По всичко личи, че и този Великден няма да го прекарам в Италия. Вече почти две години не съм излизала извън страната и започвам да се хващам все по-често да потъвам в собствените си спомени за времето ми прекарано в Италия, които ми изглеждат все по-далечни. Спомням си за аромата на прясно смляно кафе, което се долавяше почти на всеки ъгъл и се разтваряше във въздуха, така че оставаш с усещането, че Италия мирише просто така - на кафе. И ако това е ароматът й, то звукът й ще бъде този на клаксоните на скутерите, наредени един до друг и прелитащи по всяка уличка.
Паста, вино, кафе, пудра захар, ванилия...дъждовни пролетни сутрини и слънчеви следобеди. Италия остана в сърцето ми като стара любов, която не е продължила дълго, но не искаш да я забравяш, защото е било твърде хубаво за да го допуснеш.
И така, любовта ми към страната и нейната кухня често ме кара да се впускам в кулинарни експерименти, а това, че последния път когато я посетих бе преди Великден ме кара да го правя най-често по това време на годината. Знаете обаче, моето правило, което гласи - италианска рецепта - само с италиански продукти. Ако искам да се пренеса там, това е начинът и ако посетите истински италиански ресторант в България, ще се убедите, че те споделят моето правило.
Тъй като миналата година приготвих традиционния великденски хляб във формата на гълъб -
Коломба по тази рецепта, с месене и втасване, както си му е редът, тази реших да опитам да направя от другия вида Коломба - тип торта/ кекс, с пълнеж от невероятен крем и заливка от бял ганаш. А темата му е Шам фастък. Нещо, което ще усетите във всяка хапка на днешната вкусотия.
И за днешната рецепта си напазарувах от любимото ми италианско магазинче
Вера Италия, и както знаете, за панетоне или коломба брашното е
Маитоба. Накупих и куп други продукти, които както винаги ще сложа с линкове, за да може да прочетете повече и ако решите да си ги вземете, за да го направите възможно най-лесно. Не знам какво ще е останало по празниците, тъй като определено бързо се изкупват най-важните неща, като например
формичката за коломба, която е задължителна както знаете( вижте я тук)
Днешната рецепта приготвих с куп други сладкиши, но за моя изненада, той направи най-голямо впечатление. Дали защото е нещо, което е по-нетрадиционно за нас, но всеки ме питаше ту за крема пълнеж, ту са текстурата на самия десерт или за глазурата. От формата до украсата, получих въпроси за всяка част от това произведение и няма да повярвате, но не бих казала, че е и труден за правене. А ето как точно става магията:
6 броя яйца
200 г захар
100 мл олио
За крема пълнеж:
За заливката:
200 г бял шоколад
Още:
сурови ядки шам фъстък
зелена боя по желание
Както винаги си подготвям продуктите да са на масата, за да са на стайна температура. Продукти като крема от шам фъстък например е добре да се отпуснат малко, за да се по-лесни за използване. Сметаната и маскарпонето може да оставите до последно в хладилника, но като цяло е добре продуктите да са с еднаква температура.
Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.
След това прибавяме постепенно от пресятото
брашно Манитоба. Това брашно е богато на глутен и ще ви хареса както за този вариант на Коломбата, така и за всякакъв вид козуначени изделия, защото с него може да направите много еластични теста, тоест ще запазят конците си.
Прибавяме го постепенно към яйчената смес, заедно с маята за сладкиши, която имах от предния път. Тя е овкусена с ванилия и не ми се налага да добавям допълнителна такава. Може да я
видите тук.
Също така, прибавяме и от крема шам фъстък, като ако и при вас е малко труден за загребване, може да го разтопите леко на вода баня, веднага ще се отпусне. (
вижте повече тук или в линка на описаните продукти) Тази марка предлага наистина вкусни и качествени продукти, като политиката им е да не се използва ГМО такива, така че може да сте спокойни поне в това направление. Това, че днешният десерт не диетичен, мисля, че си личи от хеликоптер :)
Тъй като гоним консистенцията на кексово тесто, добавете още малко течност ако стане твърде гъсто, макар да не мисля, че ще има нужда, но тъй като много зависи колко ще са големи яйцата, предпочитам да го спомена, за да имате възможност да прецените сами.
Тъй като исках коломбата да има не само вкус на шам фъстък, но и по-наситен цвят, добавих малко зелена хранителна боя, за да засили цвета й. Това е по-желание и наистина съм сложила малко, тъй като не исках да прекаля и да стане твърде зелена.
Изсипваме сместа във традиционна форма за коломба ( гълъб), като освен за еднократна употреба, каквато аз ползвам, видях, че има и
сликонова тук.
Пъхаме сладкиша да се пече на 170 градуса за около 35 минути, като след 20-тата минути, щом се надигне достатъчно, без риск да спадне, може да покрием с фолио и да допечем до тест със суха клечка.
Когато сладкишът е напълно изпечен и изстинал, правим дупки в него с помощта на дръжката на дървена лъжица, така че да може да направим канали за пълнене с крем.
Кремът е много лесен: Просто смесваме вкусното италианско маскарпоне с вкусния италиански крем шам фъстък.
Маскарпонето на Cepparo, притежава неустоима кремообразност, която е резултат от изключителната му рецепта. Нежният му и обвиващ вкус и лесната за работа консистенция го правят идеалната съставка за превръщането на всеки ваш десерт във вкусен специалитет.
Първоначално разбиваме част от крема, за да омекне, прибавяйки малко по малко от маскарпонето или обратно.
Прехвърляме крема в поша с кръгъл накрайник и пълним каналчетата в десерта, докато усетим, че се изпълва отвътре :)
Последната стъпка е направата на ганаша. Него можем да направим поне половин час по-рано, за да има време да стегне.
За целта загрейте сметаната на котлона до точка на кипене и прибавете нарязания на ситно шоколад. Разбъркайте добре докато шоколадът се разтвори напълно и получите кремообразна смес, която оставяме да се охлади леко.
Използвах
италианска животинска сметана за ганаша, защото макар и малко по-скъпо от растителната, вкусът се отличава и понякога си се глезя. Няма да разваля страхотен десерт с калпава сметана, я!!
Често хората правят грешка и заливат ганаша докато е още твърде течен, но така е или твърде прозрачен или пък им попива в блата. Винаги може да затоплите ганаша и да го разтопите, затова по-скоро рискувайте да стегне повече, отколкото да е твърде рядък. Аз исках да се разлива лесно, а не да го мажа като шоколад затова и го изчаках да стегне до средно ниво да речем.
Отгоре поръсих със счукани сурови ядки шам фустсък и украсих с шоколадови яйчица.
Супер вкусни са налапах няколко докато снимах, но сега като се разрових в сайта на Вера Италия не ги намерих.
Май са свършили, но видях, че са заредили подобни, с някакъв по-специален пълнеж и тях съм линкнала в продуктите, но всъщност окото ми хвана това яйца с
шам фъстък, и ако не трябваше да се правя на възрастна пред вас -
това с играчка. ( Пишете ми каква е играчката вътре, ако си вземете :))
И накаря, какво да ви кажа за вкуса - У-НИ-КА-ЛЕН! не обичам да използвам тази дума, защото ми напомня на интервю в списани Поп-фолк, но ако кажа НЕПОВТОРИМ съм убедена, че ще може да го повторите, ако следвате рецептата. Определено е друг вид удоволствие да правиш нови рецепти, да опитваш нова храна и да се наслаждаваш на празнините още от самата подготовка.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!