петък, 17 май 2019 г.

Нахутено мезе за бира / Spicy chickpeas snack


Алелуя!!Тези дни се очертава малка пауза от дъжда и ще се порадваме на няколко слънчеви часове, а най--хубавото е, че се пада уикенд! Няма такъв кеф! Вадете скарите, вадете бирите, вадете таблата, заровете и да го оползотворим. Ако пък ще останете в града, не пропускайте да си направите пейка парти или пък на някое одеалце в парка, където задължително трябва да вземете нещо дребно за похапване. Аз ви предлагам днешната рецепта, която е много лесна и идеална за целта. Сигурна съм, че много от вас ще посегнат първо към чипсове, снаксове и какво ли не друго, но моля, доверете ми се и опитайте този пикантен нахут.

Аз самата не бях фен на нахута доскоро, но след като се поинтересувах от полезните му качества реших, че е време да почна да го включвам в менюто си от време на време. Освен, че е чудесен източник на протеини сравними с месото, но без холестерола, е и на въглехидрати, така че ако спортувате или искате да имате хубави мускули е време да замените ориза с нахут. Богат е и на витамин B6, което помага на хората, страдащи от безсъние като мен. ( То тия рецепти не могат всичките да се сготвят през деня :) )


 Фибри, магнезии и фолиева киселина са също сред предимствата му, затова ако ще пийвате биричка, нека мезето да е леко. Обещавам ви, че ще е толкова вкусно, че ще сте ми благодарни затова, че съм ви дръпнала чипса от ръцете и съм ви спестила пари :) 
Според мен един от най-важните елементи на което и да е било ястие е подправянето и тук на помощ ми се притече соевият сос Кикоман. Той маринова добре нахута и му придава нужната соленост, която търсим за такова мезе. Допълних с малко от подправките, които обичам и се получи тази купичка злато. Но как точно го направих, вижте рецептата: 

Необходими продукти:
1 консерва нахут
2-3 с.л. соев сос Кикоман
2 с.л. олио
пиканта подправка, чесън на прах, чубрица, червен и черен пипер и *сол на вкус

*може да пропуснете, тъй като соевия сос върши същата работа

Отцеждаме нахута от водата ( може да я запазите за веган целувки) и подсушаваме върху кухненска хартия.


След това слагаме в купа и нахута, соевия сос, олиото и подправките на вкус и разбъркваме.


Прехвърляме в тава с хартия за печене на дъното и пъхаме във фурната да се печен на 200 градуса за около 15 минути. ( Имайте предвид, че нахута ще почне да пука по някое време, но вие решавате колко запечен искате да бъде ;) ) 


Още една хубава част на това мезе е, че не става твърдо и може да се консумира без да се притеснявате, че ще ви счупи някой зъб. Може да го добавяте в супа като крутони, в салати и въобще си отворих една беля с тази рецепта, защото сега правя по двойна доза пак и не достига.
Опитайте и вие! 

 П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 15 май 2019 г.

Чийзкейк "Бисквитеното чудовище" / Cookie Monster Cheesecake


Тъй като времето е малко мрачно напоследък, реших, че днес ще е идеален момент да ви споделя една много цветна и носеща настроение рецепта! Направих я преди доста време, но си я пазех в чернови за дни като този.  Дни, в които усещаш, че искаш да ти се случи нещо хубаво. Времето напоследък е толкова променливо, че и настроенията на хората около мен и аз самата сме в крак с него. Всички са в очакване на по-топли дни, по-забавни и да си го кажем направо - вече мечтаем за лятото. В този ред на мисли, някои са се подложили и на стриктни диети, които щом завали дъжда и у дома стане по-студено от навън, пак посягаме към нещо сладко, защото се е видяло, че скоро няма да е за къси панталони. 
Аз самата знам, че най-красивата част на човека и една жена в частност е усмивката, а тя се появява, когато в душичката и й се загнезди щастие. Научила съм се, че когато нямам много поводи за радост, трябва да си ги създавам сама, затова и готвенето е чудесна терапия за тази междинни моменти, когато знаеш, че няма нищо сериозно, но все пак има нещо, което те потиска, пък било то и "кариерата" Сузанита. 

Да си приготвиш нещо ново, без да ти е познат все още вкусът му, да бъде различно от това, което си правил преди крие едно вълнение, което още веднага ще ви зареди с  десет точки за Грифиндор. 
Когато пък такава очарователна комбинация като днешния чийзкейк, носещ името на моят sprit animal Бисквитеното чудовище от Улица "Сезам", със сигурност ще ви донесе страшно много усмивки. Сгушите ли се на диванчето, похапвайки парченце от тази сладост, в комбинация с кафенце или пък още бисквитки, няма да остане следа и от съмнение, че всеки ден може да бъде прекрасен!



Тогава дори и да решите да тренирате у дома или да излезете на разходка, да изгорите калориите, няма да бъде никакъв проблем, защото ще го направите с кеф!! Знаете, че няма да си позволя да ви подведа, затова може да ми се доверите и този път!

Никой не е изял повече видове сладости в този живот от мен и ако ви предложа нещо, то със сигурност поне си струва да се опита. Знам, че някои от вас ще се притеснят от използването на хранителна боя, но аз наистина смятам, че веднъж-два пъти в годината е оправдано, ако през останалото време не се тъпчете с вредни храни и газирани напитки.





Повече за десерта ще ви разкажа след самата рецепта, защото бързам да премина към нея.



Необходими продукти:

За бисквитената основа:
1/2 ч.ч. разтопено масло
3/4 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. шоколадови капки ( нарязан шоколад)
1 ванилия 
1 бр. яйце
щипка сол

За плънката:
250 г крема сирене
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. сметана ( заквасена или течна)
3 бр. яйца
15 бр. бисквитки Орео
щипка сол
синя хранителна боя

За украса:
шоколадов ганаш - направих двойна доза, за да си имам( рецепта тук
бисквитки с шоколадови капки ( рецепта тук


Започваме като приготвяме основата. За целта в купа слагаме маслото, солта и захарта и пъхаме в микровълновата  за около 30 секунди, маслото да се разтопи. Разбиваме и оставяме леко да стегне на хладно за 10-15 минути. След това прибавяме яйцето, брашното и ванилията, така че да получим бисквитена смес. Добре е да е със стайна температура, преди да добавим шоколадовите капки / или нарязания шоколад, за да не го разтопи. 
След това изсипваме сместа в тавичка с размери 20 см диаметър и печем на 150 градуса за около 15 минути. Трябва да получите голяма бисквитка с такъв цвят. Оставете да се охлади напълно, а през това време се захванете с пълнежа.

                             

В купата на миксера сложете кремата сирене, захарта и нишестето. Започнете на средна степен да биете сместа, докато стане въздушна и креместа. Почнете да прибавяте сметаната, солта и ванилията.

                             

Прибавете малко синя боя, като аз ползвах тази, тъй като е най-достъпна за вас, предлагат я в нашенските магазини и исках да ви представя как изглежда десерта оцветен с нея. Може да добавите колкото искате, но аз исках малко по-наситен цвят, за да съвпада с това на чудовището ( пък и ако е гарга, да е рошава!). Тъй като беше вечер и снимките са на лампата в кухнята изглежда така, но имайте предвид, че боите се засилват след изпичане.

                             

Започваме да прибавяме едно по едно яйцата, докато разбиваме, а накрая прибавете и начупените на по-едри парченца бисквитки Орео, и разбъркайте на ръка, с шпатула. 

                            

Прехвърляме вече изстиналата бисквитка на дъното на подходяща форма за торта, с махащи се стени ( моята форма е приплъзване на дъното нагоре) и отгоре изсипваме синята смес.
Изолирайте добре дъното и стените на съда със фолио и тиксо, защото ще печем на водна баня. В друг съд сложете вода на 1/3 от съда и пъхнете чийзкейка да се пече на около 160-170 градуса за около час.



След като се изпече, оставате десерта да се охлади за около половин час на отворена врата на фурната, а по-късното може да го приберете в хладилника.
На следващия ден ( или няколко часа) го украсете по желание, като аз го направих с шоколадов ганаш от черен шоколад, като една част от него разбих на крем и шприцовах розички, а в тях наредих половинка бисквитки, които са по тази рецепта тук.


Хубавото е, че може да приготвите например единична или двойна доза от тези бисквитки и да използвате половината тесто за основата на чийзкейка. Така с един куршум- два заека! 

Не се сдържах да се позабавлявам като лепна и googly eyes на едно от парчетата, та съвсем да заприлича на Бисквитеното чудовище! 


Наистина е супер вкусна, креместа, и шоколадова торта, а и меките бисквитки не помагат да се въздържате особено.  Но какво пък толкова, за да нямате угризения, правете като мен - споделяйте десертите с околните! 



Прекрасен ден, приятели! 

 За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 13 май 2019 г.

Португалска солена торта / Portuguese Savory Cake Recipe


Отпочинахте ли си уикенда? 
Аз го направих с изключение на факта, че винаги ще се намери някой да ти се обади супер рано в неделя. Или само аз мога да се похваля с такива приятели??!!  Затова пък денят бе достатъчно дълъг за да мога да почета книга, да карам колело, да сготвя, да излезем с приятели да по хвърляме малко кошове на баскетболното игрище и накрая успях да изгледам и един филм.

 Тъй като не ми остана много време за готвене, трябваше да спретна нещо набързо и то с нещата от хладилника. За щастие имах под ръка тази рецепта за известната португалска солена торта, в която може да сложите буквално каквото ви душа иска. Аз обаче смятам, че е добре да заложите на пъстрите цветове на граха, царевицата, маслините и доматите, а също така и на  богато количество кашкавал и шунка. Ами какво да ви кажа, получи се чудесно! Става светкавично бързо, което прави тази рецепта идеална за делничното меню, а пък и съставките не са никак взискателни. 


Тази седмица е и доста важна за мен, защото в събота са наградите на Блоговодител и остават само няколко дни, в които може да ме подкрепите с гласа си, а пък аз се надявам да го направите. Номинирана съм в следните категории:           

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/




Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А сега да преминавам и към рецептата :) 
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сметана
1/4 ч.ч олио
3 бр. яйца
1 ч.л. бакпулвер
сол на вкус

За плънката:
150 г шунка
200 г кашкавал
1/2 консерва грах
1/2 консерва царевица
2 бр. варени яйца
шепа маслини
2 малки домата
зелен лук

1 ч.ч =200 мл


Започваме като разбиваме в блендер, може и с миксер млякото, сметаната, олиото и яйцата до еднородна течност. След това прибавяме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме добре сместа, за да няма бучки.


В подходяща тавичка с размери около 22-25 см, леко намаслена, изсипваме сместа, а отгоре започваме да ръсим от нарязаните на по-едри кубчета кашкавал и шунка. След това от грахта и царевицата, маслини, може дори да добавите варени картофи. Украсяваме отгоре с разполовени варени яйца и домати, за още повече цвят и вкус :) 


Пъхаме тортата да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса и  печем за около половин час, като я проверявайте с клечка. Кашкавала може да направи сместа да ви изглежда по-тестена, но пък на вкус е идеално :) 

Изпечете добре, като за да не ви прегаря отгоре, може по някое време да покриете с лист фолио.


След като се изпече, оставете я да се охлади леко и поръсете с нарязан пресен лук. Може да го включите и в самата смес.
Не може да си представите колко вкусно ухае и аз едвам изчаках и пет минути и го нарязах. Кашкавалът още беше горещ и се разтягаше от парчетата. Трябва да го опитате..още днес...искате ли? :)
Прекрасен ден, приятели !


 П.п1. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п2. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...