сряда, 7 май 2025 г.

Чеснови възелчета / Garlic Knots

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

По принцип всички хора обичат меко и топло хлебче, но не както моята законна половинка. Заклевам се, ако има нещо, което не ми е сред любимите му привички е постоянната му нужда хлябът да бъде супер мек, пресен, ако има как и топъл, за да го яде. Щеше да е по-лесно постижимо, ако друг негов вбесяващ навик не му беше да оставя хляба постоянно открит навън и въобще да забравя да го прибра. Не консумира и хляб, който е бил в хладилник, а аз самата рядко ям хляб, особено ако е такъв от супермаркета. И ето, че се налага да си търся лесни рецепти за бързи хлебчета, които да забъркам и да знам, че не само ще се изядат, но ще стигнат, без да остават много. 


Хубавото е, че поне винаги имаме какво да изпратим и на кокошките на село, но все пак, не обичам да изхвърлям храна. Ето защо и за мен е наистина важно да готвя не само вкусно, разумно, икономично и разбира се, да се изяжда бързо. 
Днешните хлебчета така и не са оставали за повече от ден, а дори и на следващия пак бяха меки и вкусни, което си е победа за битката, която водя у дома. Дори и аз, която се стремя да не ям прекалено много въглехидрати, се поглезвам с по някое "възелче", защото са твърде вкусни да им устоя, но поне са в малки количества и мога да не прекалявам. Приканвам ви и вие да ги опитате, защото си заслужават.


Необходими продукти: 
Около 500 г брашно Пица София мел 
350 мл хладка вода
80 мл зехтин 
7 г ( 1 пак. ) суха мая или 1/2 кубче жива
1 ч.л. захар
1 ч.л сол
Подправки на вкус: чесън на прах, сух риган и босилек 

Още:
кашкавал/ пармезан
чесън на прах/ или обикновен
пресни билки: магданоз, босилек
50 г масло
30 мл зехтин



Започваме с приготвянето на тестото. За целта слагаме в купа ( аз ползвам директно тази на миксера, тъй като ще меся с него), две трети от брашното. Ползвам това за пица на София мел, тъй като е идеално за такъв вид рецепти. Искам да приготвя еластично, дъвкаво тесто. 
Към брашното прибавяме маята и захарта, като разбъркваме да се разпределят добре в брашното, 

 

а след това прибавяме и водата. Оставяме за кратко, докато се получат балончета и започваме да бъркаме и заместваме лепкаво тесто.


През това време в купичка смесваме зехтина с подправките. Аз наблягам на чесъна на прах, сол и риган, тъй като тестото става много ароматно, без да има твърде агресивен вкус. Прибавяме и зехтина към тестото, докато се интегрира добре, а след това почваме да прибавям малко по малко от останалото ни брашно. Получаваме меко, леко лепнещо тесто, което прехвърляме в купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса. 

 

Аз предпочитам периодично да го "отвивам" и да го превивам на няколко пъти, за да помогна на процеса по образуване на глутена, което ще направи тестото по-еластично. Тази стъпка не е задължителна, но ако искате постигнете още по-вкусно тесто, трябва да го опитате. Просто навлажнявате пръстите си са малко вода и завивате тестото от всички страни навътре и оставяте отново да се надигне. 


Когато тестото втаса, разделяме на части и оформяме на топка. Аз ги правя с големината на мандарина, но вие може да направите по-големи или по-малки възелчета. От тази рецепта спокойно може да направите 16 броя. 

 

Всяко топче разточваме на фитил с големина около 10 см, който завързваме на възел и повиваме краищата навътре така че да стане като топче отново. Редим в тавичка, с хартия за печене и оставяме да втасат отново за около 25 минути. Ако процесът е тръгнал вече и е достатъчно топло, времето ще е достатъчно.  
Пъхаме да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. като преди това може да намажете с малко вода, прясно мляко, масло хлебчетата и да поръсите с малко рендосан кашкавал. 


След като възелчетата за напълно изпечени, ги прехвърляме в подходящ съд, където ще ги залеем с разтопеното масло и зехтин, в което сме смесили и нарязаните на ситно пресни подправки, Лично аз предпочитам и тук да ползвам чесън на прах, тъй като зрелия е твърде силен на вкус.


Завършваме с малко пармезан и се опитваме да не изядем всичко само докато снимаме. 
Ако искате да видите колко изкусително се отделя сърцевината на възелчето, обезателно изгледайте клипа за приготвянето му и ще разберете защо ми се налага да ги правя всяка седмица :) А, сега и вас набутах :) 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3


понеделник, 28 април 2025 г.

Салата Цезар / Caesar Salad Recipe

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток ток

Времето се затопли и почти всеки, които срещам напоследък е на някаква форма хранителен режим. Няма лошо в това наистина. Мисля, че е повече от нормално, та дори и похвално човек да се грижи за здравето си. Може да не съм от блогърите, които готвят само т. нар "здравословни ястия", но вярвам, че здравословното се съдържа именно в баланса, а не постоянното ограничение. 
Днешното ми предложение е за една напълно, балансирана, наяждаща и според мен полезна салата "Цезар", с истински сос, който може да приготвите вместо със сурови, с варени яйца. 

Не всеки се чувства смел да яде сурови яйца, а истината е, че вкусът на тази салата от части се съдържа именно в соса. Затова ще ви покажа как да го приготвите, без никакви притеснения. Освен много протеин в соса, имаме и в самата салата под формата на вкусно, с добре овкусено българско пилешко месо, което си е чист, качествен протеин. Така че не се притеснявайте да я хапвате какъвто и режим да спазвате.


Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук

А, ето и какво ще ви трябва:

Необходими продукти:
Около 500 г пилешко филе Лудогорско пиле
2 глави маруля романо
2 скилидки чесън
сокът на един лимон
3 жълтъка ( варени)
3 бр. филета аншоа
3 филии хляб
сол
пипер
италиански микс подправки
зехтин
пармезан

Започваме с приготвянето на месото, тъй като това ще ни отнеме най-много време. Взимаме пилешкото филе, измиваме и го нареждаме в подходяща тавичка. Овкусяваме го със сол, черен пипер и италиански микс поправки. Добавяме няколко пръски олио и разтриваме подправките с мазнината добре в месото. Пъхаме да се пече на 180 градуса за около 25 минути. 

 

През това време си приготвяме соса. В купа слагаме жълтъците и аншоата. Знам, че повечето от вас като чуят риба в салата и си мислят, че се усеща, но не и тук. В случая аншоата служи съвсем леко като аромат и дава нужната соленост на соса. Разбира се, че може да я пропуснете и да добавите сол, но защо да го правите?! Live a little! Опитайте нещо различно и ще се убедите, че такива малки специфики в известните рецепти са там с причина. Може леко да намачкаме съставките, а след това прибавяме нарязания на ситно чесън и лимоновия сок. Пасираме всичко, прибавяйки зехтин на тънка струя, докато получим гладък и плътен сос. Подправете е с още сол или черен пипер, ако е необходимо. 

 

За крутоните нарязваме няколко филийки стар хляб на кубчета. Овкусете със зехтин и подправки по желание и хайде и тях във фурната, за да се запекат до златисто. 

 

Изваждаме месото, за да изстине и да почине. така ще бъде по-лесно да го нарежем на вкусни резенчета. 


Последната стъпка е нарязването на салатата. По-често у нас се ползва обикновена маруля или дори айсберг, но в случая аз ви препоръчвам да опитате истинската маруля романа. Моята купих от Кауфланд, така че там може да потърсите.


Слагаме в купа нарязаната салата, резенчета вкусно пилешко месо, шепа крутони, от вкусния сос и много рендосан пармезан за завършек.


В салатата ще намерите всички хранителни елементи, но приятно балансирани, така че да не прекалявате с тези, които не трябва, а вкусът е просто вълшебен. 

Опитайте и няма да съжалявате.


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo@yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:3


събота, 26 април 2025 г.

Протеинов шоколадов крем от варени яйца / High Protein Hard Boiled Egg Chocolate Pudding


Точно този протеинов крем завладя интернет преди години и аз час сега се престраших да го опитам. Все пак идеята за пасирани с какао варени яйца не ми звучеше като нещо, което ще е особено вкусно, дори и да има вид на шоколад. В крайна сметка не всичко, което има вид на шоколад е шоколад, ако разбирате какво искам да кажа. 

Обаче, тук дойде голямата ми изненада, когато установих, че кремчето няма вкус на варени яйца, ама изобщо. Помислих, че ковидът тотално ми е разбричкал рецепторите, та реших да го тествам предлагайки го и на мама, и на Ачо, но никой не позна основната съставка.

Не само, че още се опитам да употребя всички варени яйца в хладилника от Великден, но и вече съм на режим и такива рецепти са ми повече от нужни. Препоръчвам го и на вас, тествано и изпитано, а ето и какво ще ви трябва:


Необходими продукти:
4 бр варени яйца
4 с.л. тъмно какао
100 мл прясно или веган мляко
подсладител по желание, аз използвах фурми и мед
ванилия по желание

Започваме като обелваме яйцата и слагаме в кухненски робот. 

Аз ползвах само четири, среден вариант, но вие може да си направите и по-голяма доза. От моята излизат около 3-4 порции. 

 

Прибавяме какаото, млякото, подсладителя и ванилията. 

 За сладост аз реших да ползвам фурми ( около 6 броя), които накиснах предварително. После реших да добавя и малко мед, з ада получа по-гладък и сладък крем. 


Първо смелих всичко в чопъра, но може би заради мощността му, не стана толкова гладко, колкото исках и минах с пасатора. Тук вече стана магията. 

 

Изсипваме в чашки и пъхаме в хладилника да се охлади добре.


Резултатът: Истината е, че слагам този крем доста нагоре в класацията, спрямо други здравословни или полезни такива, защото засища повече и не променя вкуса си както такъв от авокадо или банани. Определено препоръчвам, но си сложете сладост на вкус. 

Добър апетит! 


Надяваме се това да е моето предложение и да е от ползването, а ако търсите и виждате още такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ни го покажете - следете, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имате снимки на мои рецепти, предложения или рецепти, които търсите и виждате в блога, може би можете да ги направите с мен!
cussivalo @yahoo.com

Моето кулинарно пътешествие продължава тук:

Страница на блог във Facebook :
👉 Lussi`s World of Artcraft Кулинарна група

на приятел  , където можете да публикувате себе си във  Facebook :

👉Tik Tok:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...