Коледа, Коледа, Коледа, Коледа....любимият ми сезон от годината, любимият ми празник, любимото ми време, прекарано с любимите ми хора, тъпчещи се с любимата ми храна. Гледайки коледни филмчета, слушайки коледна музика, опиянени от коледни аромати и светлинки, идващи от горящата камина и светещата елха. Всичко е толкова прекрасно, че ми иде да се нагушкам от уюта и топлината, която изпитвам, само като си представям този вълшебен, магически празник.
Всички тези емоции вдъхновиха направата на тази парфена торта с пълнеж от joy and happiness :) (в случая желе от горски плодове). А ето и необходимите продукти за торта с размери 20 см:
За блатовете:
(две дози от смес за руло)
5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
За крема:
600 гр заквасена сметана
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар (и още на вкус)
1 желатин
1 жълтък
За желето от горски плодове:
250 гр горски плодове
пудра захар на вкус
1 желатин
За масления крем:
125 гр масло
1-2 ч.ч. пудра захар
За украсата:
500 гр бял фондан
гъм паста за детайлите
сметана за украса
сладкарски бои
Работата по тортата започнах два дни по-рано с изработката на детайлите от гъм паста. Направих коледната звезда, листата и зрънцата на имела, оцветих допълнително и оставих да изсъхнат хубаво:
На следващия ден се залових със самата торта. Направих две дози от сместа за руло, като при първата разбивах жълтъците и белтъците заедно, а при втората поотделно. Сместа пекох в правоъгълните тави от фурната. От по-твърдия блат изрязах дъното и капака на тортата с помощта на ринг за торти с размер около 20 см. Блатът с разбитите поотделно белтъци и захар стана по-пухкав и използвах за стените на тортата, като изрязах две ленти с височината на тортата. Самият блат бе по-мек, по-лесно се огъваше по стените на ринга и лесно прилепна по дъното на тортата. Докато блатовете изстиваха, се заех с крема и желето. Оставих в миксера да се разбиват съставките за крема (без желатина), а аз пасирах в друг съд замразените горски плодове и пудрата захар. Готовото пюре прецедих през марля за да няма семки.
На водна баня разтворих заедно двата желатина според указанието на опаковката. Прибавих около желатин и половина към разбиващата се с миксера смес за крем, а към останалата част добавих прецеденото пюре, докато продължавам да разбърквам на водна баня. Поставих двата пълнежа леко да стегнат, като след това започнах да запълвам тортата с крем. Започнах с едната част от сметановия крем, след това добавих част от желето, после пак от сметаната и така догоре, като завършваме със сметановия крем. Слагаме капака на тортата и притискаме с ринга. Оставяме в хладилника за денонощие.
На другия ден приготвяме масления крем за измазване на тортата. След като нанесем равен слой, слагаме в хладилника да стегне, а през това време изрязваме от фондан лента за стените на тортата и капак. Украсете по желание с приготвените орнаменти. Макар фонданът да не обича сметана, ако оставите разстояние между капака и стените и шприцовате върху част от масления крем, украсата ще издържи. Самата торта обаче дали ще остане...едва ли?! :)
Весели Коледни и Новогодишни празници!