неделя, 8 август 2021 г.

Най-лесната бисквитена торта с банани / The World's Easiest Icebox and Banana Cake


Отдавна не съм ви изкушавала с торти, знам! Не защото съм спирала да ги правя, папката чернови се пръска по шевовете, но все някой ми се оплаква, че заради мен дебелее и се чудя как да направя баланса между здравословни, солени, бързи и сладки рецепти, лятото все сме или на диета, или се ограничаваме ( какво се включвам аз в това число не знам, като само днес изплюсках 7 шоколадови бонбона с изтекъл срок на годност в работата) , но истината е, че се опитвам да се съобразявам с вас. Очевидно за мен пет пари не давам, защото освен всичко вчера вечерях и пица. 

И все пак, ръцете ме сърбят и си казвам, трябва да ви покажа нещо супер лесно, но и много ефектно. Торта, която може да направите буквално един час преди да ви дойдат гостите ( или апетитът, тъй като съм чувала, че при нормалните хора изчезва), и е супер лесна, бърза и вкусна.


Самата аз с времето съм я обогатила и пробвала в различни варианти, като продуктите са ПРИБЛИЗИТЕЛНИ като количества, от сега ви казвам. Тъй като я правя на око, вече знам каква консистенция търся и как може да стане една идея по-вкусна.
За да ви го докажа, този път се постарах да направя и кратко видео, нескопосано, но от сърце, защото все ме карате да почна да правя видеа. Аз с моите две леви ръце и техника от Балканската война трудно ще достигна високото качество на филтрираните видеа, но затова пък поне ще е бързо и кратко, та по-безболезнено.

Истината е, че не съм голям фен на видео рецептите, може би защото  нямам нерви много да изгледам цяла рецепта, особено ако някой говори бавно и монотонно. Ако правя видеа занапред предполагам ще бъдат в този вариант и знам, че едно от тях ще бъде да ви покажа как разрязвам блат на половина, тъй като много пъти сте искали да ви демонстрирам нагледано. Ако имате още такива желания, не препускайте да ми ги напишете в коментар, а аз ще ги запиша и ще се поостаря да ги снимам. 

И така , нека преминем към правенето на тортата, за да видите колко лесно става:


Необходими продукти:
250 г бели бисквити
250 г кафяви бисквити
300 г масло
8 малки банана
200 мл сметана
150 г тъмен шоколад

Още по желание:
2-3 с.л. течен шоколад
2-3 с.л. светъл мармалад
200 мл прясно мляко
млени ядки/ коксови стърготини



Като цяло тортата е подвластна на много вариации, но нещо като бърз сладък салам от бели и черни бисквити, а между тях малки банани. Много е вкусна охладена и за целта ви предлагам да си смелете на блендера - бели бисквити и кафяви по отделно. Аз лично, ако имам възможност заменям част от тях с млени ядки - например добавям млени лешници към кафявите бисквити, и млени бадеми или коксови стърготини в белите бисквити. 

Разтопяваме маслото като го разпределяме наполовина към бялата и кафява смес, като прибавяме и по половината от количеството на прясното мляко, най-добре затоплено. 

Към кафявите бисквити добавям и няколко супени лъжици течен шоколад, което прави сместа много по-вкусна и сочна, но ако намете, може просто да замените с повече прясно мляко.

Слагаме единия пласт на дъното на форма за торта с диаметър около 202-22 см и редим отгоре бананите.


Към бялата смес пък освен масло, мляко, ( ядки или кокос) обичам да прибавям някакво светло сладко.


Когато сместа е готова я разпределям върху бананите, като пристискам към тях, образувайки пласт. Прибираме в хладилника да стегне, а след това правим ганаш за заливката.
Може да видите набързо във видеото цялата последователност :

 

Ганаша правя като затоплям сметаната до точка на кипене и после прибавям към нея накълцания на ситно шоколад, разбърквайки с телена бъркалка, докато шоколадът се разтопи и получа хомогенна смес. Изсилваме върху охладената торта.


За да ви дам още идеи, мога да кажа, че ако искате може да добавите и алкохол към някои от пластовете или други вкусотийки, които да я направят още по-интересна. 

Не прекалявайте с маслото, за да може да се реже по-лесно и като цяло търсим текстурата на мек пластелин, когато завършим смесите. Хубаво е да седи по-влажна и разбира се. оставете малко на стайна температура преди да разрежете. за да отпусне. 



Ще се радвам моето предложение да ви е харесало и разбира се, с нетърпение ще очаквам вашите отзиви и още идеи какво искате да снимам  и дали такива видеа ви допадат.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






сряда, 4 август 2021 г.

Свежа салата с гриловани домати и маслини / Grilled Tomato and Olive Salad Recipe

 

"Предложете салати за горещините!", "Дайте идеи за леки вечери!", "Какво хапваш сега лятото за вечеря?", всичко това има един и същи отговор - ето тези салата! 

Може би камерите в супермаркета са ме уловили, защото не се шегувам, когато от Fresh§ Cool се свързаха с мен да ги представя в блога си започнах да си мисля, че наистина са мЪ чипирали и знаят какво правя. От няколко месеца насам тези пакетчета салата са моята задължителна покупка в седмично ми пазаруване, защото ми е най-лесно да си правя салатите в кутиите за обяд за работа. Пролетен микс, трикольор, италианска салата, бейби спанак и рукола са нещата, които доста често взимам и създавам богатите салати с месо, яйца, риба, ядки и  с една дума - салати за наяждане. Колежките толкова ги харесват, че искат и за тях да правя, а не само да им нося десерти да дебелеят. 


Обикновено, като виждат как всеки ден нося различна салата и те излизат и си взимат подобно нещо, макар да осъзнават, че една хубава салата излиза вече по-скъпо и от обедно меню. Аз затова си харесвам тези миксове, защото наистина нямам време ( разбирай и желание) да мия и режа и съхна три вида треволяци, а пък ги обичам и са полезни за мен. 
В днешния италиански микс има червена и зелена лола и рукола. С тях правя ето тази вкусотия, а сезонът на доматите е вече тук, като ви гарантирам, че тази салата впечатлява от към комбинация на свежо и готвено, а сиренето служи за осоляване, както и маслините  Като цяло е идеална за вкусен обяд или вечеря. Със сигурност ще впечатлите и гостите си, ако ви се готви за такива :) 


Ето и колко лесно се приготвя:

Необходими продукти: 
1 среден розов домат
зелени маслини
сирене
крутони

Общо взето това е което ни трябва, а ако решите може да сложите и някакво месо, но аз обичам тази салата във вегетариански вариант и смятам, че това е начинът да бъде засищаща и по-здравословна едновременно, не защото месото е вредно, разбира се, а защото е хубаво организмът ни да си прави почивка от него.


Освен, че винаги са свежи, салатата е предварително нарязана и измита до съвършенство.


Крутоните също приготвям сама, като за целта нарязвам 2-3 филийки домашен хляб на малки кубчета. 


Овкусяваме ги със зехтин, риган, червен пипер и малко шарена сол и разбъркваме. Печем на 200 градуса за около 8 минути, докато ги разбъркваме, за да ги хване "огънят" от всички страни, но без да прегарят.


През това време нарязваме и домата на филийки и го гриловаме на грил тигана.


В чиния разпределяме от зеления италиански микс, отгоре слагаме грилованите домати, малко зехтин, маслинки и крутони. "Осоляваме" с малко начупено сирене.
Отгоре завършваме с още малко зехтин и готово..вкусна, свежа и здравословна салата за минути, която ще ви наяде за обяд или вечеря.

Ако искате да видите още една идея за свежа и питателна салата с италианския микс за летните вечери, може да хвърлите поглед и в моя Инстаграм акаунт, тук където съм публикувала още една рецепта.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


петък, 30 юли 2021 г.

Калоферски милинки / Milinki from Kalofer

 

Да си призная, не бях правила Калоферски милинки досега. Видях ги в публикация  в една от кулинарните групи и тъй като съм решила да приготвя всички възможни видове ммилинки познати на човечеството, нямаше как да пропусна и тези. Допадна ми идеята да бучкам с пръст бухналото тесто, изглеждаше забавно, а рецептата лесна.

 Определено за нея са нужни по-малко продукти и пак, не успях да се въздържа да не я модерирам леко, спрямо моя вкус и усещане. така, че, ако търсите най-автентичната такава рецепта, навярно няма да е моята. Но ако искате да опитате моя вариант, а  знаете, че аз от храна разбирам, то заповядайте, настанете се удобно, защото шоуто ще си заслужава.

Само вижда тази сочна сърцевина от сиренце и масло и ми кажете, лятото не е ли към края си, за да не си позволим няколко парещи и ароматни милинки за закуска? 


Необходими продукти
350 мл прясно мляко
1 пак. суха мая ( 7 г)
50 мл олио
60 г разтопено масло
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
За отгоре:
Около 150 г сирене
40 г разтопено масло ( плюс малко олио)
100 мл газирана вода

Пресяваме брашното в купа. Подготвяме останалите продукти на стайна температура.


В купата на миксера ( или на ръка) ,слагаме две трети от брашното и правим кладенче. в него слагаме млякото, захарта , разтопеното масло и маята. По-ръба на купата посоляваме  със солта. 


Пускаме миксера да меси, като постепенно добавяме останалото брашно ( и още малко олио, ако е необходимо) , докато се образува меко, нелепнещо тесто. 


Оставяме го да втаса в намазана с олио купа, покрито с памучна кърпа, на топло, докато удвои обема си. 


След като втаса го разделяме на две топки, а всяк от тях на 6 равни части. От всяка част оформяме малка топка, която съвсем леко спляскваме.


Редим ги в тавичка с размери около 30 см диаметър, в която също има олио отдолу и върху питките. ( аз посипвам и малко сол)


След като бухнат, правим дупка с пръсти в тях ето така:


Отгоре поръсваме с начупеното сирене и заливаме с разтопеното масло и малко олио. Доливаме с газираната вода, така че да има течност навсякъде.


Пъхаме ги да се пекат във предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване и печем около половин час.


Какви други милинки знаете, които да опитам?
Ето кои съм правила до тук:



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моят блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...