Я, виж ти на какво попаднах в чернови! Трябва да почна да публикувам старите рецепти, че такива съкровища пазя, но заради други рецепти съм забравила да ги публикувам и ей така си чакат сезона. Като сезона на дюлите, например. Помня преди време, имах читатели, които ми бяха поискали рецепта за сладкиши с дюли, и очевидно съм направила такива, но само време не ми е достигнало да ги споделя.
Тази конкретно е от 2018 година, седи и си чака, Люси да се сети да я покаже. И да пише по спомен разбира се, защото си спомням вкуса на сладкиша, така както помня любимия си детски чай - от дюли. Постоянно молех баба да ми направи такъв, но му казвах чай от боклуци. Истината е, че баба вареше чая от изрезки на дюли и ябълки, като в детската ми глава изглеждаше просто някакви боклуци в чиния, но ароматът който се разнасяше от белия чайник на колона беше невероятен.
Най-най любимата ми зимна напитка. Затова и няма как да не обикна вкуса на иначе твърдите дюлки, които за щастие са доста траен плод и може да го съхраняваме през целия зимен сезон. Може и да го направим десерт, като днешния и да скрием шапката на всички, защото със сигурност ще ви поискат рецептата, въздъхвайки: "Ех, откога не съм ял нещо такова. Трябва и ние да си направим, имаш ли рецептата", а вие ще кажете, разбира се, в блога на Люси е, всеки може да я види. :) цял сценарии развих в главата си, но ще се спра и ще премина направо към рецептата.
Необходими продукти:
6 яйца
Около 800 г дюли ( или микс дюли и ябълки)
220 г захар
60 г тъмен шоколад
160 г масло
50 г какао
140 г брашно + 2 с.л. допълнително
40 г млени бадеми ( или други ядки)
щипка сол
Измиваме, обелваме и нарязваме плодовете на кубчета. Прибавяме 50 г захар и разбъркваме. Доливаме вода и варим около 20-30 минути или докато омекнат.
След като се сварят, ги отцеждаме.
След като се отцедят добре поръсваме с две супени лъжици брашно и разбъркваме.
През това време разделяме жълтъците от белтъците на яйцата, внимателно, без да попада жълтък при белтъците.
Разбиваме белтъците с щипка сол и 110 г от захарта на твърд сняг. В отделна купа смесваме брашното, какаото, млените ядки и нарязания на дребно шоколад.
В друга купа разбиваме жълтъците с останалата ни захар. Прибавяме малко по малко от мекото масло и белтъците, докато получим хубава смес. Постепенно прибавяме и от брашнената смес, редувайки с белтъците, смесвайки поетапно и трите текстури, докато получим хубава, пухкава еднородна смес. Прибавяме и брашнените плодове, като благодарение на брашното, те няма да потънат на дъното.
Пълним форма за сладкиш, кръгла или правоъгълна - по желание. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час.
Тъй като правих
Бутер баклава тогава, имах изрезки от бутер тесто и направих няколко коледни фигурки за украса
Готовия сладкиш измазах с шоколадов ганаш и украсих отгоре допълнително с него, но не е задължителен елемент.
Рецепта за ганаш има на много места в блога, ако искате просто потърсете в търсачката.
Дюлите може и да не са сред най-използваните плодове в десерти, но са много полезни и вкусни и заслужават да имат своя момент на нашата трапеза.
А, в комбинация с шоколад...как да сбъркаш?!
Във всяка хапка ще усещате присъствието на плод, нещо като щолен, но
по-меко, по-шоколадов и да си го кажем направо..по-вкусно :)
Опитайте го :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!