сряда, 29 септември 2021 г.

Божествен кезекухен с праскови / Pfirsich Käsekuchen / German peach cheesecake

 

След като тези дни отскочихме до ТУРЦИЯ с тази супер вкусна и бърза рецепта за седмична вечеря ( рецепта тук), реших днес да хванем виртуалния самолет за Германия където да си "десертим" с един истински и автентичен кезекухен или иначе казано чийзкейк. Чийзкейкът почти се класира като една от най-любимите ви торти в играта, която проведох в моя Инстаграм и Фейсбук ( и тук), където раздадох чудесни въртящи се поставки за торти. Игри ще има и занапред, затова ако досега не сте натиснали бутончето ( Следване / Like this page) сега е моментът да го направите.

Чийзкекът е любим десерт на много хора, но за германците кезекухенът си е институция :) И той като американския чийзкейк съществува в много варианти, но кажеш ли кезекухен веднага ще се сетиш точно за това - мека, ароматна тестена коричка, която държи в себе си плънка от най-кремообразната текстура на нежна, фина извара, подсладена със захар, аромати и някой плод.

Искам да ви предложа да си запишете тази рецепта, в която ще може да се насладите на сезонните плодове, но и на тези от компоти, тъй като съчетанието е неповторимо. Непретенциозен и много лесен за изпълнение, а пък в същото време веднага усещате, че ядете десерт от друга страна...което си е "пътуване" само по себе си! 

Хайде,  да ви покажа как се прави :) 

За кората: 
125 г масло
75 г захар
1 яйце
1 пак. ванилия
1/2 пак. бакпулвер


За пълнежа:
700гр праскови ( свежи или от компот) 
Около 750 г кварк
150 г захар
1 пак. пудинг ванилия
1 ванилия
3 яйца
70 г масло
кората на един лимон
щипка сол

От продуктите за кората омесваме тесто, като е добре маслото да е меко, но не много. Аз замесвам маслените теста на миксера, тъй като стават много бързо и маслото не се топи от топлината на ръцете ми. 
Ако все пак тестото стане меко и лепне, завийте го хубаво в стреч фолио и го приберете в хладилника да стегне за 30 минути.


След като стегне, върху леко набрашнен плот го разточете на не много тънък лист. Листът трябва да е достатъчно голям, така че да ви стигне за форма за торта с диаметър 26 см, така че да покрива и стените.

    

След като е готова, прибираме в хладилника и се заемаме с пълнежа на кухена. 
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците с част от захарта на сняг. 

                     

Към тях прибавяме постепенно жълтъците, мекото масло с останалата захар, лимоновата кора, пудинга, ванилията, солта и кварка.


Кварк за момента винаги намирам в Лидл и представлява кремообразна извара, в по-течен вариант, като кисело мляко. Предлага се с различни вкусове като аз ползвах с вкус на ванилия, но мисля, че понякога дори пускат с праскови. 

Аз реших да използвам пресни праскови за да постигна този аромат, като имах още домашни. Вие може да ползвате такива от компот или пък дори да замените с някакъв друг плод. 


Изсипваме половината от сместа в облечената с тесто форма ( да, тя не се пече предварително) и нареждаме отгоре прасковите, като ги слагаме на по-големи парчета. 

          

Отгоре излизваме остатъка от сместа и изравняваме.


Пъхаме да се пече на 170 градуса с обдухване за около час и 15-20 минути. Покриваме с фолио след като придобие хубав захар.


При мен фолиото се беше подвило от едната страна и леко ми загоря крайчето, но не беше фатално пак стана супер вкусно. Поръсваме с пудра захар преди поднасяне.


Този вид чийзкейк се отличава с вкусна кора и изключително кремообразност. Свежестта на прасковите пък прави десерта още по-вкусен, когато се консумира охладен. 

Когато живях в Германия не можех да се наситя на този вкус на чийзкейк с йогурт и въобще комбинацията на мекото тесто, което се топи в устата. 

Опитайте го и вие! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате 
- споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









понеделник, 27 септември 2021 г.

Бърза и лесна турска пица - Лахмаджун / Easy Lahmacun Recipe (Turkish Pizza)

Отскочих до Пловдив за имения си ден за концертче в Античния, да посетя роднините и да се насладя на живота по Филибето. Точно до апартамента на леля има един турски ресторант и много исках да заведа половинката там, тъй като познанията му за тази кухня стигат до думата дюнер. Докато си похапвахме Лахмаджун и Пиде и обсъждахме менюто се сетихме и за училищните ни години кой какво е обичал да похапва у дома след уморителните часове. Освен пълнени чушки и мусака, определено споменът за домашна  пица и принцеси с айрян бяха нещата, които си спомнихме, че ни носеха най-голяма радост като се приберем у дома след АД-скало. 



Така се роди и идеята да създам една супер бърза и лесна рецепта за бърз лахмаджун или наше казано- турските пици с кайма. Рецептите, които ще намерите в нета включват приготвянето на тестото, но кой ще изчака да се меси и точи, след като децата са си дошли от контролно по физика :)
 

Реших да използвам готови арабски хлебчета, така че рецептата буквално ще отнеме около 10-15 минути време. Най-важната част от всичко е овкусяването на каймата, защото тя е и звездата на ястието и си трябва един букет подправки за целта. Тук ми помогнаха Picantina, които ми изпратиха подправките, от които имам нужда. Аз сложих моите на вкус и ще ги опиша приблизително, но според мен, подправки си трябват тук богато.



Често турската пица се пълни допълнително с дюнер или салата, та и аз си направих такава, така че свежестта на салатата балансира пикантността на каймата. Направете тази рецепта за децата и вижте колко ще се зарадват на този вид специални дюнери за вечеря. 

Реших да ги запека на скаричката, така че хлябът да си стои мек от долната страна и станаха просто идеални. Но стига приказки, само тази приказка тук - ето и рецептата 

Необходими продукти за 8 броя:
400 г телешка кайма
100 мл млени домати
1 глава лук
1-2 червени чупки
1-2 зелени чушки
1 ч.л. Picantina чесън на прах 
1 ч.л. Picantina кимион млян 
1 с.л. Picantina магданоз 
1 с.л. Picantina босилек 
1/2 с.л. Picantina червен пипер пушен 
1/2 с.л. Picantina черен пипер 
лют пипер Picantina на вкус и по желание ( ако децата го обичат) 
зехтин по желание



За салатата:
червен лук
домати
краставици 
зеле/ айсберг
нар
лимон
сол
зехтин

Лахмаджун се прави с агнешка кайма, но макар да можех да намеря такава с повече търсене, реших да се спра на телешката. Истината е, че тя ще се хареса повече на българския вкус на родители и деца, но ако все пак искате, може да използвате и агнешка кайма - казвам го.
 

Важно е зеленчуците да са нарязани на много ситно, затова и ги минавам на чопъра, като чушките слагаме според големината- аз имах домашни, използвих и ми отидоха две зелени и две червени, по-малки като големина. 


В каймата слагаме всички подправки, както и смлените на ситно зеленчуци,


както и доматите - моите бяха от домашните.


Прибавям и малко зехтин на око, защото е много суха каймата и искам да попие малко в питките. Разбъркваме всичко добре


и с тази смес разпределяме по арабските хлебчета отгоре . С лъжичка се изравнява най-лесно, ако не искате да се цапате, но иначе притискайки с ръка е най-гладко и добре. 


На някои питки сложих и малко зехтин отдолу, за да сравня дали е по-добре да са по-сочни, но не мога да определя разликата :) 


Слагам да се пекат една по една в скаричката за около 5 минути, докато станат ей така:


Нали съм си хем лакома, хем умна, реших да запека малко люти чушки отгоре на скарата, пък и да ползвам топлината отвсякъде :) 


През това време нарязах на по-едро и зеленчуците за салатата, овкусих със сол и зехтин и готово.


Пицо - принцесите ни са готови!


Слагаме по малко от салата и пълним с тях пиците :) 


Надявам се моето предложение да ви е харесало и нямам търпение да ми покажете вашата вариации на ястието. Ех, една разходка до Пловдив, а колко вдъхновение донесе. Абе, хубаво е човек да пътува, хубаво е да си носи новите дрехи! Нека го правим!

Честита есен, приятели! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



събота, 11 септември 2021 г.

Солена торта с шунка и кашкавал / Savory Polenta Cake with Ham and Cheese

 

Официално е, мина лятото. С прискърбие ви съобщавам, че вчера си затворих прозореца, сложих си чорапи, о , не...отново трябва да нося панталони у дома. Не си мислете, че не съм от изисканите хора, които имат специални дрехи за вкъщи, но лятото моят ансамбъл обикновено включва дълга метъл тениска, която да нося като рокля и удоволствието да усещам босите си крачета да щъкат по пода. Сега обаче, циганското лято е тук, и направо си мириш на есен, ако ме питате мен.  Пак въздишам какво да обелка, така че да не ми измръзне г*за ако изляза навън "по топло" и се прибера "по хладно". Само ароматът на печени или пържени чушки от хорските дворчета или тераси ми напомня, че и това време има своите предимства и това е, че пак мога да се върна в кухнята и да сътворявам магия, както аз си знам. Хладилникът ми се пръска от сини сливи, праскови, чушки, домати, тиквички, патладжани, картофи и какви ли не красоти и си казвам, как може едно толкаво обикновено нещо като храната да ме вълнува толкава много. 

Всяко ухание носи със себе си спомни; чушките на пърженицата на баба, печените картофки, за времето когато ни караха да ги вадим на една далачна нива и ни обещаваха, че довечера ще има прежени картофки,  а аз се заклевах, че повече няма да ги погледна, само да се свършва: патладжаните за това как се мръщех на мама, че е сготвила това недоразумение за вечеря и пак ще си легна гладна: доматите за безкрайните часове мелене на машинката на двора на село и очакването баба най-сетне да ни покани за обяд, та да си почина. 

Такива бяха селските гозби - попарник, баница, печени картофи, пърженица, селски таратор или някой запържен салам, с който баба да ни замаже очите, че има месо на масата. И сега, години по-късно какво стана? Всичко това ми топли душата повече от най-изискания брънч, който мога да си представя. 
Вдъхновението за готвене е  тук и искам да ви го предам с една чудесна солена "торта" от качамак, ако може да така да я нарека. :) Супер лесно се прави, вкусна, е, и може да добавите повече зеленчуци ( или пък месо, кой каквото има), за да се потопите в най-вкусните спомени. 

Необходими продукти:

200 г брашно София Мел Царевично
2 с.л. София Мел Грис
3 бр. големи картофа
1 бр. домат
150 г сирене
150 г шунка
200 г кашкавал
1 голямо яйце
магданоз
сол

Рецептата е част от публикуваната книжка с рецепти, която направихме със София мел, а сега те ги качват и на сайта си ТУК. Там ще ви изпратя и да видите начина на приготвяне, за да може да разгледате още колко други чудесни рецепти има в сайта им, доста от които са мое дело и не са публикувани все още в блога. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...