неделя, 20 юни 2021 г.

Млечна баница / Milk Banitsa

 

Не знам какво ми става напоследък, но тотално съм се запалила да правя най-старите, бабини и даже вече позабравени рецепти. В такъв период съм нещо. Носталгията ли ме е подгонила, или просто се пренаситих от бургери, фюжъни, севиче, гурме, чътни и саласа. 

Липсва ми доброто старо ухание на печена баничка от кухнята на баба, която и до ден днешен покрива с мокър вестник вместо с фолио и колкото и да не е полезно по мое мнение, жената не ме е отровила , пък и като гледам, да ми е жива и здрава - и себе си. 

Доста ми е се лута мнението спрямо нещата, които едно време са се считали за нормални, а днес е лудост и съвсем честно мога да ви кажа, че нямам твърдо такова. Това, че баба се е мъчила с нещо сто години не мисля, че е парична да го правя и аз, но пък наистина има неща, които ни изнежиха прекалено -  и емоционално и физически, та чак на мен ми идва понякога да си забия два шамара да се стегна.

 И тъй като ми се иска у дома да не се закусва винаги само кето или йогурт с чия, които признавам си са нещата, които ям по принцип,  днес отворих долапа и издавих малко от домашно точената юфка на баба и си казах, ей сега ще заухае и моята кухня на сладък спомен.

Тъй като юфката ми е домашна, нямам точни мерки и грамажи, но май толкова ще дойде. Вие използвайте просто тавичка с размери около 28 см и я покрийте доволно. Може да използвате и кори за баница. Ето как да си я направите:

Необходими продукти:

Около 400 г юфка
120 г масло
1 литър прясно краве мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар ( 200 г)  
ванилия
пудра захар за поръсване

В тавичка, която сме намазнили с част от маслото ( може да сложите и малко олио) изсипваме юфката, Разпределяме останалото масло отгоре и пъхаме да се запече във фурната на 180 градуса.


През това време разбиваме яйцата със захарта и ванилията.


Може да да добавите и още захар ако искате, но след като се поръсва после с такава, според мен и толкова е достатъчно. 
Прибавяме към тази смес и млякото и разбиваме отново.


След като юфката се е запекла до златисто и сме я разбъркали няколко пъти, изпиваме отгоре сместа и я пъхаме да се допече за още половин час. 
Ароматът е просто неустоим :) 


Когато баничката стане готова я поръсваме е с пудра захар.


Това е пухкава, сочна и ухайна. Може би аз ще добавя следващия път и сирене в цялата каша, но пък обичам комбинацията на сладко със солено. Баницата се изяде за минути буквално и си обещах да забъркам още нещо такова съвсем скоро :) Ако и вие имате някоя любима стара, бабина рецепта, която си струва да опитам, ще се радвам да споделите :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







вторник, 15 юни 2021 г.

Кюфтета по селски / Country style meatballs

 

И вие ли като мен използвате неделята да наготвите за през седмицата? Ако е така, сега искам да ви се похваля с какви прекрасни гозби ще се гощаваме тази седмица, които вече ни чакат в хладилника за всяка вечер от първенството по футбол, което за сега наистина е доста интересно. По принцип с половинката си разпределяме отборите и аз мога да кажа, че към този момент определено водя...към спечелването на басовете :) Но за какво му е да печели повече на него, като вече има такава жена, която за два часа в неделя му сготви Кюфтета по селски, които си поръчка, ризото със сирена и гъби, пълнени патладжани ( това аз да си го ям, както той казва)  и огромна тенджера таратор, които да го чака охладен в края на работния ден. 

Признавам си, идеята за тези вкусни кюфтенца по селски беше негова и чудесна. То и това лято топло ли е, студено ли е, ( баш си е студено, ако трябва да сме честни), та такива гозбички си идват идеално. Може би пък и футболната тематика да ни кара да хапваме топчеста храна, знам ли ;) 

Рецептата е стандартна и тъй като я видях, че я има като моята от тук, нека да я посочим като източник, за да няма писъци и крясъци на кой са му били най-селски кюфтетата. Въпреки името обаче, се постарах да я поднеса елегантно, напук на очакванията и да покажа, че и  най-селската манджа може да ти коства 15 лева, ако я сервираш завиткано.( Или поне толкова си хванете вечерята в края на вечерта, когато поднесете сметкоразписката на половинката) :) А, ето и рецептата:

Необходими продукти:

500 г кайма
40 г ориз
50 г брашно
1 бр. яйце
200 мл домати
 1 глава лук
 1 бр. морков
 черен пипер, червен пипер, дафинов лист, сол
магданоз
олио
2-3 скилидки чесън

В купа смесваме каймата, с ориза, яйцето и прибавяме черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре.


От тази кайма правим кюфтенца с размерите на по-голям орех и ги овалваме в брашно. Редим ги в поднос и ги оставяме за малко в хладилник да стегнат. 


През това време нарязваме лука и моркова. Аз използвам чопъра за да е на ситно.

   

В подходяща тенджера слагаме малко олио, колкото да покрие дъното и след като загрее добавяме лука и морковите. запържваме за кратко, докато поомекнат, като работим на умерен огън.


След това прибавяме брашното, червения пипер и топла вода до средата на съда.

   

Покриваме с капака и оставяме течността да заври. 


Пускаме кюфтенцата  в чорбата и ги оставяме да покъкрят докато се сварят. 


Прибавяме и доматите с чесъна,  като ако са прясно смлени,  не забравяйте да добавите и щипка захар към тях, за да не киселее яденето. 
Добавяме и дафиновия лист и подправяме още веднъж с подправки, ако има нужда. Оставяме да покъкри още 10-15 минути на тих огън.

   

Сервираме ястието с накълцан свеж магданоз, а аз по-често използвам лют червен пипер, за да бъде и пикантно. 


Не знам дали скоро сте имали щастието да хапнете кюфтнеца по селски, но ако не сте - обезателно си направете. Няма да съжалявате.  


Хубавото е, че става бързо, с малко продукти е , а дори да я претопляш, манджичката си е все така апетитна. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





петък, 11 юни 2021 г.

Ягодова торта парфе Страчатела / Strawberry stracciatella cake

Ах, петък! Вчера като  се бъхтихме с колежките във фитнеса и инструкторът ни караше да виждаме всички кръгове от Ада поетапно се заклех, че няма и да погледна повече сладко. После обаче той ни похвали и каза че днес даже може да се поглезим и аз глезлата веднага наточих зъби за нещо апетитно и нечовешки вкусно. Баба пък изпрати малко домашни ягоди и не би следвало те да не изпълнят своята цел в живота и да не бъдат превърнати в някои изкусителен десерт, нали? Съгласни сте с мен. И тъй като се стремя да ви изкушавам със сладко само преди уикенда, за да имате време да го направите и никакво оправдание да не го направите, сега ще ви дам и рецептата за този чудесен, освежаващ, разхлаждащ ягодов десерт, който ще ви пренесе в една далечна галактика, далеч , далеч от всякакви избори, карантини, работни дни, панталони и всичко, което ще ви стяга на душата. Ето го и него: 

Необходими продукти:

За блата: 
4 яйца
4 с.л. брашно
4с.л. захар

Приготвянето на блата вече съм обяснила подробно как се прави стъпка по стъпка в тази рецепта ТУК. Тя е за обикновен пандишпан с размери на цялата торта 25 см.


За крема:
400 гр заквасена сметана
200 гр крема сирене (тип филаделфия) 
2/3 ч.ч. пудра захар
125 гр краве масло
1 пакетче  желатин
100 г шоколадови стърготини

За украсата:
500 г ягоди 
компот от малини (400-500 мл)
1 пакетче  желатин
червена боя

След като сме изпекли блата, се заемаме с крема. За целта разбиваме маслото с пудрата захар на крем, като прибавяме и заквасената сметана, добре е всичко да е на стайна температура, за да не става на бучки. Може да ползвате и само заквасена сметана в сладкиша, което ще дойде общо около 600 г.

През това време сме накиснали желатина според указанието на опаковката и след това го прибавяме към 150 мл бистра течност - сок или светъл компот. Затопляме в микровълнова или на водна баня, докато желатинът се разтвори, а после прибавяме на тънка струйка към крема, докато разбиваме още. Оставяме леко да се охлади и сгъсти. 

           

Тортата сглобяваме като слагаме блата във формата за торта , а отгоре изсипваме около една трета от крема,. Поръсвам е шоколадови пръчици, и повтаряме, така още два пъти, така че да има стърготини на във всички пластове. Кремът е течен и ако ги добавите наведнъж има възможност да паднат на дъното или да отидат само на едно място. Така ще може да контролирате тяхното разпределение, без да има шоколад най-отгоре. 

            

След като кремът е сложен, приберете тортата за около 10 -15 минути в хладилника, и през това време почистете, измийте, подсушете и нарежете ягодите. след това извадете тортата и ги наредете по повърхността й, възможно най-гъсто една до друга. Приберете в хладилника за няколко час ( аз го правя за през нощта) 


На другия ден отцеждам малко компот от малини и загрявам дотолкова, че да мога да разтворя в него предварително накиснатия желатин. Тъй като повечето компоти по-скоро лилавеят, отколкото да имат наситено червен цвят, аз слагам малко компот, малко вода и малко червена боя. Ако намерете сок, който има този искрящо червен цвят, може да го ползвате, но аз си помогнах с хранителна боя. 


Хубаво е да си казваме всичко, тъй като не искам да има разочаровани, а пък фотошопа няма да ни помогне до никъде да постигнем каквото искаме в кухнята :) 


И преди съм го казвала, в тази ми рецепта за Ягодово парфе, но и сега ще кажа - това ми е един от най-любимите десерти. Хареса ми, че може да се насладиш на ягодите в тяхната свежест и цялост, кремът е толкова нежен и лек, а блатът - пухче. Мога да седна да ям парфе от тавата както гладен мъж-мусака, но това не бива да се документира, ДОРИ И да се случи.
Затова остава само да ви пожелая усмихнат уикенд и да чакам да се включите с вашите впечатления за рецептата, а защо не снимки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...