![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2zt6388-kIDZc0Hf-UCvUh_tvtqZy7XM8Rx5-68hFk9bfpbybakS5MKccHlxD_q6DQpXvOQm_pKUurd9J8XqaOpiZjDCHtJP8CiBpySKdYCc30oY3Zpw8xyuOQmo-Z7MNDGD-8M6PM_2rexDe7oXbr48oboobBJSEMmUVao57fd74KU1Y_4-Vfe7dmOto/w428-h640/sls8.JPG)
Есента е тук и вече съм една идея по-щастлив човек! Макар и лятно момиче, когато не мога да прекарам сезона на морето, поглъщайки миди и рибена чорба сякаш животът ми зависи от това ( понякога наистина ми се струва, че е така), предпочитам лятото по-бързо да свърши и да дойде вторият ми най-любим сезон, когато мога вече да спя без да си търся хладно място в леглото. Предвидливо съм си избирала легло от ковано желязо, та спейки една идея по-надолу, не само избягвам въртящите се на центрофуга крайници на Ачо, но и охлаждам краката си на желязото в долната част и само така успявам да преживея благоевградските летни жеги.
Замирише ли на печени чушки навън обаче, знам, че има светлина в тунела и ще мога да си поема глътка хладен въздух,
Светкито отбелязва, че и бебо е като мен, обича да спи на по-хладно, а преродената ми скандинавска душица често се обяснява защо той е без чорапи. Че не съм съвсем от нашите земи, поне душевно си пролича още повече тези дни.
При монтирането на новия климатик за кухнята с изненада установих, че да се монтира външно тяло "отвън", означава да ти го залепят на прозореца. Буквално! Бях толкова втрещена, че хора, които се занимават с това "професионално" няма да си направят труда да го сложат по-нагоре, по-надолу, по-далеч, а не като застана с детето на прозорец да гледам климатика???Защо, кажете ми защо в българина е останало такова отвращение от естетиката и всяко нещо, което трябва да бъда направено елегантно и добре е с цената на милиони преговори с майсторите, сякаш ги карат да се застанат на терасата ..и да се метнат от нея.
Жените си рискуваме живота за едни измити прозорци два пъти в годината поне, но господата майстори смятат, че удобството е най-доброто решение за тях и дотам. Как заспиват вечер, когато знаеш, че си могъл да направиш нещо хубаво, но си направил нещо грозно ???
Възхищаваме се на малките детайли, които правят домовете, улиците и сградите в чужбина да изглеждат чисти, нови и подредени, но имайки възможност да внесем такава практика у дома, веднага си казваме "Аааа нЕма се занимавам, важното е да ти е удобно, па дали е красиво все тая".
Естетиката развива душевността, красотата ще спаси света буквално, когато тя е във вътрешния ни свят, отношенията и работата, която оставяме след себе си, тя ни доближава до божественото и отдалечава от първичното, което мисли само за най-естествените си нужди.
Разбира се, сега с цената на още един загубен ден и предполагам още средства, ще го преместя тоз климатик, защото просто няма да ми даде мира, особено когато липсва логика!! ( В случая възможност да се сложи на по-добро места има в излишък)
За да успокоя нервната си система, реших да се отдам на красотО-правене, с този вкусен, лесен и изгоден есенен сладкиш със сини сливи. Няма нужда да ти струва много за да е хубаво, а вкусно пък със сигурност! Прави се и много бързо, както може да видите и във ВИДЕО РЕЦЕПТАТА ТУК!
Необходими продукти:
За "блатовете":
200 г кокосови стърготини
100 г захар
50 г масло и 50 мл олио
За крема:
1 л мляко
150 г грис София мел
100 г масло
150 г захар
1 ванилия
1 яйце
Още:
Около 1 кг сини сливи
Както винаги, приготвям продуктите на масата, отмерени по количества и на стайна температура.
Започваме като в тиган загряваме маслото и олиото, а към тях прибавяме кокосовите стърготини и захарта.
Разбъркваме докато кокосът пусне аромата си почне да порозовява.
Дърпаме от огъня и на същия котлон слагаме 700 мл от млякото и захарта за крема.
В купичка сместваме заделеното от литъра мляко, едно яйца, ванилията и гриса и разбъркваме на кашичка.
Когато млякото тръгне да завира, прибавяме тази кашичка и бъркаме докато кремът тръгне да се сгъстява. Грисът стяга доста, затова ви препоръчвам да оставите крема една идея по-рядък и да не позволявате млякото да извира прекалено.
Към готовия крем интегрираме маслото, което ще го направи не само по-стабилен след охлаждане, но и по-ароматен.
В подходящ съд слагаме половината от кокоса и 4-5 супени лъжици от крема и разбъркваме на паста. Разпределяме тази паста като основа в тавичката, притискайки по дъното.
Отгоре нареждаме разполовените и почетени от костилката сливи. ( Може да ги наредите и по-плътно, ако искате да има повече плод)
Отгоре изсипваме остатъка от крема, притискаме или заглаждаме, в зависимост от това колко е стегнал и разпределяме останалата част от кокоса.
Пъхаме десерта да се запече във фурната на 180 градуса за около 20-30 минути или поне при мен толкова му беше нужно.
Охлаждаме и разрязваме на квадрати. Толкова е лек и кремообразен, а киселите сливи придават една свежест и ухание на есен.
На свекито все не й е достатъчно сладко, та взе да си търси пудра захар и мед отгоре, ама май прекали. Не можа да го дояде и каза "ти ми каза, че така ще стане, ама аз дай да сложа, та сега не мога да го изям"
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwGgemFQ4ryqfQ8e4A8s0rf38SLdKYrGcq4csNjyGdzthHCBZiGM95WXf-0YQWcSDVxLyZTsYu2OfljZRyQmP1l21PVobMbytWLt55BgNry0nA6NyRXbSyqq21f6YaKGF1brLNbT5kEbRnV_uMTNPvI70pVO9x5hd3VQOt0w65LU0PDFaFAi5HaufzyUwp/w428-h640/sls1.JPG)
Съжалих я жената, че накрая направих и един плътен захарен сироп, с който залях сладкиша, макар това действие да липсва от клипа, според нея така е още по-добре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbsC9ZBnxakwsjuFWxRWY5eMe4G7C9VFYskcGjK0nE3hOIywT-6I-5f-86gdwVKHXGVYQLtKXyXbIfH3gMHPwRBJ5N3p8i0Xvso9FhMSePyDhuX8Pt-5HPecckevzrhLtNg8NJ40u0mkmPL89qF8OPhL4-rnFHCD4dkWJKgis2WhRi17zjl1qWDA75tBp0/w428-h640/sls2.JPG)
Аз не мога да ви кажа как е по-добре, на мен всякак ми е сладко, но не винаги ми се ядат сиропирани десерти.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQ4MMpiN8eOXZhCU4qfbleSTrVLD7daLIP_s2NnX294TCwPxnwjWik7f0LCLAHLhOYmH0RokHmVSlXHfaX9FAUL4RRSVJ-5SznOLHd_vcpHRE6qwJGCiI3SjqwpRXQcOBFz2jDoo_r69sBr9V0k3QOVXx-S9v1O_riOiv8FT4qGE0S9u2Vohnjdv8D0znM/w428-h640/sls4.JPG)
Ако не обичат кокос обаче, или все ви се навира кокос между зъбите ( разбрах, че и това е голям кахър за някои от вас) може да смените кокоса с галета ( само че сложете двойно- 400 г) или смес галета и някакви млени бадеми или други ядки.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIoC2i5XLaPcKOcEEFifqzeiAExtrF29Jc8zB3z_s6rtMRQXOdCXt_K35S3GVviPbOQaKMf1G2qGhyphenhyphenJWyyS5IhsjQzdrtQjHv0ux0KfLDa-d2G_lFCaEQRVOpl81DcURkn15kASm-ADUsbredOmYSlHIqcj1eKK7b0ypIpWwEx8a0RgXUWehGV_Lcxp-Xi/w428-h640/sls10.JPG)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2maabZkmdOEfhNhOogyzAEc2RF6khThIM94L1K0M8Y6phHwCLiI2UVO_swbjcck2EdP9XAUK8a9b8zTgZ8p9a8JwiuyrGK_6_WXZD6gL3We4ViUHZTdcSYYeYj4lQPpNgvfM8HhRV-K7sRfYupdVdMYG436Ip0Tg38cGypXU3ihVATyQCVA1Kj2YmTxim/w428-h640/sls11.JPG)
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2_E5UKxIXJsenabOX_Bmy-0IR4ZDx7bcxoLnA4x5frd19bBDASVr8LPcY7vKGOQWKSOuHsnQGufgurYikiel3i6qk3OkbTaPQMrodB2JPnNci-gYM4bUpV7y9HVkH7ND1WYItAz6nJBKu4V0qvEW8WROEA0C-Gdy-pjmXJuLPOymXSxhdBtJWLqdf-KRW/w428-h640/sls13.JPG)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhp2Olje2yAxc1t_vy6eWKhmN40TxijtOKnb1jtfJX2cCKGuKeNQtwxivlbvpY1MHEHT9nEKxgr83zvR3vusubETo4JgNlRD-Sn6EqG1YHBtF3fIBnWM_qkpebBtnSWmzlcjvA3wVp3eFvApMOzunQZxBOjr3QnqYijvmHp2d4LYRywPq0Ll26oE1CrTX9g/s16000/sls6.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUa14AFXYf28Eud-uZx8S6AgWRV0zNQsAHgRFpfArFTjE5tu16MqybQjO2bGg9s5HTtx9PimPbkND2WBpaYuYlEgpkbjTVbHBlXm8KT6nONGNJEA9uF7gaXY3fYIQaagmBg727HChMVAWpseDYPNT8DTrJty8N0voAUzfV-bhthmReY0TnKo9eltkUXYsB/s16000/sls15.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIB1bIVPdTlb-DR0gM3SSEsc1pUPgxWNZG0_rcnMzj3IK_zvh5xkTdZ2Pf9-PLhmwHtiecOYMcLzuLTJLFz7Amq8dXbNMzidcc7h-AJz2lkcj9uf3gsNUysvSfB2HtUwO4ha8r3kDACgk0PlYRH4MgIEL0kphP-UoK3c5aysPI63LWfJFivKbIez2ozvap/s16000/sls17.JPG)