вторник, 28 март 2023 г.

Веган лайм тарт - без глутен / Creamy Avocado Lime Tart ( vegan and gluten-free)

 

Да си бременен не шега работа! Повечето дами сигурно са наясно, но нали вече е спорно какво точно е жена, та даже не мога да кажа дали само на дами им се случва тази "благословия". Нали не си мислихте, че характерното ми чувство за хумор, сарказъм, самоирония и въобще способност да се смея на всичко ще изчезне само защото съм в хипопотамска фаза?! А, точно така се чувствам. Повечето мами сякаш се носят из облаците, стройни като газела с леко подуто коремче, с перфектно фризирана коса и идеален маникюр, а аз се клатушкам всяка сутрин към работа като малко буре с барут, обикновено недоспала, гладна и уморена. 

И точно там бързо ми се пали фитила от всякакви случки, за които се чудя как може хората да сме толкова откачени същества. Като маркетинг мениджър в моята компания се налага не само да делегирам задачи и да пия отдавна изстинало безкофеиново кафе, но и да организирам кампании, менажирам социални мрежи, поддръжка на сайтове и в дните, когато "късметът е на моя страна" се сблъсквам и с отдел "Обслужване на клиенти", където е големия цирк. И най-умните хора задават тъпи въпроси, но в този отдел си е задължително условие. Аз съм била, и съм и от двете страни в живота, и обикновено се славя с много добро отношение и търпение към всеки човек, на всеки пост, но за съжаление не всеки друг е възпитан от моята майка. 

И това е само половината ден, другата половина преминава през докторски прегледи, уговорка на майстори, които всеки ден "почти" почват ремонта, а  у дома ме чакат още куп домашни задачи, както и подаване на декларации ( сега и годишната данъчна ) и всякакви други папируси, които ме гледат осъдително вече месец, че не получават моя подпис. 

Можех да си го спестя с един хубав болничен и да бременея пред екрана като много други мами, които избират спокойствието в този момент, но и аз, като моята любима приятелка Деси ( Иглесиас), както тя се изрази в седми клас "Аз не искам да седя у дома и да чакам денят да свърши. Искам да съм важен зъбец в колелото на живота". На ти сега Люсо един зъбец! Още е вторник, а дори блянът за петъка не е мотивиращ вече, след като отпускащото питие с приятели в края на работната седмица не е възможно поне още три месеца. Кипя от позитивизъм и фалшиви усмивки. Тук, в моя виртуален дневник и на вас си казвам всичко обаче, защото вярвам, че именно човешката ми същност, а не перфектната онлайн фасона сближават хората.

Това, което обичам, е, че въпреки целия този стрес, в офиса все намираме време за шега и смях. Намирам и половинката ми все така за симпатичен и да кажем приятен млад човек, в чиято компания си почивам, а семейството и приятелите ми са чудесни! Всеки иска да помогне с нещо или най-малкото искрено се радва за нас и ни дава кураж. След шест месеца си позволих и една-две безалкохолни бири, ей така да си припомня кефа от уханието на вкусната напитка, която ми носи спомени за толкова много летни емоции, музикални фестивали и приятелски срещи. 

Сигурно се чудите какво общо има този веган, безглутенов, диетичен тарт без захар по въпроса и това е, че той е именно от миналата година, когато прекарах един хубав период на здравословни десерти. Отразиха ми се супер, а не успях да споделя всичките с вас. Знам, че наближавайки топлите дни, все повече ще искаме да сме във форма ( моята тази година ще е кръгла, но и кръглото е форма) и такива десерти ще бъдат все по желани. Дали преди или след великденските празници, този свеж лайм тарт ще задоволи апетита ви за сладко, без вина и стрес. 

А ето и списъкът с необходимите продукти:

Необходими продукти:
1/2 ч.ч кокосови стърготини
1/2 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. млени орехи
Около 12 фурми
1 / 2 кора от лайм или лимон
щипка сол

Крем: 
4 бр. авокадо или около 1 1/2 ч.ч. пюре
1/2 ч.ч. сок от агаве или кленов сироп
1/3 ч.ч. сок от лайм
2 с.л. кокосово масло
кората на един лайм

Започваме с приготвянето на кората. За целта в блендер или подходящ чопър смиламе овесените ядки и орехите. Прибавяме и леко накиснатите топла вода фурми, които нарязваме на парченца.

  

Прибавяме и кокоса и останалите съставки, докато получим нещо като леко мокра рохкава, паста с която покриваме дъното на форма за тарт. Моята е около 22 см и притискаме добре. За слепващ агент може да добавите още фурми, кленов сироп или кокосово масло, което след охлаждане ще втвърди тарта, аз обикновено го правя на око. 
Прибираме в хладилника, а може и във фризера за да стегне по-бъро и се захващаме с пълнежа. 

 

За целта в блендер смесваме съставките за крема, като е добре да ползваме добре узряло, но все пак свежо авокадо, ако искаме да има свеж, наситен зелен цвят. Количеството на лайм може сами да коригирате на вкус. Този десерт е буквално суров, така че може да опитвате всички съставки по време на готвене и да ги напасвате на вкус. 


Приберете тарта в хладилника за поне два часа, най-добтре за през нощта и декорирайте по желание на другия ден. 


Много кремообразен, пухкави и свеж. Това е идеалният летен десерт, с който може да се подслаждате от сега.


Могат да се рецат чудесни, стабилни парчета, които не се ронят, 


а всяка хапчица води след себе си следваща :) 


За щастие десертът е много лек и диетичен и ще може да си хапвате на спокойствие.                                                                                                                                                                                               През това време аз ще се опитам да отблъсна всички предложения на половинката за пици, бургери и всякакви глезотии, които носи у дома под претекст "Сега яж каквото си искаш".                                                                                                                             Сигурна съм, че просто се опитва "да помогне", но ние знаем, че тази помощ ще ни излезе бая скъпо после. Добре, че има и такива десерти :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

петък, 24 март 2023 г.

Сладки "Лалета" / Tulip Cookies

 

Кухнята ми е в ремонт! Или не точно. Как се казва, когато седмици чакаш майстори, а те все отлагат, но идват ту нещо да вземат, разбият и после пак ги няма?? А, когато идват доволно почерпени или пък не идват поради същата причина?! Аз му казвам "българска действителност", но ме уверяват, че невсякъде се случва. 

Минаха "само" няколко седмици, откакто мия в мивката на банята, така че все още не съм напълно изперколясала, макар не точно така да си представях бременността си. Като цяло ходенето на работа се превърна в по-голямото удобство за мен, не само, че съм далеч от прахоляка у дома, но и потъвам в работа, дейна съм и само малките крачета на бебо ми напомнят, че се намирам в период, който е по някакъв начин специaлeн. Аз съм голяма романтичка, знаете, но сякаш все още отказвам да приема тази действителност, тъй като ме е страх, че твърде много ще се промени за мен. Като отношение, възможности и въобще свободата да бъда себе си.

 Пролетта обаче дойде и с нея надеждата и по-хубавто настроение. Тези дни се хващам, че се усмихвам повече и си казвам, че всичко ще бъде наред. Най-сетне апетитът ми се пробуди за нещо, и то е козунаци, сладки и агнешко, та с цяло тяло и дух очаквам Великден. 
По случай първите дни на пролетта искам да ви почерпя и с днешните сладки "лалета", едни от любимите ми цветя. Като цяло обожавам пролетни цветя, тъй като са най-ароматни, нежни и по-момичешки сладурски. 

Рецептата си приготвих още миналия месец, като отдавна им бях хвърлила око на много места я в нета, ютуб и т.н, но тази конкретно видях от Йоли. Бях сигурна, че ще оцветя лаленцата в малко хранителна боя за още повече чар, и се получиха чудесно. Имах малко локум, който ми донесоха от Турция и орехи от баба, така че оползотворих няколко неща от шкафа. Станаха чудесни сладки, които са много трайни и грабваха окото докато бяха налични за кафето и чая у дома. Надявам се и на вас да ви харесат, а ако искате да видите ВИДЕО РЕЦЕПТА за приготвянето им, надникнете в моя Инстаграм ТУК. 

Необходими продукти:
110 г студено масло на кубчета 
320 г брашно София Мел  Екстра
60 г пудра захар ( или 40 кристална) 
130 г заквасена сметана 
1 равна ч.л. бакпулвер 
2-3 щипки сол 
1 жълтък 
ванилия 
пълнеж по избор: локум, ядки, сладко


Започваме като си приготвяме всичко на масата, за да са на стайна температура. Обичам да правя дребни сладки с брашното Ексера - стават ми бели и много нежни на вкус

Започваме като смесваме захарта със сметаната и разбъркваме докато се разтвори. Аз ползвах пудра захар, за да съм сигурна, че няма да останат кристалчета, но може да използвате и кристална захар. 

В купа смесваме брашното, бакпулвера и солта заедно с маслото докато станат на трохи. Консистенцията трябва да наподобява пясък. 

  

Добавяме жълтъка и сметаната и замесваме тесто. Добавете и ванилия или друг аромат по желание.

Оформяме го първо на топка, а после на руло, което увиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника за поне половин час.

След като то се охлади достатъчно, го нарязваме на филийки, които разточваме върху леко набрашнена повърхност. Правим ги на кръгчета с дебелина около 3 мм. Режем ги в веднъж до центъра на кръга и слагаме малко плънка.

  

 Увиваме тестото около пълнежа като фунийка, а след това запечатваме дъното, оформяйки 

  

лаленцата, редим ги в тавичка застлана с хартия или фолио за печене. 


Печем сладките в предварително загрята фурна на 170-180 градуса докато се зачервят отгоре, около 15 минути. Аз пека винаги само една сладка за да преценя времето, големината, пълнежа, и коригирам за останалите, ако е необходимо. 


Готовите лаленца оставяме да изстинат, а след това потапяме в водичка, в която сме разтворили хранителна боя.
Поръсваме с пудра захар по желание. 


Времето за печене ще варира спрямо големината на сладките, а броят име около 20 броя.


Как създават настроение дори само с вида си, а опитате ли ги - още повече ще се влюбите. Тези сладки имат усещането за старите домашни сладки на баба, които тя правеше по Великден, заедно с войнишките курабии и знам, че колкото и скъпи десерти да има в магазина, винаги ще търся този вкус у дома :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





петък, 17 март 2023 г.

Пълнени пилешки гърди с броколи и сирена / Broccoli and Cheese Stuffed Chicken Breast ( Keto)

 

Ех, запролети се вече. Все по-често слушам как пеят птичките, а около къщата ни ухае така хубаво на зюмбюли. Дори в моя запустял двор, който нямам никакво време да обслужвам, са цъфнали нарциси да ми напомнят и на мен за кокетната ми природа, която също съм занемарила. Но знаете как е зимата, позволяваме си повече да скрием през дрехите и си даваме за душата. Затопли ли се обаче, все повече време ни се прекарва навън и се усещаме как сме натежали през зимните месеци като нестопяема преспа, която мъкнем със себе си като кожухче. Още с първите пролетни моменти сменям режима на хранене, увеличавам водата и само чакам цената на зеленчука да падне до средна вноска за апартамент да увелича приема им. 

За щастие месото все още остава най-удачният избор за вкусна, протеинова вечеря и винаги мога да разчитам на него, затова и кето рецептите се появяват все по-често в менюто ни точно тогава. Една от любимите ми е за тези пълнени пилешки гърди с броколи, сирена и червена чушка, които обожавам. На месото се спирам на Лудогорско пиле, винаги щом успея да намеря такова, защото знам, че е българско, препоръчвам и на вас, ако това също е важно за вас. Рецептата  е много лесна и нямам търпение да ми споделите дали сте я опитали, харесали и дали искате да ми споделите впечатления. А, ето я и нея: 


Необходими продукти:
Около 700 г пилешко филе Лудогорско пиле
1/2 глава броколи
1 червена чушка
2 с.л. майонеза
100 г крема сирене
50 г сирене
50 г кашкавал
подправки: черен пипер, сол, чесън на прах и др.



В рецептата има всичко на всичко три стъпки за приготвянето, които може да наречем доста смело "готвене". Първото е приготвянето на плънката, за която е добре да бланшираме за кратко броколито в кипяща, подсолена вода за една-две минути, а след това изплакнем в студена такава, за да запазим свежестта и цвета му. 
Второто е приготвянето на месото - рязане, начукване и пълнене, и третата е самото готвене във фурната. Друго няма!


Но да почнем едно по едно, в купа смесваме натрошеното сирене, рендосания кашкавал, кремата сирене, майонезата, оцедените парченца сготвено броколи и нарязаната на кубчета червена чушка. 


Разбъркваме добре и с това вкусната ни плънка  готова. Може да ползвате повече или по-малко от всеки един от продуктите, по ваше желание. 


За приготвянето не месото, разделяме всяка гърда ( половинка) на две части с разрез правейки нова пеперудка, 


начукваме леко с чукче и овкусяваме с черен пипер и подправки по желание. Може да сложите сол, но имайте предвид, че плънката е солена сама по себе си  и поне вътре може и да няма нужда да слагате отвътре, а само отгоре. 


Затваряме ги и ги редим в тавичка, като между тях може да разпределим от останалата ни плънка, а отгоре само поръсете от подправките. Добавете половин чаена чашка водичка в която да къкри месцето, докато го запичаме на 180 градуса за около 20-30 минутки. 


Става много бързо и вкусно! 


Ако си падате по вкуса на разтопени сирена и броколи, леки и вкусни диетични рецепти, които да си хапвате често и без угризения, тази рецепта е за вас. Аз знам, че я обещах на някои от моите     читатели, когато дискутирахме темата за оползотворяване на броколи на моята фейсбук страница.


В следващите публикации ще ви разкажа още и за новото ни щастливо събитие, повече или по-малко, зависи дали ви е интересно, а вие може да ме питате каквото искате в социалните мрежи, знаете, че обичам да си говорим :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...