понеделник, 15 март 2021 г.

Палачинкова торта с маскарпоне и шоколад / Rolled crepe cake with mascarpone and chocolate

 

Гледам ви аз всички как се размотавате по ски курорти, сноуборди, почивчици, а аз само тук седя пиша, готвя, мия и похапвам. Няма време за никакви удоволствия, затова и повечето ми такава идват в чинийка. И все пак, има неща, които правят работата ми по блога наистина удоволствие и това е, когато получавам вдъхновение и най-вече, когато марки, които наистина харесвам и черпя с похвали, решат, че е крайно време да ме предизвикат да развихря въображението си в кухнята :) 

Така днес например, на ред с една уникална рецепта и десерт, който смело смея да твърдя, че измислих сама, макар и да съм убедена, че може да има различни подобни вариации в нета, искам да ви разкажа за съвместната ни активност с BILLA, която я вдъхнови. 

Знаете, че обичам марката Kitchen aid и никога не съм го крила, особено когато ме питата кой миксер бих препоръчала. Освен това имам техен блендер, грил тиган и ножове, но ето че от скоро мога да се похваля и с една чудесна керамична тавичка, която получих от магазин BILLA, като част от тяхната нова програма за лоялни клиенти, с която си партнират с Kitchen aid. 

По време на първата част от капванията, която е от 14 януари до 14 април ще може да събираме точки при пазаруване от магазина, ако притежаваме карта BILLA и талонче - паспорт за събиране на съответните точки. Паспортът можем да си го вземем от касата на всеки магазин BILLA.

А и не бива да забравям, че моята пластика на BILLA card е за подмяна, тъй като е от старите -
те спират да бъдат валидни след 31 март тази година. Затова и още при следващото си
посещение, ще я заменя с нова.


























Вторият етап на кампанията продължава до 28 април. В периода 14-28 април няма да можем да събираме нови точки, но пък имаме възможност да използваме натрупаните досега за закупуване на различните артикули с марката KitchenAid като порцеланови и чугунени кухненски пособия, както и такива, изработени от алуминизирана стомана,част от промоцията.

Това, което аз получих като нов армаган е тази чудесна порцеланова тавичка за печене  и просто и се нахвърлих като на мелба след диета. Толкава съм щастлива, че ще обогатя колекцията си, че исках  да ви я покажа в най-добра светлина, с други думи - приготвяйки десерт. 

Тавичката  е от висококачествен порцелан и издържа  не само на високи температури в микровълнова и във фурната до 260 градуса, но и на резки смени от студено на топло, така че не се притеснявайте, ако я извадите от хладилника и я запратите директно във фурната. Вече мина през миялната машина у дома без забележки, макар че мога да ви кажа, че тези съдове са рай за миене и на ръка. 

Наистина няма по-приятно усещане да работиш с любимите си марки, защото когато говориш от сърце, винаги се вижда. 

Аз самата смятам да си купя още неща по време на кампанията, затова ако не ви трябват точките, моля препращайте ги насам.

И така, да не се бавим повече,  а нека ви покажа какви чудесни десерти може да направите в тавичката нa Kitchen aid, защото не само хубавите продукти, но и хубавите съдове ни помагат по пътя към съвършенството в кухнята. :) 

Необходими продукти:

За палачинките: 
4 яйца
200 г брашно
500 мл айран
3 с.л. тъмно какао
50 г захар
70 мл олио
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
250 г маскарпоне
300 мл сметана за разбиване
200 г заквасена сметана
75 г захар
1 пак. желатин
100 мл компот от праскови
плодове от компот от праскови
1-2 шепи начупени бисквити Орео ( или други по желание) 

Още:
шоколадов ганаш за декорация

Започваме като приготвяме първо палачинките. За целта аз използвам блендера с марка Kichen aid, като откакто сестра ми ме светна на този номер, ги правя предимно така. Наистина сместа става най-хомогенна и въздушна. Течността трябва да стане една идея по-рядка от боза, затова съобразете я, ако има нужда от още брашно или течност, ако нямате мляко, сложете вода, а с айран стават най-копринени. 


След като сместа е готова, изпичаме палачинките в загрят и намазан с малко олио тиган. Нищо, че не е много тъмна първоначално, когато тръгне да се запича, тя ще потъмнее. Докато палачинките се пекат една по една, се заемаме с пълнежа.

                

Нарязваме прасковите от компота на малки кубчета и накисваме желатина в малко студена вода, както е указано на опаковката. След това загряваме компота до точка на кипене на котлон и го дърпаме от огъня, като прибавяме към него и набъбналия желатин. Разбъркваме докато се разтвори напълно в горещия компот. 


След това разбиваме сметаната със захарта на сняг, като прибавяме към нея постепенно маскарпонето и наквасената сметана. Може да решите да увеличите захарта, ако ви се стори малко, но според мен очарованието на този десерт е в неговата свежест. 

След това, на тънка струйка, докато бъркате прибавете и желатина, като внимавайте сметановата смес да не е много студена, за да не го стегне и да стане на конци. 


Отделяме две трети от сместа в купа и към нея прибавяме нарязаните праскови и начупените бисквитки Орео. 

Разбъркваме добре и с тази смес започваме да пълним палачинките, като ги навиваме на руло. 


Редим ги една до една в тавичката, а отгоре разпределяме първо останалата ни плънка ( ако има такава), а след това и пласт от чисто бялата сметанова смес, която оставихме в купата. 

               

Прибираме тортата за една вечер в хладилника, а на другия ден украсяваме по желание. Аз реших, че моето желание включва шоколад :) 


Направих един бърз ганаш от черен шоколад и течна сладкарска сметана, в съотношение 200 г към 250 мл и първо залях една част отгоре, а след като стегна от студената торта, нарисувах фигурки с другата част. 


Ето тортата и в разрез, която е меко казана грабваща!  Нарязах тези идеални парчета с нож на Kitchen aid, които също е страхотен :) 
Обожавам тази марка и няма да крия желанието си да спечеля още един миксер от томболата на BILLA, която тече всяка седмица, като част от кампанията. Повече за нея
прочетете тук: https://www.billa.bg/promocii/kitchenaid :) 


Ще се радвам рецептата да ви хареса и да не забравяте да ми пишете, ако е така или сте си купили нещо от кампанията, с което искате да се похвалите  или да споделите впечатление ;) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





петък, 12 март 2021 г.

Пилешки бутчета в бира и сотирани картофи / Grilled Beer Chicken with Sauté potatoes



Всеки си има по една такава рецепта, която не само може да прави със затворени очи, но му носи толкова спомени от последните години, че самото й ухание може да го накара да се почувства като у дома. Сигурно веднага ще си помилите, Люска, то у вас на бира ли мирише, но всъщност няма по-ухайно нещо от печеното с бира месце. Ако не сте го опитвали досега, сигурно ще живели под камък и сега се чувствате така, както когато попитах хората  какъв е този лаф с момента за апартамента, за който всички говорят. 

Помня, че преди да дойде времето на козметичните продукти с цени на като злато за чеиз, бирата се ползваше и за маска за коса и такива неща. Българинът отваряше една бира и с нея и ще сготви и ще се разкраси, а накрая и ще си пийне, та да разкраси и другия срещу него. 


Аз обаче още обичам да оставям недоизпитата бричка, за да сготвя това вкусно пиле с бира, защото не само е една от най-лесните бързи рецепти на света, но е чудесно за наближаващия сезон като цяло. Също така тази рецепта я обещах преди време на един приятел, който си я пожела в една от анкетите, които пускам, каква рецепта искате да видите в блога. Ето я и нея. Вярно, една COVID година по-късно, но тъй като тя е нулева, все едно не е минало никакво време ;) 
И за да не е само това, ще ви споделя към нея и другата ми любима рецепта за гарнитура - за сотирани картофки, които са така ароматни, че ще искате да изядете и тези в чинията на съседа до вас. Бъдете така разумни и си сложете двойна доза от самото начало и да не се излагаме с въпроса "Това ще го ядеш ли" ? 

И да не се бавим много, много, защото ако искам да ви покажа колко е лесно да се готви, не трябва да затруднявам и хората, които не обичат да четат много текст :) 

Необходими продукти:
2-3 бр бутчета
300 мл светла бира
500 г картофи
1/2 връзка копър
2 с.л. масло
олио
сол
черен пипер
чеснов пипер

Колко бутчета ще сложите да се пекат, зависи от вас, но тъй като пилешкото е най-вкусно топло и прясно сготвено, препоръчвам да си готвите порцийката, която ще изядете. Сложете измитите и почистени от останалите перца ( ще си помилите, че не нужно това уточнение и ще сгрешите) бутчета в подхождаща тавичка и овкусете със сол и черен пипер и от двете страни. Аз обичам да слагам и чеснов пипер, защото понякога печения чесън става доста тежък, но когато е под формата на пипер е много по-близко да аромата на пилето от KFC например, което е пък мое "грешно" удоволствие. 


След това доливаме бирконко към съдчето, така че да стига поне до половината на бутчетата и пъхаме да се пекат първоначално на силна фурна (200 градуса), под фолио докато заврат, а после намаляваме на 170 и печем докато се изпекат добре и месото стане крехко. Около 40 минути.


Докато пиУето се пече, имаме време да си направим гарниТУрата. За целта обелваме и нарязваме на средно големи парченца картофките, като макар по заведенията да ги правят на по-големи парчетата,аз избирам по-малки, защото сваряването има става по-бързо и самия картоф е по-овкусен. 


Слагаме картофите да се сварят в малко подсолена вода, колкото да ги облее добре, заедно с една супена лъжица олио. Варим ги, докато забита виличка се измушва лесно,  но внимаваме да не ги преварим и да се скашкат. След като са готови, ги отцеждаме, а в тиган слагаме да загрее олиото и маслото, докато второто се разтопи. 
Прибавяме картофите и ги оставяме да хванат хубав цвят от едната страна, преди да ги разбъркаме.


Овкусяваме със сол, а щом картофките са придобили вкусен загар от всички страни, прибавяме накълцания на ситно копър. Може да прибавите и накълцан на ситно чесън - една-две скилидки чесън.


Разбъркваме още -един два пъти, докато всички вкусотийки полепнат по картофките.


Преди да извадим пилешките бутчета, махаме фолиото, така че да се запече добре и кожичката и да стане хрупклва.


Това ястие е толкова лесно за приготвяне, че беше и едно от първите на които научих половинката ми да прави сам. Сега, когато го питам дали ще сготви нещо, обикновено казва "Пиле с бира ще е, тъкмо съм си отворил една :) "


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,




 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




събота, 6 март 2021 г.

Шоколадово мляко с черен ориз / Chocolate black rice pudding

 

През последната година и половина, откакто се присъединих към изцяло женския колектив във фирмата в която работя, не спрях да се удивлявам на това колко невероятни, силни, красиви жени познавам и имам щастието да работя. Повярвайте ми, това не е платена публикация от тях, макар да има продуктово позициониране в нея, но пък и те са заринати дотолкова с работа, че на бас, че нито една от тях не ми чете блога. И все пак, възхищавам им се!

 Майки, дъщери, сестри, лели, съпруги, партньорки, началнички, служители, счетоводители, свръхпочистители ( специално за Роси се отнася), умни, забавни, жилави  и яки каки ( бая тежко си вдигат да ви кажа) и с чудесен вкуса за сладичко и за всичко в чашка, ако ме разбирате. :) 

За наближавания празник Осми март се чудех какъв десерт да създам, който да подхожда на това уникално описание от качества и характери, да вдъхновява, да е интересно, да различно, да е свежо и да чества дамите по нов и неповторим начин. Да бъде като един истински букет ..в чашка ;) 

И тъй като повечето от екипа сме все на някакви режими и честно казано им е втръснало от обикновени сладкиши, този път реших да ги изненадам с нещо ново и наистина уникално- Шоколадово мляко с черен, имеператорски ориз, сметана и плодове. Избрах черен ориз на Крина, защото определено е нещо, което няма да разпознаете лесно и не остава чак такова усещане за ориз, колкото за ядки в десерта и пасва идеално. Освен това знаех, че момичетата ще оценят още, че е:

-е източник на желязо, витамин Е и антиоксиданти, дори повече от боровинките, а нивата на антоцианини са едни от най-високите, намерени в храната. 

-количеството фибри е подобно на пълнозърнестия кафяв ориз.

-има неповторимо ухание и нетрадиционен вкус. 

Ако и вие искате да направите десерт, за който може би ще ви смъкнат кожата в скъп ресторант, но няма да ви затрудни и да ви излезе скъпо у дома, вижте как го направих аз. 

Необходими продукти:
1 ч.ч. императорски черен ориз Крина
1/2 ч.ч. захар ( 100 г) 
800 литър прясно мляко
4 с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмно какао
100 г тъмен шоколад
Още:
манго / праскови
заквасена сметана

Рецептата си измислих сама, като за вдъхновение ми послужи един подобен азиатски десерт. Тъй като оризът е сорт подходящ повече като за салата и не набъбва, в препоръчвам задължително да го накиснете от предната вечер във вода. 

На следващия ден го слагаме да се свари на котлона, заедно със захарта, като след сваряване зрънцата запазват формата си, придобивайки тъмно лилав цвят и характерен аромат. 

             

Не очаквайте да придобие текстурата на  мекия ориз, който познавате. Препоръчвам ви да оставите млякото да покъкри с ориза поне 15 минути на тих огън, 


докато след това в купичка смесите какаото и нишестето. Прибавете малко от топлото мляко, така че да ви помогне да смесите двата компонента с телена бъркалка и да може да върнете шоколадовата кашичка по-лесно към сместа на котлона. Бъркаме енергично, докато сместа започва да се сгъстява и стане с консистенцията на пудинг 


Дърпаме от огъня и прибавяме начупения шоколад, като аз си съветвам да изберете някакъв качествен, млечен или черен, който да засили шоколадовия вкус. Покриваме пудинга със стреч фолио, така че то да допира сами крем, за да не хваща коричка и го оставяме да изстине.
Като изстине сглобяваме десерта, като слагаме на дъното на подходящи чаши.
Аз ви препоръчвам да изберете плод с жив цвят като праскови или манго, като мангото е наистина чудесен избор, но ако намете такова, и белени праскови от компот ще свържат чудесна работа. 


Редуваме ги с пудинг и заквасена сметана, за да има нещо, което да балансира този вкус, като слагаме и плодовете по страните на чашката, за да могат да се образуват красиви пластове.


Мисля, че и с ананас ще стане много хубаво, а накрая завършваме всичко с поръска от малко кокос за още повече екзотика.


Това определено не е типичния и познат за вас десерт, но и определено няма да ви остави равнодушни. В него има сладост, свежест, сочност и разбира се, невероятната мистичност на черния ориз, който е като вкусни и меки ядки в шоколадовия крем.


Ще се радвам да ви хареса и ако търсите къде да намерите черен ориз близо до вас, може да потърсите ТУК или да попитате на страницата на Крина във фейсбук, където би трябвало да ви кажат къде има най-близо до вас :) 
На изпроводяк ви давам по една чаша от тази невероятна разхлаждаща, пухкава фантазия и пожелавам на всички дами да намерят сили и подходящи обувки, защото празникът се пада в понеделник тази година, но заведенията работят :) ...все още.
Сложете любимото си червило и нека се почерпим!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...