вторник, 29 юни 2021 г.

Домашни равиоли с артишок и сушени домати / Italian Ravioli with Spinach, Artichokes, Capers, Sun-Dried Tomatoes

 

"Лелее, какво е това ястие?! Повод ли имаме?" Това са думите, които може да получите ако сервирате на половинката си или пък някои от домашните тази красота. Домашните равиоли са специалитет сам по себе си, но щом ги напълните с вкусна плънка от въздушна рикота и артишок, а отгоре я залеете с пикантен сос от сушени домати и италианска подправка, може да бъдете сигурни, че сте сервирали ястие за престилка в Мастършеф. 

Онзи ден видях пак една позната, че "отскочила" до Италия нашата на почивка, а аз тука от работа до Марулево не мога да отида. Не отсъстваше и задължителната снимка с паста и чаша вино в ръка, което ме накара да си сипя рязко и на мен...пък било то по домашно му. 

Не след дълго вече се бях заредила пред любимия ми италиански онлайн магазин Вера Италия и си шопингувах продукти за някоя истинско италианско ястие, което ще ми напълни душата.

Представям ви уникалните равиоли с артишок, спанак ( ако искате), сушени домати и каперси. Бая богато звучи, нали? Може да премахнете някой елемент, като спанака например, но преди да го направите вижте рецептата и защо си заслужа да опитате автентичния вкус. Равиолите направих със специално италианско брашно, заради което станаха от себе си толкова вкусни, а тъй като артишок все още трудно се намира по нашите магазини, а пък и не е най-лесния за почистване, ако трябва да сме честни, ви препоръчвам да опитате този от буркан. Уникален е! 

Но да не се бавим, ако имате гости за впечатляване, половинка за умилостивяване, свекърва за състезаване и апетит за задоволяване, това е вашата рецепта! 


Необходими продукти:

За равиолите:
100 г обикновено брашно
2 яйца
2 с.л. зехтин


За плънката:
250 г рикота
1 буркан артишок от Пулия ( виж тук) 
шепа пресен спанак ( бейби спанак)
черен пипер/ сол


Започваме като в купа пресяваме брашната.


Прибавяме към тях леко разбитите яйца ( моите са домашни) и зехтина, но и от самата семола Тестото става доста жълто. Може да ползвате и само брашно семола, но аз нямам машинка за разточване и ми е по-лесно да има и бяло брашно, за да оформя тънки кори. 
Замесваме твърдо тесто, което оставяме да почине няколко минути, и се заемаме с плънката.

    

За плънката реших да сложа от любимия си артишок. Този маринован артишок е толкова вкусен, а самия зехтин, в който е маринован, използвам за готвене. Става за салати и всякакви ястия и е много крехък.


В купа слагаме рикотата и прибавяме към нея около 1/3 от бурканчето нарязан артишок, като аз го правя на око разбира се. Става супер ароматно. 


Прибавяме и шепа накълцан на ситно спанак, като може да го задушите с малко чесън или да го ползвате суров, както аз направих. Исках да го хапна възможно най-полезен, затова го ползвах суров. 
Прибавяме към рикотата и разбъркваме всичко, като овкусяваме с малко пипер и сол. Артишокът е достатъчен сам да направи плънката супер апетитна на този етап :) 

    

Разделяме тестото на две части. дали на ръка или с машинка за паста разточваме тестото на тънко, но не и твърде тънко, така че да четем вестник през него. Трябва да бъде достатъчно дебело да държи плънката, без да стои пастата дебела.
Разпределяме по една чаена лъжичка от сместа и покриваме отгоре с втората кора. Притискаме леко около плънката, за да изкараме въздуха

      

и изрязваме с помощта на резец за равиоли. Моята може да видите на снимките, но ако нямате, може да режете с чаша и да запечатате с виличка. 
Получават се ето такива хубавелки. 


Пускаме равиолите за 2 минути във вряща подсолена вода, докато се сварят леко. Изваждаме и отцеждаме. От това тесто излизат около 24 броя равиоли.

        

В сгорещен тиган загряваме маслото и малко от зехтина, пускаме една чаена лъжичка от лютата подправка за спагети да пусне ароматите си. Прибавяме няколко 


лъжички от соса от сушени домати да се отпусне и разтвори в мазнината.

            

Прибавяме равиолите и ги запържваме за няколко минути от всички страни, като прибавям още листа спанак 


и каперси, да се запържат. Може да добавите още и парченца артишок. 


Завършваме ястието с малко рендосан пармезан както традицията повелява ;) 


Наистина всичко стана много вкусно, но може би само каперсите ми бяха в повече. Дали защото бяха в сол, но аз лично бих ги пропуснала. Може би ще допаднат повече на хора, които харесват този солен вкус, но аз да си кажа моето впечатление. 
Хубавото разбира се е, че наистина  са много по-трайни когато са затворени в сол и се запазва свежия им вкус.


Може да пропуснете и спанака, но аз имам почти винаги в хладилника и гледам да го сложа където мога,защото имам нужда от желязо, пък и не може да се живее само на шоколад и паста.

Не може да си представите как ми напълни душата тава ястие. Точно майка ми ми беше дошла на гости и като му pop-нахме винцето , поседнахме на терасата с по една чиния от тези равиоли и гледай какво означава наслада :) 


Ако и вие имате нужда от почивка, но Италия не е опция, поне Вера Италия е. Опитайте тези уникални вкусотии, а самата подправка не спирам да я поръсвам някъде. Направих най-вкусните яйца на очи онзи ден с нея и обезателно ще присъства и в следващата ми поръчка. 
А, ако искате още идеи за равиоли, потърсете ги в търсачката на блога, имам даже шоколадови с плънка от шоколад :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 




Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






петък, 25 юни 2021 г.

Напукани лимонови сладки / Lemon Crinkle Cookies

Значи, като кажат лимоните, че са полезни всякак дали имат предвид и лимонови сладки? А, лимончело? А, джинче с лимонченце? А, тИкила с лимон? А, една чудесна лимонова, лятна фиеста от сладост и радост под формата на храна и пиене като цяло? Аз, викам просто "Да". Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонови сладки! 

Толкова са вкусни, че обожавам погледът на хората когато ги опитват за първи път и в очите им се чете нещо средно между "Дай да хапна една бисквитка да не те обидя...О, Боже!!! Имаш ли още? Искам рецептата!"

Имам, давам, пиша ви я веднага, за да няма шест-пет и този уикенд и у дома да заухае на най-леките, въздушни, меки и изкусителни напукани лимонови сладки, които вървят с чай, кафе и гореспоменатите алкохоли :) 

Аз прибавих към моите и малко лимончело, и с това разредих сместа, та ми дойде повече брашно накрая, но мисля, че ако спазвате долуспоменатите продукти ще успеете да изкарате поне 30 бройки :) 

Необходими продукти: 

100 г захар 
100 мл олио
1 бакпулвер
1/ 2 лимон сок
кората 
2 яйца
пудра захар за овалване


Гледайте сега колко лесно се правят :) 


В купа слагаме пресятото брашно, захарта и бакпулвера.
След това олиото, лимоновите корички... 


и яйцата.


Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне, но щом започнете да го овалвате в ръце да се събира на топче.


Ако ви се струва твърде сухо, може да добавите още течност или пък брашно, ако е твърде лепкаво.  Накрая изглежда ето така. 
В повечето рецепти ще ви кажат да оставите тестото да почине няколко минути, но в тая жега не ми се чака нищо и веднага се заемем с правенето на сладките. 


Взимаме малко от тестото и го оформяме на топче с размерите на орех, а след това овалваме в пудра захар. 


Редим в тавичка с хартия/ фолио за печене на разстояние една от друго. 


Печем в предварително загрта фурна на 180 градуса за около 10 минути. Трябва да тръгнат да се зачервяват само по краищата.


Толкова са крехки и мекички, а уханието им е просто неустоимо! 


Нямам търпение да ми споделите дали са ви харесали, а защо не и коя е любимата ви лимонова рецепта? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




неделя, 20 юни 2021 г.

Млечна баница / Milk Banitsa

 

Не знам какво ми става напоследък, но тотално съм се запалила да правя най-старите, бабини и даже вече позабравени рецепти. В такъв период съм нещо. Носталгията ли ме е подгонила, или просто се пренаситих от бургери, фюжъни, севиче, гурме, чътни и саласа. 

Липсва ми доброто старо ухание на печена баничка от кухнята на баба, която и до ден днешен покрива с мокър вестник вместо с фолио и колкото и да не е полезно по мое мнение, жената не ме е отровила , пък и като гледам, да ми е жива и здрава - и себе си. 

Доста ми е се лута мнението спрямо нещата, които едно време са се считали за нормални, а днес е лудост и съвсем честно мога да ви кажа, че нямам твърдо такова. Това, че баба се е мъчила с нещо сто години не мисля, че е парична да го правя и аз, но пък наистина има неща, които ни изнежиха прекалено -  и емоционално и физически, та чак на мен ми идва понякога да си забия два шамара да се стегна.

 И тъй като ми се иска у дома да не се закусва винаги само кето или йогурт с чия, които признавам си са нещата, които ям по принцип,  днес отворих долапа и издавих малко от домашно точената юфка на баба и си казах, ей сега ще заухае и моята кухня на сладък спомен.

Тъй като юфката ми е домашна, нямам точни мерки и грамажи, но май толкова ще дойде. Вие използвайте просто тавичка с размери около 28 см и я покрийте доволно. Може да използвате и кори за баница. Ето как да си я направите:

Необходими продукти:

Около 400 г юфка
120 г масло
1 литър прясно краве мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар ( 200 г)  
ванилия
пудра захар за поръсване

В тавичка, която сме намазнили с част от маслото ( може да сложите и малко олио) изсипваме юфката, Разпределяме останалото масло отгоре и пъхаме да се запече във фурната на 180 градуса.


През това време разбиваме яйцата със захарта и ванилията.


Може да да добавите и още захар ако искате, но след като се поръсва после с такава, според мен и толкова е достатъчно. 
Прибавяме към тази смес и млякото и разбиваме отново.


След като юфката се е запекла до златисто и сме я разбъркали няколко пъти, изпиваме отгоре сместа и я пъхаме да се допече за още половин час. 
Ароматът е просто неустоим :) 


Когато баничката стане готова я поръсваме е с пудра захар.


Това е пухкава, сочна и ухайна. Може би аз ще добавя следващия път и сирене в цялата каша, но пък обичам комбинацията на сладко със солено. Баницата се изяде за минути буквално и си обещах да забъркам още нещо такова съвсем скоро :) Ако и вие имате някоя любима стара, бабина рецепта, която си струва да опитам, ще се радвам да споделите :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...