Еми... нямаше как да не завърша годината с торта. Просто няма как! Ще кажете малко късничко ви я показвам, но аз всичко съм предвидила, след като аз я спретнах за един следобед, и вие можете. Освен това съставките може да изглеждат много, но са едни и същи и повтарящи се ( като миришещи листчета) и в никакъв случай не са толкова трудни нито за намиране, нито са недостъпни. Отдавана я замислях тази рецепта, много и я отлагах да я направя, защото знаех какво искам да постигна.
В Холандия със сестра ми често си купуваме подобни десерти и исках да ги направя достъпни за всеки у дома. Не е нужно да имате специална силиконова форма, не е нужно и да правите огледална глазура с кондензирано мляко, боички и други ми ти работи, които ще накарат много от вас да се уплашат. Не, може и по друг начин. Онзи в който експериментираме, готвим с усмивка и сме щастливи, че не е нужно да си купуваме още една форма, която да седи в шкафа и да ни заема място. Откога само чакам да ви представя тази огледална глазура, само ако знаете, според мен е най-лесна и най-иконоимична.
Освен това, като остане се прибира в кофичка/ бурканче и се използва по второ направление.
В тази рецепта ще научите много, може да сменяте много неща, има много хитринки, трикове и мързеливи идейки, които ще са ви полезни и за други десерти. Тази година заслужава десерт - сладък, нежен и с малко блясък, ей така. Защото я избутахме, защото го заслужаваме и защото тортата винаги ще бъде символ на празник, който трябва да се отбележи подобаващо. Хайде да започваме!
Необходими продукти за торта 18-20 см:
Блат:
2 яйца
1 с.л. брашно
2 с.л. какао
3 с.л. захар
100 г млени лешници ( печени е по-вкусно)
1/2 пак. бакпулвер
Шоколадов ганаш:
300 мл течна сметана за сладкиши
250 г шоколад
Още:
150 г чирпански вятър
150 мл сметана за сладкиши ( плюс какао)
Огледална глазура:
160 мл вода
160 мл течна сметана за сладкиши
100 г тъмно какао
250 г захар
35 мл студена вода за желатина
1 пак. желатин ( за желиране на 500 мл течност)
От сега казвам, отговорът на някои въпроси, които винаги ме питате, за всеки случай:
- Не е важен грамажът на желатина в пакетчетата, а колко пише, че желира като количество. Съобразете го според упътванията на продукта за всяка страна на света
- Сметаната ако е в милилитри, а не грамажи е малко вероятно да е заквасена, и този продукт изрично се уточнява. Сметаната за сладкиши не е като тази за готвене, защото е с по-висока масленост и може да се разбие на стабилен сняг. Изберете нея, марка - няма значение. Растителна или животинска- също, въпрос на вкус, пари и достъп в магазините.
- Може да замените ядките с други, орехите са по-икономични, сега им е сезона, но аз имах и домашни лешници.
- Чирпанският вятър ( може да проверите в Гугъл) го продават в някои магазини, доста е икономичен, но може да го пропуснете, замените с крокан или някакви плодове, които вървят с шоколад като банан.
- Може да използвате млечен или черен шоколад, или микс от двата, като аз обикновено използвам черен или с микс от малко млечен.
Започваме с приготвянето на блата . Много е лесно. Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. След това прибавяме брашното, бакпулвера и какаото.
И накрая млените печени лешници. Изсипваме блата в подходяща тавичка с размери около 18-20 см диаметър, с хартия за печене на дъното и печем на 180 градуса ( топла фурна) за около 15-20 минути.
През това време правим ганаша. Кипваме сметаната и след това я прибавяме към нарязания на ситно шоколад. Оставяме около 30 секунди, да го "попари" и разтопи, а след това почваме да разбъркваме, като се образува красив, лъскав шоколадов крем. Бъркаме докато всяко парченце шоколад се разтопи.
Изсипваме около половината ( може и малко повече) шоколадов ганаш върху готовия вече блат, а отгоре разпределяме от нарязания на парченца чирпански вятър.
Пъхваме в хладилника да стегне, а след това изваждаме от формата за торта.
Разбиваме другата сладкарска сметана на пухкав крем и към нея прибавяме
вече изстудения ни ганаш ( или ако сме сложили целия) може да овкусите само с какао.
Тъй като моята сметана е вече подсладена, а и в шоколадовия ганаш има сладост, не слагам захар, но ако слагате какао, може би е добре да разбиете сметаната с малко захар на вкус.
Слагаме тортата в тортен ринг, тъй като е по-лесно ако решим да увеличим диаметър и да покрием тортата от всички страни с крем, но ако нямате, оставете си я във предишната формичка.
Аз отворих ринга с два сантиметра и сложих от сметаната навсякъде, така че да я облече добре. Отгоре я загладих да е обла, за да може после по-лесно да се покрие с глазурата.
Пъхваме отново в хладилника, да е на студено, докато правим глазурата.
Всъщност глазурата отнема малко повече време за стягане, затова е добре да я почнете може би преди самата рецепта, но аз я правих след това и така ще ви разкажа рецептата, за да видите, че е възможно да стане и така.
Тази огледална глазура е наистина много лесна за правене и я препоръчам на всеки.
Започваме като накисваме желатина в студената вода. В касерола смесваме какаото ( добре е да сме го пресяли преди това) и останалата вода. Тук трябва да разбъркваме внимателно, докато получим еднородна, шоколадова паста. Понякога ми се налага да добавя още съвсем малко водичка, за да се получи.
След като стане на паста, слагаме захарта и сметаната и прехвърляме на котлона да се загрее.
Получаваме много вкусно шоколадово сосче, в което не бива да има бучки, затова разбърквайте добре, докато тръгне да завира.
След като е готово махаме от огъня и прибавяме набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори в соса.
След това прецеждаме соса в друг съд, като се стремим цедката да е възможно най-близо до съда, за да не се образува много пяна. Покриваме със стреч фолио, така че фолиото да докосва глазурата, за да не образува коричка и оставяме на стайна температура да се охлади до 30 градуса. Ще го познаете, като течността пак е течна, но някак по-тежка.
Когато е готова, изваждаме тортата и я приготвяме за заливка. Изваждаме я от формата и слагаме в по-голяма тава, върху решетка, купичка или нещо по-високо, за да може да се стича.
Аз загладих муса с малко нагорещен голям нож, така че да има още по-гладка форма.
Заливаме тортата от центъра към външните страни и тъй като е добре охладена, глазурата ще стегне доста бързо.
Тортата ще има красив и лъскав завършек, а останалата ви глазура може да се затопля и използва отново.
Ако приберете тортата в хладилник, има възможност да стане матова, но не се притеснявайте - с малко горелка, пара от кана или леко затопляне, веднага възвръща блясъка си.
Е, не се получи съвсем идеално, но мога да ви кажа, на живо беше още по-хубава, а както каза моята колежка Роси .."Люси, това е моята торта". Как да и кажа, че това е тортата на повечето хора. :)
Вкусен лешников блат, пласт от шоколадов ганаш и хрупкави захаросани ядки, въздушен мус и нечовешки вкусна глазура....
Заслужава си да опитате...
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.