понеделник, 7 август 2017 г.

Патладжан - ветрило с домати и моцарела / Eggplant Fan with tomato and mozzarella


Днес едва ли ще изненадам много хора с предложението си, не само защото е идеалното лятно ястие, но и е познато и обичано от мнозина. Патладжан-ветрило е рецепта, която съществува в множество комбинации, но тази, която ви предлагам днес е любимата ми. Много често в рецептите за тиквички и патладжани се слага шунка, кайма или друг вид месо, но лятото се опитвам да наблягам повече на зеленчуци, тъй като месо ям достатъчно през останалата част от годината. Освен това, дори и с малко месо, едно ястие става с идея по тежко и определено придобива дъх по-бързо, ако остане в хладилника. Дори и да не сте по постните рецепти, препоръчвам ви да ми с е доверите да да опитате тази точно в този й вариант.


Не бих добавила или махнала нищо !


Самата аз не купувам често патладжани, но когато ми подариха тези чудесни бели, мини патладжани от домашна градина, не можах да пропусна да направя нещо вкусно и да увелича графата с тези рецепти в блога ( която за момента е много скромна) 
И тъй като е не само много, много вкусно, но и става доста бързо, реших, че ще е идеалното седмично предложение за вечеря и за вас в горещото време- леко и ароматно лятно ястие, което може да приготвите само за минути:


А ето как да го направите:
Необходими продукти:
4 малки патладжана
3-4 скилидки чесън
1 с.л. песто босилек
1-2 доматa 
250 г моцарела
малко пресен магданоз
сол/ олио

Взимаме и нарязваме патладжаните на няколко пъти по дължина, почти до край ето така:


Във всеки прорез слагаме малко сол и наситнен чесън, а след това във всеки слагаме по резен домат и моцарела ( може и повече, ако събере ).
Отгоре разпределям малко от пестото, което купувам готово и винаги имам в хладилника, но може да на направите и домашно.


Поръсвам всичко с малко олио, и доливам около чашка вода в тавата,. Пека за около 30-40 минути ( в зависимост от големината на патладжаните) на 180 градуса. 


Преди поднасяне поръсвам с малко свежа подправка - магданоз ( или босилек), но тъй като има песто, смятам, че магданозът е по-подходящ. 
Патладжана се реже като масло и е е тоооолкова сочен и вкусен, затова не губете време и си го направте още днес!
Вкусна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 4 август 2017 г.

Торта "Морско дъно" / Seashore cake


Аааа, август! Месец изпълнен с рождени дни на любими хора и единият от които е на вашето Люси! Има доста време до тогава, но пък аз започвам с правенето на тортички отсега по две причини: първо, няма как да имаш кофти рожден ден, ако всеки ден е рожден ден  :), и второ, защото няма по-хубаво нещо от една вкусна сладурана, която да ви чака след работа ( за някой - жена, за други -торта, а за щастливците и двете :))
Днешната торта също бе по повод рожден ден и я направих за специален човек, който обожава бонбоните "Морско дъно". Аз самата не съм й фен, защото имам малка особеност и това е, че не обичам много сладък шоколад, а повечето белгийски бонбони са с точно такъв. Знам, обаче , че повечето хора си падат именно по този шоколадов вкус и съм сигурна, че тази тортичка ще им допадне на вкус и то много.


За разлика от вкуса, за който мога да гарантирам, украсата не се получи добре. Исках да направя страните на тортата с поша като вълни, които тъй като не бяха от маслен крем, а от сметана, не стояха фино, а й придаде  някаква обемност в долната част.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.


Тази сутрин обаче си казах, рецептата е добра, украсата - не толкова, но dammit, заслужава си да споделям с вас и успехи и неуспехи в кухнята, а  сигурна съм, идеята като цяло не никак лоша и някои от вас ще я доразвие и направи още по-добре. Ако и вие имате лятно/ морско чедо у дома или просто обичате вкуса на сладкия шоколад и спомените за море, направете си това торте :)
Ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар 
200 мл прясно мляко
200 мл олио
270 г брашно
30 г какао
1 пак, бакпулвер
1 ванилия


За крема: 
400 г маскарпоне
150 г пудра захар
200 мл течна сладкарска сметана
100 г млечен белгийски шоколад
150 ядки ( на вкус)

За сиропиране:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода


Блата, който използвах за тази торта е стабилен и подходящ особено за торти, които ще носят тежест, като тези с фондан например. Виждала съм го в немски сайтове, но видях, че и  Ваня го е пускала. ( Тя е написала, че може млякото да се замени и с друга течност по желание, но само да не е газирана) 
Продуктите са за блат с размери 20 см в диаметър и такава форма използвах и аз.
За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. 

                                  
В купа смесваме сухите съставки и разбъркваме добре с телена бъркала, за да се хомогенизират.


Започваме постепенно да прибавяме малко по-малко от течностите и от сухите съставки към яйчената смес, докато 


получим хубава, наситено шоколадова смес.
Изсипваме във формата, която е намаслена и застлана с хартия за печене и печем на 160 градуса за около половин час.

                    

Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след това изваждаме от формата. 
Както виждате той е доста висок и с лекота го разрязваме на три по-малки блата.



За крема. Загрявам 100 мл от сметаната на котлона, а в купа начупвам шоколада. Прибавям малко по-малко от сметаната, към шоколада и разбърквам, докато получа хубав ганаш. Оставям да се охлади.

                       

През това време, разбивам маскарпонето и пудрата захар на крем, а след това прибавям и охладения ганаш.
Сглобяване на тортата: Напоявам всеки блат от тортата с карамелен сироп, който приготвям от карамелизирана чаша захар, върху която изсипвам чаша вода. Оставям да покъкри, докато се разтвори карамела във водата.
Отгоре нанасям от шоколадовия крем и слагам едро начупени ядки. Смятам, че ядките придават това "хрупкаво" усещане за морско дъно, което си представяме :)


Останалата сметана разбивам на сняг ( добавям захар, ако е неподсладена) и няколко капки синя боя. Измазвам тортата с нея. ( Бележка: Ако използвате животинска сметана, може би ще ви трябва по-голямо количество, тъй като тя не бухва толкова)

                                                
За украсата използвах смлени бисквити за "пясък", също може да боядисате със златиста боя кристална захар или да нашарите бонбоните с нея, както направих аз. 

                            

Накрая се получи ето това! Явно вярно с всичко се свиква, защото не изглежда чак толкова зле вече.. :)
На рожденика пожелавам да бъде жив и здрав, да намери своето щастие под слънцето, да има много успехи в живота, а той да бъде винаги толкова сладък като тези бонбони и торта.!


На тези от вас, които имат също рождени дни скоро им пожелавам чудесен празник, а на останалите - едно вълнуващо и щастливо лято! 


До нови срещи, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 31 юли 2017 г.

Свинско с барбекю сос на фурна / BBQ Pulled pork


Много пъти съм ви казвала, че не мога да ям едно и също ястие два дена подред. Е, днешното явно наистина е специално, защото си го хапвах цели три дни и всеки ден ми беше еднакво вкусно. А като кажа вкусно, считайте сууупер вкусно. Често правя месо на конци, като обикновено това или  свинско с лимон и сол или моята чудесна рецепта за свинско с бира (рецепта тук).
Този път обаче, вдъхновена от нови запознанства и невероятната ми жажда да хапване на ястия от южняшката кухня през лятото, реших да направя вариант за свинско-барбекю, минус барбекюто като оборудване.
Става въпрос по-скоро за типичния опушено-сладникав вкус и комбинирането на соса и подправките за месото.


Реших, че тази рецепта ще бъде идеална за вас не само защото и ви е като мен може да си я хапвате следващите дни ( която я прави чудесна рецепта за през работната седмица), а и защото се спрях на вариант, който ще ви спести доста грижи по приготвянето на домашния сос барбекю. Обещавам ви,че някои ден ще ви споделя и тази рецепта, но за да ви спечеля по-бързо на моя страна, реших да използвам готов.
На пазара има много сосове, като качеството им обикновено се ориентира от цената, но попаднах на този сос в Кауфланд за цена от около 6 лв. Според мен беше наистина много свежо попадение и бях очарова на от вкуса му. Вие разбира се може да използвате и друга марка :)

 

Месото може да си го хапвате и така или да си направите класически бургери, като според мен вкуса има се допълва най-вече не от типичните домати и краставици , а любимата ми лятна, тексаска салата от зеле и моркови. При интерес от ваша страна, ще взема да ви споделя и рецептата за нея :) 


Няма повече да се бавя, защото сигурно искате да знаете, как да си приготвите тази вкусотия и аз някак няма да ви спра. Ето и необходимите продукти:
Около 1 кг свинско месо ( бут, плешка)
1/2 ч.ч. барбекю сос
Подправки за месото:
В купа смесваме: галета, млян черен пипер, червен пипер, кайенски пипер, чесън на прах, кимион, чили, сол.

Измивам месото и го мариноваме с 2-3 с.л. от соса, като го намазваме добре. 

                       

Оставям го в хладилника за няколко часа или най-добре за през нощта.


На следващия ден го изваждам и втривам хубаво  подправките. Слагам го в подходящ съд ( аз ползвах кръгла йена) и поливам чаша и половина вода. Пускам фурната на максимум и пека, докато водата заври. След това намалявам на 150 градуса и пека още 4-5 часа. Може да намалите температурата още и да печете за през нощта, като е добре съдът да е плътно затворен. Аз го увивам с пласт алуминиево фолио, което да задържа топлината и същевременно не позволява месото да прегори отгоре.


Готовото месо е меко като масло и се разпада при един допир на вилицата. Още топло го намазвам още веднъж със сос барбекю и раздърпвам на парчета.


Ако имате slow cooker може да приготвите ястието в него, но предпочитам да дам рецептата приложима за всички кухни :) 


Няма такава вкусотия казвам ви......


И тъй като месото бе някак пренебрегнато от мен напоследък, ще се опитам да ви се реванширам в следващите месеци с повече месни рецепти. А за сега - ви оставям с тези апетитни кадри и надявам се желанието да си ги направите и вие :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...