Отдавна бях замислила тази торта и ето, че вчера успях да я направя. В тези горещини изобщо не ми беше до печене, а пък отдавна исках да направя торта "Шварцвалд" с пресни череши. Няма по-добро време за това от сега, когато им е сезона и можем да им се насладим в напълно натурален вид. тортата е толкова лесна за направа, че едва ли ще ви отнеме повече от 20 минути.
Използвах една нежна комбинация от сметани и сирене в крема, която го прави супер свеж и лек, а наситения шоколадов вкус на бисквитките, съчетани със сочните и хрупкащи череши прави тортата едно задължително, лятно удоволствие. Ако вече сте опитвали оригиналната "Шварцвалд" ( рецепта тук) или пък сте фен на най-вкусната торта торта с маскарпоне и праскови от блога ( Да, Цецо, за теб специално говоря :)) , определено ще се влюбите и в тази.
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 1/3 пакет бисквити "Закуска" - какао
1 ч.ч. вишновка/ компот за напояване
2-3 ч.ч. череши
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
400 мл течна сметана
3/4 ч.ч. пудра захар
1/2 шоколад
Започваме като приготвяме крема. За целта разбиваме маскарпонето със заквасената сметана и захарта на крема. Прибавяме и 200 мл от сметаната и бием докато се получи пухкав крем.
В тавичка с размери 25 см в диаметър редим бисквитките на дъното като предварително ги потапяме за секунда от всяка страна във вишновка, или ако искате да е без алкохол - компот. Аз винаги имам домашна вишновка и уханието й в бисквитите прави тортата наистина специална.
След това разпределяме от крема, нареждаме отгоре череши- аз слагах половинки, за да ми отиде по-малко крем за изравняването на пласта.
Продължавам така докрай, като накрая завършвам с пласт от задалените 200 мл сметана, която сме разбили на сняг ( ако не е подсладена, с малко захар). Останалата част от сметаната заделям в кутия в хладилника, за декорирането на тортата.
Оставям тортата в хладилника за два часа.
Важен елемент при декорацията на тази торта са шоколадовите стърготини, които може лесно да направите с помощта на белачка. Аз винаги избирам черен шоколад.
Слагам по средата на тортата, така че ми отиде по-малко от половин шоколад, но вие може да облепите и страните на тортата. На мен ми останах бисквити и смлях една-две в блендера, с които покрих стените на тортата.
Доукрасих с останалата сметана и малко черешки.
Ето го и моето следобедно парче за кафето....ооообичам лятото!
Ако и вие искате да се насладите на тази прелест у дома, направете я още днес! А после - ми пишете в коментарите!
Усмихнати почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!