Трудно се готви след празници, не мислите ли? Сякаш вече всичко сме опитали, похапнали и се чудим какво ли да си направим, което да ни се услади след всичките тези пиршества. А, и още се задават. Ей, го Гергьовден е пред нас. Аз ви предлагам да опитате нещо ново, което може би ще свързвате с нещо по-хубаво от наболялата тема за Киев последно време. С този мой призив не омаловажавам, нито желая да стартирам политически дебат, а просто да ви кажа, че има още толкова много рецепти с пиле, които да опитаме.
Аз отдавна бях хвърлила поглед на тази, ако трябва да съм честна, защото у дома си хапваме често пилешко като цяло. Когато е българско и от проверени производители като Лудогорско пиле, няма причина да не го включваме в менюто, пък и аз никога не злоупотребявам - гледам да редувам понякога месни с безмесни рецепти, за да има баланс във Веселената.
И така, след като известно време съм без кухня, честно казано си мислех, че ще си отдъхна и няма да искам да готвя. За моя изненада не е така. Оказва се, че мога малко време да издържа на нуждата да си приготвя прясна храна у дома, да заухае на запържен лук или чесън, на топъл хляб, на вряща паста, гореща пица, на ванилия и шоколад. Писна ми да претоплям храната и да ям навън, искам у дома да има топла, вкусна храна, която пари още щом я хапваш....сещате ли се? И така, покрай празниците се събрахме в кухнята на мама и решихме да си приготвим това вкусно пиле "Киев", което се оказа голям джакпот.
Като солената версия на суфлето е...разрязваш го още топло и от него потича изкусен маслен сос с аромат на подправки, който го прави много сочно и идеално овкусено. Ох, лигите ми потичат пак само докато описвам. Трябва да го опитате, а в компания още по-добре. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
Около 800 г пилешко филе Лудогорско пиле
200 г масло
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
1 стрък пресен лук
1 стрък пресне чесън
кората на един лимон
сол/ черен пипер
За панировката:
2-3 яйца
брашно
галета
олио
Започваме с приготвянето на маслото за плънката, тъй като на него ще ни трябва малко време да стегне. Това масло е много вкусно и ароматно и може да го ползвате за различни видове хлябове, пърленки, овкусяване на пюрета и въобще да си го мажете на препечена филийка.
Оставяме маслото да се размекне на стайна температура, и към него прибавяме нарязаните на ситно свежи подправки, лимоновата кора, малко сол и черен пипер.
Омесваме всичко добре и оформяме на "салам" в стреч фолио, което завързваме и пъхаме във фризера да стегне.
През това време измиваме и начукваме пилешките филенца на средно тънки пържоли. Не бива да четем вестник през тях, все пак трябва да останат сочни, след термичната обработка и да могат да задържат плънката от разтопено ароматно масло, затова внимавайте да не го разкъсате. Моите пържолки бяха малки и ги начуквах по единично, но ако имате дебели пилешки гърди, ги разполовете.
Подправяме ги отвътре с още малко сол и пипер - няма по-безвкусно от безсолното месо. След като маслото е стегнало, режем кръгчета и ги слагаме в средата на пържолките.
Завиваме всяка пържолка плътно в стреча фолио, оформяйки ги като саламчета ето така и ги прибираме във фризера за около 20 минути.
През това време може да си приготвим планировката.
В три чинийки слагаме по отделно - брашно, галета и яйца. Аз разбих първо две яйца, но сложих после още едно. Галетата е около една пълна чаена чаша, горе-долу толкова е и брашното.
След като филенцата стегнат ги отвиваме и почваме да ги овалваме добре първо в брашното,
после в яйцето
и накрая в галетата. Повтаряме тази процедура още един път, докато получим хубава и дебела планировка.
Отново прибирам на хладно във фризера, докато загрея олиото.
След това запържваме филенцата от всички страни за по една-две минути, докато придобият красив златист цвят и изваждаме.
Допичаме ястието във фурната за още 20 минути, аз го направих в стъклена тавичка, без да слагаме нищо на дъното, вие може да го направите и тавичка с решетка, тъй като целта е да остане с хрупкава коричка.
Гарнирах пилето с малко домашно картофено пюре и свежа салата от маруля и репички. Не знам дали може да видите добре от клипчето, но при разрязването от месото се изсипва една ароматна рекичка от страхотен сос, в който да топите месото после.
Много вкусно ястие, което чака да бъде направено от вас, а а ко е така - не забравяйте да го снимате, за да може да се фукаме с кулинарните си способности като споделям вашите произведения в моите социални мрежи :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!