петък, 3 ноември 2023 г.

Пълнено свинско с кладница / Meat Log with Oyster Mushrooms

 

Настройвате ли се вече на коледна вълна? Знам, че е трудно при все, че в началото на ноември се разкарваме по къс ръкав навън, но съм сигурна, че рязко ще стане студено и ще се радваме да прекарваме повече време у дома. Пак ще се ровим в нета за нови рецепти, с които да изненадаме близките, нали?


Ще искаме да са хем нови и различни, хем не твърде нетипични за техния вкус, за да не се окаже да си го ядеm сами. В това забързано ежедневие вече или плануваме нещата от рано или в последния момент, определено да уцелим точния момент -  няма. 

Аз ви предлагам заедно да опитаме новите рецепти подходящи за идния зимен и празничен сезон, така че да знаем какво ще се хареса и изяде до трохичка, когато всички от семейството или гостите се появят. Първото ми предложение е за това чудно и много вкусно свинско каре, пълно със сос от сирена и гъби кладница.

Много есенно, уютно и същевременно засищащо, както казва баба, "яж без хляб". Върви даже и с туршия и червено вино. Изпитано и проверено, а сега е ваш ред :) 

Необходими продукти:
1 кг св. каре
500 г гъби кладница
80 г меко масло
100 г крема сирене
2-3 скилидки чесън
5 с.л. магданоз
2 с.л. копър
лимон
сол, черен пипер

Много лесна рецепта, без много продукти и може да я приготвите още днес. Минете набързо през хоремаг-а и купете един свинско каре. Напрaвате разрези почти до края на месото на разстояние около 1 см. 


Почистете гъбките и изрежете вътрешната част, която е по-жилава и оставате само крехката част от периферията. Nарежете част от тях на ситно, а други оставете така като ветрило 


Отделно си нарежете чесъна, лука и копъра на ситно.


Сложете ги в купичка, заедно с парченцата гъбки, мекото масло и кремата сирене. Разбъркайте докато получите еднородна смес. 


Овкуснете месото със сол и черен пипер, както отгоре, така и между прорезите.


Сложете между прорезите от сместа равномерно, 


а между някои от тях сложете от по-големите парченца гъбки ето така. Започва да прилича на пънче с гъбки, нали? :) Забиваме два дълги дървени шиша по дължина на месото, така че да държи всичко стегнато докато го пече. 


Откосяваме отгоре с малко лимонче и слагаме малко водичка в тавичката на дъното. Самите гъби, месото, маслото и сиренето ще пуснат течност и ще се образува сос, но е добре да има половин чашка вода за всеки случай. 


Печем ястието под фолио около час. Винаги пека първо на висока температура, около 200 градуса, докато се загрее фурната и заври водичка, после намалявам на 180-170 с вентилатор и пека докато месото стане крехко. 
Махаме фолиото и запичаме докато покафенее ето така:


Останалия ни в тавата сос прехвърляме в сосиера, а месото в голяма продълговата чиния. Махаме дървените шишчета и режем


на пържолки. Много ароматно, много вкусно и сочно. Опитайте и ми споделете впечатленията си в коментари, а най-добре, ми изпратете и снимка ;) Ако пък имате някакви нови интересни идеи, които искате да сготвя и пробвам за вас, не пропускайте да ги заявите по същия начин :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



вторник, 31 октомври 2023 г.

Невъзможен сладкиш ВИДЕО рецепта/ Immpossible dessert

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Няма невъзможни неща, дори и този "Невъзможен сладкиш". Виждала съм рецептата многократно в Pinterest, а наскоро ми попадна и във фейСа и реших, край, време е да го опитам. За мен лично е като малко по-зафатната братовчедка на сладкиша Кодрит Кадир, който си е по-скоро кекс с крем карамел. Тук обаче се използва кондензирано мляко, а основата е като фъдж или брауни. Знам, че повечето хора се прехласват по арабския сладкиш така и така, но този на мен лично сякаш ми е по-вкусен. Мама пък е повече фен на кодрит, но пък на мен и името даже ми е трудно да му кажа :) ама така сме ние блондинките, винаги ни се разминава заради единия цвят на косата. 

За да не се притеснявате щЪ станИ ли , няма ли да станИ, съм ви спретнала и едно клипче показно дет се вика, всичко да е ясно, че даже и аз, която не съм от най-пипкавите кулинари, успявам да направя невъзможни неща. 

И преди да премина към рецептата, да ви поканя да участвате в една чудесна игра, в която подарявам БЕЗПЛАТЕН ГОТВАРСКИ КУРС на тема по ваше желание ( избор от теми и дати), в Академия изпечи с любов на София мел. 

Повече за това как да участвате във Фейсбук може да намерите ТУК.

Както винаги на клипа може да се насладите в 
а в рецептата по-надолу ще прочетете всички подробности, които е добре да имате наум, докато го правите.


Необходими продукти:
За първи пласт- карамел:
100 г захар
100 мл вода
За втори пласт - крем:
4 яйца
300 мл прясно мляко ( топло)
400 г кондензирано мляко 
1 ванилия
За трети пласт - фъдж:
2 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко ( затоплено)
100 мл олио
6 с.л. тъмно какао
250 г брашно с набухвател София мел Кекс


Първите два пласта ги правим едновременно, защото не ни пречи. В блендер (или миксер) слагаме продукти за крема: яйцата, 


двата вида млека и ванилията 

 

и пускаме да се блиндират. Внимание, използвайте кондензирано мляко от консерва, която е тежка и усещате млякото вътре да не се разлива. На пазара вече има много видове кондензирани млека, в Кауфланд видях поне 5 вида с различни проценти сладост, затова пояснявам :) 

 

През това време на котлона сме сложило захарта и водата да се карамелизират. Първоначално ще стане нещо като захарен сироп, после той ще изври и ще се образуват по-тежки балончета, които ще се пукат все по-бавно, а накрая тази течност ще почне да придобива кехлибарен цвят. Аз започвам да бъркам тогава, тъй като рядко има котлони, които нагряват тигана ( ама понякога пък си е от тигана) равномерно и не искаме да има горчив карамел. Когато придобие меден цвят, дърпаме от огъня и 

  

изливаме  във формичка за кекс. С металните като чели става по-хубаво и лесно от силиконовите. Слагаме карамела на дъното на формата и леко със силиконова шпатула разнасяме и по страните. Оставяме да се охлади напълно. 


Последната ни стъпка е приготвянето на тестения пласт, за него използваме миксера. ( Имаме си три станции, които не се припокриват , така че може едновременно да си ги правите, ако сте от този тип хора) 


Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме постепенно олио, прясно мляко, а

 

към тях сухите съставки като брашното и какаото. Аз увеличих леко течността тъй като ми се струваше твърде гъсто, но такива са мерките в оригиналната рецепта. И все пак ако виждате, че нещо в рецептата, която правите не е много наред, не се страхувайте да я променяте на момента, както направих аз. Получаваме кексово тесто като за брауни. 


И така, след като карамелът е стегнал напълно, изсипваме крема, като го прецеждаме през цедка. Така ще отделим евентуално неразбити парченца и ще стане възможно най-гладък. 
Отгоре изсипваме и тестената част, като тя ще потъне, но не се притеснявайте, ще изплува след изпичане. 

 

Печем десерт на 160 градуса за около 90 минути, на най-ниско ниво във фурната, като сме го покрили с фолио. Важно е водата да не завира.


След като десертът е готов, охлаждаме на стайна температура, а след това за една нощ в хладилника. Аз ви препоръчвам тази нощ да си е направо 24 часа, тъй като ако го направите късно вечер и го обърнете рано сутрин, може  все още да има част от карамела, който да не се е отпуснал. 


Обръщаме десерта върху гокяма чиния и го режем на парченца.


Може би най-кремообразния и я вкусен крем карамел , който съм яла. Също така основата от лепкаво тесто е толкова шоколадова, че направо да си оближеш пръстите. Може да приготвите десерта и в други форми, в кръгла или правоъгълна тавичка, а защо не и в чашки :) Аз май така ще опитам следващия път. Вие опитвали ли сте тази версия? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 



петък, 27 октомври 2023 г.

Торта за Хелоуин "Виждам те"/ Halloween cake "I see you"


Да се повеселим, какво ще кажете, а? За целта ще трябва да извадите бастуна от д..олапа обаче.  Когато настане това време от годината духовете наистина се разбунват, но най-вече в спора за предстоящия келтски празник: произход, прилики, разлики, родолюбие, родоотстъпничество и въобще блогърите пускат рецепти с треперещи пръсти и пили едно валерианче предварително :)  Аз лично помня когато не се празнуваше този празник, пак не бяхме цъфнали и вързали, та не го обвинявам за разпада на нашата култура и нация. Виж едни доста по-обичани и приемани за народни певици и пева-чи смятам, че носят по-голяма морална отговорност, но това е тема на друг разговор. Искам да кажа, че хората вече не знаят той ли са, тя ли са, те ли са, а ние тука още се дразним, че децата обичат да се обличат в шарени костюми и да осмиват страшните неща, с които са се плашили или могат да ги уплашат. 

Хелоуин е ден за карнавал. Карнавал? Така по-добре ли ви звучи? Ако у вас е останало малко повече обич към ближния, няма да се сърдите, че той се радва на нещо, което вие не. Няма да заклеймите ден, в който детският смях се носи във въздуха като светлинките на тиквените фенери. И без това баба се чуди какво да ги прави тези тикви вече :) 

Радвайте се хора, на празниците, каквито и откъдето и да идват, радвайте се на различните култури и това, че имаме досег с тях, че хората вече са по-близо един от друг и Америка не е вече само някаква химера, а банани има за всички. 

Обичайте различните, щом аз цял живот търпя сръбски песни от радиото на шофьора на градския автобус и не си сложих молив в тъпанчетата, и вие може да потърпете един ден в годината в който да не сте господин и госпожа Цупльо Развали-радостови! 

Нека видим, че може да подминеш нещо в нета, без да остане не коментирано от компетентните Ти органи и приемеш, че може да има неща, които никога няма да разбереш, харесаш, уважаваш, и пак да станеш на другия ден жив и здрав. Няма да хванеш проказа, обещавам! 

Обещавам също, че и днешната ми тортичка е много вкусна и закачлива, и няма от какво да й се плашите - прави се много лесно, а ефекта е в украсата. Ама на децата това им стига. Помните ли това усещане?

 Когато ти стигаше само нещо малко, забавно, закачливо, "торбаливо" за да избухнеш в смях и да мислиш, че животът е толкова весело нещо, а пък възрастните хич не се усмихват и все им има нещо. 

Възрастните понякога в битката за своите си собствени убеждения, вери, богове, убиват не само детството, но и погубват цели детски животи на места по света, и тогава това става по-голямото зло от който и да е било карнавален костюм и празник. 

Посвещавам тази тортичка на всички дечица, които със своите усмивки ще ни накарат да не се страхуваме от нещата, които не разбираме, и да приемаме различните от нас, защото децата никога не се страхуват и мразят, докато ние не ги научим на това. 

Необходими продукти:

За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 пак. бакпилвер
1 ванилия
лилава боя 
За крема:
400 г маскрпоне
400 мл сладкарска сметана за разбиване
150 г захар
зелена боя
Още:
черна боя, захарни очички, паяци и други страшни украси

Блатовете са ви познати от торта "Шах-мат". Няма да им отделям много време, защото съм ги описвала преди ( виж повече в линка). Тази разлика тук е, 


че след като разбивам яйцата със захарта и 


и добавя брашното с бакпулвера и ванилията, добавям малко лилава боя. Аз ползвах тази, но и такава на прах ще свърши работа. Слагам на око, като имайте предвид, че цвета се засилва след изпичане. 


За тортата изпичам ( на 170 градуса)  два броя блатове в 20 см тавичка, които после разполовявам на половина. 


Докато пека блатовете, правя крем като разбивам сметаната със захарта докато бухне и след това прибавям по малко от маскарпонето. Оцветявам този крем със зелено и лилаво, оставям си и бяло, защото ползвам в различни места за украса. Например за очите слагам малко бяло топче крем, около него шприцовам лилави цветя, а отдолу съм измазала със зелен крем, който мажа и межди блатовете. Може да слагате шоколадови пръчици, или аромати на мента или каквото решите за да я направите по-приказна 


Често ме питате как рисувам върху сметната без грешки. Вземете клечка за зъби и очертайте паяжината, ако сбъркате, загладете и повторете. Когато сте доволни от резултата повторете вече с боя, ганаш или айсинг. Аз имах готов черен айсинг за рисуване в тубичка. 


Исках тортата да  е по-скоро забавна и пъстра, отколкото страшна, защото празникът може да се отпразнува и така. 
Направих тази торта през 2021-ва година и още съшия ден я изпратих на едно домашно парти като  подарък, защото по време на пандемията децата имах нужда от малко веселие. Много се радвам, че попадна там, където я оцениха най-високо. 


Вярвам, че и сред вас ще има хора, които искат да внесат малко забава в ежедневието си и ще празнуват този празник. Тортата е чудесна защото е много лесна и може да си експериментирате много. Може да замените крема с домашен и да оставите само украсата да е със сметана в различни цветове.                                                                                                                                                                                                                                                                    Ако пък не ти се готви, празнува и играе на този ден - добре. Пийни си една приятна напитка вечерта и се настрой за идващите коледни празници ( И те не са съвсем наши, но пък по-приети някак)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             От сърце ви желая един прекрасен нов сезон, да сте здрави и да не ви трябват ни електронни бележки, ни електронни рецепти, а единствените страшни неща да са това колко страшно вкусна храна има на масата :)




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...