неделя, 28 април 2019 г.

Великденска торта с украса от швейцарски крем / Easter cake with swiss meringue cream


Христос Воскресе, приятели! Християни, не християни, метъли, кулинари, писатели, художници, мотористи, медици, певици, всякакви ентусиасти и всички хора, които носят добринка в сърцето могат да честват днес, защото това празник за опрощение, ново начало и любов! 
Нека всичките мои приятели и роднини, които правя живота ми още по-красив и добър се чувстват специално поздравени, както и всички хора, които ме подкрепят в моите начинания, нищо, че не са техни собствени! Да сме живи и здрави всички и да борим тъмните мисли с тежка музика, вкусна храна,топли думи и усмивки, да правим повече добро за другите и да ценим дори малките жестове от страна на хората, вместо да се фокусираме върху негативното. 
Доброто е навсякъде около нас, пък дори и в усмивката на човека отсреща, с която те дарява :) 

Нека днес да седем на семейната трапеза, за да похвалим готвача за яденето, както и да е станало, да намерим общ език с онзи чичо, с когото все не можем да се разберем, да се опитаме не само ние да се чувстваме добре, а да накараме хората около нас да се чувстват добре. 


Днес няма да ви занимавам с дълъг текст, не защото няма какво да ви разказвам - взех си едиН-два полудена почивка ( затова ме извинете за забавянето с отговорите, но докато се видя с всички роднини ), за малко да ни удави първо сахарския дъжд, а вчера и онзи проливния, който поне успя да измия колата от предишния. Направих голяма доза козунаци, а яйцата дето замислях да боядисвам не се получиха и се наложи да експериментирам в последния момент. Нямах нито едно пукнато яйце тази година, барабар с тези, които избелих ( ако си спомняте, споделих ви как да си избелвате яйца сами, за по-пастелни цветове при боядисване), но за сметка на това се смяхме много у дома и толкова безгрижна подготовка не съм има досега. Може би защото днес ще ходя на обяд при мама, но от сега знам, че тя ще ме нагости така, че ръцете ще й целувам! :) 
От мен се очакваше да занеса само яйцата, козунаците и една торта, а тя е тази - супер бърза, но и много красива и ефектна. Вярно, има какво още да се желае по отношение на украсата, но както ви казах по-горе - аз гледам цялостта картинка, а тя бе толкова пъстра и пролетна.


Реших, че е време да използвам отдавна закупените си руски накрайници и да врътна един швейцарски маслен крем. Сигурна съм, че кремът може да стане и само от белтъци, стига да не прекалете със захарта и да не станат твърде разтегливи. 
А самите вкусове на тортата - ами плодови, какво друго за началото на топлото време. Любими шоколадови блатове, карамелен сироп и крем "Шантили" с вкус на банан. Още малко ягоди и киви, и ето че имаме една свежарска торта, която няма как да не накара гостите ви да ахнат. Но няма какво да ви карам да се облизвате, без да ви споделя колко бързо може да я спретнете. Ето и рецептата:


Необходими продукти за 20 см диаметър торта:
За тортата:
3 бр. готови блата ( купени или от тази или тази рецепта) 
350 мл течна сладкарска сметана
1 пакет пудинг с вкус на банан
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 бр. киви
4-5 ягоди
карамелен сироп за сиропиране на блатовете
бишкоти и мини шоколадови яйца за декорация

За швейцарския маслен крем:
5 бр. белтъци
300 г захар
425 г масло
щипка сол
1 ванилия


Започваме като си приготвяме първо пудинга. Правим го според описанието на опаковката, като за целта ни трябват прясното мляко и захарта от изброените продукти за тортата. След като е готов, го покриваме плътно ( върху самия крем, не съда) със стреч фолио и го оставяме да се охлади, за да може да го смесим с разбитата на сняг сметана. 


Така приготвяме крем "Шантили". Ако пудингът ни е твърде топъл, ще разпусне сметаната и кремът ще стане много течен. 
Затова след като стегне напълно, го разбийте леко с миксер и прибавете малко по малко от битата сметана, докато получите въздушен крем :) 

За тортата този път ползвах готови блатове, тъй като моята приятелка Марта ми изпрати такива от Турция, точно с размерите на моята форма за торта - 20 см. Аз нямах много време покрай козунаците да пека и блатове, но съм ви сложила линкове към две рецепти с идеални блатове за целта :) 

Поставяме единия блат във формата за торта и го сиропираме добре с карамелен сироп. Него приготвяме както захарния сироп, с тази разлика, че първо карамелизираме захарта. Може да ползвате и подходящ компот, тъй като ще се върже добре с плодовия вкус на десерта :) 

                         

Разпределяме една част от крема, а отгоре нарязаните на по-тънко подове.


Може да се спрете и на друг вид плодове или да ползвате тези от компота. Аз сметнах, че с аромата на банановия пудинг, тези се съчетават идеално :) 


Процедираме така и останалите блатове като накрая завършваме само с крем. Прибираме тортата за няколко часа в хладилника да стегне.

Заемаме се с швейцарския маслен крем. За самите цветя използвах този накрайник, като ги закупих от магазина за левче в града ( какво ли няма вече там :))

                             

Признавам си, швейцарският крем ме изтормози малко, защото направих първо една доза, но тя се пресече. Беше станал идеален крем за шприцоване, но аз да спазя всички пропорции добавих и последната част масло, както си е по рецептата и всичко се развали. Не е невъзможно да се оправи, защото ако охладите едната част леко, а  затопилите другата на водна баня и пак ги разбиете има шанс да достигнете идеалното равновесие на температурите, но дотогава ще ви се реве, ако ви замине такова количество продукти!

Мисля, че като нищо ще ви стигне половин доза от този крем за украсата, ако не правите лалетата много високи и може да пробвате така. Също така, макар всички сладкарски рецепти да говори за пропорции ( аз видях моята от тук, като има и видео рецепта в нея), ви препоръчвам щом усетите, че кремът е станал хубав вече, да спрете за тест. Напълнете поша и вижте дали се получават хубави стабилни цветя. Ако е така, спрете да го магерите и не е нужно да слагате цялото количество масло. Казвам го като препоръка или поне аз така ще правя :) 
А ето как да направите самия крем:


За целта, разбийте леко белтъците, солта и захарта, колкото да се запенят. Прехвърлете ги в абсолютно сух съд, и ги сложете на водна баня, като е важно да не опира дъното на съда самата вода. Оставате белтъците да се затоплят леко, като ги разбърквате. Необходимо е да се разтопят гранулите на захарта.
След това махнете от водната баня и върнете на миксера, като разбърквате докато стане плътна смес като за целувки. 
Оставете да достигне стайна температура. Започнете да добавяте малко по малко от маслото, което в началото може да стои на бучки, но ще се разтвори с бъркането напълно. Слагайте следващата част масло, едва след като първата е напълно усвоена от крема.
След като кремът е готов, разделете на части и оцветете с хранителна боя по желание.


Аз го направих само с два цвята - розово и зелено, в светли пастелни тонове. 
Завърших украсата с малки шоколадови яйчица и готово! 


Не мога да ви опиша каква нежна фантазия е тази торта и как ми се иска да се усъвършенствам с този крем, за да мога да правя още такива украси!
Аз започвам да опаковам вкусотиите за гостуването, а  на вас пожелавам весело посрещане на празника. Насладете се на светлия повод със близките, семейство или приятели. Нека вашето яйце не ви предаде в борбите, а козунакът с конци или без, да се яде като топъл хляб!
 Надявам се да съм ви донесла много празнично настроение с рецептите си за Великден през последните два месеца, и ако смятате, че е така и днес ви се върши още някоя друга добринка, 


може да ме поощрите като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






четвъртък, 25 април 2019 г.

Солен венец от парено тесто / Choux (Eclair) Pastry Ring Recipe


Знам, знам, нямам спирка! Тъкмо си милите, че сте планирали вече менюто и аз се появявам с някое ново предложение, което си струва да се опита. Мога да ви кажа, че съвсем не е без да искам. Запазих най-интересното за накрая, но не може да не кажете, че не ви предупредих. Днешната рецепта  е за нещо соленичко, което ще се хареса и на малки и на големи. 
Солен венец от парено тесто - тип сандвич, който може да направите и като салата, ако решите. Сетих се за тази идейка, която видях от Йоли преди не малко лета, но все се канех да я приготвя в мой вариант. Ето, че тази година й дойде редът! :) 


Хубавото е, че за рецептата ползваме едно от най-лесните и бързи теста за работа, а именно пареното тесто. Може да вложите много творчество в оформянето на венеца, както и в избора плънка. И тъй като вече ви предложих този изумителен Еклер на метър за десерт, реших, че е време за едно апетитно предястие за великденската трапеза.  
И да не си помислите, че с това приключвам серията рецепти за празниците. Освен, че остава да ви представя тазгодишната великденска торта, ще вмъкна още една-две бързи рецепти за предястия, тъй като понякога точно това е, което ни липсва, да запълним празнините на масата.



За тестото може да ползвате любимата и рецепта за парено тесто или да опитате тази на Йоли. Ето я и нея: 

Необходими продукти:
250 мл бяло сухо вино ( или прясно мляко)
75 г масло
150 г брашно
щипка захар
1/2 ч.л. сол
4 яйца

За плънката:
домати
крема сирене
краставици
кашкавал
шунка
луканков салам
варени яйца
зелена салата



В тенджера смесваме виното / млякото, захарта, солта и маслото. След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното


Бъркаме енергично, докато тестото започне да се отделя от стените и се формира на топка. ( Най-добре сменете с дървена лъжица :))


Прибавяме едно по едно яйцата, докато всяко едно се абсорбира добре в тестото и тогава слагаме следващото.



Получаваме хубаво, тежко тесто,което пада от лъжицата на триъгълник ( както му казват :))



Очертайте си кръг върху хартия за печене и шпицовайте желаната от вас форма за венец. Може да бъде на един или два етажа - по-големи или малки форми, като е добре да оставяте място между детайлите, за да има накъде да бухва тестото.
Може да намажете тестото с малко размито яйце и да поръсите със семки по желания - аз избрах сусам и ленено семе :) 


Пъхнете венецът да се пече на 180 градуса за около 40 минути, като е важно да оставите цялата влага да се изпари от тестото. За целта може да го ставите да се изсуши допълнително на изключената фурна или да го оставите да се пече на леко открехната вратичка, след изпичането още 10-15 минути. 


След като изстине, разрежете на половина и напълнете  по желание - намажете с крема сирене, малко зелена салата, кашкавал, 

 

шунка, салам, яйца, домати и каквото душа ви иска ;) 


Поставяме капачето и готово. Украсих с още малко зелена салата и три златни яйца, които боядисах с новите боички на Др. Йоткер :) ( за тези, които питаха) 

Това успях да сътворя накрая...надявам се да ви хареса :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 24 април 2019 г.

Козунак Страчатела / Stracciatella easter bread


Диетата не ми върви този сезон, затова реших да преустановим отношенията си за малко. Опитваме се да се изясним с нея как да стават нещата - аз не ям няколко час, а тя си върши работата, и после аз си ям, с мярка. Мярката всеки път е различна, но все пак е мярка! От спортуването до тук съм овладяла най-вече първата част от упражненията "Легнете на постелката" и в това съм толкова добра, че мога да го правя с часове.

 Диета по врем на празници е малко като любов по време на холера, затова просто реших, че може би трябва да си вземе малко почивка една от друга. Нека тя да се опомни, защото няма как съвсем нищо да не се яде, а пък аз трябва да съм реалист - мога ли да прекарам времето със семейството си, на различни видове софри, в мръщене и подбутвене на маслинка в чинийка.                                                                                                                    Повечето от тези хора виждам едва два-три пъти годишно и не му е мястото да им се мръщя на усилията да ме нагостят, сякаш се подготвям за роля за Оскар, за която е необходимо да сваля тегло равносилно на половината си органи .                                                                                                                                                           С моята метър и петдесет осанка всяко килце те доближава до структурата на Пикачу, но жаждата за живот и радостта от него, винаги трябва да е над тази за суетата, така мисля аз. Така, че ако ме видите да ръфам доволно въглехидрати, да не подигате вежди в недоумения " Ние сме в почивка!!!"   


И като в  такава, с голям кеф и задоволство замесих, опекох, снимах и си похапнах от днешния невероятен козунак. Нали не с помислихте, че съм приключила  с тях :) Отдавна ми се въртеше в главата тази идея, тъй като повечето плънки за козунак с шоколад не винаги са толкова сполучливи. Понякога шоколадът изтича от тестото, а друг път след запичането става сух и не винаги може да му се насладиш както трябва. Затова измислих един козунак, който стъпва на основата на един от любимите ми тип десерти "страчатела" ( Сами забелязвате колко вариации на него има в блога).
 Парченцата шоколад стоят твърди в тестото, но достатъчно дребни, така че да може да ги усещате във всяка хапка, без да се губят сами по себе си. Отгоре на всичко, завърших с лъскава шоколадова заливка, която може би помните от козунака със заквасена сметана тук, който ви представих преди няколко години :) 



Но стига излишни приказки, ето и как го направих:

Ето и какво ви трябва:
Около 1 кг брашно София мел Екстра ( може и повече)
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г) 
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) или есенция ром
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
180 г  захар 
3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол

Още:
Около 200 г шоколадови стърготини 
200 мл шоколадов ганаш


Този път реших да използвам брашното екстра на София мел, за да си докажа, че тази рецепта може да стане с всяко брашно. И така и стана :)
Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера.


Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    
Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. 

                             

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.
Аз започвам да го усуквам, като с намаслени ръце ( може да ползвате още масло и мас дори), гледам да го усуквам и разтягам, за да получа още повече нишки :)


Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си. 


След като тестото втаса го разделяме на две и оформяме козунаците. Аз се спрях на нов вид плетка, която е само с един фитил. Но първо : Взимаме едната част от тестото и я притискаме леко с ръце, така че да оформим нещо като правоъгълник, не прекалено тънък. Изсипваме половината от шоколадовите стърготини, като подчертавам - те трябва да са вкусни.                                     На нашия пазар няма много разновидности, но съм си купувал от чужбина ( пък и от там ме четете доста от вас) и има вкусни стърготини и има и такива, които имат вкус на моколад.
Избирайте винаги по-хубавите стърготини, пък дори и да са малко по-скъпи :) 
Сложете доволно количество от тях.

                             

Замесете пак тестото, като се стремите да оформите един дълъг фитил и го разположете първо така:


След това подпъхнете свободния край в горната част, образувайки нещо като ласо, по-широко в долната част.


Тончо там го завъртете веднаж и подпъхнете стърчащия край отдолу. Така оформяте козунака само с един фитил :) 

                             

Оставате го да втаса на топло докато удвои обема си, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като хване желаният загар и е почти готов, може да го намажете с леко размито яйце ( или само жълтък) с вода, но това няма да ви е нужно, ако ще правите заливка, затова не съм о описала в продуктите.


За заливката, както винаги, се спрях на любимия си шоколадов ганаш, като към 150 мл течна сметана, доведена до кипване, прибавих един черен шоколад. Разбърках шоколада в горещата сметана, докато се разтвори, а след това излях върху козунака.
Поръсих с още шоколадови пръчици.
Получи се такава фантазия, че ми е трудно да го опиша. Обезателно ще направя още една-две дози от този козунак за празника, защото няма да лъжа - шоколадът прави всичко още по-хубаво!!!



Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!                              Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/                                                    Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/                                                            Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/                                     Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/                                                             Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...