вторник, 15 декември 2020 г.
Постни лозови сармички / Vegan Stuffed Vine Leaves Recipe
петък, 11 декември 2020 г.
Датски сладки : Наполеонски шапки / Napoleonshatte - Napoleon Hats
Всяка година по Коледа давам всичко от себе си за да наготвя, приготвя и сготвя всички магически и чудесни рецепти, които ми се въртят в главата. Правя сладки, правя изненади, подаръци, картички и НЕ, тази година няма да го направя! Мога с ръка на сърцето си да кажа, че миналите години така се престарах, че спокойно мога да си взема отпуска и да пускам рецепти от "чернови" за месеци напред, защото когато реша да готвя, го правя по много, а напоследък, реших да запазя малкото си останал разсъдък и да си дам почивка. Светът се е обърнал с хастара навън и реших, че е време да ви споделя поне част от така натрупалите се в чернови рецепти, а аз да си "пия хапчетата" и да ям мандарини на спокойствие. Тази Коледа всички ще получите "Много здраве "от мен, защото това е най-важното. :)
За първи път отделям повече време на близките си и приялите си, говоря си повече с хората като цяло, нещо, което не ми беше силната страна...макар и от разстояние. Сега, когато комуникацията отблизо е нещо като стока на черния пазар обаче, ми се струва все по-скъпа.
Днешните сладки не са много популярни в България, но в Дания и Скандинавието като цяло - да.
Когато бях там успях да се нагледам на всякакви вкусотии, които далеч не са така пъстри и и шоколадови, както в другите части на Европа. Тестото и марципанът са основната съставка на всяка вкусотия и се чудиш каква е точно руната, която пази този народ от надебеляване, тъй като на всяка Fika се тъпчат с пухкави печива.
И така, аз реших, че е време да внеса малко скандинавска култура сред моите некултурни приятели и част от коледните им пакетчета бяха именно тези Наполеонски шапки.
Започваме като правим първо пълнежа, тъй като ще има време да стегне. За целта смесваме съставките за него и го разбъркваме добре. Прибираме в хладилника.
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
петък, 4 декември 2020 г.
Торта Спартак / Chocolate Spartak Cake Recipe
За блатовете:
350 г брашно София мел баница
5 г бакпулвер
40 г тъмно какао
135 г захар
75 г мед
2 бр яйца
4 г сода
112 г масло
За крема:
400 г заквасена сметана
150 г захар
250 г масло
8 г царевично нишесте
2 бр ванилия
2 яйца