Днес в офиса обсъждахме кога да е коледното парти и като видяхме календара, амчи то никакво време не е останало! Решихме, че докато не нормализират пиенето на работа, ще трябва да си направим поне един-два купона, за да може всички колеги да присъстват поне на един от тях и аз приех с чест това решение. Реших също така, че не е никак рано да ви предложа да си направите едно невероятно коледно свинско с уникален уиски сос и мачкани картофи за гарнитура.
Опекох месо с кожа, така че имаше мазнинка, месото остана сочно, а глазировката му е един път както се казва.
Джим, Джак и Джони все още са любимите ми мъже, що се отнася до това да ме отпуснат и периодичната чашка с парещо уиски и ледени кубченца, които да подрънкват в чашата не ми е непозната територия. Редно бе да ги включа и в някоя рецепта все някога, тъй като да се готви с алкохол не е нещо ново все пак. Аз дори слагам в яденето :)
Днешният сос ( и рецепта като цяло) е моя измишльотна и искам да ви вдъхновя да създадете своя вариация на рецептата, с подръчни за вас материали, както аз направих. В рецептата съм снимала всички използвани от мен продукти и не са ми платили за това, защото реално няма разлика какво рекламирам и какво ползвам :) Ще се убедите сами.
На снимката ще разпознаете и една уникална салата от печен лук, която може да видите също тук. Но първо рецептата за това съблазнително месце.
Аз взех плешка с кожа, но това не бих казала, че е важната част. Глазирано всяко месо с този сос ще стане уникално вкусно, а самото приготвяне пък на рецептата отнема всичко на всичко 20 минути. Останала част е печенето, време в което може да отделите на почивка или да приготвите този десерт например, който ще се върже чудесно с ястието.
Ето и списъкът с необходимите продукт:
Около 1 кг свинско месо ( плешка)
1 сока на лимон
2 с.л масло
олио
сол
За Уиски соса:
1/2 ч.ч. уиски
1/2 ч.ч. сладко от кайсии/ ананас
1/2 ч.ч. бульон от месо
1/3 ч.ч. кафява захар
2-3 с.л. соев сос
1.чл. лют сос Срирача
подправки: сол, черен пипер, чесън на прах, червен пипер,лют пипер на люспи
За гарнитура:
1 кг картофи
салата от печен лук ( рецептата идва скоро)
сол/ черен пипер
зрънца нар
Тъй като взех плешка с кожа, реших да й направя прорези на решетка, за да може да влезе по-лесно глазировката в нея и да я овкуси. Натъркваме я хубав със сол, аз го правя на ръка, за да може да влезе навътре в месото.
В по-дълбок тиган ( тъй като ще пръска) загряваме олио и масло, за да има повече аромат месото. Запържваме го хубаво от всички страни, така че ако има кожа да стане хрупкава, или ако няма да придобие вкусна, кафява коричка.
Прехвърляме местото в подходящ съд и изстискваме лимона върху него, като се опитваме да сложим навсякъде.
Заемаме се със соса. За целта слагаме уискито в касерола,
прибавяме кафявата захар, соевия сос и сладкото. Аз имах едно домашно сладко "Тропкана", което не съм публикувала, но то е точно такова каквото се търси тук. Леко трапчиво и сладко -кисело, така че да уравновеси вкусовете.
Слагаме на котлона да заври и да къкри около 15-20 минути, като прибавяме и останалите продукти на вкус. Добре е да опитваме соса и сами да преценЯме дали искаме да е по-солен, по-сладък или по-кисел. Алкохолът ще поизври, но ще запази аромата си, стига да е качествен, затова е хубаво да сложите хубаво уиски.
След като сосът е готов, мажем с него месото и слагаме част от него в тавата и доливаме с малко хладка вода, най-добре такава, с която да оберем мазнината от тигана, в което сме пържили месото.
Печем месото под фолио първо на 200 градуса докато заври, а после на тих огън, около 160-градуса, за около 2-3 часа, в зависимост от големината на месото.
Може да изваждаме периодично и да мажем със още сос месото, а след като при натиск то се разпада с лекота, махаме фолиото и допичаме отгоре само за няколко минути, докато хване хубава коричка.
Картофите приготвяме отделно, като между тях слагаме и малко лук, който ще използваме за салата. Използваме цели картофи с кожа. Надупчваме ги с вилица и заливаме с малко олио ( или масло) и осоляваме. Печем в силно загрята фурна, отново под лист фолио, до пълното им изпичане.
След като са готови, махаме фолиото и ги смачкваме леко с вилица, и допичам за кратко, така че да се запекат в тази си форма.
Сервираме месото в подходящ съд, като сложим отдолу картофите, отгоре месото и глазираме месото с останалия ни сос. Украсяваме с малко зрънца нар за празничност и няколко клонки салвия.
Месото е толкова крехко, че се разпада с лекота и може да го сервирате на порцийки, давейки го във невероятния сос.
Толкова е вкусно, че ако имаше как, щях да го приготвя с цяло прасенце с ябълка в устата, но за нас с половинката беше достатъчно да си облизваме пръстите поне две вечери :), а в комбинация с уискито, къде в соса, къде в чашата е направо.......абе, разбирате защо е за Божия празник!
Изгарям от желание да ми споделите какво мислите, а защо не и да ми поръчате рецепти за празника, затова ще следя вашите коментари и желания. Не забравяйте да ги отправяте по познатия и описан по-долу начин :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.