сряда, 25 октомври 2023 г.

Домашен салам тип "Камчия" (Видео рецепта) / Homemade Doctor's sausage recipe


Ей, това не го очаквах от себе си! В потрес съм от собствената си способност да се изненадвам, но не вярвах, че някога ще хапна пак такъв салам. Сигурно съм яла последно като дете, и то едва едва, а сега не спирам да го хваля и да раздавам на всички около мен. Ама друго си е да си го приготвиш сам и да знаеш какво има в него. Не само да знаеш, ами и да си го направиш спрямо твоя вкус. 

Тази Люси си разбира от работата мога да ви кажа и ако досега все съм скормничела за всичко, което съм правила, щом и салам успях да спретна у дома, няма какво да ми се опре. 

Моята половинка обожава сандвичи точно колкото Джоуи, с тази разлика, че той ще сподели храната си с вас. Обаче на едно сядане може да изяде цял хляб от сандвичи. Какви ли не съмнителни продукти е мъкнал у дома за тях, а последния направо го изхвърлих, защото кълна се имаше едно такова радиоактивно излъчване. 

Реших се аз да му направя домашен салам за сандвичи и вярвам, че всяка майка, ще се радва да научи тази рецепта, защото ще може да приготвя по-здравословни сандвичи за училище или у дома, с колбас, който сама е приготвила.



За саламчето ползвах само естествени продукти - българско пилешко месо без хормони и "добавки", ползвах цялото месо, не само част от него, а за оцветител - цвекло. Ако искате да видите ВИДЕО РЕЦЕПТА , може да я видите в 

Необходими продукти
1 пиле Лудогорско пиле
1 глава лук
1 голям морков
2 скилидки чесън
2 бр. желатин (около 15 г)
1 с.л. сок/ пюре от цвекло
2 бр. дафинов лист
сол, черен пипер, червен пипер и др. подправки по ваш вкус

Започваме като измиваме и почистваме пилето, ако е останало нещо за изчистване. Аз го разполовявам по средата за по-бързо варене. 


Слагаме го в тенджера под налягане и прибавяме : един морков, лука, дафиновия лист, сол и черен пипер. Доливаме вода колкото да го облее 


и го оставяме да се свари на тих огън за около 30 минути. Готовото пиле се разпада при допир (Може да разбира се да го сварите и в обикновена тенджера, но ще отнеме повече време за да стане толкова крехко)


Прецеждаме бульона и си заделяме 300 мл от него. Към него прибавяме около 15 г желатин ( да желира поне литър течност)  или в моя случай 2 пакетчета. Оставяме ги да набъбнат първо в студена вода, а после ги прехвърляме в горещия бульон и разбъркваме докато се разтворят в него. 


Самото пиле почистваме от кожата и костите и накъсваме на парченца в дълбока купа. Слагаме още подправки и малко чесън ( сложете колкото обичате, но знаете, че този салам обикновено има лек аромат на чесънче) 


Завършваме с малко сок от червено цвекло, което ще придаде този леко розов цвят на колбаса. Аз ползвах пасирано, сурово цвекло, но може да сложите и само сок от сварено.


Пасираме всичко, като прибавяме по-малко от бульона, за да ни помогне и докато получим смес една идея по-рядка от такава за пастет. 


Прехвърляме я в измита и разрязана в горната част пластмасова бутилка от минерална вода, газирано или нещо, което няма силен аромат и покриваме със стреч фолио. Оставяме сместа да изстине първо на стайна температура, а после за една нощ в хладилника. 
На сутринта станах скептично настроена, мислех си какво ще го правя ако не стане, при все, че май сложих повечко от бульона, докато пасирах, с изненада установих, че саламчето можеше са се реже на филийки, но можеше и да се намаже на пастет, ако се натисне повече. 
За вкуса - не знам какво да ви кажа освен, че цялото семейство си тръгна с парче от него, всички го изядоха. Аз също си направих сандвичи, защото не можех да повярвам, че през цялото време било толкова лесно да си направиш салам. Опитайте, няма да съжалявате!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 





четвъртък, 19 октомври 2023 г.

Рецепти от филми: Мухамара - арабска разядка / Muhammara



Спомняте ли си, когато Кари срещна Ейдън на пазара в Абу Даби? 

Говоря за втората част на филма "Сексът и градът". Ако не сте го гледали, то под какъв камък сте живели досега? Моя милост е голям фен на сериите и да си призная никога не  бях очарована от  Мистър Big и вътрешно съжалявах, че Кари не остана с Ейдън накрая. 

Той поне никога не би я вързал да го чака пред олтара. Чакането  е най-агонизиращото нещо, не мислите ли? Да чакаш, да се надяваш, да те убива незнанието, а надеждата да те крепи да продължаваш още. Аз вече не чакам. 

Начаках се както се казва. Сега може да изглеждам като бърлива малко, че перкам напред и все върша нещо, изглеждам и понякога нетърпелива, но животът си тече и не бива да ни преминава в чакане. Не чакайте и вие, да дойде перфектният момент, перфектният човек, да съберете смелост да кажете какво мислите, кого обичате, защо го обичате, какво искате да се промени. 



Не отлагайте хубави моменти в живота, заради неща, които не можете да промените или никой не знае кога ще станат. Направите всеки един ден значим за вас, а и не бавете направата на хубавите рецепти за специален повод. Не отлагайте целувката за "след работа". Никога не знаем колко ни е отредено, затова грабете от хубавите неща с шепи още сега. Сигурна съм, че около вас има поне няколко такива всеки ден, но просто сте спрели да им обръщате внимание. А, не бива. Малките неща са най-сладки, разбираме го, когато получим големите, но се осъзнаем,  че отдавна не сме получавали от малките, които ни радваха повече. И ако се чудите от къде този прилив на мъдрост сега по никое време, ами ей така. Защо да чакам? Защо да чакам да споделя с вас нещо, което е така и ще помогне може би не на всеки от вас, но някой от вас ще го прочете днес и ще е дозата кураж, която му трябва...Да не чака повече. Да кандидатства за онази работа, да се обясни в любов, да промени деня си за добро, да почне тъпата диета или пък да целуне половинката си, на която беше бясна вчера. 

Причини винаги ще има в този живот да отлагаме, да сме ядосани, уплашени и раздвоени - "Дела трябват, а не думи" както е казано, когато почнеш да правиш, пътят сам се подрежда. Казвам го изстрадала на гърба си и доволна от резултата всеки ден, пък било то дали е станало баш така както искам или не. Пак съм на "друго място от преди". Отдавна не бяхте чували гласа ми, такъв какъвто е, но оттатък спят моите "щастия", едното хърка, другото цоца биба, та барабар с котката на кълбо. Те са моето доказателство за верността на тези думи. 

И така, посвещавам на това една рецепта за - Мухамара. Именно това хапваха Ейдън и Кари на вечеря, когато се срещнаха отново в Абу Даби. всеки със свой живот зад гърба си и много неизказани въпроси в очите какво би било, ако бяха останали заедно. 

Ако гледате новите серии знаете как продължава тази история, но няма да говоря сега за това, няма да чакате повече, я! 

Ето е пустата мухамара.


Необходими продукти: 
5-6 печени чушки
1/2 ч.ч орехи *
1/2 ч.ч галета ( най-добре домашна от хляб с квас) 
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. мед
1 ч.л. лимонов сок 
1ч.л. сок от нар ( може да замените с балсамико) 
3-4 с.л. зехтин
Използвани подправки: кимион, черен пипер, лщт пипер, червен пипер, доматена паста, канела и сол на вкус и по желание

1 ч.ч = 200 мл

Ако сега не ни замирише на печени чушки, то кога? Сега е сезонът да се насладим на този "парфюм", макар че знам, че повечето от вас вече са направили зимнините. Чушкопекът у дома може да работи по всяко време, а с това  и възможността да си спретнете тази рецепта още днес. Трябват ни няколко печени чушки. Като цяло първите продукти са основно използваните съставки, при подправки съм сложила тези, с които може да експериментирате, Няма да ви лъжа, продуктите са примерни, но така и трябва. И чушките са с различни размери, различна сладост - ще се наложи да опитвате. 


В рецептата се ползва много често един специален сок от нар, може да ползват такъв от турските магазини, но ако нямате и сладостта на меда с лимонче ще помогне или да сложите малко балсамиков оцет. Подправките са тези, от които може да използвтае, аз не ви препоръчвам да слагате от всички. Изберете от любимите си и сложете само още една нова за вас, за да усетите вкуса.  
Тук е чудесно място да използвате останалия ви стар хляб, запечете го на тиган или тостер, ей така да пусне аромат на печенко и натрошете после на галета. 



Сложете всички съставки в чопъра, като аз добавям чесъна и зехтина накрая. Подправяйте в последствие малко по малко, докато създадете вкус, който ще ви хареса. 

 
Уж като нашите разядки, но нищо общо :) Вадете препечените филии и да сядаме на масата. Какво повече ни трябва за да се наядем вкусно вкусно? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 






















петък, 13 октомври 2023 г.

Крем "Карнавален" от панаирите ( Крем "Шаум") / Carnaval meringue cream ( ВИДЕО РЕЦЕПТА)

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Миналия уикенд бяхме на селски събор. Сигурно ще ви се стори странно, но до преди няколко години не бях ходила на такъв, та взех, че се влюбих щом Ачо ме заведе на неговото село. Винаги съм си представяла, че на селския събор има курбан чорба и сигурно мирише на чревца, а не, че все едно се разхождаш по уличките на морето - има захарен памук, понички, дръпни въженце, дрешки, въртележки и разбира се съборджийси кюфтета. 
Не, че няма кюфтета и у дома, но кюфтетата имат друг вкус, когато ги ядеш навън, на крак, а парите за тях са ти ги дали баба и дядо. 
Много ми е драго, че като идеш при тях винаги те третират като малко дете, нищо, че вече си "кощрамба" , че и вече със собствено дете. Развълнувани обаче искахме да заведем малчо на първия му "събор", който се провежда в Долна Градешница по повод края на гроздобера и въобще празнуващ плодородието. 
Децата пееха песни, а  аз така и не се наканих да се кача на онази въртележка, която час преди това я мъчиха да я ремонтират. 
Навсякъде ухаеше не печена захар - карамелизирани ябълки, захарен памук, царевица, палачинки и разбира ей вафлени кори пълнени с ей такъв крем.


Помня като малка, "идваше" една бяла каравана покрай цирковете и луна парка и нареждаха на прозорчето си тези вкусни, сладко-кисели кремчета. Това, което ги отличава от класическия белтъчен крем според мен е лекото усещане за лимон (лимонтозу), което хем засилваше сладкото, хем ти даваше свежест. Нямам ясен спомен, но май си купувах повече от едно, което за моето детство не е типично, тъй като почти винаги изискването е било да е "едно'. Сега обаче мога да си го приготвя и никой не може да ме спре да изям и сто ( освен кантара, но той засега стои наказан в ъгъла и събира прах) 


Няма как, все някога ще се озовете с бурканче белтъци в хладилника от някоя друга рецепта, затова ви предлагам да направите ето така. И за да ви покажа колко лесна е тази рецепта, съм направила и видео, защото сами ще се убедите, че няма нищо трудоемко в нея.


Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

>>а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм 


Необходими продукти:
3бр. белтъци
270 г захар
1/2 ч.л. лимонов сок/ лимонтузу 
червена боя/ малинов концентрат
12 бр. вафлени фунийки за сладолед

Може да срещнете рецепта, в която се прави захарен сироп и се добавя към белтъците, но аз предпочитам този начин, тъй като така белтъците минават термична обработка, достатъчна да предотврати появата на салмонела. 
За целта слагаме белтъците в подходящ, напълно сух съд и добавяме захарта. Захарта е около 90 г на един белтък, така че да може да промените количеството на рецептата ако репите, с правилно съотношение.
Слагаме ги на водна баня, като разбъркваме периодично, докато захарните кристалчета се разтворят напълно в белтъка.

  

След като захарта се е разтворила, белтъците ще станат по-течни, това е нормално. Прехвърляме ги в купата на миксера, като внимателно забърсваме съда от водната баня отдолу, за да не попадне вода в купата на миксера, тъй като няма да ни се разбият белтъците.


След като започват да оформят остър връх може да прибавите лимона ( или лимонтузуто), внимавайте да не стане твърде кисело, по-добре сложете по-малко в началото и добавяйте постепенно. Аз имах и малинов концентрат, който също има кисела жилка, който добавям. Малко червена или розова боя също ще ви свърши работа.

  
 
 Слагаме в процеса на разбиване и коригираме в движение. Трябва да се получат лъскави, твърди белтъци ето така.

  

Шприцоваме в сладоледени фунийки и предполагам, че ще ме питате от къде е стойката - купих я от Джъмбо преди време ( поне така мисля, дано не се лъжа). Тези фунийки са малко по-дълги и тънки, по-дебелите ще стоят по-стабилно, но ДА НЕ НИ ПУКА :) 


Към белтъците може да добавите също и ароматна ванилия, а в самите фунийки може да сложите още изненади, ако решите да се заиграете с десерта. 


Толкова красиви, ароматни и кокетни, тези кремчета радват не само окото, но и ще ви върнат в едни по-простички времена, когато нямахме нужда от десет пласта маскарпоне и шоколад, за да наречем нещо десерт. 


Хубаво е да имате тази рецепта под ръка, за детски рождени дни, Погачи, сватби и всякакви поводи, в които искате да направите лесен и лек десерт за повече хора, по-икономично. 


Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...