събота, 8 май 2021 г.

Пърленки с кашкавал / Flatbread with cheese

 

Да знаете, не съм спряла да готвя! И по Великден сготвих сума нови неща, затрупана съм с чудесни рецепти за торти, но не знам защо, не успявам да се наканя да ги кача в блога. Имам още толкова пък други останали в чернови от последните години и си казвам, няма да готвя нови неща, докато не пусна старите, но тогава някоя нова рецепта ме грабва и хоп, пак в кухнята. След цялото готвене и снимане, и по-точно ядене, като те налегне един мързел и хич не ти се седи пред компютъра. 

Тази карантина ни накара още повече да ценим времето навън и прекарано в реалния свят, така че все повече се опитвам да правя точно това - да се радвам на семейството и близките ми..очи в очи. Да, за момента може би рецептите намаляват като бройка, но най-важното, не и като качество. Знаете, че не споделям рецепти само заради редовното съдържание, а само неща, които си мисля, че биха напарвали животът ни наистина по-вкусен. Като днешните пърленки например. Направих ги като част кулинарната ни книга със София мел, а рецептите вече се публикуват на сайта им. Аз ги анонсирам тук, тъй като не искам да ги изпускате, защото са чудесни. Ето я и днешната: 

Необходими продукти:
250 г брашно София Мел Класик
1/2 пак. суха мая
200 мл вода
1 ч.л. мед
1 яйце
100 г кашкавал
1/ 3 ч.л. сол
2-3 скилидки чесън и магданоз за поръсване
олио

Начина на приготвяне може да видите в сайта на София мел ТУК, като забелязвам, че е изпуснато прибавянето на кашкавала в тестото. Е, аз ви го казвам, за да не се чудите къде е отишло и нали затова съм на линия ;) 

Ако пък искате да използвате силата си на читатели, напишете ми в коментар каква рецепта искате да видите в блога следващия път и дали искате отново да публикувам по-често :) Материал със сигурност имам :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


петък, 30 април 2021 г.

Козунaчени плетени кифлички с локум / Sweet easter bread twists with turkish delight filling

 

Усеща се вече, нали? Усеща се уханието на козунака, къкрещите яйчица, подправките за агнешкото, прясно нарязаните краставички, зелен лук и маруля и най-вече, усещат се почивните дни. А, усещате ли как след толкова хапване и пийване сме толкова уморени, че нищо не ни се върши?! Добре, че тази година се насъбират повечко почивни дни, та да може да си откраднем и някой друг ден реанимация от "яденето". 

Такива сме си ние българите, такава ни е културата на живот. Всяка година все повече набира популярност възмущението към охолните ни трапези, но истината е, че дали у дома, под ореха на село или в детските ни спомни, всички ние сме отраснали именно с тях. С трапезите, които събират семейството на една маса. И сега, когато животът става все по-самотен, когато сме все по-дистанцирани, а храната все по-често закупена от близкия магазин или пекарна, месенето на тесто изглежда като излишно затруднение. Аз обаче ще ви препоръчам друго. Замислете се дали бихте се лишили с един от онези топли спомени за уханието на домашни печива и шума от семейната глъчка.

 Ако все още ви карат да се усмихват, не лишавайте любимите си хора и своите деца от това да го изпитат. Така се предават традициите,а  традицията на козунака лично аз я уважавам много, не защото съм му голям фен, а защото помня как майка ми всяка година преживяваше малък нервен срив докато търсеше "конци"  в собствените си козунаци като в търкащ билетче на националната лотария. Пробваше какви ли не рецепти докато накрая просто реши, че явно няма да може да пресъздаде това, което иска в домашен вариант, докато не открих тази рецепта за козуначено тесто. Уникално и лично аз не бих опитала друго, освен ако някой не ми предложи апартамент по морето. 

Така, днес искам да ви предложа да си направите тези чудесни плетени кифлички от козуначено тесто с локум. Направих само половин доза от това описаното по-долу тесто за тях, но лично аз ви препоръчвам да си забъркате цялата, тъй като ще искате да си направите поне едно странично козуначе :) 

Ето и какво ви трябва за дойна доза козуначено тесто:

400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г) 
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) 
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
150 г  фина захар 
2-3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол

Още: 
1 яйце за намазване
локум за пълнеж

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.               

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си

               




Тестото разделяме на три равни части и ги оформяме на топка. 


Всяка топка разточваме на кръг, който разрязваме на кръст, получавайки четири триъгълника. 
Правим разрези по три на всяка от двете страни ето така...


и редим парчета локум в средата.
След това завиваме едната страна навътре, после и другата, оформяйки се тези чудесни триъгълничета.


Редим ги в подходяща тавичка и ги оставяме да се надигнат за още 15-20 минути на топло.
Преди да ги пъхнем да се пекат във фурната ги намазваме с разбито яйце или само жълтък с вода/ прясно мляко, зависи какво предпочитате.


Печем ги за около 20 минути на 180 градуса с обдухване до карамелен цвят. 


Преди сервиране, поръсваме с пудра захар.


Ароматът на тези кифлички ще и накара да се преродите! Толкова са вкусни и повярвайте ми, ако ще почерпите някой с козунак, изненадвайте го с нещо различно. Може да сложите разбира се различни плънки, като аз самата вече съм ви ги представяла с такава ТУК.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




неделя, 25 април 2021 г.

Солена торта с ориз и шунка / Baked rice cake with ham, mushrooms and spinach

 

Честита Цветница, скъпи приятели, читатели и поне половината ми рода, начало с мама, баба и зет ми. Честитя и на една тумба близки приятели, защото ако това не е именния ден, в който чества половин България, не знам какво.  Да кръщаваш децата си с име на цвете е не само застраховка, ако накрая е някоя издънка, но и показател, че всички хора по света сме безсилни пред красотата на цветята и в един момент асоциираме тази невинност, чистота и любов именно с най-любимото си същество. Или пък просто са ви кръстили на баба ви Лимонка и няма какво да направите по въпроса! Имайте предвид, че бихме ви разбрали ако сте кисели по въпроса :) , но затова пък наред с всички качества, които е добре да развием през живота си, ви предлагам да не пренебрегвате чувството за хумор, защото то ще бъде именно пътеводната ви светлина в трудни моменти, а способността да се смеем на всичко и най-вече на себе си е наистина животоспасяваща понякога.

В години на пандемия, честването на празници води до лов на вещици, но то вече почти всичко го прави, пък било то и гореспоменатото чувството за хумор. Вече е неуместно да се шегуваш с някои теми, сякаш целта на шегата не е точно това, да се надсмиваш над несмешното докато го превърнеш в такова. 

Трудни времена настанаха за празнуване, за комици, за романтици и всякакви чудни птици, защото за съжаление сами избираме да следваме разни моди, които понякога дори не отразяват собствената ни същност. Самата аз понякога изпитвам тази дилема, дори с подбора си за рецепти, тъй като винаги има още какво да подобря, как да стане по-полирано, изпипано, с всичко качество и дигиталното съдържание да е парфе...да ама не. Перфектно не съществува, а дори идеалите за красота се променят с годините, затова нека не им робуваме толкова. 

Красиво може да бъде пищен букет от пъстри цветя, но и мрачен, дъждовен ден, затова винаги има нещо, което да харесваме и обичаме, стига да запазим тази способност в нас - да го търси в нещата около нас.

Днес например искам да ви почерпя с една моя торта - измишльотина, която не е никак изпипана от към външен вид, но пък е вкусна до краен предел. Обожавам солените торти, именно защото обичам солено повече от сладко. Да, ама понякога солените рецепти не дават много възможност за украса, освен ако не решим да ги правим като от някой футуристичен ресторант.

Вдъхновена от наближаващите Великденски празници и днешната Цветница направих един микс от двете си любими солени торти - торта "Пролет" и оризова торта и създадох това ястие, което стана просто чудесно. Все едно хапвате ориз на фурна с различни елементи, оформено като торта, вместо изсипано в тава. Отгоре пък украсих със свежа украса, което още повече допринесе за ястието, защото сякаш ядеш основно и предястие в едно. 

Наистина съм впечатлена и може би следващия път бих променила само едно две неща, за които ще ви напиша в начина на приготвяне, тъй като в рецептата няма грешка ;) Пак се доверих на ориз Екстра на Крина, защото вече го използвам постоянно, тъй като се сварява равномерно, ориза е много чист и докато това  е така, това ще е и моят избор за оризовите ястия напред :) 

Но стига съм плямпала, време е да ви покажа как да си направите тази вкусотия. 

Необходим продукти:
300 г ориз Крина Екстра
300 г кашкавал
200 гъби печурки
200 г шунка
50 г бейби спанак
50 г масло
2 яйца
олио
4 с.л. галета

За украсата:
200 г крема сирене
2-3 лъжици майонеза или засенена сметана
5-6 репички
бейби спанак
копър черен пипер на зърна

олио / сол

Рецептата е много лесна и ще се убедите в това. Продуктите са примерни и може да сложите малко или повече от някои от тях, зависимост от вкуса ви.

Слагаме на котлона да се вари ориза, който сме измили преди това до бистра вода в съотношение 1 към 3. На една част ориз, три части вода. Варя го докато абсорбира водата, а през това време на съседния котлон са приготвям гъбките.

   

В подходящ тиган слагаме малко олио и запържваме гъбите, до красива карамелен цвят. След това овкусяваме със сол.


През това време си рендосваме кашкавала ( целия) и нарязваме на ситно спанака.
Прибавяме око една шепичка от кашкавала към сварения вече ориз и добавяме още спанака.


Прибавяме още 2 яйца, по-голямата част от маслото и сол и разбъркваме сместа.
Подготвяме си тавичка с размери около 22 см като я намасляваме с масло и полепваме с галета.

              

Сглобяваме тортата като слагаме част от ориза и редим гъбите.


Отгоре слагаме малко кашкавал и пак пласт ориз. Редим върху него шунката, като следващия път ще я нарежа. По-трудно се захваща с вилицата, а вие може да я замените с някакво месо - пилешко или пък дори да прекарате шунката през топлинна обработка, като я запръжите на кубчета. Завършваме пак с кашкавал, а отгоре последния пласт ориз.

              

Изразяваме добре и пъхаме да се пече за около 40 минути на 180 градуса, докато придобие златист загар. 
Още горещо може да се яда така, но ако я оставите да поизстине, може да украсите и отгоре. 

              

Това беше пълна импровизация, но е нещо като поникнали цветенца в снежна поляна или лилии във вода. Намазах тортата с крема направен от крема сирене и сметана, а отгоре наредих бейби спанак по ръба за украса. Шприцовах малки топчета от сместа от крема сирене и в тях внедрих малки листчета от нарязана на тънко репичка.


Завърших с малко черен пипер на зърна, 


но и поръсих прясно смлян, когато нарязах парчетата. 


А, те? О , мама миа! 
Толкова вкусно, че не спираш да дълбаеш с виличката още и още, докато всеки пласт разкарва нова изненада.


С и без украса, тази солена торта ще направи впечатление на великденската трапеза,  а и по всяко време на годината.
Развихрете въображението си и ми покажете вие как вие ще я украсите, защото обожавам да се наслаждавам на вашите творения ;) 
И ако нещо не стан баш каткто сте го замислили, не се косете - няма драма, Екстра е :) , както е мотото на ориза. 
А сега, грабвайте вилиците и да почваме, защото има за всички!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...