сряда, 10 юни 2020 г.

Шоколадови трюфели с авокадо / Chocolate Avocado Truffles



Тези дни ще ви предложа едни страхотни вкусотии, които приготвих предишните седмици. Всичко опитах, така че решила ли съм да го споделя - тупалка е, както се казва ( от хората, които не използват думата възхитително) 

Това обаче да не ви заблуждава, защото вече официално съм на режим. Ходя пеша винаги където мога, изкачвам стълбите до офиса, раздала съм сто тона благини на приятелите да ме споменават с добро, а когато пазарувам за вкъщи се питам - от това бих ли изяла цяла купа и ако е да, не се слага в торбата. Правя упражненията у дома, дори когато съм скапана след работа, а сега новата ми лична колекция рецепти е за по-здравословни и диетични такива, отговарящи на различни режими на хранене. Препоръчвам ви да черпите идеи където намерите за добре, защото рецептите ще продължат да бъдат от разнообразни, по-разнообразни :) 


Днес например моя дядо има рожден ден и макар от години да не с нас, аз няма как да не почерпя за този прекрасен ден, в който е роден. Реших този път да стане с тази супер вкусни, шоколадови трюфели с авокадо, които намерих публикувани във фейсбук, а после проследих рецептата до тук. Адаптирах я спрямо моите наличности, но кажи речи е същата, затова и няма как да не спомена източника. Варианти на тези бонбони може да немерните в Интеренет много, но аз ви предлагам да започнете с тези.

 Хубавото е, че успях да оползотворя няколко застаряващи авокадота, като се поличи нещо наистина много, ама много вкусно и всъщност - здравословно. 

Ето как се правят: 

Необходими продукти: 
Около 160 г авокадо ( аз ползвах повече)
3-4 с.л. агаве сироп
35 г. лешников тахан ( или друг)
1 с.л. кокосово масло
2-3 с.л. какао
60 г тъмен шоколад ( колкото по-тъмен, по-полезен) 
80 г суров шам фъстък ( може и кокосов стърготини, орехи , бадеми т.н) 


Започваме като почистваме и намачкваме авокадото в купа. Аз мисля, че сложих малко повече авокадо, но пък и съответно увеличих някои продукти.  Работих на око, но ако спазвате количества по-горе като началото, ще може да се ориентирате. 

Прибавяме агаветео ( Сладостта е на вкус и може да зависи много и от процента какао в шоколада, който ще използвате) ,


а след това и останалите съставки ( без последните две).


После прибавяме разтопения шоколад и разбъркваме. Прибираме сместа да стегне в хладилника за около половин час, а после 


когато се е втвърдила правим от нея топчета с размерите на малък орехи и овалваме в суровите ядки.

Толкова вкусни, меки и шоколадови - определено ще заситят апетита ви за сладко дори и да не сте на диета, но ако сте - просто яжте спокойно :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


събота, 6 юни 2020 г.

Лимоново ризото / Lemon Risotto recipe


Заради натоварената работна седмица в офиса, решавам да се отдам на кулинарни творчество през уикенда. Хем да си наготвя за работната седмица, хем да усетя сладостта на живота, като пътувам по света от вкъщи. Тази година май само с това ще си останем, но затова пък кулинарията е способна точно на това - с всяка хапка, глътка и аромат да ви пренесе на някое конкретно място. Ето например, онзи ден по път за работа ме пекна едно слънце, което не беше типично за ранно сутрин. Пътят ми минава през магазинче за мелене на кафе и отдалече се разнесе онзи истински аромат на кафе, силно, наситено и тутакси се пренесох в Италия. 
Имам чувството, че там въздуха на това си мирише непрекъснато. 
Така се върнах  в спомените си, когато бях последно там -пиех кафе с големината на напръстник, а после цяла вечер играех брейк денс с краката под завивките от нерва. Плюсках ризото и пица на корем където ми видят очите, а бялото вино се лееше като вода при всяко сядане в заведение. 
Ех, какви красиви спомени. Не беше минал деня и вече знаех, че ще си направя ризото съвсем скоро, а за истинско ризото задължително ви трябва Ориз Арборио. 

С изненада открих, че и Крина имат такъв вече! Обичам ориз в картонени кутии, по-лесно ми е за съхранение някакси. За вкусно ризото си трябва ориз за такова  и ви съветвам, дори и да правите компромиси с много неща от рецептата, не жертвайте ориза! 



Реших, че ще направя едно свежо лимоново ризото, което ми се въртеше в главата така и така, като го гарнирах и с малко гъбки, защото така красиво ми се усмихваха в зеленчуковия магазин. Цяла щайга дребни печурки, като меки копченца, които ти иде да глътнеш цели. Взех и лимони, шафран и хайде към вкъщи. А ето какво последва! 

Необходими продукти:
1 л. зеленчуков бульон
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 ч.л. зехтин
2 бр .лимони
1/2 ч.ч. бяло вино/ шампанско
щипка шафран
4 с.л. маскарпоне
1/ 2 ч.ч. пармезан рендосан
сол/ пипер

Още:
2-3 с.л. масло
200 г печурки
сол

1 ч.ч.=200 мл


Започваме като рендосваме само жълтата част на лимоните и изстискваме сока на един лимон. 


В подходящ съд затопляме зеленчуковия бульон ( аз използвах био бульон на кубчета), като побавяме лимоновата кора и шафрана.

                             

Докато бульона завира, слагаме тигана на котлона заедно със зехтина да се загрее. В чопър ( или на ръка) нарязваме на ситно лука и чесъна - аз обичам повече чесън :) 


Прибавяме го към затопления зехтин и задушаваме, докато омекне. Важното е да работим на умерен огън, за да не прегорят. 


След това прибавяме и ориза и бъркаме още около минута. Овкусяваме със сол и прясно смлян черен пипер, а след това прибавяме алкохола. Оставяме го да се изпари напълно и започваме да прибавям черпак по черпак от бульона. 


Прибавяме един черпак и оставяме ястието да къкри, като го разбъркваме периодично, и даваме време на ориза да се свари и да абсорбира бульона. Едва след като "изпие" целия черпак бульон, прибавяме следващия. Така процедираме, докато оризът се свари напълно. 


Когато е готов, прибавяме прясно изцедения лимонов сок, маскаронето и пармезана. 


 Разбъркваме докато сирената се отпусната и поличим красива кремообразна смес. Около 2-3 минути преди това, на съседен котлон може да загреем малко масло ( смесено с олио, за да не прегаря) и добавям нарязаните гъбки - ако са малки като моите може и цели или на половинки) 


Запържваме ги до златно кафяво и ги сервираме върху ризотото.


Не мога така лесно да ви опиша невероятната комбинация от свежест на и крема сирената с маслените гъбки. Определено ястието си изисква чаша и студено бяло вино и да му се насладите както трябва. 


Ако досега не сте лимоново ризото, препоръчвам ви да го направите, а ако искате да се снабдите с този ориз, вижте тук или попитайте къде около вас го продават на страницата на Крина във фейсбук!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







петък, 5 юни 2020 г.

"Печена Аляска" с крем Брюле / Baked Alaska with Crème Brûlée


Времето навън взе, че най-после се затопли и не закъсня желанието ми за прохладна наслада. След като ви изкуших със страхотния бананов от тук, дойде време и на третата и последна рецепта, която подготвих за годишнината на Др. Йоткер. - Печена Аляска.

Were In The Good Place GIFs - Get the best GIF on GIPHYАко досега не сте приготвяли домашна сладоледена торта със запечена глазура от белтъци, не виждам с какво има да се оправдавате тази година - да не би да имате други планове? С толкова седене у дома трябва поне да развиваме уменията и  сетивата си, защото очевидно другите удоволствия ;леко ни ги ограничиха, но пък щом животът ти дава лимони - направи си лимонада. В моя случай - просто една чудесна торта. 

Тортата става доста бързо, особено щом използваме и готовия пудинг " Крем Брюле". А ако не броим запичането на белтъците с горелка отгоре, тортата наистина си е без печене. След дълбоко замразяване може да я запечете дори и във фурната, на грил функция, за да хване само белтъка, но като цяло видях, че и в Левчето са заредили вече мини готварски горелки, че дори и със запалка на същия принцип ще стане.


Aко искате да имате рецептата за по-дълго, натиснете опцията принтирай ТУК



Продукти:
1 л. прясно мляко
80 г захар
250 мл сладкарска сметана
350 г маскарпоне
50 г пудра захар
8 бр. бишкоти
100 мл вода или прясно мляко


За глазурата:
2 бр. белтъка
180 г захар



Много лесна, разхлаждаща и идеална за горещите дни сладоледена торта, която ще впечатли семейството и гостите.

Сварете пудинга както сложите 800 мл от млякото и захарта да се затоплят на котлона до степен на кипете. Останалите 200 мл смесете със съдържанието на пакетчетата на рядка кашичка. Прибавете към млякото след като заври и разбърквайте енергично. Щом се сгъсти до консистенцията на пудинг, свалете от огъня.

Прехвърлете крема върху измит със студена вода метален поднос и разнесете равномерно, така че изстине по-бързо. Покрийте още горещ със стреч фолио, за да не образува коричка. 
 Докато крема се охлажда, разбийте сладкарската сметана на сняг и отделете на страна. 

Накрая разбийте маскарпонето с пудрата захар на крем. Прибавете към него половината от охладения крем, а след като се хомогенизира добре в маскарпонето, прибавете и половината от битата сметана. Опитайте крема и ако прецените, че искате да по-сладък, добавете още пудра захар на вкус.


Трите купи - готовия крем Брюле с маскарпоне, половината пудинг крем Брюле и половината ни останала част бита сметана. 


В метална купа, предварително покрита със стреч фолио, сложете част от крема с маскарпоне, после малко сметана и заравнете, малко от пудинга крем брюле, после пак от маскарпонения крем и така редите докрай от всички кремове. 


Завършете с пласт от потопени леко в мляко/ вода с какао бишкоти, така че тортата ни да има основа като се обърне. Оставете в хладилника за една нощ.


На другия ден я извадете, за да може да се отпусне леко и да се извади лесно от купата.

През това време затоплете белтъците със захар на водна баня, докато захарта се разтопи. Свалете ги от огъня и ги разбийте с миксера на твърд сняг, като ако ги прехвърляте от съд в съд, много внимавайте да не попадне нито капка вода.


След като извадите тортата от купата, махаме фолиото и шрицовайте отгоре разбитите на сняг белтъци, към които сте прибавили и малко ухание на ванилия. 


Готовата торта запечете набързо със сладкарска горелка или пъхнете на грил функция във фурната, за да хване само лек загар отгоре и то само за няколко минути. 

Тортата може да се съхранява как то във фризера, така и в хладилника, където ще стои като охладена крем торта и ще бъде винаги под ръка, за да направи деня ви по-сладък 



 Това, което може да  очаквате от тортата е, че е много лека и въздушна,  охлаждането й я прави чудесна. Тъй като в кремовете има много съставки, препоръчвам и ви да оставите тортата да се отпусне на стайна температура преди да я хапнете, а след това и дори като студен крем пак е вкусна а( не е нужно да я прибирате в камерата)

Какво още не съм ви споделила, а да - поставката за торта си взех от ТУК!


 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


  Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...