Тази карантина ни накара още повече да ценим времето навън и прекарано в реалния свят, така че все повече се опитвам да правя точно това - да се радвам на семейството и близките ми..очи в очи. Да, за момента може би рецептите намаляват като бройка, но най-важното, не и като качество. Знаете, че не споделям рецепти само заради редовното съдържание, а само неща, които си мисля, че биха напарвали животът ни наистина по-вкусен. Като днешните пърленки например. Направих ги като част кулинарната ни книга със София мел, а рецептите вече се публикуват на сайта им. Аз ги анонсирам тук, тъй като не искам да ги изпускате, защото са чудесни. Ето я и днешната:
събота, 8 май 2021 г.
Пърленки с кашкавал / Flatbread with cheese
петък, 30 април 2021 г.
Козунaчени плетени кифлички с локум / Sweet easter bread twists with turkish delight filling
Усеща се вече, нали? Усеща се уханието на козунака, къкрещите яйчица, подправките за агнешкото, прясно нарязаните краставички, зелен лук и маруля и най-вече, усещат се почивните дни. А, усещате ли как след толкова хапване и пийване сме толкова уморени, че нищо не ни се върши?! Добре, че тази година се насъбират повечко почивни дни, та да може да си откраднем и някой друг ден реанимация от "яденето".
Такива сме си ние българите, такава ни е културата на живот. Всяка година все повече набира популярност възмущението към охолните ни трапези, но истината е, че дали у дома, под ореха на село или в детските ни спомни, всички ние сме отраснали именно с тях. С трапезите, които събират семейството на една маса. И сега, когато животът става все по-самотен, когато сме все по-дистанцирани, а храната все по-често закупена от близкия магазин или пекарна, месенето на тесто изглежда като излишно затруднение. Аз обаче ще ви препоръчам друго. Замислете се дали бихте се лишили с един от онези топли спомени за уханието на домашни печива и шума от семейната глъчка.Така, днес искам да ви предложа да си направите тези чудесни плетени кифлички от козуначено тесто с локум. Направих само половин доза от това описаното по-долу тесто за тях, но лично аз ви препоръчвам да си забъркате цялата, тъй като ще искате да си направите поне едно странично козуначе :)
Ето и какво ви трябва за дойна доза козуначено тесто:
Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.
неделя, 25 април 2021 г.
Солена торта с ориз и шунка / Baked rice cake with ham, mushrooms and spinach
Честита Цветница, скъпи приятели, читатели и поне половината ми рода, начало с мама, баба и зет ми. Честитя и на една тумба близки приятели, защото ако това не е именния ден, в който чества половин България, не знам какво. Да кръщаваш децата си с име на цвете е не само застраховка, ако накрая е някоя издънка, но и показател, че всички хора по света сме безсилни пред красотата на цветята и в един момент асоциираме тази невинност, чистота и любов именно с най-любимото си същество. Или пък просто са ви кръстили на баба ви Лимонка и няма какво да направите по въпроса! Имайте предвид, че бихме ви разбрали ако сте кисели по въпроса :) , но затова пък наред с всички качества, които е добре да развием през живота си, ви предлагам да не пренебрегвате чувството за хумор, защото то ще бъде именно пътеводната ви светлина в трудни моменти, а способността да се смеем на всичко и най-вече на себе си е наистина животоспасяваща понякога.
В години на пандемия, честването на празници води до лов на вещици, но то вече почти всичко го прави, пък било то и гореспоменатото чувството за хумор. Вече е неуместно да се шегуваш с някои теми, сякаш целта на шегата не е точно това, да се надсмиваш над несмешното докато го превърнеш в такова.
Трудни времена настанаха за празнуване, за комици, за романтици и всякакви чудни птици, защото за съжаление сами избираме да следваме разни моди, които понякога дори не отразяват собствената ни същност. Самата аз понякога изпитвам тази дилема, дори с подбора си за рецепти, тъй като винаги има още какво да подобря, как да стане по-полирано, изпипано, с всичко качество и дигиталното съдържание да е парфе...да ама не. Перфектно не съществува, а дори идеалите за красота се променят с годините, затова нека не им робуваме толкова.
Красиво може да бъде пищен букет от пъстри цветя, но и мрачен, дъждовен ден, затова винаги има нещо, което да харесваме и обичаме, стига да запазим тази способност в нас - да го търси в нещата около нас.
Днес например искам да ви почерпя с една моя торта - измишльотина, която не е никак изпипана от към външен вид, но пък е вкусна до краен предел. Обожавам солените торти, именно защото обичам солено повече от сладко. Да, ама понякога солените рецепти не дават много възможност за украса, освен ако не решим да ги правим като от някой футуристичен ресторант.
Вдъхновена от наближаващите Великденски празници и днешната Цветница направих един микс от двете си любими солени торти - торта "Пролет" и оризова торта и създадох това ястие, което стана просто чудесно. Все едно хапвате ориз на фурна с различни елементи, оформено като торта, вместо изсипано в тава. Отгоре пък украсих със свежа украса, което още повече допринесе за ястието, защото сякаш ядеш основно и предястие в едно.
Но стига съм плямпала, време е да ви покажа как да си направите тази вкусотия.
300 г ориз Крина Екстра
300 г кашкавал
200 гъби печурки
200 г шунка
50 г бейби спанак
2 яйца
олио
4 с.л. галета
За украсата:
200 г крема сирене
2-3 лъжици майонеза или засенена сметана
5-6 репички
бейби спанак
копър черен пипер на зърна
олио / сол
Рецептата е много лесна и ще се убедите в това. Продуктите са примерни и може да сложите малко или повече от някои от тях, зависимост от вкуса ви.
Слагаме на котлона да се вари ориза, който сме измили преди това до бистра вода в съотношение 1 към 3. На една част ориз, три части вода. Варя го докато абсорбира водата, а през това време на съседния котлон са приготвям гъбките.
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.