неделя, 15 декември 2024 г.

Плодова коледна торта / Christmas Fruit Cake

 

Коледа е времето за семейството, любимите филми, вкусната храна и малко равносметка за изминалата година. Обикновено избягваме последното, защото колкото и хубави моменти да сме имали, останем ли си насаме със себе си, започваме да мислим за решенията, които ни доведоха до тук и какъв ли би бил животът ни, ако бяхме поели по друг път. Колко бързо минава времето, колко бързо растат децата, как се променя животът и как, когато имаме нужда от спокойствие отново протягаме ръка към познатото - към филмите, които ни носят утеха, към музиката, която ни кара да се чувстваме млади, към традициите на нашето семейство или любимите рецепти, които знаем, че ще предадем нататък. С всяка година идва нова технология, нов тренд, нова "нужда", която трябва да закупим и да опаковаме с панделка и цветна хартия, но истината е, че всички жадуваме просто за "магията на коледа", която носи със себе си малко носталгия и нова доза надежда. 

Обичам да си представям, че покрай празниците времето спира и всяка дума, желание или разговор имат по-голямо значение. Сякаш тогава, успяваме да се откъснем от забързаното ежедневие, да поседим на масата с любимите си хора и да се вгледаме в техните лица, да чуем техния смях и може би, да запомним някои мъдри думи, които ще споделят с нас. Тогава сякаш вътрешно си обещаваме, че ще ценим повече времето с тях, ще се опитаме да им отделяме повече внимание и няма да ги имаме за даденост. След празниците обаче реалността бързо ни застига и често се случва да не можем да изпълним своето обещание ..към себе си. И все пак, не бива да се виним прекалено, важното е да успяваме да спираме "мислите" си поне за празниците, а затова имаме много през цялата година. Важното е и желанието ни да показваме признателност и любов към хората, които са ни скъпи, да не избледнява с годините, а именно това се крие в традицията на подаръците.

 

Повече от ясно е, че те не са толкова необходими никому и за "големите" са по-скоро стрес, отколкото радост, но пък е хубаво да ти подарят това, за което може би тайничко си мечтал, но си сложил нуждите на семейството пред желанието да си го купиш. Аз поне съм така. Толкова по-лесно ми е  да купувам подаръци за всички, но за себе си не мога да избера или купя нищо. Затова и ми е много мило, когато някой просто вземе това решение вместо мен и ме отърве от ужасната агония да мисля, че съм похарчила пари за себе си. От друга страна пък знам, че много хора мразят да мислят за коледното меню и въобще празничните десерти и затова, моят подарък към тях са чудесните предложения за изкусителни десерти. Като днешната торта. Тя съчетава в себе си няколко любими традиции, като "коледното парфе" на мама и разбира се жаждата за шоколад на сестра ми. Ето какво ще ви трябва:

Необходими продукти:

За блата 24/25 см:
180 г брашно
50 г тъмно какао
150 г захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
2 яйца
180 г прясно мляко
95 г олио
180 г горещо кафе
1 ванилия
Крем:
400 г заквасена сметана
200 мл течна сладкарска сметана
10 г желатин
200 мл светъл компот
70 г натрошени Орео бисквити 

Още:
мандарини, киви, нар


Започваме с направата на блата. За целта смесваме в една купа сухите съставки, а в друга мокрите - без кафето. Смесваме двете смеси, сухи и мокри и разбъркваме. Почваме да добавяме яйцата, докато ги инкорпорираме добре, накрая добавяме горещото кафе. Готовата смес изпичаме на 180 градуса за около 20 минути. Сиропираме блата с 100 мл от компота и редим отгоре мандаринки. 


За крема, накисваме желатина, а след като набъбне го смесваме с леко затопления останал ни компот. През това време разбиваме сметаната на сняг и прибавяме заквасената сметана. Добавете някакъв подсладител към сместа, ако сметана не е сладка .  След това, при непрекъснато бъркане и на тънка струйка добавете останалия компот. 

 

Изсипваме половината смес, отгоре разпределяме натрошените бисквитки "Орео". Продават се в готов пакет, идеално натрошени,  а след като престоят в тортата, стават толкова меки и сякаш още по-шоколадови. 
Отгоре изсипваме втората част от сместа и пъхаме в хладилника за една нощ.

 

На другия ден, украсяваме по желание, като аз се спрях на свежа украса от киви и нар.

Освен красива, тази тортичка е много свежа и лека за празничен десерт, след като сме погълнали доволно количество храна преди това. Може да замените си с кисело мляко заквасената сметана, за още по-лек вариант.

Ако търсите начин да употребите или хапвате повече плодове по празниците, тази торта е идеална лека, свежа и все пак, с засищаща доза шоколад. 

Весели празници! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:






сряда, 11 декември 2024 г.

Високопротеинов шоколадов мус от две съставки / 2-Ingredient Vegan High Protein Chocolate Mousse


 

За първи път от години успявам да спазвам някакъв режим около празниците и подготовката за тях. Обикновено по това врем вече съм развяла бялото знаме, че не е моментът за ограничения, но сега сякаш си дадох сметка, че понякога и един ден е от значение. Един ден, после още един, в който просто не се чувстваш, че ако не хапнеш нещо сладичко, после ще гладуваш твърде много време. 

И аз, като много жени си мислех, че съм дебела преди да родя, сега си гледам старите снимки и въздишам колко съм си била арна. Според Ачо и сега съм си добре, но аз знам как искам да се чувствам и няма нищо общо с цифрата на кантара. Затова и вече не правя начало и край на диета, а просто си давам кредит за всеки един, ден в който успявам да си направя упражненията и не тършувам шкафа с "благостите" за бърза доза енергия, за да се справя с детето.

Затова и си бях набелязала няколко любими десерта, които да ми помагат в такива моменти, а не намирах продуктите в Благоевград ( ако още не знаете, аз живея в него)

 Като това пусто "копринено" тофу, което за щастие намерех в сайта на EBAG. Доставиха ми го буквално същата вечер и няма по-голям кеф за една майка от това някой да й достави продуктите до вратата, в удобно за нея време, без да се притеснява как ще стигне до офиса на куриер, дали ще има стълби за количката, дали ще има опашка и как да хване офиса до 18 часа. 

Попаднах на рецептата за този високо протеинов шоколадов мус в нета и не ми излизаше от главата копринената му текстура и желанието да го опитам. Сега ще ви покажа колко лесно се прави, наистина ви трябват само две съставки, но има вариант да го направите и с повече. Тъй като не се интересувам от макроси и такива неща, не мога да ви ги кажа, но тофуто е изключително богато на белтъци и съдържа около 6 г на 100 г тофу.  


Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
300 г копринено тофу ( виж тук) 
120 г черен шоколад

Може да ползвате любимия си черен шоколад, тъй като това ще бъде основния вкус на десерта. Има и черен шоколад с протеин, така че може да увеличите количеството в десерта. За мен лично над 60 процента какао ми е достатъчно, но ако ползвате прекалено горчив, може да добавите лъжица-две кленов сироп към муса, ако искате да бъде по-сладък. 


 

Разтопяваме шоколада на водна баня или микровълнова и пасираме заедно с тофуто, което е добре да е на стайна температура, за да не стегне шоколада. 
Прехвърляме в купа или купички и прибираме в хладилника за една нощ. 

 

В самото тофу има желиращ агент, който ще стегне сместа, а също така имаме и шоколад. Може да направите същия мус, като към тофуто прибавите какао, протеин на прах, фурми или друг любим подсладител. 


Няма да усетите странен вкус при хапването на муса. Може да го поднесете на всеки и ще си изгребе порцията, прехвалвайки ви, без да подозират какво има в тях. Така че ако тези празници не искате да си развалете режима и да разваляте кефа на близките като ги лишите от десерт, просто извадете купата на масата и се насладете на състезанието по гребане. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


понеделник, 9 декември 2024 г.

Сладки с кори за баница 3: Лепкави хапки-хапки / Sticky phyllo dough bites

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 

Изготвяте ли малко по малко :"Kоледното меню"? Ще имате ли много гости? Искате ли тази година да опитате нещо различно или всички ще ядат някаква версия на "Дубайски шоколад" и "Напуканите сладки"? Не, спокойно, аз никога не се дразня каквато и мода да настъпи, стига да не се връщат дънките с ниска талия. Модерните тенденции може да са всякакви, но в крайна сметка, човек трябва да бъде това, което е, да прави, каквото го радва и да яде, каквото му е вкусно. Ето например, ние по Коледа без сиропиран десерт не минаваме. Било то в България или Холандия, винаги ще имаме редом с коледните сладки, празничната торта и нещо сиропирано, а сега ви предлагам да опитате тези лепкави сладки-хапки. Те са толкова мънички, но съдържат толкова много вкус и да не сте съвсем капо от към дубайската мода, може да ги поръсите с доволно количество млян шам-фъстък. 

Ето я и третата рецепта от серията " Три вида сладки с един пакет кори за баница", като тези са сиропирани и ще балансират иначе хрупкавите сладки от подноса. Не се притеснявайте, не се правят никак трудно, точно като предишните две ( рецепта 1 и рецепта 2 тук

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
60 г локум 
300 г захар
400 мл вода
1-2 с.л. мандаринов или лимонов сок
олио за намазване на корите
млени ядки за поръсване

Тъй като аз предпочитам вариантa, в който заливам топлия десерт със студен сироп, започваме с напрaвата на сиропа. Обикновено го правя предния ден. Кипваме водата със захарта, като прибавяме малко прясно изстискан цитрусов плод за аромат. За Коледа много върви уханието на мандарини. 


За самите сладки-хапки, просто вземете една кора за баница и я намажете с малко олио. Прегънете на половина откъм късата страна. В долния край на кората сложете много тънки парченца локум. За целия десерт ми отидоха около 60 г локум, тъй като целта е да направим хапките възможно най-малки. 


Завиваме на стегнато руло и редим в тавичка, подмазана с олио. Режем на хапки с големина около половин до един сантиметър. Мажем с още малко олио ( може и разтопено масло ) отгоре и пъхаме да се пече в загрята фурна на 190 градуса за около 10-15 минути. 


След като се запече изваждаме и още горещи ги заливаме с изстиналия сироп. Оставаме да преседи така няколко часа.


Готовите хапчици ще абсорбират сиропа почти напълно, но ще останат приятно сочни и лепкави. 


Поръсваме или ги овалваме в млени ядки като шам фъстък, орехи, бадеми, а защо не и кокос. 


Ето как от една кора направихме цял поднос сладки, които могат да стигнат за доста хора.
Е, поне една част от Коледното меню вече наистина е готова :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...