Кухнята ми е в ремонт! Или не точно. Как се казва, когато седмици чакаш майстори, а те все отлагат, но идват ту нещо да вземат, разбият и после пак ги няма?? А, когато идват доволно почерпени или пък не идват поради същата причина?! Аз му казвам "българска действителност", но ме уверяват, че невсякъде се случва.
Минаха "само" няколко седмици, откакто мия в мивката на банята, така че все още не съм напълно изперколясала, макар не точно така да си представях бременността си. Като цяло ходенето на работа се превърна в по-голямото удобство за мен, не само, че съм далеч от прахоляка у дома, но и потъвам в работа, дейна съм и само малките крачета на бебо ми напомнят, че се намирам в период, който е по някакъв начин специaлeн. Аз съм голяма романтичка, знаете, но сякаш все още отказвам да приема тази действителност, тъй като ме е страх, че твърде много ще се промени за мен. Като отношение, възможности и въобще свободата да бъда себе си.
Пролетта обаче дойде и с нея надеждата и по-хубавто настроение. Тези дни се хващам, че се усмихвам повече и си казвам, че всичко ще бъде наред. Най-сетне апетитът ми се пробуди за нещо, и то е козунаци, сладки и агнешко, та с цяло тяло и дух очаквам Великден.110 г студено масло на кубчета
320 г брашно София Мел Екстра
60 г пудра захар ( или 40 кристална)
130 г заквасена сметана
1 равна ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
1 жълтък
ванилия
пълнеж по избор: локум, ядки, сладко
Започваме като смесваме захарта със сметаната и разбъркваме докато се разтвори. Аз ползвах пудра захар, за да съм сигурна, че няма да останат кристалчета, но може да използвате и кристална захар.
В купа смесваме брашното, бакпулвера и солта заедно с маслото докато станат на трохи. Консистенцията трябва да наподобява пясък.
Добавяме жълтъка и сметаната и замесваме тесто. Добавете и ванилия или друг аромат по желание.
Оформяме го първо на топка, а после на руло, което увиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника за поне половин час.
След като то се охлади достатъчно, го нарязваме на филийки, които разточваме върху леко набрашнена повърхност. Правим ги на кръгчета с дебелина около 3 мм. Режем ги в веднъж до центъра на кръга и слагаме малко плънка.
Увиваме тестото около пълнежа като фунийка, а след това запечатваме дъното, оформяйки
лаленцата, редим ги в тавичка застлана с хартия или фолио за печене.