вторник, 26 октомври 2021 г.

Пълнени чушки с боб и гъби ( веган) / Stuffed pepers with beans and mushrooms


Правя си аз пълнени чушки и си казвам, сега ще тествам една нова рецепта за Коледните пости, за да пропусна месцето в тях. Много обичам пълнени чушки с боб и обикновено ги правим със сушени за Бъдни вечер, но сега реших да си ги приготвя в хубави, месести червени чушки, които си имат по-свеж вкус като цяло (макар и да си ги вадя от фризера, защото така си ги запазваме за зимата у дома). 
Та..както казвам, правя ги и моята половинка отбеляза, че миришат хубаво, но след като разбра, че нямат месо веднага се изцепи "ами нещо друго ще има ли за ядене". Няма да му ви кажа какво му казах, нито какво му посочих :) 
На следващия ден в работата занесох поредните сладкиши и колежките ме питаха какво съм готвила за вечеря, а като казах за тези чушки, единствената ми колежка, която не яде много сладко въздъхна " Ех , как обичам такива чушки с бобче". 


Светнаха ми очите и я попитах "Искаш ли да ти донеса утре? Така и така моят няма да ги яде, а аз сама цяла тава няма да изям бързо". Така се зарадва и тя и аз, че си намерих съмишленик "по чушки" и като се прибрах установих, че или имаме гладен полтъргайст, който се е натъпкал с чушки или половинката ми ще "топли юргана тази вечер". Призна си без бой, заявявайки, че били страшно вкусни и почнал с една, а после нещата излязли извън контрол. ( Имайте предвид, че вече имаше налично сготвено нещо с месо)  
Примирах се, че ще разочаровам колежката защото тъкмо й бях казала, че съм изпробвала нов вид, белен боб, който прави рецептата да става още по-бързо. Не само това, но и тъй като люспата е премахната, не дразни стомаха и е подходящ и за тези, които обикновено го избягват (виж повече тук.) 


Ако снимките не ви убедиха досега да се захванете с рецептата, то се надявам като ви покажа колко лесно и бързо става, да ви вдъхнови и да се почерпите и вие с тези изумително вкусни чушчици. Идеални са и студени и топли, а аз обожавам такива рецепти, защото мога да си взимам и за работа ( ако някой ми остави) : )


Необходими продукти: 
Чушки за пълнене
250 г гъби
1 глава лук
1-2 моркови
Подправки:
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 с.л. магданоз
черен пипер
сол
олио

Ползвах около половин пакет от беления боб. Измих го само и го сложих да се свари за около половин час в леко подсолена вода, в която сложих и свъсвам малко олио. 



През това време в подходящ тиган запържваме нарязаните на по-дребно гъби. 
Половинката беше намерил най-смарандясаните гъби, които изглеждаха сякаш са водили война със стафидите по съсухреност и са спечелили, но затова и няма да ги снимам в близък план.                                                                                                                                                                                    Запържваме ги в малко олио и наистина сложете малко, че вече течното злато достигна цената на истинското такова. 


След като са готви ги изваждаме и пак в малко ( повтарям малко) олио запържваме нарязаните на ситно ( аз го направих в чопъра) лук и морков. Запържваме докато омекнат, а след това прибавяме


сварения боб.


Овкусяваме с подправките на вкус, като съм сложила примерно количество, но вие може да опитате и да прецените как ви се струва

  
и накрая прибавяме гъбите. Гъбите ги осолявам след като ги извадя от тигана, за да не потъмнеят, макар, че тези бяха толкова стари, че станаха черни като сърцето на този който ги е продал на нищо неподозиращата ми и разбираща от готвене половинка. 


След като сместа е вече готова, пълним с тях чушките. Моите бяха почистени и готови за пълнене -  в тавичката събрах общо 9 чушки.


Останалата плънка слагаме между тях, доливаме малко вода, поръсваме със щипка сол чушките и пъхаме да се пекат на 180-200 градуса за около 40 минути, като по средата на печенето обгръщаме чушките, да се запекат от двете страни. 


Колко вкусни станаха...само аз и моята половинка знаем,,очевидно, тъй като не успях да раздам на никой друг.


Наистина станаха страхотни  и съвсем скоро съм намислила още една рецепта с това бобче, че ми остана още половин пакет. Ако и вие имате идеи за бобени рецепти, на линия съм, а ако са зимни, още по-добре :) 


ММММ...каква вкусотия само!!!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





сряда, 13 октомври 2021 г.

Пица от Коми на баба Крася / Pizza from Komi Republic

 

Зад всяка такава рецепта се крие интересна история. Аз днес искам да ви споделя тази! Баба Крася е една млада и много забавна баба, бабата на моята половинка. Когато ходим на гости там, той все настоява тя да приготви нейната пица. По-особена била, но пък я помни от детството и реших и аз да науча тайните на тази вкусотия. 

Баба Крася има много дарби: бродира чудесни шевици и като кажа чудесни, имам предвид взимащи награди. Също така шофьорска книжка със златен талон и може така да се скара на дядо Мишо от другата стая, че да го разсмее и скастри едновременно. Жена фурия е и много ми напомня на моята покойна тетка Янка. Забелязали ли сте как в живота, когато нещо ти липсва истински, винаги идва негов заместител? На мен все повече ми липсват любими хора от семейството ми, които си заминаха, затова пък в родата на половинката има в изобилие и наистина ми е приятна тяхната копания. Та да се върнем на тази "различна" рецепта за пица. 

Ставаме сутрин и слизаме долу в кухнята, а баба Крася вече се заела да прави прословутата пица. Цуцнах се на стола като нетърпеливо дете и се загледах в ръцете, докато я разпитах що за рецепта е това. Тя ми разказа, че когато са живели в Коми ( Русия), не се е намирало мая. И се е налагало да правят тесто с бакпулвер. Кашкавалът също бил кът и рендосвали сирене. Тъй като сместа е по-рядка, не може лесно да нанесете доматено пюре, освен ако не го размиете с малко вода, затова може да сложите пресни доматки.

Нейните добавки са също шпеков салам или някакъв друг колбас и малко кисела краставичка. Разбира се, не може и без чубрица. 

Дали защото някой друг ти я е приготвил, дали заради детайлната история,  докато ми разказваше как са се редили на опашка с рускините за що има- няма, или пък затова, че тази пица става за около 20 минути без да се налага да замесваш тесто да втаса, ама наистина беше адски вкусна. 
Определено някой ще каже, че е побългарена, бета версия на която и да  е било пица, но пък аз ще му кажа - по-близо до българската закуска освен баничката, трудно бихте намерили. А ето и рецептата: 

Необходими продукти:

1 1/ 2 ч.ч. брашно София мел Кекс ( от 200 мл) * ( може да замените с обикновено + 1 пак. бакпулвер)
2/3 кофичка кисело мляко ( от 400 мл)  
2 яйца
4 с.л. олио
сол

За отгоре:
домати или доматен пюре
кисели краставички
колбас
сирене
чубрица

В купа смесваме млякото, солта и част от брашното. Аз имах брашно за кекс, в което си има набухвател, но ако използвате Класик, трябва да добавите 1 бакпулвер.


Разбъркваме и оставяме за около 5 минути, след което прибавяме яйцата, олиото, солта и останалата част от брашното, докато получим тесто като за кекс.


Подходяща тавичка, моята беше около 28 см, намазваме навсякъде с малко олио и полепваме с брашно.


Отгоре изсипваме сместа и изравняваме леко с лъжичка. Отгоре редим  нарязаните на тънко домати или както казах по-горе, доматен сос, но леко размит с вода, за да може да се разнесе по-лесно по мекото тесто.


Поръсваме с чубрица и нарязания колбас. Тук е моментът да сложим и кисела краставичка, но тъй като аз нямах под ръка, моят се нацупи, че нямало да стане баш като на баба. Казах му да слезе в мазето да провери дали няма останал буркан, но той играеше League of legends и разбирате, че "ПРОСТО НЯМАШЕ КАК!!!" :) 
Извинявам се на баба и на всички, които очакваха киселата краставичка, която се появи четири часа по-късно от мазето, когато половинката намери сили да иде до там :) 


Пъхаме пицата да се запече така в загрята фурна на 200 градуса, на по-ниското ниво, за да сме сигурни, че блатът ще се изпече добре и отдолу. Като тръгне да се запича и отгоре, изваждаме и рендосваме сирене отгоре, аз препоръчам да е по-твърдо.


Запичаме за още малко и готово :) Пицата е готова!


Рецептата става много бързо, няма втасване, няма чакане, бъркаш, слагаш, мажеш и готово. 


Да, в основата си тази пица е като бъркания тутманик, къде със сода, къде с бакпулвер, но всяка една съставка носи спомени на вече няколко поколения. На баба Крася спомняйки си как се опитвала да измайстори нещо вкусно за децата, после за внуците, а сега и за мен. И наистина беше такова. Надявам се и на вас да ви хареса, а ако е така - напишете ми отзиви или коментар, сигурна съм, че баба Крася ще се зарадва да ги прочете. Ако искате да научите кои са следващите изкушения в новия сезон, не пропускайте да ме последвате както съм описала по-долу :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

г

неделя, 10 октомври 2021 г.

Домашни трюфели с пудра от банан и ягоди/ Homemade Chocolate Truffles : Basic Recipe

Цяла седмица си мечтая как в събота ще се наспя. Не защото съм такава заспа, но признайте си, есенното време навън е само за гушкане под пухкава завивка, аромат на свещи и чай, тихия шум от телевизора с някой следобеден филм или пък компанията на книга, която успяваме да прочетем до първа глава, защото дъждът навън бързо ни унася в блаженство, което може да сравните като интензитет само след посещението на тоалетна след 5 големи бири, по време на Live open метъл концерт на любима група! Усмихваш се, усещайки, че Life is beautiful с всяка фибра на тялото! 














Oобожавам есента и усещането, че най-сетне мога да мързелувам без угризения, защото всички го правят, пък и даже му дават медицински термин като "есенна депресия". Обожавам и да се наспивам, но не помня кога ми се е случвало за последно. 

Разбирам да имам деца или домашен любимец, който да ме карат да ставам рано, но няма по-голяма досада да се събудиш в почивния си ден по часовник за работа, когато навън е тъмно и вали, а всеки работен ден едвам си ставал от леглото. Какво ли не правих, въртях се на една, на друга стена, натисках очите, опитах се да заспя отново, опитах се да проверя дали половинката няма да се събуди да ми прави копания - но не реагира, почнах да му изследвам порите по лицето и да го чопля от скука, добре, че има дълбок сън. Писах си с приятелките с деца, които не са спали от 5 години и накрая реших, че няма да оставя така нещата! Отидох в кухнята и се захванах с една рецепта, която ми се въртеше в главата от момента, в който ви питах кой от сушените продукти да пробвам първо: сушен ананас, сушени ягоди, пудра от ягоди или пудра от банан.

 В Инстаграм допитването ми определено доминираха пудрите, на където и аз самата клонях. Реших си да си направя едни изкусителни, домашни трюфелови бонбони, облечени в естествени, плодови пудри. Така те ще им дадат онзи непоправим аромат и тръпчивост на плода, който нито една изкуствена есенция и овкусител не могат да имитират. 

Продуктите ми ги изпратиха една малка , семейна фирма ( доколкото знам) Crispy mates като комплимент, пък аз им обещах щом ги опитам да дам отзиви и да споделя с вас какво мисля. За да не се бавя още с рецептата, ще споделя приготвянето,  а след това и отзивите си за продуктите, така че ако ви интересуват, вижте ги по-надолу.

Необходими продукти:
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко ( от гъстото, тежко) 
100 г масло
200 мл сметана
250/300  г шоколад
За овалване:
плодове пудра банан и ягода

Слагаме на котлона сместа от продуктите да се стопли, без шоколадите, Като тръгне да завира, дърпаме от огъня и слагаме нарязаните на дребно шоколади. ( аз правих сместа на око с микс от различни останали ми шоколади - черни и млечни) Разбъркваме докато се разтопят напълно и стане хомогенна смес. Оставяме я да изстине напълно и после я прибираме за няколко часа в хладилника. 

След това я изваждаме и с помощта на лъжичка взимаме парченца, които оформяме на топче с леко намаслени с кокосов масло ръце и ги овалваме в една от двете пудри.

Слагаме трюфелите да стегнат за малко в хладилника и готово.

А, ето сега и моите впечатления от продуктите: 

Ще говоря за пудрите и чипса от ягоди, защото тях ползвах в тази рецепта. Много ми харесаха, наистина. Банана няма нищо общо с познатия бананов вкус в сладкарството, но си има вкус на банан, макар на външен вид да прилича повече на млени орехи. Не очаквайте нещо супер жълто.Тази пудра се беше стегнала вече и я разбих леко в хаванчето.

 Пудрата от ягоди е киселка и много много ароматна. Цветът й е много наситен и нямам търпение да я опитам и в други рецепти. Мисля, че ще стане и за солени ястия честно казано. Ягодовия чипс ( или сушените ягоди ) първоначално ме изненадаха. Бях яла сладки неща преди това и като ги опитах мислех, че ям някакво листо, не знам защо очаквах сладост. 

Не са сладки или поне не по начина по който ни се иска или си мислим за сушените плодове от магазина, които са допълнително овкусени със сиропи.. На втория ден обаче се хванах да си измъквам по едно-две парченца и почнах да ги хапвам наистина за удоволствие. Хрумнаха ми чудесни идеи и за тях, но ако ви е интересно ще ви ги предоставя след време.

Искате ли да научите още за тези сушени плодове и пудри? Или пък имате друга задачка, която искате да "разследвам" :) не се притеснявайте да ми пишете - съобщения, коментари или пък на пощата.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...