сряда, 3 ноември 2021 г.

Пълнени картофи Люси / Cheesy Stuffed Baked Potatoes

 

Един мой приятел все казваше, че португалският е най-изчанченият език и хората говорят все едно имат горещ картоф в устата. Много ме разсмиваше, защото явно имам доста богато въображение и си го представях наистина как би било, ако всички говорихме с горещ картоф в устата. И тъй като напоследък всичко около нас се е разделило на лагери, менения "за" и "против,", аз предлагам да седнем на една маса и да поговорим малко на "португалски"

Още щом видях тези големи картофи знаех, че искам да ги изпека цели и да ги напълня с плънка по мое усмотрение. Пълнените картофи са доста популярни на много места по света, но аз искам да ви предложа една моя рецепта, която правя на око и винаги се получава.

Както сте забелязвали, обожавам когато има микс на сирена, разтегливи и сочни, ухаещи на масло, чесън и свежи зеленийки.

Искам да ви кажа, че тази рецепта е идеална за седмична вечеря, защото ще изцапате всичко на всичко една купа  и ще сготвите без да режете, да пържите, да белите и.......абе въобще, слушайте ме какво ви казвам и я опитайте.

Необходими продукти
4 броя големи картофа
масло
сол
Плънка:
100 г св. филе или шунка
100 г кашкавал
70 г топено сирене
4 пълни с.л. майонеза
1 зелена чушка
1-2 скилидки чесън
малко свеж магданоз или копър

Тази рецепта е идеална ако искате и да си разчистете хладилника от малко останал колбас, сирена или пък зеленчуци, но аз ще ви споделя как най-вкусно стават според мен :) 


Измиваме добре картофите и ги почистваме, тъй като ще ги ядем с кората. Надупчваме ги с вилица, слагаме малко масълце и и ги осоляваме преди да ги увием индивидуално във фолио. 


Редим ги в подходящ съд и ги слагаме да се пекат на 200 градуса за около 40 минути или докато забита в тях вилица излиза лесно.


Плънката приготвяме като нарязваме филето на кубчета


и в купа ги смесваме с майонеза, топено сирене


кашкавал на кубчета


малко накълцан копър или магданоз, чесън и малка зелена чушка. 


Разбъркваме хубаво сместа и с нея пълним картофите. ( Виж още една рецепта за пълнени вкусотии тук
За целта обелваме картофите от фолиото, правим прорез по дължина и леко намачкваме с вилица, за да направим повече място.


Плънката е добре да е сложена богато, особено ако картофите са по-големи.


Пъхаме да се запекат така за още 10-15 минути.


Такава вкусотия не  редно да е толкава лесна за правене!
                                                                                               Обезсмисля всички префърцунени ресторанти и честно казано, и като сума не излиза скъпо. Бог знае, че тази зима ще е добре да имаме такива рецепти под ръка и се радвам, че не съм използвала и капка олио :) 


Много ще се радвам да опитате тази рецепта и да ми покажете с какво пък сте напълнили вашите картофи. 


Знаете как да ми покажете, че искате още такива рецепти - коментирайте, последвайте ме и споделяйте. В моята статистка грешка няма :) или поне води до повече усмивки!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









петък, 29 октомври 2021 г.

Полски сладкиш „Карпатка” / Polish Carpathian Mountain Cream Cake (Karpatka)

 

Какво правиш като ти се ядат еклери, ама хич не ти се губи време да ги шприцоваш, да ги пълниш с крем, да се занимаваш, като знаеш, че накрая пак ще сгънеш два и ще ги набуташ в устата, като кебапчета на селски събор. 

Аз обожавам тази рецепта! Направих я за книгата със София мел и все се каня да я споделя тук, за да може който не е успял да я набави, да може да посети сайта им и да я намери. Изнамерих и няколко допълващи снимки, за да имате към рецептата, тъй като нагледно се учи най-добре :) 

И защото е петък, и не искам да ви губя много времето, смятам, да не се обяснявам много, а направо да ви дам списъка с продуктите, за да видите, че са доста достъпни :) 



За тестото:
1 ч.ч. брашно София Мел Екстра
5 яйца
100 г масло
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. бакпулвер

За крема:
4 с.л. брашно София Мел Екстра
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 с.л. царевично нишесте
2 пакетчета ванилия
200 г масло
2 жълтъка

   
а самия начин на приготвяне може да прочетете на сайта на София мел ТУК, както и в книжките. А. тук може да видите чудесно бързо предложение за вечеря.

Ще се радвам да ви хареса това бързо предложение и ви пожелавам усмихнат уикенд :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









вторник, 26 октомври 2021 г.

Пълнени чушки с боб и гъби ( веган) / Stuffed pepers with beans and mushrooms


Правя си аз пълнени чушки и си казвам, сега ще тествам една нова рецепта за Коледните пости, за да пропусна месцето в тях. Много обичам пълнени чушки с боб и обикновено ги правим със сушени за Бъдни вечер, но сега реших да си ги приготвя в хубави, месести червени чушки, които си имат по-свеж вкус като цяло (макар и да си ги вадя от фризера, защото така си ги запазваме за зимата у дома). 
Та..както казвам, правя ги и моята половинка отбеляза, че миришат хубаво, но след като разбра, че нямат месо веднага се изцепи "ами нещо друго ще има ли за ядене". Няма да му ви кажа какво му казах, нито какво му посочих :) 
На следващия ден в работата занесох поредните сладкиши и колежките ме питаха какво съм готвила за вечеря, а като казах за тези чушки, единствената ми колежка, която не яде много сладко въздъхна " Ех , как обичам такива чушки с бобче". 


Светнаха ми очите и я попитах "Искаш ли да ти донеса утре? Така и така моят няма да ги яде, а аз сама цяла тава няма да изям бързо". Така се зарадва и тя и аз, че си намерих съмишленик "по чушки" и като се прибрах установих, че или имаме гладен полтъргайст, който се е натъпкал с чушки или половинката ми ще "топли юргана тази вечер". Призна си без бой, заявявайки, че били страшно вкусни и почнал с една, а после нещата излязли извън контрол. ( Имайте предвид, че вече имаше налично сготвено нещо с месо)  
Примирах се, че ще разочаровам колежката защото тъкмо й бях казала, че съм изпробвала нов вид, белен боб, който прави рецептата да става още по-бързо. Не само това, но и тъй като люспата е премахната, не дразни стомаха и е подходящ и за тези, които обикновено го избягват (виж повече тук.) 


Ако снимките не ви убедиха досега да се захванете с рецептата, то се надявам като ви покажа колко лесно и бързо става, да ви вдъхнови и да се почерпите и вие с тези изумително вкусни чушчици. Идеални са и студени и топли, а аз обожавам такива рецепти, защото мога да си взимам и за работа ( ако някой ми остави) : )


Необходими продукти: 
Чушки за пълнене
250 г гъби
1 глава лук
1-2 моркови
Подправки:
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 с.л. магданоз
черен пипер
сол
олио

Ползвах около половин пакет от беления боб. Измих го само и го сложих да се свари за около половин час в леко подсолена вода, в която сложих и свъсвам малко олио. 



През това време в подходящ тиган запържваме нарязаните на по-дребно гъби. 
Половинката беше намерил най-смарандясаните гъби, които изглеждаха сякаш са водили война със стафидите по съсухреност и са спечелили, но затова и няма да ги снимам в близък план.                                                                                                                                                                                    Запържваме ги в малко олио и наистина сложете малко, че вече течното злато достигна цената на истинското такова. 


След като са готви ги изваждаме и пак в малко ( повтарям малко) олио запържваме нарязаните на ситно ( аз го направих в чопъра) лук и морков. Запържваме докато омекнат, а след това прибавяме


сварения боб.


Овкусяваме с подправките на вкус, като съм сложила примерно количество, но вие може да опитате и да прецените как ви се струва

  
и накрая прибавяме гъбите. Гъбите ги осолявам след като ги извадя от тигана, за да не потъмнеят, макар, че тези бяха толкова стари, че станаха черни като сърцето на този който ги е продал на нищо неподозиращата ми и разбираща от готвене половинка. 


След като сместа е вече готова, пълним с тях чушките. Моите бяха почистени и готови за пълнене -  в тавичката събрах общо 9 чушки.


Останалата плънка слагаме между тях, доливаме малко вода, поръсваме със щипка сол чушките и пъхаме да се пекат на 180-200 градуса за около 40 минути, като по средата на печенето обгръщаме чушките, да се запекат от двете страни. 


Колко вкусни станаха...само аз и моята половинка знаем,,очевидно, тъй като не успях да раздам на никой друг.


Наистина станаха страхотни  и съвсем скоро съм намислила още една рецепта с това бобче, че ми остана още половин пакет. Ако и вие имате идеи за бобени рецепти, на линия съм, а ако са зимни, още по-добре :) 


ММММ...каква вкусотия само!!!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...