петък, 3 ноември 2023 г.

Пълнено свинско с кладница / Meat Log with Oyster Mushrooms

 

Настройвате ли се вече на коледна вълна? Знам, че е трудно при все, че в началото на ноември се разкарваме по къс ръкав навън, но съм сигурна, че рязко ще стане студено и ще се радваме да прекарваме повече време у дома. Пак ще се ровим в нета за нови рецепти, с които да изненадаме близките, нали?


Ще искаме да са хем нови и различни, хем не твърде нетипични за техния вкус, за да не се окаже да си го ядеm сами. В това забързано ежедневие вече или плануваме нещата от рано или в последния момент, определено да уцелим точния момент -  няма. 

Аз ви предлагам заедно да опитаме новите рецепти подходящи за идния зимен и празничен сезон, така че да знаем какво ще се хареса и изяде до трохичка, когато всички от семейството или гостите се появят. Първото ми предложение е за това чудно и много вкусно свинско каре, пълно със сос от сирена и гъби кладница.

Много есенно, уютно и същевременно засищащо, както казва баба, "яж без хляб". Върви даже и с туршия и червено вино. Изпитано и проверено, а сега е ваш ред :) 

Необходими продукти:
1 кг св. каре
500 г гъби кладница
80 г меко масло
100 г крема сирене
2-3 скилидки чесън
5 с.л. магданоз
2 с.л. копър
лимон
сол, черен пипер

Много лесна рецепта, без много продукти и може да я приготвите още днес. Минете набързо през хоремаг-а и купете един свинско каре. Напрaвате разрези почти до края на месото на разстояние около 1 см. 


Почистете гъбките и изрежете вътрешната част, която е по-жилава и оставате само крехката част от периферията. Nарежете част от тях на ситно, а други оставете така като ветрило 


Отделно си нарежете чесъна, лука и копъра на ситно.


Сложете ги в купичка, заедно с парченцата гъбки, мекото масло и кремата сирене. Разбъркайте докато получите еднородна смес. 


Овкуснете месото със сол и черен пипер, както отгоре, така и между прорезите.


Сложете между прорезите от сместа равномерно, 


а между някои от тях сложете от по-големите парченца гъбки ето така. Започва да прилича на пънче с гъбки, нали? :) Забиваме два дълги дървени шиша по дължина на месото, така че да държи всичко стегнато докато го пече. 


Откосяваме отгоре с малко лимонче и слагаме малко водичка в тавичката на дъното. Самите гъби, месото, маслото и сиренето ще пуснат течност и ще се образува сос, но е добре да има половин чашка вода за всеки случай. 


Печем ястието под фолио около час. Винаги пека първо на висока температура, около 200 градуса, докато се загрее фурната и заври водичка, после намалявам на 180-170 с вентилатор и пека докато месото стане крехко. 
Махаме фолиото и запичаме докато покафенее ето така:


Останалия ни в тавата сос прехвърляме в сосиера, а месото в голяма продълговата чиния. Махаме дървените шишчета и режем


на пържолки. Много ароматно, много вкусно и сочно. Опитайте и ми споделете впечатленията си в коментари, а най-добре, ми изпратете и снимка ;) Ако пък имате някакви нови интересни идеи, които искате да сготвя и пробвам за вас, не пропускайте да ги заявите по същия начин :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



8 коментара:

  1. Здравейте, а дали ще се получи с гъби печурки?

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвах рецептата ви.Стана мого вкусно. Много ни хареса и мисля че често ще си я приготвяме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че оставихте коментар. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Здравейте а клодницата сурова ли. Не трябва ли да се обработи поне в тиган предварително? Притеснявам се че ще остане жилава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не остава жилава, аз я ползвах сурова.

      Изтриване
  4. Бързо, лесно и вкусно

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...