четвъртък, 12 април 2018 г.

Ризото с цвекло и козе сирене / Red risotto with goat cheese


Пролетта вече е тук и аз не мога да се стърпя да не вкарам цвят наоколо. Стига с тази бяла зима, потно лято и мокра есен, сега е време за цветна пролет. Даже си имам нов любим маршрут сутрин до работа. Минавайки покрай градината с лалетата в ляво, после пресичам улицата за да да се полюбувам на бледо лилавия люляк в дясно, който все още не е цъфнал съвсем и накрая завършвам с лек финт пак в ляво, за да помириша и да попия всяка нотка от много по-наситено лилавия и разцъфтял люляк по-нагоре на улицата. Такава любов към цветята от човек, който успя да убие три кактуса и един бенджамин за една година. Но така е, не може всичко да мога, но това, което го мога, го мога! Например мога да ви предложа едно чудесно ризото, което става бързо ( идеално за седмична вечеря) и направо ще ви накара да сложите розовите очила. След като с мен  го направи, а ако трябва да съм честна, не ми вървеше много напоследък. Не говоря само за кризата с яйцата, за която ви говорих вчера. Развали ми се миялната, разболях се на три пъти ( така, за късмет) и имах един не малък пожар у дома, за който така и не събрах сили да се оплаквам - нали е минало и няма да поглеждам назад.
Пролетта ще ми донесе много кихане от сенната хрема, навярно умора и лека паника заради формата на барбарон, който съм си докарала от зимното угаждане, но аз съм твърдо решена да я сложа в малкия си джоб...и чиния.
Това е сезонът, в който пак можем да започнем всичко отначало и да разцъфнем като сивите дръвчета. Може да започнем да се храним по-добре, да се движим повече, да си приготвяме всяка вечер нещо различно и ново за вечеря. Ако не сте опитвали това ризото например, може да направите него. 



Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в четири категории, като две от тях са именно за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 консерва червено цвекло Bonduelle
600 ml пилешки бульон ( или едно кубче)
1 средна глава лук
30 г козе сирене
1 бр. яйце
олио

Започваме като нарязваме лука на ситно и запържваме с малко мазнина. Прибавяме почистения ориз и запържваме за кратко, след което прибавяме отцеденото цвекло от консервата. Запържваме за още две-три минути.


Започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона, като слагаме и няколко лъжици от сока от консервата. Всяка порция течност, трябва напълно да се поеме от ориза, преди да добавим следващата. Хубаво е да намалим температурата на средна степен, за да може ориза да набъбва къкрейки в течността.


Добавяме още гореща вода, ако е необходимо до сваряването на ориза, като накрая трябва да получим хубава, леко лепкава каша. 
Сервираме с малко натрошено козе сирене и сварено яйце. 
Аз добавих бейби спанак, а може и малко орехи.


Ризотото е много свежо, въпреки консервирания зеленчук, става бързо и определено ще ви покани и към още една порция ;) 
Вкусна и пъстра седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 11 април 2018 г.

Царевична вита питка с подправки / Swirl cornbread with fresh herbs


Сега е сезонът на зелениите и нищо чудно, че хладилникът ми се пука по шевовете именно от марули, пресен лук, спанак, лапад и разбира се няколко останали варени яйца. Ако следите страницата ми във фейсбук, сигурно сте прочели за фиаското ми тази година с великденските яйца. 
Ако не - на кратко:
Вашата работлива Люси пече козунаци, агнешко, гарнитури и всякакви сладури. После чисти, чисти, чисти, та чак филия не искаше да си намаже, макар и гладна, да не си цапа кухнята. (Така де - празник идваше и исках да го посрещна със спретнат дом.)
За накрая Люси си остави само боядисването на яйцата, които прилежно свари, без да се спука нито едно, боядиса ги набързо в лек пастелен нюанс и ги остави да изсъхнат, преди да почне декорирането им.
Решена вече да поседне пред телевизора и да си украсява на спокойствие, Люската си пренесе яйцата, а съдът се счупи на сантиметри от масата и всичките хубави яйца се изпльоскаха на пода с такава скорост, че оставиха цветните си отпечатъци върху току-що измития бял под. Люси беше твърде уморена да се ядосва, но определено шокът я накара да си легне по-раничко тази вечер, за да избегне евентуални нервни сривове.

Та така, накратко - още имам яйца в хладилник и очевидно ще минавам на яйчен режим.
За целта се сетих, че мога да приложа и всичките останали зелении в някаква вкусна и ароматна рецепта като днешната например.
Както знаете, аз и брашната на София мел сме много близки, затова нося няколко от тях около талията си, но това не ме спира да им се радвам.
Преди време дори ви споделих, че аз и Танчето направихме и кулинарна книга заедно с тях, а тази година и създаваме рецепти за тяхната сайт.
Реших да ви споделя някои от тях, като днешната е идеална за сезона и се надявам да ви хареса - царевична вита питка с подправки.



Необходими продукти
300 г брашно София Мел Класик
150 г царевично брашно София Мел
1 пак. суха мая
3 с.л. олио
180 мл хладка вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол

За намазване:
100 г масло
100 мл олио
Свежи подправки: зелен кромид, магданоз, чесън.
Наична на приготвяне може да научите в сайта на София мел тук.
Надявам се да ви хареса :) Усмихната седмица, приятели! 
Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели! 

събота, 7 април 2018 г.

Агнешка плешка с билки за Великден / Slow Cooked Lamb Shoulder with Herbs for Easter


Добре, че е Великден да сготвя и аз агнешко. Не съм от най-големите му фенове, може би защото го свързвам с едни така до традиционни и "ароматни" рецепти, които никога не ме впечатляваха особено. А, недей си боже някой да ми предложи "дроб сарма", го приема като заплаха и родово проклятие. 

Дам, не ги обичам тези дреболии и агнешки ухания, които така ми напомнят за ежегодната сбирка на село с родата. Вярно, скъпи спомени са ми, но кълна се хич не ми липсват тези рецепти. И както бях решила, че агнешкото месо като цяло не е за мен, преди години майка ми успя да сготви такова у дома, което бе изключително свежо, крехко, сочно и нищо общо с онзи невидима заплаха, за която ви говорих по-горе.

Дадох си сметка, че все пак има шанс да открия рецепти за това месце, които ми допадат и няма да отлагам това предизвикателство.


Рецептата на майка ми е чудесна и със сигурност ще ви споделя и нея, тъй като е много по-семпла, а месото е идеално след това за салати или както аз си го хапвах - в сандвичи с рукола и сирене. 

Но тъй като е празник, искам да ви представя една още по-пролетна и празнична рецепта за МОЕТО агнешко с билки за Великден.

Както знаете, бях ви обещала рецепта за агнешко тази година, а аз винаги си изпълнявам обещанията! Бъдете сигурни, че чакането си заслужава!


Сигурна съм, че тази рецепта ще се хареса и на тези от вас, които също като мен, са били зачеркнали това месо в миналото, но тук ще се насладите на един вкус и аромат, който няма да ви разочарова.

Точно като за пролетта, рецептата е богата на ухания и билки, които за щастие, вече можем с лекота да намерим в близкия магазин.
За мен лично има и малко италиански привкус цялата фантазия, затова съм добавила клонка чери домати и артишок, които обожавам. Вие разбира се може да премахнете някои от изброените елементи, но аз харесвам тази комбинация тук която  е леко казано...To die for! :)



А ето и самата рецепта:
Около 2 кг агнешка плешка
подправки: зелен лук и чесън,
босилек, копър, мащерка, риган, копър, магданоз
200 мл бяло вино
150 г масло
1-2 с.л. мед
50 мл (лют) зехтин
1-2 лимона
2 клонки чери домати
1бр. артишок
5-6 бр. картофи
сол /черен пипер

Започвам като измивам и накисвам агнешкото за няколко часа ( най-добре от предната вечер) с малко вода и сока от лимоните, за да се "отмирише" и да стане по-крехко.
След това си подготвям свежите подправки, като те нека са на вкус, сложете от тези, които обичате повече, а от другите - по-малко.


Аз използвах два стръка зелен лук, два босилек и по-малко от останалите. Мащерката и ригана оставих на клонки, а останалите накълцах на ситно. Може да ползвате и чесън на скилидки, ако нямате пресен.


В подходящ съд слагам 100 г от маслото да се разтопи и след това запържвам за кратко чесъна в него, а след това и лука, както и половината магданоз и босилек. Нека маслото да поеме от всички аромати.


В подходяща тавичка слагам месото, като го подправям добре със сол и пипер. Отгоре разпределям от ароматното масло и останалите ни зелени подправки.Завършвам със зехтин ( при мен е домашно направен с лют пипер, тъй като ми хареса да има леко щипещ вкус коричката на месото) и 


слагам меда по цялата дължина, така че да се карамелизира добре месото и прибавям виното в тавата, заедно с малко вода.


Отгоре разпределям само още два-три резанки от останалото ни масло, завивам с фолио и пъхам в гореща фурна на 200 градуса да се пече, като веднага след като заври намалявам температурата на 150 и пека около четири часа.


Към края на печенето прибавям и зеленчуците - нарязаните картофи, клонките чери домати ( да, заедно с цялата клонка, придава още по-добър аромат) и нарязания артишок. Има няколко начина да почистите артишока, но аз просто го разрязах на четири части, като почистих пухкавата и лилава част от сърцевината му. Сложих листенцата в тавичката, заедно с останалите зеленчуци и овкусих с още малко сол и пипер.





Печем докато картофите станат готови. Не мога да ви опиша колко е вкусно това ястие, а само от аромата му ще се се превърнете в хищник :)

Месото е крехко, но с чудесна и изкусителна коричка.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...