата им, а те, завити в червено одеалце, пият вкусна напитка от дундави чаши (така им казваме у дома с Митко, дундави чаши). Понякога тази ароматна течност е горещ шоколад или какао, но най-вече е така известният и обичан от хората по света егног или иначе казано яйчен пунш.



Приготвя се по много различни рецепти, но незаменимият елемент са пресните жълтъци. Ето как ми хрумна да приготвя и тази рецепта. Почти всеки кулинар попада на дилемата понякога какво да прави с останалите жълтъци. На мен ми се случи два пъти през последно време, защото имах щастието да правя торта "Гараш" (да, и тя се задава в блога след броени дни) и трябваше да измисля рецепти с жълтъци. Първата от тях е днешното ми предложение за супер вкусния егног.


Яйченият пунш пък сам по себе си може да се вгради в много други рецепти, като торти, сладкиш или кремове, както аз направих при тази тортичка тук.


За мен обаче бе достатъчно вкусен да си го пийвам ей така, студен от хладилника, и да усещам плътната му  текстура, гарнирана със сметана, подправки и щипк(ище) алкохоооол!
Няма да ви хваля повече егнога, дори и да не решите да го направите сега, запишете си рецептата за онези случаи, в които ще се озовете с жълтъци в хладилника :) Ето и рецептата:

Необходими продукти: (за 6 порции):
6 жълтъка
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2-3 карамфилчета
2 ч.ч. течна сметана
200 мл уиски/ ром (количеството варира)
1 щипка канела
1 щипка смляно индийско орехче

Слагаме млякото да заври на котлона, като към него сме прибавили карамфила и индийското орехче.



През това време в друг съд разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.

 

Прибавяме млякото на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към яйчената смес. След това се прибавят алкохолът (количество и вид по желание) и течната сметана на тънка струйка, като продължаваме да бъркаме. Така оформеният гъст яйчен пунш се съхранява в хладилника и се консумира студен.

 

Аз го гарнирах с още бита сметана и поръска от канела и индийско орехче.

9 коментара:

  1. Пуншът е страхотен в тези студени зимни дни.Благодаря за рецептата.Весели празници. Люси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! Весели празници и на теб!

      Изтриване
  2. Първо да кажа, че обожавам коледни филми, носят ми жестоко настроение! Страхотна напитка! Снимките са великолепни и ми миришат точно на зима и Коледа!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Поли! Може би някой ден ще седнем да гледаме коледно филмче, пък ще те почерпя с тази вкусотия! Прегръдки и за теб, мила!

      Изтриване
  3. Не съм опитвала никога, но определено някой път ще се изкуша. :)
    И чакам тортата... Аз, макар и нескромно, смея да се похваля с моята "Гараш", правила съм я 3 пъти и винаги се получава - супер вкусна и лесна торта! :)
    Усмивки, Люска!

    П.П. Ох, много се чудех, ама ще споделя. Правих вчера постните ти локумени сладки. Ходихме на Никулден и занесох на домакинята, която пости. Е, не ги докарах, Люси. Освен че ги препекох, захарта по тях сякаш се стопи (нали се овалват топлички още?). Имаха много вкус на сода (не съм слагала повече от рецептата!), а аз много я мразя, като се усеща... Къде сбърках, можеш ли да предположиш? А твоите толкова хубаво изглеждат! Много ме е яд...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Геринце! Ще очаквам тогава и при теб да се появи скоро торта "Гараш" - каква по-хубава торта за Новогодишната трапеза. Що се касае сладките, да ти кажа, стигнах извода, че всеки има различна мерителна лъжичка за"чаена". Аз имам няколко чаени, но ползвам една по-плоска, от майка ми, която ми е мерителна и макар и другите да са такива, са по-дълбоки. Според мен, който не обича содата, не бива да рискува, а да слага бакпулвер или в краен случай - само щипка сода и останалото 1/2 ч.л бакпулвер. Самата аз нямам непоносимост към содата и не ми пречи. Обичам соден хляб и питки и всякакви неща :) А иначе, според мен е важно сладките да не се препичат, става много сухи тогава. Нормално е пудрата да се овлажни, просто се слага втори път, когато са поизстинали малко, като при кексовете ;) Ами това за сега, Гери :) Прегръдки, мила!

      Изтриване
    2. Ето, друго е майсторът да си каже! Ще знам вече - ще добавя бакпулвер, няма да препичам и ще овалям пак. Ама иначе са много вкусни! Благодаря ти, голямо вдъхновение си ми! Прегръдки и хубав ден. :)

      Изтриване
  4. Анонимен8 юни 2017 г., 15:39

    Здравейте! Пробвах рецептата и пуншът ми доби консистенцията на пудинг. Единствената разлика е, че ползвах 50мл бърбън. Нямам представа къде бъркам. :s

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. За съжаление не знам кое може да е довело до толкова голямо сгъстяване на сместа, тъй като няма такъв продукт в изброените. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...