вторник, 12 април 2022 г.

Палачинкова торта "Дъга" / Rainbow Crepe Cake

 

Пъстра, весела, красива, свежа и много вкусна е днешната тортичка. Трябваше ми малко слънце ...и дъждец, за да се настроя на пролетна вълна и да сътворя тази отдавана запланувана палачинкова торта "Дъга". 

Едва ли има дете или възрастен, който ще остане равнодушен пред тази гледка и макар празниците да са пред нас, аз ви подканвам да не чакате повод, когато става дума за торта. Тортата сама по себе си и е повод за празнуване :) 

Признавам си този път имах още една мотивация за направата на тази торта и това е, че се сдобих със страхотен уред за палачинки. Не мога да не се похваля, защото наистина ги обичам (само вижте колко такива торти имам в блога), но в това ми жилище кухнята е отделна стая и хич не обичам да се изолирам три часа да ги правя, вместо да си гледам филмче на дивана с половинката. И, О, НЕБЕСА, какво щастие ме сполетя!!! С този уред, мога да си ги правя в хола и да не ми се смеете, но съм убедена, че мога да го сместя и на нощното шкафче за онези най-мързеливи дн :)



Имам го от магазина на Reia.bg и заедно с тях решихме да направим ИГРА, в която двама от вас спечелиха продукт по желание от марката Scrap Cooking. Разгледайте ги ТУК:  

Тя приключи, като течеше и на фейсбук страницата на блога и още една в Инстаграм профила ми, където сега може да видите качена и ВИДЕО РЕЦЕПТАТА НА ТОРТАТА ТУК.

Ако искате да участвате в още такива игри и да не пропускате последните видео рецепти, натиснете бутончето за следване и на двете места:)

А, сега без да се бавим, да ви представя рецептата и да ви кажа какво ми харесва толкова в тази джаджа :) 

Необходими продукти:

6 броя яйца
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч пудра захар
50 мл олио 
щипка сол
2 бр. ванилия
мляко / айран или вода до получаването на течност малко по-рядка от боза
хранителни боички: червено, жълто, зелено , синьо

За крема:
300 мл сладкарска течна сметана
400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне
1 ч.ч. пудра захар

Още:
олио
плодове

Уредът за палачинки представлява самонагряваща се незалепваща плоча с размер 28 см в диаметър, има си копче за регулиране на силата му, и включва още три метални формички за палачинки в кръгла форма, звездичка и сърчица. В комплекта има още дървена шпатула за обръщане и дървено валяче, за разнасяне на сместа (точно по френски стил) 

Използвайте любимата си рецепта за палачинки, аз моите ги правя винаги на око, не винаги слагам захар в тях, но тук сложих, защото все пак ще са като блатове за торта. 

   
Разбиваме яйцата със захарта и почваме да прибавяме малко по-малко от брашното, редувайки с млякото. Може да ползвате само мляко, само вода, микс от двете, а също и айран. Аз лично ги обичам най-много с айран, защото стават най-деликатни и мекички, но това е въпрос на вкус.

    

Добавете течност дотолкова, че да получите смес като рядка боза. Имайте предвид, че сместа се утаява на дъното, затова когато загребвате за палачинките, винаги я разбърквайте.


Разпределяме в купички по равно и оцветяваме с боички по желание. Аз избрах тези цветове, като ползвах боите на прах от Кауфланд, но може да си направите и повече, ако искате :) 

    

Първата палачинка е тестовата. С нея преценяваме сместа, силата на печене, дали да добавим още течност или още брашно. Хубавото на палачинките е, че не рискуваме нищо и може да си коригираме или допълваме сместа постоянно. 
Аз правих моите с размери около 20-22 см диаметър и за целта си служех с черпак. По-лесно се нанася според мен и изравнява, ще кача и клипче как :) 

       

Имайте предвид също, че цветът става по-тъмен след изпичане, така че ако искате не слагайте много боя. Периодично намазняваме плочата с олио, с четка или мазна кухненска хартия. Определено беше доста по-приятно да си седя на дивана и да си ги правя докато гледам филм, отколкото права край котлона ;) Изпекоха се чудесно.  
Излязоха повече бройки отколкото сложих в тортата - с 1-2 повече от всеки цвят горе долу. 


След като палачинките са готови, се захващаме с крема. Исках нещо леко и свежо, затова забърках любимия си микс от смитани и маскарпоне. Разбиваме първо маскарпонето със захарта, а после прибавяме и разбитата на сняг сметана, за да има повече въздушност. 


Накрая прибавяме и заквасената сметана, като нея е добре да интегрираме на ръка, за да не се отпусне и втечни много крема.
Може да замените някои съставки с крема сирене или само един вид сметана, пак ще стане вкусно. 


Сглобяването на тортата е много простичко, ред палачинки, ред крем, като гледайте да редите поличките от тъмно към светло.
Ако искате крем, който не е мек и ще ви е по-лесно да режете стабилни парчета, винаги може да добавите половин пакетче желатин с малко сок от компот ( светъл),за да го стабилизирате, но това е по-скоро ефект за по-добри снимки и не е задължително да го правите, ако имате остър нож и искате да си хапнете по-креместа тортичка :) 

     

Знаете, че искам да съм по-изчерпателна, за да ви бъда и по-полезна и с още по-голяма лекота да правите сладкиши за любимите си хора.
Украсата е въпрос на въображение, като моята стана малко джаста-праста. Използвях малко от останалите палачинки и плодчета в тези цветове. 


Определено не се фокусирах в украсата, защото не исках да разсейва от красотата, която се крие вътре, когато се разреже. Всъщност смятам, че и чисто бяла да се остави тортата, пак ще е добре. 


Ако и вие сте любител на палачинките като мен, свежите тортички и разбира се, нещата, които правят деня ни по-забавен и усмихнат, то тази торта е за вас и за всички, които обичате. 
Вяска хапка е наслада, а ако искате да си я приготвите също толкова мързеливо,  не пропускайте шанса си да участвате в игрите по-горе :) и да спечелите каквото душа ви поиска от френската марка.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


събота, 9 април 2022 г.

Гръцки козунак с кафява захар / Greek Easter Bread with brown sugar

 

От тук до Великден ще се нагледаме на козунаци и яйца, но колкото и да въртим очи, че ни е писнало да ги виждаме навсякъде понякога, в момента, в който ги няма си даваме сметка, че без тези неща нямаше да е същото. Така е за всеки празник. През годините с мама все се редуваме с "ще правя/ няма да правя козунаци", като ту пробваме нова рецепта, ту се връщаме към стара. Ту правим много и месим всяка седмица, ту пропускаме дадена година и се заклеваме другата да не допускаме тази грешка. И така и така знам, че ще си меся козунаци от тук до Великден, та всяка година решавам да опитам и по някоя нова рецепта. 

След като тази посетихме Атина служебно миналия месец, гръцкото вдъхновение не ме напусна и реших тази година да си приготвя точно такъв козунак. 

За целта се приготвих и вместо магнитчета и сувенирчета си накупих двете задължителни подправки за гръцкия козунак - махлеб и мастикс. И двете може да ги намерите и в България, макар че, ако не сте от столицата може да се наложи да си ги поръчате онлайн. Затова пък ви представям рецептата по раничко, за да имате време, ако искате да си приготвите вкусен, гръцки козунак, който има своя специфичен аромат и вкус.

И тъй като всеки трябва да може да добавя нещо от себе си към рецептата, аз реших да заменя бялата с кафява захар Passiflora, за една идея по-полезен десерт, пък не толкова сладък като цяло, тъй като аз обичам да го хапвам винаги с нещо намазано върху него.

Тази захар е с богат аромат също така и се произвежда от узряла на слънце захарна тръстика, която се пресова внимателно, за да се извлече сладкия сок и да се превърне в ароматните кристалчета кафява захар. Tайната на вкуса й се крие в това, че тя никога не се избелва и рафинира, като по този начин се запазват ценните витамини и минерали, съдържащи се в растението.

Но нека ви разкажа как да си го приготвите: 

Необходими продукти:
Около 600 г брашно
300 мл хладко мляко 
1 пак. (7 гр) суха мая
125 гр масло
щипка сол
3 яйца
1 ч.л махлеб на прах
1/2 ч.л мастикс на прах
филирани бадеми и още захар за поръсване

Започваме като си приготвяме всичко нужно на масата. Най-добре е да работим с всички продукти на стайна температура, освен с млякото, което трябва да е леко затоплено.


В млякото слагаме маята и 2-3с.л.от захарта и оставяме да се активизира и шупне. В купата на миксера ( или подходящ съд, ако ще месим на ръка) слагаме две трети от брашното и разбъркваме с останалата захар и правим кладенче в средата. В него изсипваме шупналата мая и слагаме две яйца.

      

Моята мастика беше на гранули и затова я стрих в хаванчето на прах. Прибавяме я заедно с махлеба към сместа и пускаме на функция за месене. 


В процеса на месене добавяме мекото масло и малко помако от останалото брашно и солта. Тестото трябва да остане леко лепкаво въпреки всичко, не се изкушавайте да слагате твърде много брашно, дори и да може да го поеме. 


Оставаме тестото да втаса на топло докато удвои обема си. Може да отнема до два часа, затова ако искате да забързате процеса може да го направите във фурната на 30 градуса, но винаги го покривайте. 
След като е готово го разделете на три части, а от тях оформете три фитила.

    

Сплетете ги на плитка и подвийте двата края навътре и прехвърлете в подходящ съд в който да втаса още веднъж. 


Преди да пъхнем да се пече във фурната го намазваме с леко размит с мляко или вода яйца и поръсваме с филирани бадеми и още захар.


Печем в предварително загрята фурна на 175 градуса с обдухване за около 20-30минути.

Ако обичате козунака да е по-мек, не е хубаво да го препичате.


Определено има различно ухание и съм сигурна, че ще ви хареса, защото задължителния аромат на масло, сладък хляб и Великден ще погълне всяко кътче на жилището ви.


Определено подправките са един от най-любимите ми подаръци и сувенири, когато посещавам чужда страна, защото смятам, че това е начина да пресъздадеш автентичния вкус на тази кухня и у дома, а пък и в повечето случаи са леки за носене и не заемат място.


С една дума, ако ще ми взимате сувенир от някъде -нека е за ядене и готвене :) , ако пък приготвите тази рецепта - моля ви изпратете ми снимка на страничката на блога като коментар :) Аз лично нямам нищо против да гледам красиви козунаци по цял ден вместо да се депресирам с други теми от света и съм решила, че всеки Великден трябва да си го направим НИЕ САМИ ВЕЛИК :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като 
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




сряда, 6 април 2022 г.

Пиле с ананас /Pineapple chicken recipe

 

Запролети се вече, ама наистина. Няман търпение да махна якето и да знам, че ще попивам витамин D с всяка пора на тялото. 

Знаете ли какво ме усмихва първо сутрин? Като чуя песента на птичките от прозореца в банята. Колкото и да ми се спи, тяхната мелодия и прокрадващите се слънчеви лъчи все успяват да ми създадат настроение и се радвам, че и до ден днешен такива малки неща ми правят впечатление, защото they are the best . 

Желание за слънце, топлина и повече разходки и срещи с приятели имам все по-често и се надявам този порочен двугодишен пандемичен кръг да е зад гърба ни и да си отдъхнем. Да имаме повече възможност за движение и дишане, неограничени от дистанции и маски. Така ще можем  да си хапваме каквото ни душа желае, защото знаем, че утре ще ги извървим, а защо не изтанцуваме :)

 Днес ви предлагам една слънчева рецепта с ананас , която много обичам, но не приготвям често и аз не знам защо. Не е трудна, става бързо и точно днес спретнах за вечеря. Отдавна не съм пускала рецепта в същия ден, в който съм я приготвила, но толкова много искам да я споделя с вас, че не ми се чака. Ако искате да видите и ВИДЕОТО към рецептата, надникнете в моя Инстаграм ТУК. Щом имам възможност ще го кача и тук, но засега може да го гледате там :) 

Необходими продукти: 
За пилето:
2 бр. плешки гърди ( една пеперуда) 
2 с.л брашно
2 с.л.царевично нишесте
1 яйце
1ч.л.червен лют пипер на люспи
1ч.л. млян или пресен  джинджифил 
1 ч.л черен пипер
1 ч.л. сол 

За зеленчуците:
3 скилидки чесън 
1 червена чушка
2 зелени люти чушлета
1 ч.ч ананас на кубчета
олио

За соса:
1ч.ч. сок от ананас 
1 с.л. кафява захар  
1 с.л. оцет
1с.л. соев сос
1 с.л. царевично нишесте 
1/2 ч.ч. вода

Още: 
олио за пържене

Продуктите изглеждат много, но повечето са подправки. Препоръчвам ви както винаги да си приготвите всичко на масата преди да започнете :) 


Нарязваме месото на средно големи парчета и овкусяваме с описаните подправки. Прибавяме още брашното, нишестето и 

        

накрая яйцето. Може да добавите и само белтък, ако имате да изразходвате и разбъркваме добре Слагаме да се маринова в хладилника за поне 30 минути.


През това време си приготвяме съставките за соса и нарязваме зеленчуците. 
За улеснение разтваряме нишестето във водата и сока от ананаса, да ни е готово да го изсипем наведнъж, когато му дойде времето.


В тиган със загрято олио запържваме първо месото от всички страни до златисто и изваждаме в чиния.


В същия тиган след това запържваме нарязания на ситно чесън и чушки, докато пуснат аромата си, а след това прибавяме ананаса и запържваме за още една-две минути.

     
Прибавяме и месото и след като разбъркваме всичко, разчистваме малка част от тигана в която изсипваме кафявата захар, оцета, соевия сос, нишестето с водата и сока.

       
Разбъркваме всичко заедно и сосът ще се сгъсти, образувайки тази вкусна, лепкава покривка на месцето.


Сервираме в голяма чиния, като отгоре поръсваме с малко пресен лук. 


Божествено вкусно е, обещавам ви! Само го направете -после ми благодарете :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...