Тези дни на мама много й се бяха дояли палачинки и аз, като примерна дъщеря, веднага откликнах. И без това се чудя как да си намеря повод да сготвя нещо, но друг да го изяде, че ако изяждах всичко, което готвя, досега да съм станала с размерите на дирижабъл.
И така, забърках една голяма доза за палачинки, като от тях заделих и направих едни със солен сметанов пълнеж и пилешко, които скоро ще се появят и в блога. Една част направих шоколадови, които станаха толкова вкусни, че едно нещо доведе до друго и ей го на - направих цяла торта.
Просто не знам как стана :)
Имах си и пюрирана тиква, която бях изпекла предната вечер и тъй като така и не се научих да ми е сладка в състоянието си натюрел, реших, че трябва да я шмугна в някакъв неустоим крем и неустоим крем и направих.
Беше толкова вкусен, че се боях, че ще го изям преди да го нанеса на тортата. Следващия път ще направя такъв, но ще го сервирам в чашки, може би с останал блат или меки бисквитки на дъното. Ама наистина е много вкусен!
Вече няколко пъти съм споменавала за направата на тиквено пюре (тук и тук), но от вас зависи кой вариант е по-удобен за вас. В самата рецепта ще обясня по-подробно използвания от мен метод. И за да не се бавя повече, ето го и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
За палачинките:
3 бр яйца
3 ч.ч. прясно мляко
брашно като за боза (около 2 ч.ч.) и какао
Крема:
1/1/2 ч.ч. тиквено пюре
4 с.л. захар
200 мл сладка течна сметана за разбиване
1/2 консерва дулсе де лече
*1 желатин (разтворен в малко течност)
индийско орехче
канела
джинджифил
Започнах като изпекох тиквата, пюрирах с пасатор,
а след това, измервайки необходимото ми количество, прехвърлих в касерола. Добавих захар на вкус (при мен 4 с.л.), но това зависи много от вида и сладостта на тиквата, затова подчертавам да я направите на вкус. Сложете касеролата на котлона и разбъркайте, докато захарта се разтвори в пюрето.
Ще ви отнеме буквално 2-3 минути при непрестанно бъркане. Накрая махаме от огъня и овкусяваме с подправките - канела, джинджифил и индийско орехче, отново на вкус. Аз сложих по-малко канела, тъй като баба ми не я обича, а пък няма как да не занеса торта на генералния ми спонсор на тикви)
а след това, измервайки необходимото ми количество, прехвърлих в касерола. Добавих захар на вкус (при мен 4 с.л.), но това зависи много от вида и сладостта на тиквата, затова подчертавам да я направите на вкус. Сложете касеролата на котлона и разбъркайте, докато захарта се разтвори в пюрето.
Ще ви отнеме буквално 2-3 минути при непрестанно бъркане. Накрая махаме от огъня и овкусяваме с подправките - канела, джинджифил и индийско орехче, отново на вкус. Аз сложих по-малко канела, тъй като баба ми не я обича, а пък няма как да не занеса торта на генералния ми спонсор на тикви)
И така, готовото тиквено пюре оставяме да се охлади и се захващаме с палачинките. Вярвам, че почти всяко семейство има своя рецепта за палачинки и не смятам да давам много обяснения за използваната от мен рецепта. Аз обичам да използвам мярката 1:1:1 ( яйца: брашно: мляко) за сместа, но понякога може да е малко повечко мляко или брашно. Затова най-добрият ориентир е да се получи смес с гъстотата на боза.
Слагаме около черпак в тиган за палчинки и почваме дългия процес по правенето им. :)
Следващата стъпка е да направим крема. Разбиваме сметаната на сняг,
а после прибавяме към нея дулце де лечето и тиквата. Ако желаете, можете да сложите още от подправките и тук.
а после прибавяме към нея дулце де лечето и тиквата. Ако желаете, можете да сложите още от подправките и тук.
После при непрестанно бъркане прибавяме на тънка струйка разтворения (на водна баня или в микровълнова) желатин.
Сглобяването на тортата става по следния начин: В подходящ съд слагаме палачинката, около нея ринг за торта с разстояния около см от палачинката:
Започваме да редим шоколадова палачинка, пласт от крема, палачинка, пласт крем и така докрай.
Готовата торта слагаме да престои няколко часа или най-добре за една нощ в хладилника.
Украсяваме по желание. Аз нямах много време за украса този път и се спрях на много семпла есенна шарка с помощта на листенца и още малко какао.
Но щом разрязах тортата, възкликнах на глас - изглеждаше толкова добре, а кремът се беше запазил пухкав.
*По-късното с майка ми си говорихме, че сигурно тортата ще се получи чудесна и без желатин, а само с фиксатор за сметана.
Комбинацията на карамел в крема и лекото ухание на тиква бе така неустоимо.
Когато занесох тортата на баба и й казах, че е с тиква, тя не заподскача от радост, но после се обади да каже, че явно не ме е разбрала, защото не е усетила да яде тиква. (Тя сигурно си е мислела, че ще сложа цели парчета)
Много се хареса тортата на всички, така че след гласуване, решихме да я наречем най-вкусната торта с тиква ..досега. Кой знае, винаги може да ми попадне нещо още по-добро!
Макар и за момента да се съмнявам!