сряда, 10 август 2022 г.

Свински пържоли с праскови и уиски / Pork Chops with Bourbon and Peaches

 

"Какво ще готвиш днес? " Може би въпросът, който ми задават най-често приятелите :)  Само ако знаеха колко често и аз като тях нямам никаква идея. Просто отивам в кухнята, виждам какво имам под ръка и почвам. Като днешните страстни и жестоко вкусно-сочни пържоли с праскови, мед и уиски. Вмъкнах и малко хрупкав пащърнак, който ми подариха и знаех, че си струва да се хапва възможно най-свеж, защото беше собственоръчно отгледан в истинска градина от истински хора. 

Не забравяйте да овкусите добре месото със сол и черен пипер, тъй като готвим солено ястие все пак, а не десерт, Погрижете се пържолите да са тънки, за да станат бързо, но затова пък не ги пържете дълго, за да останат сочни. Но ето как да ги приготвите: 

Необходими продукти:
2 бр. свински пържоли
20 мл уиски/ бърбън
2 бр.  нектарини праскови/ праскови
1-2 скилидки чесън
1/4 глава лук
1 с.л. мед
1 -2 корена пащърнак
свежа мащерка
олио
сол
черен пипер

Пържолите се начукват и овкусяват със сол и черен пипер.


 Запържваме ги до красив загар и от двете страни за няколко минути в олио,

а след това слагаме половината мед и половината алкохол.

Готовите пържолки изваждаме в чиния и в същия тиган запържваме чесъна и лука, докато се карамелизират. Прибавяме прасковите и пащърнака. Може да сложите праскови или нектарини, като нектарините са по-киселки и твърди обикновено. 

Запържваме докато се овкусят от всички страни, а след това слагаме отново мед и уиски. След това прибавяме накълцаната на ситно свежа мащерка. 


Сервираме в чинийка, така че да има от всичко Изглежда разхвърляно и пъстро, но пък е страшно вкусно. Може да нарежете пащърнака на по-малки кубчета или парчета, ако не искате да хрупка, но на мен ми харесва честно казано комбинирането на текстури, докато в България сме свикнали всичко в едно ястие да е сварено до каша.

Толкова е сочно, а прасковите се комбинират чудесно с месцето.

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


петък, 5 август 2022 г.

Тиквички по италиански / Creamy Italian Zucchini


Преди седмица бяхме на фирмен обяд с шефовете, които са чужденци. Запознати с моят вкус към храната трябваше да предлагам различни ястия от менюто на ресторанта, в който бяхме отседнали и така ми попадна това ястие, което признавам си и сама не бях опитвала. Бяха го кръстили "Тиквички по италиански", като рецептите които намирам в нета в чуждестранните сайтове и се доближава до вкуса им са тези тиквички със сметана. Поръчахме над 10 вида блюда, но тази рецепта беше любима на всички. Още тогава си знаех, че като се прибера ще ги направя, като се опитам да ги възпроизведа по спомен. 


Не знам доколко е близка днешната рецепта, но знам, че стана много вкусно, така че съм на прав път. Освен изключително ухайни, тук много ми допада, че тиквичките са печени, а не пържени. Не, че някой се пъне да пържи тиквички у дома де. И все пак, желанието за нови и различни рецепти, и най-вече такива с тиквички не стихва. Ето защо, днес ви предлагам да спретнете тези. Много бързи и лесни:

Необходими продукти:
2 бр. средни по големина тиквички
200 г сметана ( за готвене или заквасена)
50 мл доматен сос
2 скилидки чесън
копър, босилек, мащерка ( пресни и зелени на вкус)
малко зарял кашкавал
червен и черен пипер
зехтин
сол
Започваме като нарязваме тиквичките на парченца и ги поставяме в тавичка.


Овкусяваме със зехтин, сол и пипер. Аз слагам повече черен пипер. Пъхаме ги да се пекат на 180 градуса за около 10- 15 минути, като ги разбъркваме периодично.


През това време нарязваме чесъна на ситно, както и зелените подправки. Изброила съм няколко, които ми се връзват с вкуса, но не е необходимо да слагате всичките. Аз имах у дома пресен босилек и мащерка, но може и само копър да сложите, стига каквото и да е, да е свежо. 


В по-дълбок тиган слагаме да се загрее сметаната, чесъна и доматите, последните може и да са на паста или по-гъст сос, но избягвайте само сок. 

    

След като сосът тръгне да завира и се сгъсти прибавяме печените тиквички 


и разбъркваме в соса.


За повече вкус може да добавите малко зрял кашкавал към сместа, но може и да пропуснете. Аз слагам малко в него и 

    

малко отгоре преди поднасяне. 


Наистина си струва да ги опитате. Креообразни и адски вкусни!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



сряда, 3 август 2022 г.

Френска селска торта ( Видео рецепта) / French Cake ( Video Recipe)

Отдавна се каня да ви покажа моите хитринки в приготвянето на тънки блатове и затова реших да заснема видео рецепта на Френската селска торта. Фаворит на много хора,а за мен също е любима торта, но само когато е с наистина тънки блатове. Затова и се научих да си ги правя точно такива. 

Когато започнах да готвя за първи път, много от описанията на рецептите ме объркваха и въпреки, че се представях добре в училище и академичните среди след това, никога не съм се чувствала по-тъпа от това да разбера половината рецепти в нета. Затова и реших, ако ще си ги записвам моите, ще ги пиша като за идиот: стъпка по стъпка, снимка на това как изглежда "нещото" във всеки етап, а  сега, алилуя и клипчета даже. Е, вярно, снимани с телефона, но все със същия мерак. Ако искате да видите ВИДЕО РЕЦЕПТАТА за Френска селска торта, натиснете ТУК, а ако ви хареса, ме последвайте защото тепърва ще има още рецепти там,  а в последствие ще се опитам да кача и в самата публикация.

Едно от нещата, които смятам, че си е мои трик ( едва ли само мой), но в повечето рецепти беше на обратно като се учех е, че тестото се разпределяше на топки предварително. Ех, каква мъка ми беше да разточа тая коска тесто на тънка РАВНОМЕРНА КРЪГЛА кора само аз си знам. Не след дълго реших, че има и друг, по-добър начин. Същото и с изрязването на тестото след изпичане, като за мен определено моя вариант си ми харесва повече. Абе, има какво да ви покажа, затова да започваме.

Необходими продукти:


За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно София мел Бяло
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат


За крема:
800 г заквасена сметана
400 г цедено мляко
2/3 ч.ч. пудра захар ( или на вкус) 
сладко от боровинки ( и пресни плодове по желание) 
орехи за украса


Започваме с приготвянето на тестото. Може да ви отнеме 15 минути всичко на всичко защото е много лесно. Разбиваме яйцата със захарта до бял крем. Може и в миксера за по-бързо. Добавяме и останалите съставки, без брашното, като всички продукти са на стайна температура, така че маслото ще е меко. Слагаме тази смес на котлона да се затопли като разбъркваме от време на време.

    

През това време пресяваме брашното. Аз използвам бяло брашно, тъй като и блатовете ми стават по-светли, което придава още елегантност на тортата. 


Когато яйчената смес тръгне да завира, тя ще се запени. Ако я дръпнете от огъня докато е още светла, балтавете ще са светли. Оставете я леко да промени цвета към кремаво до карамелено, така и тестото ще е по-вкусно.  Оставате на тих огън и разбърквайте, за да не прикапи. 


Прибавете в последствие тази смес към купата с пресятото брашно и разбърквайте докато се образува меко тесто. Аз го прехвърлям на масата и го доомесвам за кратко, докато спре да лепне, но е все така мекичко. Оставяме го да поизстине леко, като тук най-често се казва да се разпредели на 6-7 топки. Аз обаче процедирам по друг начин.

Взимаме си на око една по-голяма част от тестото и си я правя на топка. Сплескваме я леко с ръце като за пица, а после с точилката разточваме на много тънка кора. Първо работя върху масата, а после прехвърлям направо върху хартията за печене и продължавам с точенето.

   

Така и да имаме неравности по тестото, те са по краищата, но обикновено именно центъра  е най-тънката част и не е нужно да правим перфектен кръг с малко количество тесто. След това взимаме дъното на формата за торта и я притискаме в най-тънката част на тесто - средата. 


Махаме излишъка от тестото, а останалия ни блат надупчваме с вилица, за да не се подува при печене.


Пъхаме да се пече на 160-170 градуса с вентилатор за около 6 минути или като видите, че почва да променя цвета си и тръгне да порозовява. 


По моя метод винаги успявам да изкарам повече блатове, отколкото по другия, та винаги имам за украса или резерва. Докато пека един, правя другите и само ги сменям като "пици" във фурната, затова смятам, че и този процес става сравнително бързо. 

След като изстинат идва време за крема, който е много прост. В купа смесваме заквасената сметана, цеденото мляко и пудрата захар. Не разбъркваме с миксер, а с телена бъркалка на ръка, защото кремът ще се втечни много иначе.

   

В подходяща форма за торта, може да е една идея по-малка от предишната, ако блатовете са се свили повече по време на печене, слагаме един блат, около черпак и половина крем, а отгоре малко сладко от боровинки или друго. Аз обичам да слагам и малко пресни плодове, ако имам и си пасват като вкус, както направих тук с малини и къпини. 


Процедираме така докрай, като завършваме само с крем. 
Пъхаме тортата да "спи" за една вечер в хладилника, а на следващия ден я украсяваме. 


Най-лесно става като я покрием с млени орехи и ако имаме останали ни блатове


В случая добавих и малко пресни плодове за украса, но тя далеч не е нещо сложно за направа.


Толкова вкусна, лека и нежна торта, която може да хапвате и с лъжичка от решите.


Ако искате да  я нaпрвиетe в правоъгълен вариант или пък с другия крем, може да надникнете ТУК за първата ми рецепта.


Има ли още някой кулинарен трик, което искаш да ти покажа във видео? Не се притеснявай да пишеш коментар, а ако направиш тортичката, изпрати ми снимки, аз ще ги споделя на моята страничка или в стори.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...